Менструација

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
па да де гинеколог ми ги препиша не би зимала на своја рака ...она рече дека не треба многу да ги користам 3 дози најмногу т.е 3 месеци ама нз...

Scorpia

The one and only
Член од
4 април 2011
Мислења
86
Поени од реакции
16
а се здебели? леле многу ми е страв хормонални апчиња хормони да не пореметам:toe:
abe ne e toa bash debeleenje..ti vikam nekako cela se zgolemiv ali ko potecena sum.. ne deka jadev poveke od apcinjata ili neshto slicno... :/ vo sekoj slucaj ne bi gi piela da ne morav :toe:

--- надополнето ---

\

Дали гинекологот ти направи хормонско испитување? Повеќето гинеколози го избегнуваат тој дел и наместо точна хормонска терапија, даваат погрешна, па се случува со хормонската терапија да не се среди циклусот, а да се зголеми тежина/влакнетост...
da da, bev da mi zemat krv prethodno, ispadna deka zenskite polovi hormoni mi se mnogu niski :/

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Девојчиња, ако сакате мал совет од една бабичка од оваа страна :)

Ако имате проблеми со циклусот, особено ако ви е нередовен (под редовен и нормален се подразбира се` што е помеѓу 25-35 дена), прерипува по 2-3 месеци и слично, тогаш одете на ендокринолог. Не си го арчете времето на гинеколог, бидејќи тоа не е нивна специјалност. Ендокринолозите се екими за хормони и тие треба да одредуваат терапија и да ја пратат состојбата. Особено што гинеколозите, ако има проблем со еден хормон, го третираат само тој, а забораваат дека една цела група хормони се меѓусебно зависни и дека ако се третира само еден, нема фајде.

Хормонскиот систем, особено женскиот репродуктивен, е многу сензитивен и претставува суптилна игра помеѓу хипофиза, тироида и хипоталамус. И понекогаш малку фали, со најдобра намера, да се делува на едно, а целиот баланс да отиде во аут. Затоа ви велам, тоа е област на ендокринолозите, а не е област на гинеколозите. Бидејќи многу често и покрај тоа што гинеколозите сакаат да помогнат, всушност ја лекуваат последицата, наместо причината и проблемот останува и понатаму.

Инаку од контрацептивите не се дебелее, само организмот повеќе ја задржува водата во телото, па затоа постои тоа чувство на надуеност.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
569
Поени од реакции
339
Зошто не е препорачливо да се има секс за време на менструацијата ?

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Зошто не е препорачливо да се има секс за време на менструацијата ?
па за почеток можда зш ќе се напраиш лом а и све околу :)

после можда затоа што не е баш нешто нарочито хигиенски а и од рекла казала дека тогаш вагината е поподложна на инфекции

Член од
23 септември 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
Здраво, нова сум и сакам да слушнам ваше мислење...значи ми доцнеше менструацијата малку а потоа кога добив цело време имам темно кафеава крв и ми треа 14 дена. Ми се има случено и порано исто но наредниот месец се враќа во нормала исто така и мајка ми ја прашака матичната и и рекла дека тоа е нормално за моите години инаку имам 15. Очекувам ваше мислење.

~Bunny

Magic wand...
Член од
13 септември 2010
Мислења
902
Поени од реакции
1.266
Здраво, нова сум и сакам да слушнам ваше мислење...значи ми доцнеше менструацијата малку а потоа кога добив цело време имам темно кафеава крв и ми треа 14 дена. Ми се има случено и порано исто но наредниот месец се враќа во нормала исто така и мајка ми ја прашака матичната и и рекла дека тоа е нормално за моите години инаку имам 15. Очекувам ваше мислење.
Со оглед на тоа дека имаш 15 години мислам дека е сосема нормално.Треба време додека се регулира менструалниот циклус. Имено најчесто доцнењето е предзвикано од стресни ситуации па доколку си била изложена на истите може тоа да е причината за доцнењето и темно кафеавата боја.Исто така хормонскиот дисбаланс често е причина за нередовен менструален циклус. Во секој случај мислам дека нема потреба да бидеш загрижена.

Член од
23 септември 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
Со оглед на тоа дека имаш 15 години мислам дека е сосема нормално.Треба време додека се регулира менструалниот циклус. Имено најчесто доцнењето е предзвикано од стресни ситуации па доколку си била изложена на истите може тоа да е причината за доцнењето и темно кафеавата боја.Исто така хормонскиот дисбаланс често е причина за нередовен менструален циклус. Во секој случај мислам дека нема потреба да бидеш загрижена.
Фала многу ~Bunny, најверојатно е и порадни стресни ситуации со ова школово ама сепак помина а можеби е и од промена на клима така имам слушнато дека и тоа може да влијае :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Фала многу ~Bunny, најверојатно е и порадни стресни ситуации со ова школово ама сепак помина а можеби е и од промена на клима така имам слушнато дека и тоа може да влијае :)
На твои години мене ќе ми дојдеше и после 3 месеца ја немаше и исто како тебе ќе ми дојде темнокафеава крв, па после 2 месеци ја нема и ќе дојде и ќе трае 3 дена. Не се грижи, до 16-7 години ќе се нормализира и секој месец ќе ти доаѓа :Р

Џ

ЏинЏер

Гостин
Дали некад ви се има случено менструацијата едноставно да ви прескокне еден месец??? Мене последен пат ми дојде на 07.02 и оттогаш ни абер нема од неа. Со оглед на тоа што периодот никад не ми бил редовен, очекував дека кај и да е до 15ти март ќе се појави, но еве веќе е април а нема ништо. Иначе, не практикувам незаштитен секс, немам симптоми на бременост, на средината на март направив тест, негативен беше...значи бремена не сум. Е сега, ме интересира што би можела да е причината? Имам читано дека се дешава од стрес, нагла промена на тежина, промена на клима и слични фактори, ама под стрес не би рекла дека сум (освен можда од колоквиумиве),клима не сум сменила,единсувено што 2 кила симнав месецов,ама не мислам дека е тоа нагло губење...:confused: Ај хелп ако може :)

*LittLe heart*

*најубави очи-ЗЕЛЕНИ*
Член од
14 јануари 2008
Мислења
751
Поени од реакции
289
Дали некад ви се има случено менструацијата едноставно да ви прескокне еден месец??? Мене последен пат ми дојде на 07.02 и оттогаш ни абер нема од неа. Со оглед на тоа што периодот никад не ми бил редовен, очекував дека кај и да е до 15ти март ќе се појави, но еве веќе е април а нема ништо. Иначе, не практикувам незаштитен секс, немам симптоми на бременост, на средината на март направив тест, негативен беше...значи бремена не сум. Е сега, ме интересира што би можела да е причината? Имам читано дека се дешава од стрес, нагла промена на тежина, промена на клима и слични фактори, ама под стрес не би рекла дека сум (освен можда од колоквиумиве),клима не сум сменила,единсувено што 2 кила симнав месецов,ама не мислам дека е тоа нагло губење...:confused: Ај хелп ако може :)
На промена на клима не се мисли дали ти си била во Македонија па си заминала во некоја тропска земја, туку промената на времето, гледаш какво е ненормално еден ден е -20 нареден ден е +20. Сето тоа влијае да знаеш. И да и се случуваше на сестра ми неколку пати да и прескокне месец ама не беше ништо страшно. Ако се повтори уште еднаш-двапати косултирај си се со доктор.:pipi:

Член од
11 јануари 2011
Мислења
72
Поени од реакции
12
Да прашам нешто во врска со менструација на една моја другарка и касни 4 дена а секогаш и доаѓа на време или 1 ден и касни..Девојкава е девица и има 17 години ако знае некој нека каже што како...?

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.265
Поени од реакции
2.261
Вака сега, годишниот одмор годинава ми се поклопува со месечниот циклус и тоа е многу лошо пред се друго бидејќи имам болна ментруација и не ми е до ништо тие денови па не би сакала да си го упростам мојот и да го упропастам одморот на другите. Знам дека има апчиња кои го одложуваат циклусот, но ги немам пробано па сакам мислење на некој кој ги има пробано. Дали делуваат, дали има некакви нус-појави, дебелеење и слично, дали после нив се ќе си се врати во нормала? Дали треба да ми ги препише доктор или можам да си ги земам на своја рака и ако можам кажете ми кои апчиња сте ги пробале, како се викаат?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Вака сега, годишниот одмор годинава ми се поклопува со месечниот циклус и тоа е многу лошо пред се друго бидејќи имам болна ментруација и не ми е до ништо тие денови па не би сакала да си го упростам мојот и да го упропастам одморот на другите. Знам дека има апчиња кои го одложуваат циклусот, но ги немам пробано па сакам мислење на некој кој ги има пробано. Дали делуваат, дали има некакви нус-појави, дебелеење и слично, дали после нив се ќе си се врати во нормала? Дали треба да ми ги препише доктор или можам да си ги земам на своја рака и ако можам кажете ми кои апчиња сте ги пробале, како се викаат?
Знам дека е ова стар пост ама со гинеколог консултирај се за ова. Секој организам е различен.

Kajgana Shop

На врв Bottom