Мачки (општи дискусии)

M

Moon Child

Гостин
Ѕирни го линкчево, ама не читај све, да не ти падне мука...;)

http://www.zaljubi.com/index.php?u=ljubimci&ro=macke&po=odgojmace&dl=8

Од тоа, особено ова:
  • Dijeta sa prethodnim postom u trajanju od 24 sata. Za akutni proliv treba davati hranu bogatu proteinima (na primer, piletina bez kosti i kožice) sa lako probavljivim ugljikohidratima (kuvan pirinač) bez masti, dok je za hronični proliv potrebna detaljnija obrada pacijenta da bi se utvrdio tačan razlog proliva i tako odredila tačna dijeta.
  • Nadoknada tečnosti nužna je, posebno kod akutnog proliva i kod mladih životinja. Tečnost kod blažih oblika proliva nadoknađujemo preko usta, dok je kod težih oblika potrebna infuzija.
Ја мислам дека во твојов случај не е нешто опасно (со оглед на новата храна што си му ја дала). Ја би ти рекла да не му даваш храна до крај на денот, само вода...
Вчера вечерта имаше прв пат пролив, предходно цел ден од утрото јадеше од таа Даја храна. Е откако вчера се искака му ја кренав храната и немаше цела ноќ. Инаку он си јаде кога сака и си ја знае мерката, не претерува никогаш и затоа редовно има храна. Ноќта немаше храна, утрово баба ми отишла му купила кит-а-кет храна и денеска си јаде од неа нормално, но пак има пролив.
Е сега, бидејќи после првиот пролив не го ставив на диета, дали може сега да биде? И што правиме со тоа што мојот мачор само сува храна јаде, мислам, не јаде месо и такви работи. Може ли од вечерва до утре во ова време да не му давам воопшто никакво јадење? Од вчера вечерта до вечерва 3 пати кака пролив мачето:(

Г

Гучи

Гостин
Вчера вечерта имаше прв пат пролив, предходно цел ден од утрото јадеше од таа Даја храна. Е откако вчера се искака му ја кренав храната и немаше цела ноќ. Инаку он си јаде кога сака и си ја знае мерката, не претерува никогаш и затоа редовно има храна. Ноќта немаше храна, утрово баба ми отишла му купила кит-а-кет храна и денеска си јаде од неа нормално, но пак има пролив.
Е сега, бидејќи после првиот пролив не го ставив на диета, дали може сега да биде? И што правиме со тоа што мојот мачор само сува храна јаде, мислам, не јаде месо и такви работи. Може ли од вечерва до утре во ова време да не му давам воопшто никакво јадење? Од вчера вечерта до вечерва 3 пати кака пролив мачето:(
Еве ти листа со ветеринари, имаш и нивни броеви..они најубаво ке знаат да ти кажат ;)

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.911
Поени од реакции
11.671
Луѓе кажујте лек да му го спречам проливот. Сега пак се искака, се измачка пак а не ми дава да го измијам, пак ме издраска по рацеве :confused: Мора да се спречи некако и да постои некаков лек :confused:
Дај му јаглен(апче) за да му се стабилизира стомакот и ќе се смири за ден два.

M

Moon Child

Гостин
Дај му јаглен(апче) за да му се стабилизира стомакот и ќе се смири за ден два.
Му го тргнав јадењето. Решив 24 часа да не му дадам ништо да јаде (ако издржам да не му дадам). Само на водичка да биде. :( Ме изеде совеста, што му направив, може мешето го боли :(

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Ми умре денес мачорот.Од старост по се изгледа.14 години беше а сијамските живееле до 13.Навистина ми е криво и многу се потресов кога ми кажаа.Еве една слика од Феликс:
gugu.jpg (на сликата е со млеко по него значи знам дека е штетно за возрасни мачки ама тој толку обожаваше сепак малце му давав и ретко) Го обожавав едвај мирен ми седеше во раце...ама обожаваше независно да се гали :D :(

M

Moon Child

Гостин
Колку да му дадам од апчето (јаглен)? Ми е страв ова со апчињава, имав едно маче андол му дадов и ми умре по неколку саати. Да не ја утнам мерката, ако му се случи нешто ќе се мрднам:(

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Колку да му дадам од апчето (јаглен)? Ми е страв ова со апчињава, имав едно маче андол му дадов и ми умре по неколку саати. Да не ја утнам мерката, ако му се случи нешто ќе се мрднам:(
Кога мојот мачор имаше проблеми со стомак, ветеринарот ни рече да му даваме по пола апче Ранитадин (од послабиот) на ден, додека не му престане.. И му варевме бело пилешко месо, раздробено со водата кај што се варело, и јогурт, ништо друго.. Јаглен не сме му давале.. Се надевам ќе му помогне тоа..

M

Moon Child

Гостин
Му помогна малце, синоќа му дадов пола, му здробив во ептен малце млеко, какал ама не толку течно :)
Ќе му дадам уште еднаш половинка ваљда ќе се стабилизира.
Фала ви за помошта (y)

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Дали некој знае мачка која по карактер и генски останува луда како мало маче мислам на некоа посебна сорта?? сакам да си зеам понатаму па да прашам.Мислам дека постои таква,на Енимал Планет даваа ама не запомтив какв асорта беше...

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514

Му купив од оваа храна, тука пишува по 70-80 грама дневно зависи од големината, мора да се држам стрикно до тоа?
И пак некако не му е по кејф, барат малце саламче да му фрлам...

M

Moon Child

Гостин

Му купив од оваа храна, тука пишува по 70-80 грама дневно зависи од големината, мора да се држам стрикно до тоа?
И пак некако не му е по кејф, барат малце саламче да му фрлам...
Нема врска тоа, стави му во чинија и нека си има нон стоп како ќе ја дојадува така ставај му. Јас не му ставам по мерката што ја пишува. По околу една недела ја дојадува цела кутија :)

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Денес ми се породи мачкава, не знам ки колку се ни како се, имаме надвор ко летна кујна и покриена е таа кујната и тука во крофчето нашла место, наместо на чисто да ги породи таа надвор отишла. Само првиот пат се породи дома, вториот и сега бегат надвор.

Член од
22 септември 2011
Мислења
65
Поени од реакции
41
Mojot lepotan bel so sareni oci lom gi napravi site komsiski macki ama isgleda puka so korci niedna ne omaci ko nego ,sami mu doagaa dvorot mi bese ko javna kuka ,da prasam dali toa e zatoa sto neznam dali uste ima 1 godina ili slabi geni

Kajgana Shop

На врв Bottom