stvarno nisto ne razbrav:kesa:....daj te molam pojasni oti sakam i ja da svatam...te molam:salut:zidarski
ako dozvoluvash samo bi sakala edna tvoja sporedba za Lozata formirana vo Mak i onaa cii shto si clen, dali kako clen bi se vklucil i vo ovaa
zidarski samo sakam na temava da ima sprotivni mislenja oti ke premine na 4-5 strana....ok.....aj sega kazimi od kade ti licno znaes deka zemjata se vrti okolu sonceto,i deka sonceto se vrti okolu galaksijata mlecniot pat....sum procital prasuvam....ne sakam da se olosuvam ......ali sakam debata...:salut:Каква врска има (само)убиството на било кој со темава?!
Од каде ти лично знаеш дека дотичниот бил масон?!
А што ако бил масон, како тоа менува нешто?!
:pos2::pos2::pos2:zidarski
ako dozvoluvash samo bi sakala edna tvoja sporedba za Lozata formirana vo Mak i onaa cii shto si clen, dali kako clen bi se vklucil i vo ovaa
ne sme tuka da kazeme na koj nesto mu e jasno na koj nejasno samo replicirame....so da praime......si praime muabet.......a koj saka muabet.....BUJRUM...pozz1.Ако некој незнае нешто подобро е да праша и да дознае а не да молчи (па дали сака да дознае или не, тоа е негово)
2.Ова не е комунизам па никој да несмее да си каже мислење, тоа што јас мислам е мој проблем, и
3.Ти со вакво размислување не стигаш многу далеку!!!
Btw. Никој не те повика да коментираш мислења а посебно не моето. Ако те иритира прескокни го а не да реплицираш. Се разбравме или уште има нешто нејасно ?!
Франција има неколку големи ложи и само една е регуларна и меѓународно призната, иако не е најбројна во Франција.
Најбројна во Франција е Grand Orient de France - која е нерегуларна заради тоа што кон крајот на 19-ти век почнуваат да примаат атеисти. Сите останати ложи го повлекуваат признанието во тој момент.
Тие функционираат само во рамки на сопствените ложи, отвораат и ложи во странство, но се малубројни. Да, се нарекуваат себе си масони, но реално - не се, затоа што имаат нарушено едно од основните правила.
Да, ти можеш да си отвориш ложа во Македонија, да се нарекуваш масон - секој има право да се нарекува како што сака. Можеш да се пишеш Кинез на следниот попис, но реално - нема да бидеш кинез... И соодветно - никој друг нема да те вика кинез... исто е и со ова - никој нема да те вика масон, затоа што нема да бидеш, освен твоите сомисленици во рамки на твојата група. Така е отприлика и со таквите нерегуларни ложи.
Хирам Абиф е името... и тоа е исто една од работите за која не дискутираме. Не е некоја тајна, а е чисто езотеричко прашање.
Kolku sto mi e mene poznato tuka na forumot nemame mason od GLM,imame makedonci masoni na forumot toa da no tie se pod Kanadska i USA jurisdikcija(clenovi na tamosni lozi) a za zaclenuvanjeto ke moras samiot da si pobaras zatoa sto covek sam ja bara masonerijata taa ne go bara nego.Znaci se si e ostaveno na tebeИма тука некој масон на форумов и ако има дали можи да објасни како може да се стане масон, мислам за кај нас во Македонија:smir:
Daleku od toa deka ne smees da si go kazes svoeto mislenje ne bese poentava vo toa sekoj ima pravo da iznese svoe mislenje no bitno e da kaze deka e toa negov stav i mislenje a jas kaj tebe svativ tvrdenje za nekoi raboti znaci nebese kazano kako licen stav tuku kako vistina ili nesto sto e vo realnosta ,kako fakt,e tokmu zatoa ti replicirav deka ti ne ja poznavas drugata strana na medalot i ne mozes da kazes sto e i kako e no sekako deka za se mozes da kazes kako ti gledas na toa toa e tvoe apsolutno pravo.Za razlika od tebe jas gi poznavam obete strani na medalot i tvojata(nadvoresnata) i masonskata (vnatresnata).Mislam deka so ovaa ti go pojasnuvam toa sto prethodno go napisav oti ti iznese SUD a ne licno tvoe viduvanje1.Ако некој незнае нешто подобро е да праша и да дознае а не да молчи (па дали сака да дознае или не, тоа е негово)
2.Ова не е комунизам па никој да несмее да си каже мислење, тоа што јас мислам е мој проблем, и
3.Ти со вакво размислување не стигаш многу далеку!!!
Btw. Никој не те повика да коментираш мислења а посебно не моето. Ако те иритира прескокни го а не да реплицираш. Се разбравме или уште има нешто нејасно ?!
Mislam deka procitav pred nekoj mesec deka i vo MK e formirana loza pod pokrovitelstvo na Golemiot orient(Francuska) no da ne zaboravime deka taa ne e priznaena vo svetot poradi nivnite ateisticki stavovi.Znaci mozebi zboruvas za ovaa granka vo MK koja ne e megjunarodno priznata.Moze sekoj da si napravi svoja loza i da se krsti sebe si mason no toa ne znaci deka toj e mason zatoa sto ne go izodil patot koj go izodile site masoni vo svetot bez razlika na vekovite koi pominuvale.Znaci vremeto tece svetot se menuva no principite i pravilata vo masonerijata ostanuvaat isti.Za zenite vo MK mozebi odgovor ke najdes i vo moeto prethodno izlaganje znaci mozebi se organizirani vo hram kako podrzuvaci na svoite blizni i se narekuvaat sestri-sistar originalnozidarski - blagodaram shto imashe razbiranje i vreme za odgovor na moeto prashanje, no so sledniot tvoj odgovor na drugite me stavi vo dilema:
kako prvo mi odgovori deka Mak.loza e identicna so bilo koja druga, a vtoro velish deka e dolgogodishna samo tradicija da nema zeni _ e Bratstvo, togash kako vo maked.loza imame zeni, zarem ne beshe tocno deka postoi Mas.loza na Bratstvo, no imame i loza na zeni(ako nepogreshiv Francuskata gi dade korenite) i na kraj e postignata loza vo koja gi imame ramnopravno clenovi od dvata pola.
Da imenuvame li koi se se clenki...Kako i dae - vistinata za postoenje koe se definira so mnogu ispravni moralni normi na odnesuvanjeto na licnosta i gradenjeto na cvrsta vrska vo lozata, e neminovnost za koja malku mozat da navlezat vo sushtinata na bitieto, ti blagodaram za site iscrpni odgovori vo Forumov i za trpenieto so koe pokazuvash licnost na koja samo moze da i se priznae
Да, во право си - од страна гледано, доста збунувачки делува оваа ситуација. Искрено кажано - многу од квази-масонските здруженија, имаат токму таква цел. Како еден лаик, кој е навистина заинтересиран да може да направи разлика меѓу вистинска масонска ложа, меѓународно призната и регуларна, и некоја која се нарекува масонска, но не ги следи старите принципи на работење.zidarski - blagodaram shto imashe razbiranje i vreme za odgovor na moeto prashanje, no so sledniot tvoj odgovor na drugite me stavi vo dilema:
kako prvo mi odgovori deka Mak.loza e identicna so bilo koja druga, a vtoro velish deka e dolgogodishna samo tradicija da nema zeni _ e Bratstvo, togash kako vo maked.loza imame zeni, zarem ne beshe tocno deka postoi Mas.loza na Bratstvo, no imame i loza na zeni(ako nepogreshiv Francuskata gi dade korenite) i na kraj e postignata loza vo koja gi imame ramnopravno clenovi od dvata pola.
Da imenuvame li koi se se clenki...Kako i dae - vistinata za postoenje koe se definira so mnogu ispravni moralni normi na odnesuvanjeto na licnosta i gradenjeto na cvrsta vrska vo lozata, e neminovnost za koja malku mozat da navlezat vo sushtinata na bitieto, ti blagodaram za site iscrpni odgovori vo Forumov i za trpenieto so koe pokazuvash licnost na koja samo moze da i se priznae