abe ne e toa bash debeleenje..ti vikam nekako cela se zgolemiv ali ko potecena sum.. ne deka jadev poveke od apcinjata ili neshto slicno... :/ vo sekoj slucaj ne bi gi piela da ne moravа се здебели? леле многу ми е страв хормонални апчиња хормони да не пореметам
da da, bev da mi zemat krv prethodno, ispadna deka zenskite polovi hormoni mi se mnogu niski :/\
Дали гинекологот ти направи хормонско испитување? Повеќето гинеколози го избегнуваат тој дел и наместо точна хормонска терапија, даваат погрешна, па се случува со хормонската терапија да не се среди циклусот, а да се зголеми тежина/влакнетост...
па за почеток можда зш ќе се напраиш лом а и све околуЗошто не е препорачливо да се има секс за време на менструацијата ?
Со оглед на тоа дека имаш 15 години мислам дека е сосема нормално.Треба време додека се регулира менструалниот циклус. Имено најчесто доцнењето е предзвикано од стресни ситуации па доколку си била изложена на истите може тоа да е причината за доцнењето и темно кафеавата боја.Исто така хормонскиот дисбаланс често е причина за нередовен менструален циклус. Во секој случај мислам дека нема потреба да бидеш загрижена.Здраво, нова сум и сакам да слушнам ваше мислење...значи ми доцнеше менструацијата малку а потоа кога добив цело време имам темно кафеава крв и ми треа 14 дена. Ми се има случено и порано исто но наредниот месец се враќа во нормала исто така и мајка ми ја прашака матичната и и рекла дека тоа е нормално за моите години инаку имам 15. Очекувам ваше мислење.
Фала многу ~Bunny, најверојатно е и порадни стресни ситуации со ова школово ама сепак помина а можеби е и од промена на клима така имам слушнато дека и тоа може да влијаеСо оглед на тоа дека имаш 15 години мислам дека е сосема нормално.Треба време додека се регулира менструалниот циклус. Имено најчесто доцнењето е предзвикано од стресни ситуации па доколку си била изложена на истите може тоа да е причината за доцнењето и темно кафеавата боја.Исто така хормонскиот дисбаланс често е причина за нередовен менструален циклус. Во секој случај мислам дека нема потреба да бидеш загрижена.
На твои години мене ќе ми дојдеше и после 3 месеца ја немаше и исто како тебе ќе ми дојде темнокафеава крв, па после 2 месеци ја нема и ќе дојде и ќе трае 3 дена. Не се грижи, до 16-7 години ќе се нормализира и секој месец ќе ти доаѓа :РФала многу ~Bunny, најверојатно е и порадни стресни ситуации со ова школово ама сепак помина а можеби е и од промена на клима така имам слушнато дека и тоа може да влијае
На промена на клима не се мисли дали ти си била во Македонија па си заминала во некоја тропска земја, туку промената на времето, гледаш какво е ненормално еден ден е -20 нареден ден е +20. Сето тоа влијае да знаеш. И да и се случуваше на сестра ми неколку пати да и прескокне месец ама не беше ништо страшно. Ако се повтори уште еднаш-двапати косултирај си се со доктор.Дали некад ви се има случено менструацијата едноставно да ви прескокне еден месец??? Мене последен пат ми дојде на 07.02 и оттогаш ни абер нема од неа. Со оглед на тоа што периодот никад не ми бил редовен, очекував дека кај и да е до 15ти март ќе се појави, но еве веќе е април а нема ништо. Иначе, не практикувам незаштитен секс, немам симптоми на бременост, на средината на март направив тест, негативен беше...значи бремена не сум. Е сега, ме интересира што би можела да е причината? Имам читано дека се дешава од стрес, нагла промена на тежина, промена на клима и слични фактори, ама под стрес не би рекла дека сум (освен можда од колоквиумиве),клима не сум сменила,единсувено што 2 кила симнав месецов,ама не мислам дека е тоа нагло губење... Ај хелп ако може
Знам дека е ова стар пост ама со гинеколог консултирај се за ова. Секој организам е различен.Вака сега, годишниот одмор годинава ми се поклопува со месечниот циклус и тоа е многу лошо пред се друго бидејќи имам болна ментруација и не ми е до ништо тие денови па не би сакала да си го упростам мојот и да го упропастам одморот на другите. Знам дека има апчиња кои го одложуваат циклусот, но ги немам пробано па сакам мислење на некој кој ги има пробано. Дали делуваат, дали има некакви нус-појави, дебелеење и слично, дали после нив се ќе си се врати во нормала? Дали треба да ми ги препише доктор или можам да си ги земам на своја рака и ако можам кажете ми кои апчиња сте ги пробале, како се викаат?