Масони

Член од
30 октомври 2008
Мислења
22
Поени од реакции
0
zidarski
ako dozvoluvash samo bi sakala edna tvoja sporedba za Lozata formirana vo Mak i onaa cii shto si clen, dali kako clen bi se vklucil i vo ovaa

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
zidarski
ako dozvoluvash samo bi sakala edna tvoja sporedba za Lozata formirana vo Mak i onaa cii shto si clen, dali kako clen bi se vklucil i vo ovaa
stvarno nisto ne razbrav:kesa:....daj te molam pojasni oti sakam i ja da svatam...te molam:salut:

Каква врска има (само)убиството на било кој со темава?!
Од каде ти лично знаеш дека дотичниот бил масон?!
А што ако бил масон, како тоа менува нешто?!
zidarski samo sakam na temava da ima sprotivni mislenja oti ke premine na 4-5 strana....ok.....aj sega kazimi od kade ti licno znaes deka zemjata se vrti okolu sonceto,i deka sonceto se vrti okolu galaksijata mlecniot pat....sum procital prasuvam....ne sakam da se olosuvam ......ali sakam debata...:salut:

zidarski
:pos2::pos2::pos2:

mi trebase 2-3 pati da go procitam postot za da go razberam
isto be luge.....bi trebalo.....aj neka kaze zidarski.....ja veza neam...
ama dodeka go svativ se ubiv od smea....i dali sum go svatil prasanjevo se uste ne znam...ke znam odkoga ke go procitam odgovorot...pozz

1.Ако некој незнае нешто подобро е да праша и да дознае а не да молчи (па дали сака да дознае или не, тоа е негово)
2.Ова не е комунизам па никој да несмее да си каже мислење, тоа што јас мислам е мој проблем, и
3.Ти со вакво размислување не стигаш многу далеку!!!
Btw. Никој не те повика да коментираш мислења а посебно не моето. Ако те иритира прескокни го а не да реплицираш. Се разбравме или уште има нешто нејасно ?!
ne sme tuka da kazeme na koj nesto mu e jasno na koj nejasno samo replicirame....so da praime......si praime muabet.......a koj saka muabet.....BUJRUM...pozz

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
CUDO - прашањата ги поставив сериозно, а не со подбив... ако тргнеме од логиката дека се што се случува во светов може да врземе со темава, тогаш ќе се претвори во празна дискусија. Контроверзност заради самата контроверзност е непродуктивна.
Зевзек - едно е да се праша - друго е да се изнесуваат заклучоци, и тоа откако на 42 страници претходно е објаснувано и објаснувано за истото тоа за кое ти зборуваш. За разлика од твојот коментар - кој не го поткрепи со ништо, дури ни со објаснување - ние изложивме многубројни факти и податоци.

Сара - ложата во Македонија е дел од регуларното масонство, односно е дел од меѓународното масонско братство. Тоа значи - дека не постои генерална разлика меѓу мојата ложа, некоја од ложите во Скопје или пак ложа во Јапонија.
Со оглед на тоа што постои меѓусебно признавање меѓу ложите на Канада и Македонија, јас би можел слободно да присуствувам на работата на било која ложа во Македонија. Истотака - би можел да станам и нивни член ако сакам (иако не живеам таму, и соодветно ќе треба да исполнувам одредени услови за тоа. Не знам како е на македонски, англискиот термин за придружување кон друга ложа (не матичната) се вика affiliation).

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
zidarski-zosto francuskta loza ne e priznata od svetskata loza.....dali zatoa sto edna od desette lozi vo francija primaat vo svoite redovi(ako moze taka da se izrazam)ateisti ili poradi druga pricina....i kako tie funkcioniraat kako masoni ako ne se del od svetskata loza(angliskata i skotskata)....pozz:salut::helou:
bi mozelo i jas da otvoram loza vo makedonija koja ne e priznata od celiot svet i site da me vikaat mason........a ustvari ne sum......ne svakam....:helou:

i kako e ubien Hiram Abiv(ili Aviv)...:salut:

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Франција има неколку големи ложи и само една е регуларна и меѓународно призната, иако не е најбројна во Франција.
Најбројна во Франција е Grand Orient de France - која е нерегуларна заради тоа што кон крајот на 19-ти век почнуваат да примаат атеисти. Сите останати ложи го повлекуваат признанието во тој момент.
Тие функционираат само во рамки на сопствените ложи, отвораат и ложи во странство, но се малубројни. Да, се нарекуваат себе си масони, но реално - не се, затоа што имаат нарушено едно од основните правила.
Да, ти можеш да си отвориш ложа во Македонија, да се нарекуваш масон - секој има право да се нарекува како што сака. Можеш да се пишеш Кинез на следниот попис, но реално - нема да бидеш кинез... И соодветно - никој друг нема да те вика кинез... исто е и со ова - никој нема да те вика масон, затоа што нема да бидеш, освен твоите сомисленици во рамки на твојата група. Така е отприлика и со таквите нерегуларни ложи.
Хирам Абиф е името... и тоа е исто една од работите за која не дискутираме. Не е некоја тајна, а е чисто езотеричко прашање.

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
Франција има неколку големи ложи и само една е регуларна и меѓународно призната, иако не е најбројна во Франција.
Најбројна во Франција е Grand Orient de France - која е нерегуларна заради тоа што кон крајот на 19-ти век почнуваат да примаат атеисти. Сите останати ложи го повлекуваат признанието во тој момент.
Тие функционираат само во рамки на сопствените ложи, отвораат и ложи во странство, но се малубројни. Да, се нарекуваат себе си масони, но реално - не се, затоа што имаат нарушено едно од основните правила.
Да, ти можеш да си отвориш ложа во Македонија, да се нарекуваш масон - секој има право да се нарекува како што сака. Можеш да се пишеш Кинез на следниот попис, но реално - нема да бидеш кинез... И соодветно - никој друг нема да те вика кинез... исто е и со ова - никој нема да те вика масон, затоа што нема да бидеш, освен твоите сомисленици во рамки на твојата група. Така е отприлика и со таквите нерегуларни ложи.
Хирам Абиф е името... и тоа е исто една од работите за која не дискутираме. Не е некоја тајна, а е чисто езотеричко прашање.

ok-sega bas citam za nego,najdov edna kniga vo biblioteka napisana od dvajca masoni pa sakav da slusnam tvoe mislenje.....sakav da se uveram dali e tocno ova sto pisuva vo knigava...no ok...do sledno prasanje pozz:salut:
ali premnogu sum sreken sto postaviv prasanje na koe ne mi odgovori od prva---znaci sum blisku do nekoj odgovor(na prasanje na koe sam,sum si go postavil)---ne treba da mi odgovaras bidejki mislam deka e tocno ova sto go pisuva vo knigata

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Мислиш за Хирам? Не е некоја тајна тоа прашање - го има во илјадници книги и написи... едноставно е доста лично прашање и не би ни можел да ти го објаснам или да ти го одговорам... како што реков - од езотеричка природа е, така што и да ги разбереш зборовите што ќе ги кажам, нема да разбереш за што зборувам... :smir:

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Има тука некој масон на форумов и ако има дали можи да објасни како може да се стане масон, мислам за кај нас во Македонија:smir:
Kolku sto mi e mene poznato tuka na forumot nemame mason od GLM,imame makedonci masoni na forumot toa da no tie se pod Kanadska i USA jurisdikcija(clenovi na tamosni lozi) a za zaclenuvanjeto ke moras samiot da si pobaras zatoa sto covek sam ja bara masonerijata taa ne go bara nego.Znaci se si e ostaveno na tebe

1.Ако некој незнае нешто подобро е да праша и да дознае а не да молчи (па дали сака да дознае или не, тоа е негово)
2.Ова не е комунизам па никој да несмее да си каже мислење, тоа што јас мислам е мој проблем, и
3.Ти со вакво размислување не стигаш многу далеку!!!
Btw. Никој не те повика да коментираш мислења а посебно не моето. Ако те иритира прескокни го а не да реплицираш. Се разбравме или уште има нешто нејасно ?!
Daleku od toa deka ne smees da si go kazes svoeto mislenje ne bese poentava vo toa sekoj ima pravo da iznese svoe mislenje no bitno e da kaze deka e toa negov stav i mislenje a jas kaj tebe svativ tvrdenje za nekoi raboti znaci nebese kazano kako licen stav tuku kako vistina ili nesto sto e vo realnosta ,kako fakt,e tokmu zatoa ti replicirav deka ti ne ja poznavas drugata strana na medalot i ne mozes da kazes sto e i kako e no sekako deka za se mozes da kazes kako ti gledas na toa toa e tvoe apsolutno pravo.Za razlika od tebe jas gi poznavam obete strani na medalot i tvojata(nadvoresnata) i masonskata (vnatresnata).Mislam deka so ovaa ti go pojasnuvam toa sto prethodno go napisav oti ti iznese SUD a ne licno tvoe viduvanje

J

Johnny Stulic

Гостин
Prasanje do zidarski kako vo emisijata od Lila Filipovska.

Dali ima zeni vo masonerijata.

Ako nema zosto ne?

Ako ima kakov e soodnosot procentualno?

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Во регуларното масонство нема жени (зборувам за она масонство кое постои стотици години, распространето е низ цел свет итн...).
Но - има една нерегуларна квази-масонска структура, која се нарекува Le Droit Humain (LDH) - Човечко Право - која е ко-масонска, односно, има и жени и мажи. Таа организација не е призната од страна на регуларните ложи и нема контакт на официјално ниво меѓу двете организации. Имаат релативно големо членство - некаде околу 150-160.000 во повеќе земји во светот. Најблиску до нас - има во Бугарија и во Србија.

Зошто не се примаат жени во регуларното масонство?
Пред се заради традицијата. Масонството е братство, формирано на основи кои се поставени пред илјадници години, а во формата во која го имаме денес, постои барем 400 години. Една многу битна работа во таа традиција е дека членовите се мажи. Не е заради дискриминација или некакво потценување, едноставно традиција.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Samo da iznesam deka kako sto kaza Zidarski zeni vo masonskite lozi nema kako mesavina pomegju maskite i zenski clenovi no sestri ima isto kako sto ima i brakja.Spored toa sestrite se organizirani vo posebni hramovi(beli)i se pod pokrovitelstvo na nekoja loza koja ispraka odreden broj braka koi se prethodno prifateni i izglasani od sestrite da bidat kako posmatraci vo nivnite redovi se so cel da im pomagaat pri rabotenjeto.Inaku zenite vo masonerijata kako glavna zadaca im e odlikata da stojat zad masonot(sin,maz,tatko)i da im pruzaat podrska na nivniot pat vo otkrivanjeto na svetlinata.Zeniste ili sestrite ucestvuvaat vo site zvanicni proslavi na edna loza.

Член од
30 октомври 2008
Мислења
22
Поени од реакции
0
zidarski - blagodaram shto imashe razbiranje i vreme za odgovor na moeto prashanje, no so sledniot tvoj odgovor na drugite me stavi vo dilema:
kako prvo mi odgovori deka Mak.loza e identicna so bilo koja druga, a vtoro velish deka e dolgogodishna samo tradicija da nema zeni _ e Bratstvo, togash kako vo maked.loza imame zeni, zarem ne beshe tocno deka postoi Mas.loza na Bratstvo, no imame i loza na zeni(ako nepogreshiv Francuskata gi dade korenite) i na kraj e postignata loza vo koja gi imame ramnopravno clenovi od dvata pola.
Da imenuvame li koi se se clenki...Kako i dae - vistinata za postoenje koe se definira so mnogu ispravni moralni normi na odnesuvanjeto na licnosta i gradenjeto na cvrsta vrska vo lozata, e neminovnost za koja malku mozat da navlezat vo sushtinata na bitieto, ti blagodaram za site iscrpni odgovori vo Forumov i za trpenieto so koe pokazuvash licnost na koja samo moze da i se priznae

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
zidarski - blagodaram shto imashe razbiranje i vreme za odgovor na moeto prashanje, no so sledniot tvoj odgovor na drugite me stavi vo dilema:
kako prvo mi odgovori deka Mak.loza e identicna so bilo koja druga, a vtoro velish deka e dolgogodishna samo tradicija da nema zeni _ e Bratstvo, togash kako vo maked.loza imame zeni, zarem ne beshe tocno deka postoi Mas.loza na Bratstvo, no imame i loza na zeni(ako nepogreshiv Francuskata gi dade korenite) i na kraj e postignata loza vo koja gi imame ramnopravno clenovi od dvata pola.
Da imenuvame li koi se se clenki...Kako i dae - vistinata za postoenje koe se definira so mnogu ispravni moralni normi na odnesuvanjeto na licnosta i gradenjeto na cvrsta vrska vo lozata, e neminovnost za koja malku mozat da navlezat vo sushtinata na bitieto, ti blagodaram za site iscrpni odgovori vo Forumov i za trpenieto so koe pokazuvash licnost na koja samo moze da i se priznae
Mislam deka procitav pred nekoj mesec deka i vo MK e formirana loza pod pokrovitelstvo na Golemiot orient(Francuska) no da ne zaboravime deka taa ne e priznaena vo svetot poradi nivnite ateisticki stavovi.Znaci mozebi zboruvas za ovaa granka vo MK koja ne e megjunarodno priznata.Moze sekoj da si napravi svoja loza i da se krsti sebe si mason no toa ne znaci deka toj e mason zatoa sto ne go izodil patot koj go izodile site masoni vo svetot bez razlika na vekovite koi pominuvale.Znaci vremeto tece svetot se menuva no principite i pravilata vo masonerijata ostanuvaat isti.Za zenite vo MK mozebi odgovor ke najdes i vo moeto prethodno izlaganje znaci mozebi se organizirani vo hram kako podrzuvaci na svoite blizni i se narekuvaat sestri-sistar originalno

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Да, во право си - од страна гледано, доста збунувачки делува оваа ситуација. Искрено кажано - многу од квази-масонските здруженија, имаат токму таква цел. Како еден лаик, кој е навистина заинтересиран да може да направи разлика меѓу вистинска масонска ложа, меѓународно призната и регуларна, и некоја која се нарекува масонска, но не ги следи старите принципи на работење.
Како што објаснив - постои таканаречено ко-масонство. Езотеричка организација, се занимаваат доста со филозофија и слично (дури и повеќе од регуларното масонство!), но не се регуларни, затоа што не ги почитуваат принципите на регуларност кои всушност го прават масонството тоа што е.
Големиот Ориент на Франција не е ко-масонска организација. Тие (иако истотака нерегуларни) се само машко братство. Но - работат заедно со една од таквите ко-масонски организации во Франција и взаимно се признаваат.
Не знам која точно организација отворила ко-масонска ложа во Скопје, но реално - тоа е доста "ограничено" масонство, и со самото тоа не е масонство. Неможноста да бидат дел од светското братство, кое во моментов набројува над 5 милиони членови и кое е најстарата и најпознатата организација во светот - ги прави активностите на тие организации на ниво на "клубови".

Сепак... да не бидам разбран погрешно... доколку некоја жена се интересира од езотерички науки и од овој тип на организации, тогаш не гледам причина зошто не би се зачленила во ко-масонска ложа, нема ништо лошо во тоа - со оглед на тоа што и кај нив постојат истите принципи на братство (сестринство), взаимно поддржување, посветеност на науката и уметностите и слично...
LDH, која ја спомнав во претходниот пост не е атеистичка организација патем!

Тоа што Somoteitbe го спомнува е за сопругите и ќерќите на масоните - има неколку организации, најпознати од кои се: Eastern Star и Job's Daughters. Ваквите организации претежно постојат во Америка и не се масонски организации, а се како придружно тело, кое служи за меѓусебно помагање и комуникација меѓу женските членови на семејството на масонот.

Комплицирано, а?! :toe:
Што да правам - кога се обидувам да објаснам неколку вековна историја во неколку кратки постови...:salut:

Kajgana Shop

На врв Bottom