Добра страна ти е тоа. За што нема на нејзе.Добро и јас незнав ама еве со гуглање. Најдов инаку на истата страна го има и начинот со вода кој е опишан погоре.
Колку да нема забуни јас сум хоби пчелар( сега засега) така да поприлично сум запознает во тие работи. Но друго беше прашањето пошто овие дена се изначитав статии како да се препознае фалсификуван мед. Затоа и прашав што некои мислат под тоа. Дали на смеса создадена по вештачки пат во тенџере и на шпрет или што. Дали сметаат дека со тие постапки ке можат да откријат фалсификуван мед кој е добиен од пчелите но е на база на прихрана од шекер. Значи за време на паша или во лоша година ако природата не меди доволно пчеларот им обезбеди вештачки нектар( шербет) и пчелите тој шербет нормално го преработат во мед, дали сметаат дека тој мед како прво можат да го разликуваат од вистинскиот мед добиен од нектар, дали тие техники на тестирање ке им успеат во намерата да откријат за каков мед се работи? Па дури и со хемиска анализа , демек сите можиме да си дозволиме за две тегли мед да правиме хемиски анализи.Ако под МЕД дефинираме производ добиен од пчелите и од цветовите на растенијата, се друго би било фалсификат
Не е баш буре и разно разни смеси , туку тенџере и шпорет . Се раствора шеќер со вода, се загрева, се додава уште нешто ситно ( да не кажуваме до крај, или ? ) , можеш малку вистински мед за вкус, а и не мораш, можеш и кесички филтер чај, исто за вкус. Понатаму ти е точно, се претура во тегли и завршена работа.
Или готов гликозен сируп наместо шекер , ја поедноставува постапката....
Ова, мање-више, го знае секој пчелар и истота смеса ( во потечна состојба ) го употребува за прихранување на пчелите.
Е сега, премногу хранење на пчелите со ова, ќе доприносе да пчелите вишокот храна ја складираат во сачето ( исто како медот, кој всушност е исто резерва храна ).
На ваков начин, исто че добиеш “мед“.
Mozes i so plasticna,keramicka.Зошто медот да се јаде само со дрвена лажица?
Инаку јадам мед често,а најубав ми е кога е измешан со таан.
Одлична комбинација доаѓа црниот мед во комбинација со гликоза, таа ти е 60тина денари, ги мешаш добиваш црвенкаст и вози (црниот ти е погуст и со повеќе минерали, таман да му го разредиш ). Поголемиот дел од тие што ти продаваат на пазар и медот во супермаркетите ти е комбо, чист мед само ако ти е близок некој па да ти продаде. Искрено се каам зошто сум му продавал чист мед за 220 денари тегла на народов, се полоши и полоши се годините за пчеларството во последно време, мед слабо, а трошоците се поголеми и поголеми. Скапа опрема, многу болести, субвенциите од државата ниту горивото не го покриваат, што доведува до фактот дека се поретко и поретко ќе јаде народот чист мед.не е проблем дас се распознае лажен од вистински мед.проблем е да се распознае колку има лажен мед ставено во вистинскиот-некои одат со 80-20%,а некои и до 10-90%.најчесто се околу 50-50%.и волкот сит и овците на број