Масони

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Убаво реков - потпрочитај низ форумов, имам објаснето се во детаљи...
Не се примаат луѓе што прв пат ги гледаш!
Има два начина да се влезе (во секој случај - кандидатот сам мора да побара членство, не може да му биде понудено!).
Првиот - ако познаваш некого, па тој гарантира за тебе.
Вториот - ако не познаваш никого, ти бива назначен "спонзор" (ова е англискиот термин, не знам кој термин се употребува во Македонија).
И во двата случаи - членовите на ложата мора да те запознаат добро, пред да влезеш.
Првин - мора да ти се назначи уште еден спонзор (мора да имаш два за да гарантираат за тебе, а за да го сторат тоа, првин мора добро да те запознаат). Потоа - се назначува комисија која те проверува. Комисијата се состои од тројца членови. Секој од нив се сретнува со тебе, во различен временски период и се запознава добро со тебе. Истотака - се сретнуваат со сопругата (или семејството со кое што живееш во моментот) и мора да имаш согласност од сопругата за членство.
Потоа - ако сите тие се задоволни од твојот карактер и се убедени во твоите чисти намери - дури тогаш те предлагаат на ложата за гласање. Сите членови на ложата мора да гласаат во твоја корист за да можеш да влезеш. Ако било кој од нив знае дека има нешто нередно во врска со тебе - нема да можеш да влезеш, и покрај тоа што и спонзорите и комисијата гарантираат за тебе.
Целиот овој процес е долготраен. Во различни јурисдикции е различно - но може да трае меѓу 3 месеци и 2 години. За тоа време - доста добро ќе те запознаат, верувај ми.

Spore

Kalabangaa
Член од
11 јануари 2009
Мислења
148
Поени од реакции
3
А ова нели е тестирање? Ти што мислеше, дека јас мислам на тестови со интеграли и кој бил Александар Македонски?
Не ми одговори за тоа кога се одржуваат средбите, дали го гледате Лидерот?

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Ајде сега да не си играме играчки... твојот коментар беше:
За да влезиш во Масонската организација треба да одиш на тестирања кои што тие ги организираат, ако покажеш врвни резултати ќе бидеш примен во друштвото.
Не е тоа тестирање - тоа е запознавање... Никој не те подлага на тестови, туку гледа каков си. Ако сметаат дека си достоен, ја прифаќаат твојата молба, ако не, не...
Ако мислиш на "светски лидер" - нема такво нешто, тоа се глупости... имаш погрешна идеја за изгледот на масонските "средби".

Spore

Kalabangaa
Член од
11 јануари 2009
Мислења
148
Поени од реакции
3
Лидер на средбите кои што ги одржувате, никој не спомена светски лидер.
А тоа надгледувањето нели е тестирање на личноста, нели треба да покажеш врвни резултати за да те примат.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Не треба да покажеш никакви резултати... луѓето се запознаваат со тебе, таков каков што си. Ако им се допаѓаш како човек, во ред, ако не - никому ништо. Не е тоа тест, тоа се вика запознавање... тестирање е кога го проверуваш човекот (или неговите карактеристики) во одредени услови и со одредени зададени задачи. Нејсе, да не навлегуваме во дидактички дискусии...
Лидер на средбите нема. Има мајстор на ложата. Секоја година се менува и секој член на ложата има можност да стане, затоа што е по пат на прогресија. Мајсторот на ложата се избира еднаш годишно, од сите членови на ложата, на демократски принцип, но претходно треба да е член барем неколку години, односно да биде "офицер"(односно, да го познава работењето на ложата). Како што реков - секој што сака, може да дојде на таа позиција.
Да, се разбира дека го гледаме.
Ложата е правоаголна просторија. Мајсторот на ложата седи на источниот крај, карши него седи Senior Warden (навистина не ги знам термините на македонски, да не згрешам со преведување), на јужната страна седи Junior Warden, на северната Chaplain. На источната страна истотака седат Senior Deacon и Senior Steward, на западната Junior Deacon и Junior Steward.
(Ова е според англискиот ритуал - во американскиот и францускиот малку се разликува поставеноста).
На северната и на јужната страна, седат останатите членови на ложата. Секој член, во секој момент ги гледа сите останати, затоа што просторијата е прегледна за сите.

Spore

Kalabangaa
Член од
11 јануари 2009
Мислења
148
Поени од реакции
3
Што знам, мене ова повеќе ми личи како извадок од некоја книга. (Секој има право на свое мислење)
Ми кажал еден пријател кој што е Масон, дека ниту еден член додека говори Мајсторот на ложата, кој што јас го нарекувам Лидер, не смее ниту да го гледаат додека говори (сите седат со наведнати глави), а не смеат ни да знаат кој е тој.
Под запознавање повеќе се подразбира дека 2 години одат заедно на пиво и по кафеани.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Ако е тоа твојот критериум за запознавање на некого, тогаш во ред... јас луѓето што ги познавам вистински, не ги познавам од пиво и кафеани.

Не е точно мајсторот. Не знам кој е тој твој пријател - но ова не е вистина, во ниеден ритуал, од ниедна земја! Напротив - секој член на ложата, не само што знае кој е мајстор на ложата, ами гласа за него. Во ложата секој се познава со секого - тоа е една од најважните работи, да постои пријателство меѓу членовите. Ние сме како семејство. Јас лично многу добар пријател сум и со сегашниот мајстор на ложата, и со претходните што беа, откако сум член. Ако даде Бог, за 3 години и самиот ќе бидам мајстор на ложата. Го познавам лично и Големиот Мајстор на Канада (кој се избира на две години) и сум учествувал во изборот и на сегашниот и на претходните...
Сосема погрешна информација е ова што го имаш, провери си го изворот...

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Гледав една емисија на албански јазик. Човекот, и тој како тебе тврдеше дека е Масон, кажуваше една многу интересна теорија за тоа како сме дошле ние во овој свет. И после неколку години наводно ке дојде една поголема планета (scary as it sounds) и ред други работи. Мене најинтересно ми беше дека настанокот на човекот тој според Масоните го објаснуваше вака, дека пред многу години ова големата планета(таа што наводно ке не спаси), ротирала блиску земјата и оставила една група луѓе, и сега ние сме тие луѓе, т.е. тие се нашите предци, ок да не должам многу, прашањево е дали навистина е така, или едниот од вас лаже и не е масон.

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
ѕидарски-како прво ако сакаш да ми го пообјасниш зборов-езотерика....не ми е доволно јасен прв пат го прочитав на форумов,прочитав нешто ама не ми е како што треба јасен.........ако сакаш да ми кажеш кој е авторт на книгава што ти е напишана на претходниот пост.....и едно прашање дали масоните и илуминатите имаат некои "заеднички" знаци,обележја.....симболи кои ги имаат порано користено илуминатите,а денеска ги користат масоните....е сега една контрадикторност од тебе викаш дека нема еден главен мајстор на масоните......вака сега нели секоја ложа си има мајстор па викаш дека се избира голем мајстор на канада(на пример)нели се избира голем мајстор на site ложи на светов на масоните.....pozz

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
едно прашање дали масоните и илуминатите имаат некои "заеднички" знаци,обележја.....симболи кои ги имаат порано користено илуминатите,а денеска ги користат масоните....pozz:salut::helou:
Mislam deka imase pisuvano za Iluminatite deka tie postoele mosne kratko vreme deka toa bile masoni koi gi formirale iluminatite no poradi toa sto izbegale od nacelata na masonerijata site bile izbrkani od masonskite povisoki instanci(Golema loza)znaci bi gi narekol ex-masoni.E sega kako masoni ako gi koristele masonskite signali,znaci,pozdravi toa e toa ,a mozebi si napravile i nekoi svoi simboli za raspoznavanje za koe jas barem nemam informacii(sto ne znaci deka gi nema).Znaci masonite gi koristele i seuste si gi koristat svoite simboli a veruvam deka i ke ostane taka i vo idnina.

Гледав една емисија на албански јазик. Човекот, и тој како тебе тврдеше дека е Масон, кажуваше една многу интересна теорија за тоа како сме дошле ние во овој свет. И после неколку години наводно ке дојде една поголема планета (scary as it sounds) и ред други работи. Мене најинтересно ми беше дека настанокот на човекот тој според Масоните го објаснуваше вака, дека пред многу години ова големата планета(таа што наводно ке не спаси), ротирала блиску земјата и оставила една група луѓе, и сега ние сме тие луѓе, т.е. тие се нашите предци, ок да не должам многу, прашањево е дали навистина е така, или едниот од вас лаже и не е масон.
Eve da ne bidne deka Zidarski go stavate pred strelba a covekot samo iskreno vi kazuva so e i kako e ,ke se vklucam i jas vo ovaa tvoe prasanje.Znaci kolku jas sto znam vakva teorija prv pat slusam.Da e nekoja masonska teorija ili informacija ubeden sum deka do sega bi ja znal oti brakata imaat obicaj i zelba da gi spodeluvaat megjusebe svoite znaenja taka da i jas bi znael nesto za ovaa.Znaci toa si e izjava na toj covek (mason ili ne ne e bitno)oti mozebi toj i znae nesto no toa ne go spodelil so argumenti i fakti so drugite braka.Znaci dur nema nekoj dokaz ili sl.frli gi vo voda site vakvi teorii i tvrdenja ili zemi gi vo obzir kako licen stav.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Eve da ne bidne deka Zidarski go stavate pred strelba a covekot samo iskreno vi kazuva so e i kako e ,ke se vklucam i jas vo ovaa tvoe prasanje.Znaci kolku jas sto znam vakva teorija prv pat slusam.Da e nekoja masonska teorija ili informacija ubeden sum deka do sega bi ja znal oti brakata imaat obicaj i zelba da gi spodeluvaat megjusebe svoite znaenja taka da i jas bi znael nesto za ovaa.Znaci toa si e izjava na toj covek (mason ili ne ne e bitno)oti mozebi toj i znae nesto no toa ne go spodelil so argumenti i fakti so drugite braka.Znaci dur nema nekoj dokaz ili sl.frli gi vo voda site vakvi teorii i tvrdenja ili zemi gi vo obzir kako licen stav.
Јас знам дека зидарски не се чуствува така (пред стрелање), и затоа ке те молам друг пат кога нема да те праша некој да не одговориш. Човекот зборуваше според масоните што е и како е, чекам од зидарски одговор.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Јас знам дека зидарски не се чуствува така (пред стрелање), и затоа ке те молам друг пат кога нема да те праша некој да не одговориш. Човекот зборуваше според масоните што е и како е, чекам од зидарски одговор.
Ti se javiv so pricina zatoa sto Zidarski ne e edinstveniot mason na stranicive i zatoa si zedov za pravo da dadam komentar.Znaci ako go prasuvas Zidarski licno vo red e no dokolku baras stav i mislenje od mason se cuvstvuvam povikan da ti odgovoram i tebe i na bilo koj drug.Mislam deka sum jasen JAS SUM TOA STO SUM a za tvojata "kultura vednas ke ti kazam deka ti e oprosteno"

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Крејзи - Somoteitbe е истотака масон, има неколку пати кажано веќе. Секој има право да одговори тука на форумов, нели?
Колку до прашањето твое - имаш грешка. Според објаснувањево што го читам, ова е прилично детален опис на верувањето на Скиентолозите. Тоа нема НИКАКВА врска со масонството.
Масонството нема теорија за настанокот на светот и за потеклото на човештвото. Секој член се води од својата религија и од сопствените убедувања.
Cudo - многу е незгодно кога човек се вклучува во ваква активна дискусија, без да ја има прочитано темава наназад...
Илуминатите се настанати од отпаднати масони. Имаат користено масонски симболи, но масонството не позајмило никогаш симболи од нив (туку обратно одело тоа). Така да - масонството денес си ги користи истите симболи што ги користеле оние пред нас пред 400-500 години (далеку пред да постојат Илуминатите).
За другото - имам истотака, доста детално при тоа објаснето каква е структурата на ложите.
Ложите се сами по себе независни. Ниедна ложа нема власт врз друга ложа. Секоја ложа има свое раководство, кое се грижи за работата да се одвива. Раководството се бира демократски и тоа на прогресија, односно - не може да се случи да се избираат едни те исти луѓе, затоа што кога ќе им помине мандатот, тие стануваат нешто како советници на тековното раководство. Ложите во рамки на една земја се организирани во таканаречена Голема Ложа, која пак има свое раководство, кое ги организира нејзините активности (официјални посети, добротворни активности, социјални и јавни изјави итн). Тоа раководство се бира на две години, истотака - на принцип на прогресија, односно, не се случува да се повторува тоа раководство (освен во Англија каде се бираат на подолг рок, но повторно на принцип на прогресија). Кога ќе им помине мандатот, доаѓаат нови.
На светско ниво - не постои Голема Ложа, ниту некаква форма на раководство. Секоја земја е апсолутно независна од другите во однос на сопственото работење, единствено што ги врзува сите големи ложи е почитувањето на принципите на регуларност (за кои зборував неколку страници поназад).
Големиот Мајстор има улога да посредничи при спорови и нерегуларности, односно, да биде во улога на контролор. Но - нема никаква власт врз локалните ложи, нема улога врз тоа кој ќе биде примен, а кој не (доколку е се регуларно), не решава што ќе прави некоја од локалните ложи. Така што реално - не постои "власт" во масонството - затоа што никој никому не може нешто да му нареди да направи, затоа што секој е таму по своја слободна воља.

Spore

Kalabangaa
Член од
11 јануари 2009
Мислења
148
Поени од реакции
3
Дали Масон кој што треба да стане Мајстор на Ложата треба да се фали на форуми?

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Cudo - заборавив за другото... да дополнам сега...
Книгата е од Јован Бригиски - Масони-Бревијар за Древното Братство.
Езотерика значи знаење кое се стекнува преку процес на посветување, односно - мистично знаење, кое го разбираат само оние кои се дел од одредена група. Ова е буквалната дефиниција. Но - се однесува на секаков вид на мистично знаење, на подлабоки проучувања на филозофијата, религијата, науката... барање на информации подлабоко од очигледното...

Дали Масон кој што треба да стане Мајстор на Ложата треба да се фали на форуми?
Што има тука за фалење?! Тоа е најобичен факт, кој го искористив за да го објаснам тоа што се прашуваше претходно, а не фалење.
А ако мислиш дека е тоа нешто тајно - грешка си. Прочитај наназад по форумов, имам детално објаснувано во врска со тајноста и не-тајноста. Во земјава каде што живеам (Канада), масонството е доста јавно, затоа што не сме загрозени од никого. Во Македонија се доста подискретни, затоа што има премногу екстремисти кои би им наштетиле на нив и на нивните семејства (имало и до сега такви обиди). Освен тоа - бројноста во Македонија е многу мала - па сеуште им треба време за да станат по-јавни. Сега пред извесно време, за прв пат се појави Големиот Мајстор на Македонија јавно на телевизија... верувам дека за 5-6 години, луѓето без проблем и страв јавно ќе се декларираат и таму.

Kajgana Shop

На врв Bottom