Види друже те почитувам тебе,твоето мислење и го почитувам тоа што го имаш прочитано ама да те прашам нешто дали знаеш која им била молитвата на Темпларите пред битка?Ова нема да го сретниш во ниедна литература затоа што кога се молеле не пуштале тука да им се муваат едикојси.Ако го одговориш ова точно ти пуштам рака, иначе таа молитва е и денес во употреба.Буцио - ајде малку факти, набрзинка, затоа што не е многу директно поврзана темата за темпларите и масоните.
Името на темпларскиот монашки орден е: Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici - што значи - Бедните Воини Христови од Храмот на Соломон. Пред да биде дадено тоа официјално име, основачите биле познати како "Templiers" затоа што штабот им се наоѓал во кралската палата во Ерусалим, која пак се наоѓала во џамијата Ал-Акса, која пак е изградена на темелите на стариот Храм на Соломон. Местото генерално било познато како Храмот и терминот во превод значи Храмовници.
Не биле бедни луѓе! Напротив. Право да бидат Темплари имале само членови на богатите семејства, членови на витешките ордени во Европа. При зачленувањето - доколку имале лична сопственост (имоти, злато, било какви средства) - се предавале на орденот и станувало заедничка сопственост. Бедните, биле нивни помошници. Има три различни групи во рамки на Темпларите - едните се витезите, тоа се луѓе кои потекнуваат од витешки родови или од аристократијата. Вторите се нивните помошници, кои потекнуваат од селаните и од победното население, кои служат како оруженосци на витезите и им помагаат секојдневно (ако имаш познавања околу оружјето и опремата која ја користеле во тоа време, ќе знаеш дека зошто). Третите се свештеничката група - вистински монаси, кои биле писмени. 99% од витезите и од аристократијата во тоа време биле сосема неписмени. Затоа - за вршење на административната дејност имале потреба од писмени луѓе - во тоа време, само монасите и свештениците биле такви. Оваа група не учествувала во битките и не биле воини.
Во еден момент станува чест да се биде член на темпларскиот орден и богатите семејства даваат огромни суми и имоти на орденот за нивните синови да бидат замонашени и да бидат темплари. При крајот, пред апсењето и растурањето на орденот - се смета дека речиси петина од територијата на Англија била сопственост на орденот.
Затоа - навистина - без викенд романчиња, без банални интернет проучувања, седни и побарај сериозна литература. На македонски не знам што има, но на англиски има огромен избор од квалитетни историчари.
А за молитвата друже уште само тоа ништо друго?Тоа за Исус и за Александар - го кажа Ефтов, а се гледа од целата дискусија колку разбира...
А се гледа и ти колку имаш познавања од темата... основната фактографија ти е погрешна. Така што - ти благодарам за одвоеното време, ама си го губиме времето во муабетов со тебе.
Малце си досаден, нели?
Еве ти ја молитвата, ако не разбираш, ќе ти дадам и превод на англиски:
Sancti spiritus adsit nobis gratia. Maria, Stella maris, perducat nos ad portam salutis. Amen.
Domine, Jesu Christe, sancte pater, aeterne Deus, omnipotens, sapiens creator, largitor, administrator benignus, et carissimus amator, pius et humilis redemptor, clemens, misericors salvator, Domine, te deprecor humiliter et exoro ut illumines me, liberes et conserves fratres Templi, et omnem populum tuum chistianum turbatum.
Tu, Domine, qui scis nos esse innocentes, facias liberari, ut vota nostra et mandata tua in humilitate teneamus, et tuum sanctum servitium et voluntatem faciamus ; contumelias iniquas, non veras, contra nos oppositas per graves oppositiones, et malas tribulationes et tentationes, quas passi fuimus, et pati ulterius non possumus.
Omnipotens, aeterne Deus, qui beatum Joannem evangelistam et apostolum tuum valde diligis, qui super pectus tuum in caena recubuit, et cui secreta caeli revelavis et demonstravis, et stante in ligno sanctae crucis, pro redemptione nostra, sanctissimam matrem tuam virginem commendavis, in cujus honore gloriose fuit facta, et fundata religio ; pro tua sancta misericordia liberes et conserves, prout tu scis nos esse innocentes a criminibus contra nos oppositis, et operas possideamus, per quas ad gaudia paradisi perducamur, per Christum dominum nostrum. Amen.[/quote
Малку извини ама мораше да знам,добар обид друже ама оваа молитва не е таа со која се молеле пред битка,ајде втора шанса која молитва ти би ја кажал ако си соочен со смртта хехе не мора да ми одговараш поздрав.Ти кажав дека се нема споменато во ниедна литература и за тоа глава давам единствено човек може да ја знае само ако...