Машини за перење

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
A be, nema Candy?
Ili Favorit?
Ja na baksis na eden kumasin mu kupiv Favorit i pere i susi, zadovolen e enego deset godini.
A ja imam 11 godisna Candy, super e.
Plus imam i racna masina za perenje sudovi, alista i praenje rucek, i taa e veke 11 godini bez gajle.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Си купив ваков модел Индесит комбинирана машина за перење и сушење и имам проблем со гужвање на алиштата.
Ја пуштам на 4-ка за перење и си ја брка работата одлично за перење, но кога ќе ги извадам алиштата од сушење многу се изгужвани и ништо живо не ги пегла. Пробав на две програми и пак ги вади гужвани.
Имал некој искуство со ваква машина и на колку степени, односно програма ги суши и пере алиштата?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.771
Поени од реакции
34.028
Си купив ваков модел Индесит комбинирана машина за перење и сушење и имам проблем со гужвање на алиштата.
Ја пуштам на 4-ка за перење и си ја брка работата одлично за перење, но кога ќе ги извадам алиштата од сушење многу се изгужвани и ништо живо не ги пегла. Пробав на две програми и пак ги вади гужвани.
Имал некој искуство со ваква машина и на колку степени, односно програма ги суши и пере алиштата?
За гужвање не знам ама боље не и седи блиску кога работи... :)

http://www.bbc.co.uk/programmes/p010hbv4

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Имам посебна соба каде што е лоцирана машината и опасноста да ме здрви некое парче во глава е само кога ќе проверувам дали е завршена со перење.

Инаку пробав некни да ги намалам вртежите на машината додека пере на 600 и не се толку гужвани како претходно, но сепак маки мачам за пеглањето.
Ќе треба да се оди во Пустец...:(

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.182
Поени од реакции
8.260
Има некој Еко бубле ? јас земав одлична е ама Горење имав 5кг сеа Самсунгов е 6кг ама помалче алишта собира како така ? :D

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
аиии шо читам за горење
а и ние мислевме дека уште се квалитетни - 16-17000 ја зедовме пред некоја година

и нашата игра (без музика) се поместува за некој 5-10 см и тропа многу
се наоѓа в нужник т.е во вецко :) немаме посебен дел за неа и еднаш салам ме уплаши додека јас сеДев и си мислев и почна да скока и да се треси цела,брејк денс нешто играше и си помислив готово е Мики портата на пеколот се отвора и ќе платиш за сите гревови :)
арно ама на време свикав по мадар-от да ја исклучи од штекер инаку темпираната бомба не знам шо ќе напраеше

и пред некој ден исто тресеше додека си сеДев и се помести малку и видов не видов со страв некако ја вратив оти да не се откачи па да ме ЏИШни некој волт

а и старата беше горење
15-20 год ја имавме и се расипа некој дел која сигурно ќе се напраеше ама рековме толку му е векот и купивме нова горење ама не било како старото добро горење
:)

едит
и комшиите се жалат од горење
имаат нов фрижидер и понекогаш зуе и свири ама кратко трае :гомце:

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
За гужвање не знам ама боље не и седи блиску кога работи... :)

http://www.bbc.co.uk/programmes/p010hbv4

Кој знае што и ставиле внатре идиотите па експлодирала..Ма добро што не се лансирала у вселена,какви се кретени има.Перат се и сешто у машини,од шаторски крила па до чизми тешки по сто кила.
аиии шо читам за горење
а и ние мислевме дека уште се квалитетни - 16-17000 ја зедовме пред некоја година

и нашата игра (без музика) се поместува за некој 5-10 см и тропа многу
се наоѓа в нужник т.е во вецко :) немаме посебен дел за неа и еднаш салам ме уплаши додека јас сеДев и си мислев и почна да скока и да се треси цела,брејк денс нешто играше и си помислив готово е Мики портата на пеколот се отвора и ќе платиш за сите гревови :)
арно ама на време свикав по мадар-от да ја исклучи од штекер инаку темпираната бомба не знам шо ќе напраеше

и пред некој ден исто тресеше додека си сеДев и се помести малку и видов не видов со страв некако ја вратив оти да не се откачи па да ме ЏИШни некој волт

а и старата беше горење
15-20 год ја имавме и се расипа некој дел која сигурно ќе се напраеше ама рековме толку му е векот и купивме нова горење ама не било како старото добро горење
:)

едит
и комшиите се жалат од горење
имаат нов фрижидер и понекогаш зуе и свири ама кратко трае :гомце:
А да си ја наместиш ти под васервага,да биде убаво на рамно место и нема ни да ти тропа,ни да ти шета.Исто и на комшијата да му кажеш за фриждерот,да го намести на рамно убаво,да го подглави ако треба да не му зуе и свири.

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Имам машина samsung wf1600nhw. Е сега во што е проблемот: на секоја програма пере по 2 часа. Или 2 часа или 15 минути quick wash. Барав специфики на интернет и најдов дека стандардно перење е 130 минути. Но се случува да пере и многу повеќе од тоа. Anyone што има ист проблем како мојот? Мислам дека за на 30 степени 2 часа се премногу.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.776
Поени од реакции
12.239
Имам машина samsung wf1600nhw. Е сега во што е проблемот: на секоја програма пере по 2 часа. Или 2 часа или 15 минути quick wash. Барав специфики на интернет и најдов дека стандардно перење е 130 минути. Но се случува да пере и многу повеќе од тоа. Anyone што има ист проблем како мојот? Мислам дека за на 30 степени 2 часа се премногу.
И кај нас (од горење) е просек по толку. Не знам дали на 30 баш е помалку, ама на вриење оди и по три часа. Слично беше и со старата само што ја кратевме (оти немаше таква електроника као новите) у некои програми.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
И кај нас (од горење) е просек по толку. Не знам дали на 30 баш е помалку, ама на вриење оди и по три часа. Слично беше и со старата само што ја кратевме (оти немаше таква електроника као новите) у некои програми.
Ако имаш Горење машина за перење, тогаш на 30 степени и програм за осетливи алишта пере 50 минути, на 40 степени скратен програм пере 1 саат и 15 минути, а на вриење пере 2 саати и 30 минути ;)

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.791
Поени од реакции
30.650
Лани рацете ни паднаа со брат ми додека ја симнавме "горењето" од дома, а новата со 1 рака ја качивме...целата пластична ебаго :pos:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.776
Поени од реакции
12.239
Ако имаш Горење машина за перење, тогаш на 30 степени и програм за осетливи алишта пере 50 минути, на 40 степени скратен програм пере 1 саат и 15 минути, а на вриење пере 2 саати и 30 минути ;)
така нешто му иде, 50-55 минути. За скратен програм не знам точно, не ги знам по име новите техники со скратен програм, со повеќе помалку вода... ама сигурно е толку. Ние самите кратевме на старата и имаше едночудо вода Мене ме нервираше што скоро без вода ги пере (старата имаше вода до половина барабан), дури и со програмот за повеќе вода. Ѕиркаме низ прозорчето колку полни...и оп, почнува да врти, да гмечи и се гледа веќе прашок а вода нигде :eek: Викам, расипана ни ја дале. После отворав по форуми и најдов одговор за водата од еден сервисер на машини. Новите биле екстра штедливи па излегува колку повеќе штеди на струја, толку помалку вода. Помалку време му треба на греачот да загрее и помалку троши. Па имало и некое делче кое се штелувало ама за тоа ни требаше сервисер плус под гаранција ни е. Па прочитавме решение, исто од тие форуми...некогаш со киснење алиштата во кофа, некогаш тураме во барабанот :)
Лани рацете ни паднаа со брат ми додека ја симнавме "горењето" од дома, а новата со 1 рака ја качивме...целата пластична ебаго :pos:
стварно старата беше олово. По скали ја осигуравме на даски од долу да лизга и со ортоми. Новата не се ни осети на кревање. На тие сајтови што ги спомнав горе прочитав дека цели делови што биле барем половина метал, сега се се пластични. И зуе ептен гласно, знаеме кога им пере на комшиите :)

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
Кој знае што и ставиле внатре идиотите па експлодирала..Ма добро што не се лансирала у вселена,какви се кретени има.Перат се и сешто у машини,од шаторски крила па до чизми тешки по сто кила.

А да си ја наместиш ти под васервага,да биде убаво на рамно место и нема ни да ти тропа,ни да ти шета.Исто и на комшијата да му кажеш за фриждерот,да го намести на рамно убаво,да го подглави ако треба да не му зуе и свири.
ама не тропа цело време туку при крајот а денсаше само еднаш (лани) и си помислив низ прозор ќе излези а сам бев дома и ја исклучив од струја инаку од тогаш по секое перење само малку се помрднува ама тропа многу ММЕ

инаку јас не перам и не ни планирам па да кажам на колку степени е пуштана...

Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.281
Поени од реакции
273
Да ги прашам домаќинкиве зашто при секое перење на секоја црна облека се познава бело.Дали е до прашокот или до машината/?

miki002

Фејл гејмер
Член од
18 февруари 2010
Мислења
369
Поени од реакции
269
Да ги прашам домаќинкиве зашто при секое перење на секоја црна облека се познава бело.Дали е до прашокот или до машината/?
Или е до прашокот или многу ја полниш, плус совет за црни алишта користи течен детергент - нема проблем со него, а и подолго време остануваат црни (иако проблемот со белеење на алиштата јас го гледам во преголемата содржина на хлор во водата).

Kajgana Shop

На врв Bottom