Мачки (општи дискусии)

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.900
Поени од реакции
11.646
Мачката пред некој ден престана да јаде, едвај по 2-3 голтки млеко и 2-3 мали парчиња салама јаде мн ослабна задните нозе едвај ги мрда нема сила шо може да? Во делот на вратот беше малце издуена ама тоа го снема и сеа како да сака да јаде ама неможе да голта. Во градот кој што живеам нема некои стручни ветеринари , дојде еден и стаи 2 инекции рече ако е подобра утре па да го викнеме да и стае. И сеа од шо може да е болна некој совет нешо?
Пали колата и носи ја на ветеринар! Ус пат дај и јагленчиња со млеко за да и се стабилизира стомакот...не знам како другачие да ти помогнам.

G-Ms|

I'm Popeye the sailor man
Член од
2 ноември 2009
Мислења
60
Поени од реакции
3
Ooздраве са нишо не и е ветеринаро па ќе дојде да ја провере :)

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Здраво на сите форумџии.Јас сум нова на форумов и се регистрирав за да побарам помош од вас. Се решив да пишам овде затоа што имате развиено доста добри дискусии на оваа тема .

Мојот проблем е следниот: Си чувам едно маче скоро две години , го имам од мало.Машко е.Имаше навика да излегува од дома , но накратко и во близина . Но сега го нема еве 6ти ден.Читав на интернет , а и на многу ваши теми дека советувате за кастрација и дека ваквите проблеми ке исчезнат.Но касно се информирав за тоа, дури откако замина.Пред тоа не помислив дека може да се соочам со ваков проблем .

Сакам да ве замолам за совет , дали вие имате вакви искуства со вашите мачиња,дали во периодов на парење заминале , па се вратиле ...и по колку време? Дали е ова нормално за овај период , дали можат да си се вратат сами дома после толку време (6 дена) ? :( Молба до сите оние кои имаат мачиња и кои го доживеале ова искуство , нека пишат и нека ми помогнат .
И после 3 месеци можат да се вратат не се секирај. Освен ако немате некој комшија што ги труе или пак ако живееш на фрекфентно место од сообраќај па да го згази кола.

--- надополнето ---

Пишував тука пред некое време за мачката моја лавот мој хаха :pos2:, луѓе не ми се верува ни мене и многу луѓе ми се смееја ама мачкава моја крт изеде вчера.Сум го видел и глувци и врапци да лови ама крт до сега немав видено.А и ми рекоа дека мачките не јадат кртови.Мојата мачка е посебен случај изгледа, убиец што не пробира.Од кога престанав да го хранам добро и го оставив сам да се снаоѓа и да развие инсинкт ловџиски а богами и требаше зашто не е домашна мачка дива мачка ми го донесе и го остави и си реков овоа генерации не се чувани дома и подобро ке се снајде надвор.Така и се случи внатре од мало се нервираше и бегаше и гребеше по врата.И до сега се и сешто видов да јаде ама крт не верував дека ке донесе.Искрено тешко да го има тој фатено зашто е ептен тешко да фатиш крт па си викам некој од комшиите да не го има фатено и фрлено па овој го нашол ама ми го донесе пред гаража бре луѓе и кога го видов без глава и крвав целиот ми се слоши уууууууууууф...еднаш со глушец така ми направи пред врата ми го донесе горе изгледа да се пофали и цела недела кожинката му ја влечеше по двор и си играше со неа и тоа убаво го исчистил од внатре и го издлабал и само кожинката како капут истанала хахаха.Кртов од главата го почнал хахах гадноооооо и ај да не пишувам повеќе може за домашни мачки пишуват сите со млеко што ги храните хахахах да не му се слоши на некого.Ама луѓе бе можно е мачка да јаде крт или мојов е посебен случај?Ми се изначудија сите до сега.И башка не е вакцинириано мачево како што кажав диво е и ида ја искористам оваа прилика да ми каже некој каде има ветеринар по скопјево да го однесам и да го шприцнат...мада е поздраво и од мене зашто правилно се храни без вештачка храна се природно јаде :vozbud:
Јадат кртови кој ти кажал дека нејадат и змии ловат сериозно...Не е исклучок твојата мачка

Ангел1997

Мачкар.
Член од
20 март 2011
Мислења
57
Поени од реакции
11
Ми се оствари најголемата желбаа!!! Мајка ми и Татко ми ми подарија маченце!!! Машко е, еве и слика (УШТЕ НЕМА ИМЕ).

Член од
20 февруари 2011
Мислења
56
Поени од реакции
16
Ми се оствари најголемата желбаа!!! Мајка ми и Татко ми ми подарија маченце!!! Машко е, еве и слика (УШТЕ НЕМА ИМЕ).

Срценце , многу е убавко . Јас имав вакво маченце , машко . Го викав Тиги :)
П.С. Нека ти е среќен роденденот

T

Tetro

Гостин
Среќен роденден, Ангеле. Мачето ја би го викал Димко.

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Ja би го крстил Белко заради муцето.

derrain

артилерец
Член од
4 февруари 2009
Мислења
364
Поени од реакции
205

Јас имам исто такво, машко, само има повеќе бело, сите 4 нозе му се бели и на стомак е бело исто. Се вика Мрки и го собравме од улица, го собираше во шоља за кафе, ама сега е прав вол, а младо е сеуште 8 - 9 месеци.
Ако влезам во друга соба и ја затворам вратата, ќе застане пред неа и мјаука, кога се враќам од работа ми кажуваат дека 30 секунди пред да си дојдам застанува пред врата и ме чека (не се враќам секогаш во исто време).
Искрено не сакав мачки, но ова штом го пречекори прагот ми влезе во срце.
И ми е тешко што мора да го дадам, чекаме бебе, а викаат дека мачки и бебиња не иделе заедно, патем Мрки е пргав затоа и го крстивме така, па ни е страв дека може да направи некоја глупост така да ќе мора да се пресели некаде, на одредено време потоа сакам да си го вратам.
Два месеца се расправам со сите, се лутам, не го давам, се карам ама изгледа ќе морам, сите се против.
Ми е страв дали ќе се снајде мачево бидејќи од малецко е во стан, а таму кајшто ќе оди ќе биде во куќа со двор, па да не избега. И дали нема да не заборави па да не доаѓа како сега да се гали.

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Јас имам исто такво, машко, само има повеќе бело, сите 4 нозе му се бели и на стомак е бело исто. Се вика Мрки и го собравме од улица, го собираше во шоља за кафе, ама сега е прав вол, а младо е сеуште 8 - 9 месеци.
Ако влезам во друга соба и ја затворам вратата, ќе застане пред неа и мјаука, кога се враќам од работа ми кажуваат дека 30 секунди пред да си дојдам застанува пред врата и ме чека (не се враќам секогаш во исто време).
Искрено не сакав мачки, но ова штом го пречекори прагот ми влезе во срце.
И ми е тешко што мора да го дадам, чекаме бебе, а викаат дека мачки и бебиња не иделе заедно, патем Мрки е пргав затоа и го крстивме така, па ни е страв дека може да направи некоја глупост така да ќе мора да се пресели некаде, на одредено време потоа сакам да си го вратам.
Два месеца се расправам со сите, се лутам, не го давам, се карам ама изгледа ќе морам, сите се против.
Ми е страв дали ќе се снајде мачево бидејќи од малецко е во стан, а таму кајшто ќе оди ќе биде во куќа со двор, па да не избега. И дали нема да не заборави па да не доаѓа како сега да се гали.
Мачките во суштина имаат многу независен карактер па така да брзо ќе се навикне на новиот дом, мачката не се врзува за човек туку за простор, некои навики што ќе ги стекне тешко ги искоренуваат, многу се упорни во своите намери. Сега настапува топол период и е одлично за нејзино адаптирање во куќа со двор, за да не избега дента кога ќе го носите Мрки, добро би било да бидеш со него неколку часа да го нахраниш со неговото омилено јадење и да ги запознае луѓето што ќе го посвојат. И јас чекам бебе, но моите мачки се во двор не престојуваат внатре.
Мачка и бебе некако не ми иде ни мене од хигиенски причини,а не дека нешто мачката може да му направи на бебето во контекст на напад.
И јас ќе морам да ги дадам мачињата на посвојување зашто ми се голема обрска околу хранење, чистење и т.н. зашто после со бебето ќе немам време да им посветам внимание, а сега неможам. Исто така не е препорачливо трудница да биде во близина на мачка, треба да се внимава т.е. да се избегнува контактот со животни во текот на бременоста пред се заради пренесувањето на паразити кои може да влијаат врз развојот на плодот. Сега контактот ми е сведен на минимум со мачките освен храна не добиваат никаков друг третман- галење, мазење...
Тоа е тоа..

Ангел1997

Мачкар.
Член од
20 март 2011
Мислења
57
Поени од реакции
11
Го крстив мачорот.. xD Марко - Маки :))
Инаку мн. ме нервира што ми дреме на комп. (Ми го брка маусот на биро, на мониторот го брка, итн..)
Многу јаде, и спие по 15 саати, а навечер после 00:00 полудува!! :(

Ангел1997

Мачкар.
Член од
20 март 2011
Мислења
57
Поени од реакции
11
И УШТЕ ЕДЕН ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ! ВЕ МОЛАМ ОДГОВОРЕТЕ! ОД САБАЈЛЕВО ЦЕЛО ВРЕМЕ СЕ КАЧУВА НА ПРОЗОРОТ ОД НАДВОР!!! ЖИВЕАМ НА 8 СПРАТ!!! ПЛЕХОТ Е САМО 5 ЦМ! ПОБРЗООО!! ГО ИСТЕПАВ СЕГА, АМА ПАК ТРЧА НАКАЈ БАЛКОН!!! :(

--- надополнето ---

И ПОЧНА ДА МИ МОЧА ПО КРЕВЕТИ!!! :(

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.153
Поени од реакции
4.037
Не сфатив баш што правел: Како тоа скокал на прозорот од надвор а живееш на 8ми спрат???

Мачките факт е дека обожаваат на прозор да седат, и на мојата тоа и е најголема занимација, ама ние во куќа живееме така да нема некоја опасност со висината, а вака на 8ми кат стварно е страшно...

Тоа со мочањето по кревети (и воопшто по станот) многу нервира ама брзо се учат на ред (кај кучињата потешко иде).

Треба да купиш песок за мачки и секогаш кога ќе се измоча да го носиш на песокот и брзо ќе сфати и научи дека таму ќе треба да го прави тоа. Мислам уствари дека и самиот песок (специјален за мачки, ги има низ сите супермаркети) има некој посебен мирис што некако му дава на знаење дека на него треба да ги прави тие потреби.

Ангел1997

Мачкар.
Член од
20 март 2011
Мислења
57
Поени од реакции
11
АБЕ ЗНАЕ КАЈ ТРЕБА -.- ЗАТОА И МЕ НЕРВИРА, ВРШИ НУЖДА ЦЕЛО ВРЕМЕ ТАМУ, И МОРА ЕДНАШ НА ДРУГО МЕСТО... И ЗА СКОКАЊЕТО, СТОИ НА ПРОЗОРОТ ОД НАДВОР... А КАКО ЌЕ СТОИ АКО НЕ СКОКНАЛ... НЕ МЕ РААЗБРА :)

LeoMessi10

Lionel Andress Messi
Член од
12 април 2008
Мислења
2.318
Поени од реакции
270
Ангел не се секирај не паѓа имаат одличен осет за рамнотежа.И јас на почетокот се тресев цело време(на 6ти живеам),ама по некое време ќе се навикнеш.
Ако нејќеш да типолудува после 12 играј си со неа преку денот,најодлично ќе биде да си купиш еден ласер и да и светиш на подот а таа ќе го бркаи ќе се измори и вечерта ќе си легне да спие.

Kajgana Shop

На врв Bottom