Мачки (општи дискусии)

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Инаку ете го новиот член или членка (незнам сеуште) на фамилијата.
kitten.jpg
Во позадина е персискиот мачор на баба ми, а малово денес го добив и го крстив Лу (Lu) и не е персиско туку е мешавина од персиска мачка и мачор обичен, и сега едвај чекам да порасне и да можам да го стрижам и да му правам разни фризурки, само сеуште не е вакцинирано, утре ќе одам да го вакцинираат и после некој месец да го кастрираат, не е битно дали е машко или женско, и подобро што го зедов, затоа што надвор го чуваа и малце подивено е...
Ааа и тоа, ми го мезна хрчакот :/ отиде за ужина ... ама добро сега ставив капак и другиот е жив.

L

Lu

Гостин
Neo Pitroid da, i pisuva na upatstvoto deka se koristi i vo veterinata, a bev vo dve veterinarni ambulanti i na dvete mesta mi kazaa takov prasok da mu stavam, i toa samoto ke go istrese od sebe, a i da go izlize nema opasnost, pa sega ne znam...
Неопитроидот е слаб и не делува.
Купи му ампула Frontline или Protektor.

и го крстив Лу (Lu)
:):):)
Како мене :pos:

Со здравје да си го чуваш, многу е убав/а :)

M

Moon Child

Гостин
Инаку ете го новиот член или членка (незнам сеуште) на фамилијата.
Прегледај го приврзокот 43376
Во позадина е персискиот мачор на баба ми, а малово денес го добив и го крстив Лу (Lu) и не е персиско туку е мешавина од персиска мачка и мачор обичен, и сега едвај чекам да порасне и да можам да го стрижам и да му правам разни фризурки, само сеуште не е вакцинирано, утре ќе одам да го вакцинираат и после некој месец да го кастрираат, не е битно дали е машко или женско, и подобро што го зедов, затоа што надвор го чуваа и малце подивено е...
Ааа и тоа, ми го мезна хрчакот :/ отиде за ужина ... ама добро сега ставив капак и другиот е жив.
Дете не си играј играчки. Немој да помислуваш да го стрижеш! Аман неможеш ти дома со обична ножица да го кастриш и да му правиш фризури.
Земи го и чувај го од љубов, не да го малтретираш. Чисто малтретирање е тоа за мачето!

M

Moon Child

Гостин
Има ли друг начин освен ампула, да му ги истребам болвите на мачоров?
Не иде во предвид да го бањам уште еднаш, нема ни месец дена како што е бањат, несакам да го трауматизирам повеќе. Многу се чеша, дури и жал ми е да го гледам колку му е мака. Неколку рачно му извадив, ама џабе е, уште има :(

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Дете не си играј играчки. Немој да помислуваш да го стрижеш! Аман неможеш ти дома со обична ножица да го кастриш и да му правиш фризури.
Земи го и чувај го од љубов, не да го малтретираш. Чисто малтретирање е тоа за мачето!
Гледав на енимал планет и на дискавери, една жена во Аризона си отворила фирма за сувенири од волна од персиски мачки и ги стриже нонстоп еднаш месечно, им остава длака на главата и на врвот на опашот, и се ко лавови (исто така и јас сакам така да правам) и вели дека само ако е топло може да се стриже, така да 2-3 пати летото ќе го ишишам оти мерак ми е да правам фризурки, и плус нема со ножици не се секира, имам машинка и тоа со 4ка ќе го шишам...

L

Lu

Гостин
Си умре од природна смрт, 14 години живееше, а Сијамките толку и живеат.
Тука го префрлив цитатов за да не ја носиме во погрешна насока темата „Последен поздрав до нашите стари пријатели“.

Сијамските мачки живеат многу повеќе од 14 години.
Доколку Сијамската мачка се чува во домашни услови и и' се посветува грижа и внимание, можат да живеат околу 20 години.

Има ли друг начин освен ампула, да му ги истребам болвите на мачоров?
Не иде во предвид да го бањам уште еднаш, нема ни месец дена како што е бањат, несакам да го трауматизирам повеќе. Многу се чеша, дури и жал ми е да го гледам колку му е мака. Неколку рачно му извадив, ама џабе е, уште има :(
Прашок и каивче не помагаат.
Единствен начин е ампула.

L

Lu

Гостин
Bезилка
Серазбира дека може и на небањато маче да се стави ампулата.
Всушност за да ампулата делува мачето/кучето несмее да се бања 2 дена (48 часа) пред и по ставањето на ампулата.
Значи за да делува ампулата, потребно е кожата да биде потполно сува, бидејќи во спротивно доколку кожата е мокра тогаш ампулата нема да делува.
Значи 2 дена (48 часа) пред и по ставањето на ампулата мачето/кучето несмее да се бања.

M

Moon Child

Гостин
Lu , така и направив. Пред околу месец дена го избањавме мачорот, почекав точно 3 дена, така ми рекоа во пет шопот, и му ја ставив. Значи специјално поради тоа го избањав. Ми рекоа, да е бањат и 3 дена по бањањето да се стави. Ама гледам нема ефект, пак има болви :confused:
Сега ако купам пак ампула, морам ли пак да го бањам и по 3 дена да му ставам, или може директно? И да не е штетно така набрзо да му ставам ампула?

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Дечки многу лошо се осеќам! Најлошата личност сум на свет!
Вчера (околу 2 ам) едно маче спасив од под кола (беше околу 2 месеца) и го однесов дома.
Реков ќе го чувам до сабајле, па после ќе го носам во некое здружение за животинчиња.
Арно ама мачево ѓаол невиден, ко почна секаде да дрпа, да гризе, ми уништи еден пар патики, лом ми ја напрај собата, го изгриза троседот. Кога видов косата ми се крена!
И зедов едно пакетче ставив стари крпи, и мачето го однесов пред зграда (кај мојата зграда има скалички и плус е заградено) и го оставив мачето во тој заградениот простор, со вода и храна. И така се надевав дека утрешниот ден некој ќе го види. Мачето мјаукаше сабајлето цело време, слушав некои луѓе зборуваа, се надевам дека го зедоа и го однесоа на сигурно.
Сега се каам што направив така! Морав некаде да напишам! Знам дека сум идиотка...

L

Lu

Гостин
Bезилка
Можеби ампулата била со поминат рок па затоа не делувала, а исто така е важно и од кој производител е ампулата.
Немора да го бањаш, нели дома го чуваш (само понекогаш го пушташ по малку во двор) ... такада чист си е нема потреба да го бањаш. Немора мачето/кучето да е бањато за да се стави ампула, може и на прљаво животинче да се стави ампула.
Не, не е воопшто штетна ампулата, слободно стави му.
И кога ќе му ја ставаш ампулата стави му ја на вратот одозгора и плус капни му неколку капки на крајот на опашот.
Јас ти препорачувам да си земеш ампула Frontline или Protektor бидејќи се најквалитетни и најефикасни.

M

Moon Child

Гостин
Bезилка
Можеби ампулата била со поминат рок па затоа не делувала, а исто така е важно и од кој производител е ампулата.
Немора да го бањаш, нели дома го чуваш (само понекогаш го пушташ по малку во двор) ... такада чист си е нема потреба да го бањаш. Немора мачето/кучето да е бањато за да се стави ампула, може и на прљаво животинче да се стави ампула.
Не, не е воопшто штетна ампулата, слободно стави му.
И кога ќе му ја ставаш ампулата стави му ја на вратот одозгора и плус капни му неколку капки на крајот на опашот.
Јас ти препорачувам да си земеш ампула Frontline или Protektor бидејќи се најквалитетни и најефикасни.
Јас му зедов една од 200 денари и незнам што марка беше. Незнаев какви постојат, затоа што прв пат купував. Мачорот го изнесувам надвор, ама не го пуштам да се шета, во раце го држам, онака колку воздух да го фати, значи воопшто не е нечист, освен некое прашинче од дома ако има собрано на него, ама многу е падантен, по неколку пати во денот се бања. Доволно е да го погалам и веднаш потоа да земе да се трие :X3:

L

Lu

Гостин
Bезилка
Епа најверојатно си купила некоја ампула со послаб квалитет и затоа не делувала ефикасно.
Ампулите Frontline и Protektor се многу квалитетни и ефикасни и коштаат околу 350 / 400 денари.
Пробај со една од овие 2 ампули.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Пред некоја недела мојата персиска мачка Миа се породи по којзнае кој пат и роди две бели едно сиво и едно розево маче сеа се деца и се им е интересно откако прогледаа малку после почнаа да шетаат ќе ставам слики на ФБ и ги подарувам ама за искрени љубители на мачки пошто ќе пораснат со време, уште цицаат полуперсиски се пошто ебачот е и обичен црн мачор ептен се засакаа од мали, и нон стоп се котат, се подарувам пошто не можам да ги чувам сите дома. Уште да сака некој да го земе Блек црниот мачор огромен е ко Блек пантер ама асоцијален и интровертен пошто од мало го чував у стан голем стрес ќе му биде преселба особено по толку години навикнат тука иначе нема улична школа културен е има манири и убави очи ама нон стоп ја полни Миа и не знам што ќе правам со него тежок стрес ќе биде за него преселбата а и за мене разделбата а и не верувам дека некој ќе сака огромен црн мачор да чува. А не сум Господ ако го оставам на господ одма ќе го згази некоја будала што врти волан или ќе го нападнат уличарските мачори. Еднаш го спасив носеше катетар од ептен протеинска храна и го спасив, ама ете ако сака некој нека пише на ПП што има везе што е роден 2006 тогаш го напраиле после се родил, исто и за мачињава ептен се срциња а башка научно е докажано дека мачките делуваат смирувачки и лечат депресија.

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Дечки многу лошо се осеќам! Најлошата личност сум на свет!
Вчера (околу 2 ам) едно маче спасив од под кола (беше околу 2 месеца) и го однесов дома.
Реков ќе го чувам до сабајле, па после ќе го носам во некое здружение за животинчиња.
Арно ама мачево ѓаол невиден, ко почна секаде да дрпа, да гризе, ми уништи еден пар патики, лом ми ја напрај собата, го изгриза троседот. Кога видов косата ми се крена!
И зедов едно пакетче ставив стари крпи, и мачето го однесов пред зграда (кај мојата зграда има скалички и плус е заградено) и го оставив мачето во тој заградениот простор, со вода и храна. И така се надевав дека утрешниот ден некој ќе го види. Мачето мјаукаше сабајлето цело време, слушав некои луѓе зборуваа, се надевам дека го зедоа и го однесоа на сигурно.
Сега се каам што направив така! Морав некаде да напишам! Знам дека сум идиотка...
:(
пА МАЛИТЕ МАЧИЊА СЕ ТАКВИ,ЈАС МНОГУ БИ САКАЛ БЕЉА ДА МИ ПРАВАТ СЕГА ИМАМ НОВО МНОГУ Е МИРНО А САКАМ ДА БИДЕ ЛУДО ЕТЕ ТВОЕТО ТИ С ЕПОГОДИЛО ОДКАДЕ ТОА ДА ЗНАЕ ПУСТОТО ДЕКА БЕЉА ПРАВИ А ОДНОСНО МИСЛЕЛО ДЕКА СИ НАШЛО СОВРШЕН ДОМ ПА СЕ РАСКОМОТИЛО...
ДАЈ БОЖЕ НЕКОЈ ДРУГ ДА СИ ГО ЗЕЛ ШО ЌЕ ГО ЧУВА!

Kajgana Shop

На врв Bottom