Месечината, дали навистина слетавме?

Дали слетавме на месечината?

• Да

Гласови: 223 50,7%
  • Не

Гласови: 217 49,3%

• Вкупно гласачи
    440
Член од
31 јули 2011
Мислења
270
Поени од реакции
237
1. и 2. Разликата насока и должина на сенките е таква поради тоа што теренот е ПРЕМНОГУ нерамен на површината на месечината. Нека те слика некој во полу профил кога сенката ти оди од под и завршува на некој зид, ќе сфатиш за што зборам.

3. Тие две фотографии се сликани со размак од секунда и нешто, не се баш истовремено. Таа втората фотографија е кога астронаутот слетувал од скокот па нешто си се кренало нагоре поради инерцијата која ја имало. Скратено: Се „веело“ нагоре за време на паѓањето исто како кога ќе фрлиш кеса со камен во неа.

4. Ова го оставам на случајноста, така се најде и човечки лик на Марс, испадна дека не било ништо повеќе од куп карпетини поставени во несреќна позиција така што нивните сенки формираат човечки лик.

5. Добро си е тоа, и мојот фотоапарат вади ефект како тој од НАСА. Нема ништо сомнително тука за мене. Ќе прокопам низ архивата моја и ќе ти најдам некоја слична слика, ако не најдам ќе сликам одпоново специјално за темава.

6, 7 и 9. Ако можеш да приметиш првите две и вторите две слики се сликани со различни камери (6-то прашање). Секоја камера малце различно го лови отсјајот од визирот од друга камера тоа зависи од оптиката на камерата, плус зависи дали е спуштен заштитниот визир за заштита од сонце.

8.Нема ништо сомнително тука, објасни како рандом плоча е сомнителна? Ова прашање сакам да го дискутираме, не сфаќам шо е сомнителното.

10. За ова си даде сам одговор: ...видео со тон снимано од капсулата во
моментот на слетувањето. Тука нема никакви вибрации и не се слуша работењето на моторите.
Освен ако не слетувале со исклучени мотори.
Deckoto pogore ubavo odgovori, ubavo imaat odgovoreno i ponazad na temava vo vrska so kamerite i svetlata i senkite...
Koga sletuva vselenskoto letalo, ne gi koristi motorite.

Aj sega, moze ce bides taka dobar i ce mi kazes koi se tie missi do Mars i koi ne uspeale?

Kolku za potsetuvajne, ruskiot sojuz e postar od Apolo programata, no dosega ne zaginal nitu eden astronaut (osven prviot, ne mu se otvoril padobranot) i ima skoro 100% uspeh...
Добро тогаш да не се повторуваме за тоа со сенките и за рефлексијата. Не ми изгледа теренот
толку нерамен, ама по тоа што видов во видеото а и не се гледа баш најдобро. А твојот апарат
сигурно не ти е ваков:

Ама тоа дека слетувале со исклучени мотори еве НАСА што вели:
http://history.nasa.gov/ap11ann/apollo11_log/log.htm

While Armstrong flies the landing craft, Aldrin gives him altitude readings: "Seven hundred
and fifty feet, coming down at 23 degrees . . . 700 feet, 21 down . . . 400 feet, down at
nine . . . Got the shadow out there . . . 75 feet, things looking good . . . Lights on . . .
Picking up some dust. . . 30 feet, 2 1/2 down . . . Faint shadow . . . Four forward. Four
forward, drifting to the right a little . . . Contact light. Okay, engine stop."

When the 68-inch probes beneath three of the spacecraft's four footpads touch down, flashing
a light on the instrument panel, Armstrong shuts off the ship's engine.

Значи имало нешто што да ја "дувне".
Некаде на друго место за процедурата прочитав дека ги исклучиле моторите на висина од 3 стапки (90 см.) и
слетале по слободен пад.

За мисиите на Марс кои не успеале го најдов само ова. И јас да ти кажам не знам од кога до кога броеле, и јас не можам да најдам кои се тие 25 мисии. Пишува на крајот Made by Core International 2000. Веројатно 2000 е годината. Кога гледаш вака и во видеото има нелогичности. Јас само кажав што мислам, имаат слетано ама подоцна.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.510
Поени од реакции
5.204
Добро тогаш да не се повторуваме за тоа со сенките и за рефлексијата. Не ми изгледа теренот
толку нерамен, ама по тоа што видов во видеото а и не се гледа баш најдобро. А твојот апарат
сигурно не ти е ваков:

Ама тоа дека слетувале со исклучени мотори еве НАСА што вели:
http://history.nasa.gov/ap11ann/apollo11_log/log.htm

While Armstrong flies the landing craft, Aldrin gives him altitude readings: "Seven hundred
and fifty feet, coming down at 23 degrees . . . 700 feet, 21 down . . . 400 feet, down at
nine . . . Got the shadow out there . . . 75 feet, things looking good . . . Lights on . . .
Picking up some dust. . . 30 feet, 2 1/2 down . . . Faint shadow . . . Four forward. Four
forward, drifting to the right a little . . . Contact light. Okay, engine stop."

When the 68-inch probes beneath three of the spacecraft's four footpads touch down, flashing
a light on the instrument panel, Armstrong shuts off the ship's engine.

Значи имало нешто што да ја "дувне".
Некаде на друго место за процедурата прочитав дека ги исклучиле моторите на висина од 3 стапки (90 см.) и
слетале по слободен пад.

За мисиите на Марс кои не успеале го најдов само ова. И јас да ти кажам не знам од кога до кога броеле, и јас не можам да најдам кои се тие 25 мисии. Пишува на крајот Made by Core International 2000. Веројатно 2000 е годината. Кога гледаш вака и во видеото има нелогичности. Јас само кажав што мислам, имаат слетано ама подоцна.
A, da, pri sletuvajneto na mesecinata koristeni se busteri, koi go kontroliraat letaloto i go usporuvaat, no tie se znacitelno slabi vo sporedba so motorite so koi poletuva letaloto od mesecinata. Povrsinata na Mesecinagta e pravliva, no toa se nekolku santimetri, pod pravta e cvrsta karpa.Plus, povejceto busteri se stranicni, postaveni od stranata na letaloto ili pod agol, so cel da go usporat pri sletuvajneto.

Ponatamu, spomna deka so podocnezna tehnologija imalo pomal uspeh na misiite kon Mars, sto ne e tocno, a toa se gleda i od slikata koja ja prikaza. Na pocetokot, duri i bespilotnite misii kon Mesecinata zavrsuvale katastrofalno. Amerikancite imale edna misija na pocetokot, da ja pogodat Mesecinata so raketa. Ja promasile za 60 000 kilometri! No podocna se e usovrseno.

Btw, Apolo misiite se upravuvani neposredno, od lujdze, a pocetnite, kako i site misii do Mars se glavno programirani. A znaeme togas kakvi bile kompjuterite i programirajneto... Ottuka i neuspehot vo tie misii.

Nil Armstrong sleta na 20.7.1969 na Mesecinata. Slednoto sletuvajne se sluci po nekolku meseci, istata godina (mislam vo noemvri bese). Nema nikakva pricina da se veruva deka ne e taka.

Pogornovo, izleguva od toa deka onie koi tvrdea deka sletuvajnata se laga, brzo bea pobieni, pa morase da ja prisposobat svojata teorija, pa kriv go najdoa samo Armstrong. :)
Toa e vejce videno.

Член од
31 јули 2011
Мислења
270
Поени од реакции
237
Фала за објаснувањето, малку лаик сум во ова. Излегува дека видеото е FAIL. Ама за секое достигнување излегува по некоја "conspiracy theory"

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.510
Поени од реакции
5.204
Фала за објаснувањето, малку лаик сум во ова. Излегува дека видеото е FAIL. Ама за секое достигнување излегува по некоја "conspiracy theory"
No problem. :)
Inace, ne za sekoe dostignuvajne, tuku za sekoj nastan izleguva konspirasi teorija. Ete, slobodno moze da proveris za posledniot pogolem nastan, koga zaginaa 30 vojnici na NATO vo Avganistan. Odma se istrcaa konspirativcite velejci deka toa e delo na CIA...
Ali nekoj sigurno profitira od tie prikaski...

Crypter

Апла Зелен...
Член од
6 јуни 2010
Мислења
131
Поени од реакции
48
No problem. :)
Inace, ne za sekoe dostignuvajne, tuku za sekoj nastan izleguva konspirasi teorija. Ete, slobodno moze da proveris za posledniot pogolem nastan, koga zaginaa 30 vojnici na NATO vo Avganistan. Odma se istrcaa konspirativcite velejci deka toa e delo na CIA...
Ali nekoj sigurno profitira od tie prikaski...
Па како иначе би се продавале весниците :D Мора и вакви ствари да се има, ама ќе се најде по некој лудак кој ќе побие све и одма се решава проблемот.

G

galaxy

Гостин
Слика на НАСА која во висока резолуција ги покажува местата на слетување и СТАПАЛКИТЕ на астронаутите.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Слика на НАСА која во висока резолуција ги покажува местата на слетување и СТАПАЛКИТЕ на астронаутите.

Хахаххахахххх ме изнасмеја убаво, кај ти текна жити се?

Член од
28 март 2006
Мислења
18.005
Поени од реакции
12.769
Ова футпринтс као диносаурус да се влечел...ме потсетува на други снимки и мистерии

За да се крене прашина, треба да ја дувне нешто, така? Епа на месечината нема што да ја „дувне“.
не гледам дал има нема прашина, но за прашината сајнс лабс и наса праеле експерименти кои најверојатно држат вода...процедурално
http://www.lpi.usra.edu/lunar/missions/apollo/apollo_16/experiments/smi/
During landing, the impact of rocket exhaust with the surface produced dust clouds. On some missions, dust became visible 30 to 50 meters above the surface and during the final 10 to 20 meters of descent, the surface was largely obscured by the dust cloud. On other missions, the dust cloud was not as dense and the surface remained clearly visible throughout the landing.
The soil on the Moon is very fine-grained, with more than half of all grains being dust particles less than 0.1 millimeters across. Some of these particles become electrostatically charged and cling to objects (such as space suits and other equipment) that they come in contact with. The dark dust grains absorb sunlight, and equipment that became dust-coated sometimes became excessively hot. Despite the fine-grained nature of the surface, it provided good traction for astronauts as they moved about. Crew mobility, both on foot and in the Lunar Rover, was affected more by local topography such as craters and ridges than by soil properties.

El Bohemio

Silver Gate
Член од
6 јули 2009
Мислења
1.058
Поени од реакции
943
full_moon.jpg

Луѓето долго време за посматрале површината на месечината од земјата. Се прашувале за нејзиното потекло, сонувале да чекорат низ нејзината површина и ги замислувале нејзините жители. Но дојде време кога тој сон започна да се остварува. Ја надлетуваа и ја фотографираа нејзината површина, и со помош на машини донесоа примероци на Земјата. И конечно моментот на вистината: Луѓето започнаа да одат по нејзината површина. Сега пред нив е уште еден предизвикувачки план: населување на Месечината и лансирање на рампи за истражување на длабоката вселена. Одеднаш сите проекти се изненадно оставени. На Земјата останаа неискористени произведени ракети, машини за движење по Месечината и научна опрема. Што се случило? Погледнете го следново видео...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Iron Sky...
Шо ќе ја населуваме кога веќе нели има наисти таму?

Населувањето на меселината е невозможно во нашиов животен век.
Особено што има голе проблем со ортроза или како се викаше она со непроизводство ли на калциум и стареење на организамот на астронаутите во над атмосферските летови и престои.

Идеја ама неможна барем уште подолго време.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.505
Поени од реакции
3.353
Во најскора иднина (2023) ќе почне колонизирањето на Марс. Месечината може да служи единствено како вселенска база и ништо друго.

DéJà Vu

hehehehe
Член од
6 мај 2012
Мислења
813
Поени од реакции
446
Во најскора иднина (2023) ќе почне колонизирањето на Марс. Месечината може да служи единствено како вселенска база и ништо друго.
убај планој си прат, ама тешко да ги исполнат...

инаку ку*о го слетаја на месечината(sry на изразот), само кратко ќе прашам ако слетаја како успеаја да го полетаат то чудото(како се вика таа кабина кај шо беа сместени луѓето) без придружни(помошни) држачи прицврстени на земјата?
+ то има гравитација и на месечината шо ги привлекува телата па сигурно му требаше нешто силно да се одлепи од месечината без помош(ако земиме во предвид на земјата со колку помошни средства полетваат)

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372

инаку ку*о го слетаја на месечината(sry на изразот), само кратко ќе прашам ако слетаја како успеаја да го полетаат то чудото(како се вика таа кабина кај шо беа сместени луѓето) без придружни(помошни) држачи прицврстени на земјата?
+ то има гравитација и на месечината шо ги привлекува телата па сигурно му требаше нешто силно да се одлепи од месечината без помош(ако земиме во предвид на земјата со колку помошни средства полетваат)
Ти си мрднат... гравитација на земја и на месечина исто ли е?

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821

Гравитацијата е 5 пати помала плус нема отпор на воздухот. Така да многу помалку сила е потребно дури ни стабилизатори не се потребни бидејќи нема ветрови итн

Kajgana Shop

На врв Bottom