Масони

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
zidarski ili somoteitbe-ima li vo evropa covek so visoka drzavna funkcija na edna od pogolemite drzavi pr.anglija,francija spanija germanija italija koj ne e mason--a e podolgi godini na funkcija. da ve prasam za vo amerika-ako ne e mason ke bide vo druga nekoja grupa--trilaterala,komitet 300,bildeberg--ama moze i za usa...aj kazi dali ima covek sto e na visoka funkcja podolgi godini vo usa a da ne pripaga na bilo koja od ovie grupi....so iminja ve molam ako znaete....:salut:

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Во моментов повеќето од "управниците" на Европа не се масони... затоа се државите на тоа дереџе... :pos2:
Во последниве 20-тина години, многу малку државници во Европа се масони. И тоа обично се луѓе за пример и направиле многу за своите држави. Шведска е типичен пример за држава каде многу од масоните се активни во политиката (иако колку што знам, моменталниот премиер не е масон, но многу од високо-поставените политичари се).
Во САД, последниот беше (сега покојниот) Џералд Форд - пред цели 30 години!
Стариот Буш и младиот Буш се членови на Skull&Bones (немасонска организација).
А дали некој припаѓа на некоја друга група - тоа прво е тешко некој да го тврди, второ - нема врска со темава. Ниедна од тие групации не е масонска, ниту поврзана со масонството.

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
zidarski - sega so ja citam knigata istata napisana od dvajca masoni pisuva deka deklaracijata za nezavisnost vo SAD e donesena vo 1778 god.....

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Има три варијанти...
Или погрешно си прочитал...
Или е печатна грешка...
Или треба да внимаваш што читаш, затоа што кој и да ја напишал книгата, не знае историја...

Претпоставувам дека се првите две, затоа што Декларацијата за Независност на САД е донесена на 4ти Јули, во 1776-тата година, од страна на конресот на САД, тогаш составен со претставници на 13-те Англиски колонии во Новиот Свет.

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
zidarski-i ja mislev deka e pecatna greska prvo koga procitav i se mislev dali da ti pisam ali na krajot od knigata uste na 2 mesta ja pisuva istata godina,a ovaa informacija ja nemam provereno(procitano na drugo mesto)samo ti sto mi kaza deka e 1776 na edno od prethodnite moi prasanja...pa zatoa ti pisav...
A ovie dvajca sto ja pisale knigata se Kristofer Najt i Robert Lomas...i dvajcata masoni...
prviot pat kaj sto ja pisuva ne ja pisuva godinata ami spomenuva prvo za druga informacija...
Citiram:Vo 1782g samo cetiri godini po Deklaracijata za nezavisnost vo soedinetite amerikanski drzavi,Vojvodata Klarens,brat na Dzordz II,stanal golem majstor...
i posle na kraj od knigata ima hronologija vo koja ja pisuva godinata 1778...pozz:salut:

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Провери во било која енциклопедија, еве википедија дури што вели (иако би се ослонил на посериозните - како Британика на пример): http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Declaration_of_Independence
Така што или е друг контекстот или авторите не знаат основна историја. Малите деца во САД знаат кога е објавена декларацијата, затоа што тоа е најголемиот празник во земјата - 4-ти Јули и е потпишана во 1776-та година, околу една година по Бостонските бунтови (односно војната веќе била почната).
Најт и Ломас се двајца шалабајзери кои не би требало сериозно да ги сфаќаш - никој ниту во масонските, ниту во историчарските кругови не ги зема сериозно, затоа што се што пишуваат се базира на претпоставки, а не на факти. Во конкретниов случај - станува збор за некаква грешка. Кажи ми за која книга точно станува збор и кажи ми страница за пример - ќе проверам.

Член од
30 октомври 2008
Мислења
22
Поени од реакции
0
Imam respekt kon Tvojot odgovor , no povtorno i prashanje-kako togash da ja razgranicime(frakcijata) shto vo momentov niz Mak.zaclenuva clenovi pod ubeduvanje vo masonska loza(so odredena suma za clenstvo ne e za javnost), istite gi nosi na sostanoci vo Atina,i kompletno apsorbira i mazi i zeni. Pomogni mi da razgranicam dali e Masonska loza,kakva, i mislish li i kako se zasluzuva pokanata, koja za tvoja informacija smetam deka nesum zasluzna da ja prifatam. Sega sum mnogu seriozna so iznesenovo,sekoja tvoja sugestija ke mi bide znacajna,iako gi sledam dosega site tvoi stavovi.Neka prostat ostanatite za odzemeniot prostor vo forumov i moe licno obrakanje,no mnogu mi znacat mislenjata i stavovite na Zidarski.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Состаноци во Атина? Претпоставувам зборуваш за Темпларското здружение?! Тие не се масонска организација воопшто!
Мора да ми наведеш за кое точно здружение зборуваш за да ти кажам точно што мислам.
Неколку пати веќе повторив на форумов, а ова стои на СИТЕ масонски веб страници - НЕ МОЖЕ ДА БИДЕШ ПОКАНЕТ/а за да се зачлениш во масонска ложа! Мора сам да побараш и сам да прашаш. Не смее да поканиш никого. Знаеш колку пати ми се случило да имам близок пријател за кој знам дека ќе биде навистина добар масон, дека е примерен граѓанин, ги има сите квалитети за да биде гордост на ложата... и не можам ништо да му речам - затоа што мора самиот да побараш. Светлината само Бог ја дава, но секој сам бира дали ќе ги отвори очите за неа или не.
Искрено ако зборуваме, единствена организација која е ко-масонска (односно, членуваат и жени и мажи), а во која има смисла да се членува е Le Droit Humainе. Колку што знам, сеуште немаат претставништво во Македонија, најблиските се во Бугарија и Србија. Но - истотака, знам дека членуваат македонци таму (што значи дека има потенцијал да отворат ложа и во Македонија).
Тие се занимаваат со многу езотерички работи, дури повеќе од регуларното масонство и имаат интересни церемонии (не сум видел, но многу сум ги проучувал).
http://www.droit-humain.org/ - ова е нивниот сајт, разгледај го. Доколку имаш интерес, треба нив директно да им пишеш, тие ќе ти објаснат каква е процедурата за зачленување кај нив - не се поврзани со регуларното масонство, не би можел да ти дадам повеќе информација.
Колку до членарината - секоја една организација има членарина - од маалски фудбалски клуб, па до членарината која државата ја плаќа во Обединетите Нации. Сосема нормално е тоа - затоа што од тие пари се покриваат административните и материјалните трошоци за функционирање на таа организација. Масонските ложи обично имаат многу ниска членарина. Во САД и Канада, со оглед на тоа што членството е многу побројно, членарините се пониски, во Европа се малку повисоки, но сепак се во рамки на тоа што човек од средната класа може да го плати без воопшто да му претставува товар на домашниот буџет.

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
knigava se vika NOVOOTKRIENI MASONSKI TAJNI od gorenavedenive avtori....,, ovaa prvava informacija sto ja pisuva ja ima na 65 strana i na krajot od knigata ima hronologija ke vidis deka tamu pak ja pisuva godinata na deklaracijata...ako mozes da proveris vidi pa pisi...pozz:salut:

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Imam respekt kon Tvojot odgovor , no povtorno i prashanje-kako togash da ja razgranicime(frakcijata) shto vo momentov niz Mak.zaclenuva clenovi pod ubeduvanje vo masonska loza(so odredena suma za clenstvo ne e za javnost), istite gi nosi na sostanoci vo Atina,i kompletno apsorbira i mazi i zeni. Pomogni mi da razgranicam dali e Masonska loza,kakva, i mislish li i kako se zasluzuva pokanata, koja za tvoja informacija smetam deka nesum zasluzna da ja prifatam. Sega sum mnogu seriozna so iznesenovo,sekoja tvoja sugestija ke mi bide znacajna,iako gi sledam dosega site tvoi stavovi.Neka prostat ostanatite za odzemeniot prostor vo forumov i moe licno obrakanje,no mnogu mi znacat mislenjata i stavovite na Zidarski.
Izvini kako prvo sto malku nepokanet repliciram na tvoeto baranje do Zidarski no mislam deka imam nekoja informacija koja ke ti go rasvetli statusot na tie luge vo toa zdruzenie od MK.Kako prvo toa se luge koi so beli rakavici se setaat po Skopje so cel da impresioniraat i pokazat koi se tie .Jas licno mu prativ 2 meila na eden od niv po sto zabelezav deka istiot se povlece so negovite napisi i statii vo javnosta na taa tema.Tie luge vo MK ne znaat ni T od Templarstvoto a za zborot Vitez slusnale samo vo knigite.Oblekata ne go pravi coveka a tokmu toa e onaa sto ovie luge mislat deka moze da gi napravi vitezi templari.Mislam kaj se videlo vitez da e zensko(nemoj pogresno da me svatis)no se znae koj bil porano VITEZ TEMPLAR sto im bila zadacata ,kako ziveele i sl.Vprocem ako tie se nekoe seriozno zdruzenie ,regularno registrirano i sl sto ima da nosat luge vo Grcija koga tie samite bi go imale toa pravo da vnesuvaat clenovi.Ve molam samo procitajte literatura za vitezite templari i sporedete go toa so ovaa.Izrevoltiran sum za sramot sto go nanesuvaat na ovaa po mene sveta hristijanska grupacija so biznisot so go pravat ovie luge.A sepak se raboti za mnogu poznati lica pred i se od SK.

Narkos

...::enter my mind::...
Член од
12 април 2007
Мислења
677
Поени од реакции
5
zidarski, само едно прашање:
Која е целта на постоењето на Масоните? Обединување за потпомагање кога е потребно? Владеење со Светот како што пишува на секаде или?

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
knigava se vika NOVOOTKRIENI MASONSKI TAJNI od gorenavedenive avtori....,, ovaa prvava informacija sto ja pisuva ja ima na 65 strana i na krajot od knigata ima hronologija ke vidis deka tamu pak ja pisuva godinata na deklaracijata...ako mozes da proveris vidi pa pisi...pozz:salut:
Christopher Knight и Robert Lomas - немаат напишано таква книга. Така да - или некој користи извадоци од нив, или пак е оригиналниот наслов поинаков - те молам провери како е англискиот наслов (обично го има на првата или втората страница).
Во секој случај - декларацијата на независност е прогласена на 4ти Јули 1776-та година. Ова е историски факт - провери во било која енциклопедија. Потпишана е од страна на членовите на конгресот на 2ри Август истата година (со исклучок на 3ца кои потпишуваат во Септември, и 1 кој потпишува дури во 1781-ва година). Џон Хенкок, кој е еден од авторите на оригиналниот текст - ја потпишува прв, на 4-ти Јули, кога е составена.

Наркос - прочитај низ темава, имам пишувано за тоа.

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
zidarski-ne pisuva nikakov naslov na angliski na knigava ako sakas mozam samo da ja skeniram prvata strana da ja vidis i tie strani kaj sto pisuva...ne planiram da te lazam ili da proveruvam nesto samo prasuvam...a ja neznam dali imaat ja imaat pisano ili ne...znam uste edna kniga od niv VTORIOT MESIJA....ako e i taa od niv...veza nemam....samo zimam od biblioteka i citam...mozno li e izdavackava kuka da koristi izvadok od nekoja nivna kniga.......... i da si izdade nova...na primer kako ovaa sto ja procitav:salut:

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Cudo, во ред е - само ти кажувам дека е погрешна таа информација за годината. Понекогаш преводите на книгите немаат врска со оригиналниот наслов, се случува.

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
zidarski-i da ti kazam od koga pocnav da citam za masonive imam procitano 3 knigi za ovie 20 dena vo poslednive dve ima stvarno sprotivni raboti...na primer za tajniot zbor na francuskiot i skotskiot ritual gi pisuva obratno...ako vo ednava kniga tajniot zbor Booz e za skotskiot ritual vo drugava kniga e za francuskiot.....ljutkava rabota...ne znam kako moze pisatelive da pisuvaat vakvi raboti duri ne mi se veruvase eve kako i za godinava sega......pa ako ne znaes be brat ne pisuvaj...ne se blamiraj...
A najmnogu se nerviram koga nekoj me laze...me prai budala...ama vo slucajov ne znam koj...sto e najtragicno...

edno prasanje-dali imas nekakva informacija....dali nekoj od rock grupata metalica e mason...pozz:salut:

i dali e isto masoni i freemasony...

Kajgana Shop

На врв Bottom