Состаноци во Атина? Претпоставувам зборуваш за Темпларското здружение?! Тие не се масонска организација воопшто!
Мора да ми наведеш за кое точно здружение зборуваш за да ти кажам точно што мислам.
Неколку пати веќе повторив на форумов, а ова стои на СИТЕ масонски веб страници - НЕ МОЖЕ ДА БИДЕШ ПОКАНЕТ/а за да се зачлениш во масонска ложа! Мора сам да побараш и сам да прашаш. Не смее да поканиш никого. Знаеш колку пати ми се случило да имам близок пријател за кој знам дека ќе биде навистина добар масон, дека е примерен граѓанин, ги има сите квалитети за да биде гордост на ложата... и не можам ништо да му речам - затоа што мора самиот да побараш. Светлината само Бог ја дава, но секој сам бира дали ќе ги отвори очите за неа или не.
Искрено ако зборуваме, единствена организација која е ко-масонска (односно, членуваат и жени и мажи), а во која има смисла да се членува е Le Droit Humainе. Колку што знам, сеуште немаат претставништво во Македонија, најблиските се во Бугарија и Србија. Но - истотака, знам дека членуваат македонци таму (што значи дека има потенцијал да отворат ложа и во Македонија).
Тие се занимаваат со многу езотерички работи, дури повеќе од регуларното масонство и имаат интересни церемонии (не сум видел, но многу сум ги проучувал).
http://www.droit-humain.org/ - ова е нивниот сајт, разгледај го. Доколку имаш интерес, треба нив директно да им пишеш, тие ќе ти објаснат каква е процедурата за зачленување кај нив - не се поврзани со регуларното масонство, не би можел да ти дадам повеќе информација.
Колку до членарината - секоја една организација има членарина - од маалски фудбалски клуб, па до членарината која државата ја плаќа во Обединетите Нации. Сосема нормално е тоа - затоа што од тие пари се покриваат административните и материјалните трошоци за функционирање на таа организација. Масонските ложи обично имаат многу ниска членарина. Во САД и Канада, со оглед на тоа што членството е многу побројно, членарините се пониски, во Европа се малку повисоки, но сепак се во рамки на тоа што човек од средната класа може да го плати без воопшто да му претставува товар на домашниот буџет.