Масони

Член од
23 јуни 2011
Мислења
9.558
Поени од реакции
3.150
Некој попознат од Скопските адвокати имало масон. Некој повеќе околу ова?
 

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
1.210
Поени од реакции
8.671
@Rosemberg e масон

Онтопик
Извадок од книгу "Печатот на масонската ложа" - Ли Реду
...Се вратив во мислите во времето на кринолините.Во далечната 1717 година четири англиски ложи се соединуваат во една голема ложа.Одредено време на чело на ложата се наоѓал еден Голем мајстор.Секоја ложа имала афтономија,но подоцна и секоја од нив поставила свој Голем мајстор.Во текот на 18 век, масоните-фанатици, или слободни ѕидари,како што некои го нарекуваат сфоето движење ке се прошират и во Европа.Никнуваат ложи во Франција,Мадрид,Хамбург, во Фиренца и мошне моќната руска ложа во Петроград во 1732 година.Идејата за слободнто ѕидарство го преминува океанот.Во Бостон се воспоставува редот на ортодоксните масони уште во 1733 година.
Во ваквите организаии се примаат само богати и влијателни луѓе,но не е само тоа причината за нивната силна материјална моќ.Уште од нивното формирање,масонскиот ред има силна материјална основа.Почетокот навлегува далеку во минатото,во мистичните длабочини на одвеаните векови.Времето на Исусовото раѓање и владеењето на Херод, преку Катарите и Патарените,повржано е со денешните масони...

Признаам дека се изнамучи да пишују литературно,искрено : Dps Днска е 14 април, на овј датум 1865 убиен е Абрахам Линколн у Форд театар у Вашингтон.Линколн важеше за масон од високу ложу, мислу дека и имаше напишану книгу, некој прирачник за масони.
 
Последно уредено:
Член од
4 јануари 2015
Мислења
1.084
Поени од реакции
418
Значи во Македонијава нема масони,да се разбереме тие се големи големи луѓе,мое мислење
 
Член од
23 декември 2018
Мислења
84
Поени од реакции
204
Значи во Македонијава нема масони,да се разбереме тие се големи големи луѓе,мое мислење
Е дај по конкретно де, колку големи на пример? 2 метра? метар и 80? или па ако се по ниски од мојата прегноза, исправи ме
 

Govinda

Божански Магарац
Член од
20 април 2014
Мислења
3.291
Поени од реакции
3.436
Значи во Македонијава нема масони,да се разбереме тие се големи големи луѓе,мое мислење
На што го темелиш мислењето?
Без темел. Од цокле и е.
Е дај по конкретно де, колку големи на пример? 2 метра? метар и 80? или па ако се по ниски од мојата прегноза, исправи ме
Од 4 метра па нагоре.
 
Член од
13 јуни 2009
Мислења
734
Поени од реакции
381
Гледав едно видео за неврзаните од 1961 ко дојдоја во Белград ко пристигнја сите Преседатели на самитот меѓу другите и Преседатело на Етиопија
Хајле Селасие ко се сликаја напрај масонски занак ethiopia.jpg
На власт се задржа до 74 кога имаше граѓански рат
од две страни ме чуди зошто Кина е на страна Негова заедно со УСА а Израел обратно на страна на Комунистите
 

Attachments

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.705
Поени од реакции
4.197
Гледав едно видео за неврзаните од 1961 ко дојдоја во Белград ко пристигнја сите Преседатели на самитот меѓу другите и Преседатело на Етиопија
Хајле Селасие ко се сликаја напрај масонски занак Прегледај го приврзокот 250501
На власт се задржа до 74 кога имаше граѓански рат
од две страни ме чуди зошто Кина е на страна Негова заедно со УСА а Израел обратно на страна на Комунистите
Дедо ми го памти Хајле Селасие, уште кога му ја ѕидаше куќата. Тогаш се викаше Елвис и беше џуптин од Тризла (мада мајка му беше од Шутка). И тогаш Елвис забушаваше и прајше вакви масонски знаци. Едно-две, знак. Му рекол дедо ми: Море, Елвис, остај сега знаците, тоа во слободно време, дај сега фати се за работа. А овој не чекам прво третото или четврото око да ми се отвори, нов левел нешто, па дедо ми му го отворил. После усвет фатил, по Африка да ги лажи црнците и дотера да им биде цар на Етиопјаните и другар на другарот Тито, кој освен што беше слободен ѕидар, беше и пензиониран бравар.
 

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
1.210
Поени од реакции
8.671
Па не би кажаја дека Етиопија е толко едноставна,циганско афричка држава.
Етиопија е мноо значајна у остатоци од масонско значење.Ако сте чуле за кралстфо Аксум,северна Етиопија,кое га имало зенит около 6 век пне.А претходно тргувало сс Египет и Изреалити.Ако сте чуле за етиопску кралицу Саба,што е од Аксум и е спимната у библију како иде у Ерусалим за да га предизвика цара Соломона,да гу стави на тест његову мудрост.Има и една приказна дека после опсаду на Ерусиалим од Вавилонци,кофчег на заветноста се носи у Аксум.Менелик,син на краљицу,даја завет да се чува на сигурно у Аксум(можда)И дн днска некој веруе дека кофчег е тамо.
Етиопија е пуна сс стари евреи,кои бегале преко Еритреју и Јемен.У Етиопију има мноо стара цркфа што се вика Сент Мери оф Зион. Зион? Не е случајно.У Етиопију има мноо обелисци,а знаемо кој ги изгради обелисци у Вашингтон и Париз.Масони
У Етиопију има старо темплерски замок Гондар.Едно од три могуќи места куде што е скриено темплерско(соломонско) злато е Етиопија.Други две места су Рослин Чапел у Шкотску и Оук Остроф у Канаду.
Знаме на Етиопију,превртен пентаг
рам.У Етиопију има триумфална арка сс чудни масонски симболи
Врти сучи не е бш како што вика @Сабазиј тоес да си прави циганску заебанцију.
А и не за џабе војуеше тамо Мусолини.
Има нешто.
Значи не е ни за џабе Хајле Селасие бија сс тија невржани,у кои беше и Тито,масон невиден,ха сељак од Кумровац ха ха.

А сфи граѓански војне у сфет ги финансира и креира тајна масонска фракција илуминати. Њу ордер.
Не е ни чудо што и тамо имало граѓански рат.Стари масони и илуминати не се меришеф бш.
 
Член од
6 мај 2018
Мислења
679
Поени од реакции
1.229
Па не би кажаја дека Етиопија е толко едноставна,циганско афричка држава.
Етиопија е мноо значајна у остатоци од масонско значење.Ако сте чуле за кралстфо Аксум,северна Етиопија,кое га имало зенит около 6 век пне.А претходно тргувало сс Египет и Изреалити.Ако сте чуле за етиопску кралицу Саба,што е од Аксум и е спимната у библију како иде у Ерусалим за да га предизвика цара Соломона,да гу стави на тест његову мудрост.Има и една приказна дека после опсаду на Ерусиалим од Вавилонци,кофчег на заветноста се носи у Аксум.Менелик,син на краљицу,даја завет да се чува на сигурно у Аксум(можда)И дн днска некој веруе дека кофчег е тамо.
Етиопија е пуна сс стари евреи,кои бегале преко Еритреју и Јемен.У Етиопију има мноо стара цркфа што се вика Сент Мери оф Зион. Зион? Не е случајно.У Етиопију има мноо обелисци,а знаемо кој ги изгради обелисци у Вашингтон и Париз.Масони
У Етиопију има старо темплерски замок Гондар.Едно од три могуќи места куде што е скриено темплерско(соломонско) злато е Етиопија.Други две места су Рослин Чапел у Шкотску и Оук Остроф у Канаду.
Знаме на Етиопију,превртен пентаг
рам.У Етиопију има триумфална арка сс чудни масонски симболи
Врти сучи не е бш како што вика @Сабазиј тоес да си прави циганску заебанцију.
А и не за џабе војуеше тамо Мусолини.
Има нешто.
Значи не е ни за џабе Хајле Селасие бија сс тија невржани,у кои беше и Тито,масон невиден,ха сељак од Кумровац ха ха.

А сфи граѓански војне у сфет ги финансира и креира тајна масонска фракција илуминати. Њу ордер.
Не е ни чудо што и тамо имало граѓански рат.Стари масони и илуминати не се меришеф бш.
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.705
Поени од реакции
4.197
Па не би кажаја дека Етиопија е толко едноставна,циганско афричка држава.
Етиопија е мноо значајна у остатоци од масонско значење.Ако сте чуле за кралстфо Аксум,северна Етиопија,кое га имало зенит около 6 век пне.А претходно тргувало сс Египет и Изреалити.Ако сте чуле за етиопску кралицу Саба,што е од Аксум и е спимната у библију како иде у Ерусалим за да га предизвика цара Соломона,да гу стави на тест његову мудрост.Има и една приказна дека после опсаду на Ерусиалим од Вавилонци,кофчег на заветноста се носи у Аксум.Менелик,син на краљицу,даја завет да се чува на сигурно у Аксум(можда)И дн днска некој веруе дека кофчег е тамо.
Етиопија е пуна сс стари евреи,кои бегале преко Еритреју и Јемен.У Етиопију има мноо стара цркфа што се вика Сент Мери оф Зион. Зион? Не е случајно.У Етиопију има мноо обелисци,а знаемо кој ги изгради обелисци у Вашингтон и Париз.Масони
У Етиопију има старо темплерски замок Гондар.Едно од три могуќи места куде што е скриено темплерско(соломонско) злато е Етиопија.Други две места су Рослин Чапел у Шкотску и Оук Остроф у Канаду.
Знаме на Етиопију,превртен пентаг
рам.У Етиопију има триумфална арка сс чудни масонски симболи
Врти сучи не е бш како што вика @Сабазиј тоес да си прави циганску заебанцију.
А и не за џабе војуеше тамо Мусолини.
Има нешто.
Значи не е ни за џабе Хајле Селасие бија сс тија невржани,у кои беше и Тито,масон невиден,ха сељак од Кумровац ха ха.

А сфи граѓански војне у сфет ги финансира и креира тајна масонска фракција илуминати. Њу ордер.
Не е ни чудо што и тамо имало граѓански рат.Стари масони и илуминати не се меришеф бш.
Прво, само зеабанција беше :)
Второ
Се согласувам дека Етиопија, во многу нешта, е исклучок кога станува збор за Африка. Настрана историскиот континуитет (Етиопија не била ничија колонија, што само по себе кажува доволно, во време кога секоја африканска дупка беше европска сопственост), православната варијанта на хистијанството која го дели со Коптите, црните Евреи, тесните трговски и културни врски со Азија (Саба била држава на територијата на денешен Јемен, а познатата од легендите кралица од Саба /значи, Саба не е лично име/, која ја има и во приказните за Соломон, била владетелка на оваа богата држава, која не била во Етиопија), па дури и самата физиономија на Етиопјаните, кои иако црни, сепак се издвојуваат од другите црнечки народи, некако ги прави оваа земја и нејзиниот народ интересни и посебни.

Хаиле Селасие, односно Рас Тафари Маконен е црнечкиот месија. Имаше, и има движење со верски, политички, културни и расни примеси, чиј најславен претставник беше Боб Марли, каде што етиопскиот цар е централна фигура.

Мусолини мораше нешто да направи за да ги задоволи своите империјални апетити и амбиции, а бидејќи Хитлер беше блицкриг фрик, малку остана од колачот за бедните Италијанци кои не можеа ни со една мочана Грција да се справат. Етиопија беше уште една италијанска авантура, привремено успешна.

Не сум склон во се' да гледам масони и масонство. Како друштво се формирани пред неколку века (да не барам точни датуми, кои секако ги има на нетов)
и тие со успех си градат дополнителна историја, т.е. си додаваат милениуми постоење. Мистика, окултизам, елита, и ете храна и забава за луѓето. Сите значајни историски фигури, богаташи и спротисти биле или се масони. Секој што ќе намигне, ќе направи гримаса или невешто ќе се поздрави е масон. Не дај боже некој како Леди Гага да реши да заработи повеќе со (зло)употреба на оваа работа, ќе збесне народов :)

Тајната е тајна само ако е тајна. Ако не е тајна, како би можела да биде тајна? Секако дека би можело да има друштва кои сакаат да ги спроведат своите замисли, да го зачуваат постоечкиот поредок или да го сменат. Но тука нема ништо мистично, а профитот би бил, или е главниот двигател (јасно е дека, на пример, нафтената, фармацевтската, прехрамбената и др. индустрии си имаат свои интереси кои ги штитат по секоја цена).

Трето
Повеќе од јасно дека ова е само мое мислење, немам намера да бидам навредлив и сл.
 
На врв Bottom