rossonerka
too good to be true
- Член од
- 8 октомври 2007
- Мислења
- 6.081
- Поени од реакции
- 889
Медот е навистина чудесна природна намирница која човекот ја користи повеќе од 10.000 години во својата исхрана, за што сведочат и цртежи пронајдени во пештерите низ Шпанија. Уште тогаш се знаело дека, освен хранливите, медот има и лековити својства.
Медот се сврстува во природна, високо вредна и лесно сварлива храна, која после консумирањето оди директно во крвотокот. Според содржината на протеини, високо котира меѓу прехрамбените производи бидејќи исто така ги содржи сите есенцијални аминокиселини. Има 37 минерални материи, витамини: Б1, Б2, Б3, Б6, Б12, Ц, ПП, А, К, Е, фолна киселина, органски киселини, (посебно рибонуклеинска), ароматични материи, поленови зрна, алкалоиди, колоиди, биогени стимулатори, растителни антибиотици, фитохормони и уште многу други супстанции кои сеуште не се пронајдени, изолирани и проучени.
Две третини од медот ги сочинуваат шеќерите, првенствено гликоза и фруктоза. Нив не им е потребно варење и директно ја пополнуваат резервата на шеќер во џигерот и мускулите.
Медот се јаде со дрвена или пластична лажица, никако метална и не се консумира во жешки напитоци (над 45Ц), бидејќи на тој начин во него се разложуваат ензимите, се губат лековитите својства и остануваат само некои минерали, мал број термостабилни витамини и шеќерот.
Постарите луѓе често пати користат алтернативни средства од природата за лекување на најразлични болести. Ние доволно не им посветуваме внимание на таквите работи заради брзиот начин на живот и знаеме да ги наречеме “бабини деветини”.
Секако дека ние не сме потполно во право. За медот знаеме доста, тој е еден од најпопуларните “лекови”. Според резултатите од едно научно истражување спроведено во САД, медот е поефикасно средство за лечење на кашлица кај децата во однос на традиционалните сирупи. Медот има одлично лековито дејство.
Конзумирате мед? Колку често?
Јас сега дома видов тегличка со мед и после којзнае колку време пробав. Обично си ставам во чај зимно време кога пијам. Но не го конзумирам секојдневно а треба зашто е многу препорачливо и здраво за организмот.
Медот се сврстува во природна, високо вредна и лесно сварлива храна, која после консумирањето оди директно во крвотокот. Според содржината на протеини, високо котира меѓу прехрамбените производи бидејќи исто така ги содржи сите есенцијални аминокиселини. Има 37 минерални материи, витамини: Б1, Б2, Б3, Б6, Б12, Ц, ПП, А, К, Е, фолна киселина, органски киселини, (посебно рибонуклеинска), ароматични материи, поленови зрна, алкалоиди, колоиди, биогени стимулатори, растителни антибиотици, фитохормони и уште многу други супстанции кои сеуште не се пронајдени, изолирани и проучени.
Две третини од медот ги сочинуваат шеќерите, првенствено гликоза и фруктоза. Нив не им е потребно варење и директно ја пополнуваат резервата на шеќер во џигерот и мускулите.
Медот се јаде со дрвена или пластична лажица, никако метална и не се консумира во жешки напитоци (над 45Ц), бидејќи на тој начин во него се разложуваат ензимите, се губат лековитите својства и остануваат само некои минерали, мал број термостабилни витамини и шеќерот.
Постарите луѓе често пати користат алтернативни средства од природата за лекување на најразлични болести. Ние доволно не им посветуваме внимание на таквите работи заради брзиот начин на живот и знаеме да ги наречеме “бабини деветини”.
Секако дека ние не сме потполно во право. За медот знаеме доста, тој е еден од најпопуларните “лекови”. Според резултатите од едно научно истражување спроведено во САД, медот е поефикасно средство за лечење на кашлица кај децата во однос на традиционалните сирупи. Медот има одлично лековито дејство.
Конзумирате мед? Колку често?
Јас сега дома видов тегличка со мед и после којзнае колку време пробав. Обично си ставам во чај зимно време кога пијам. Но не го конзумирам секојдневно а треба зашто е многу препорачливо и здраво за организмот.