Масони

Z

zmej gorjanin

Гостин
Со оглед на тоа дека Масони може да станат само луѓе кои што веруваат во supreme being, дали и поединци кои не следат никаква религија а сепак веруваат (пример агностички теисти) може да станат масони?

Бидејќи постојат и религиозни масони, еве конкретно да ги земеме православните христијани, што им е побитно лично на нив, масонската заклетва и целото духовно градење за кое учат како Масони или вербата во Бог? Не ли се коси тоа со нивната вера во Бог, односно со самото тоа што се христијани зошто би им било потребно некакво духовно воздигнување кое како верници може самите да го практикуваат без да членуваат во тајни организации во кои не ни смеат да зборуваат за Бог а камо ли да се молат, а тоа е нешто кое што Библијата го бара од нив како христијани? Каков е ставот на масонеријата во однос на гревот и тврдењето на Библијата како света книга дека човековата природа е грешна?

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Значи е ист како вас, работи по исти принципи но не е масон само затоа што неговата ложа прима атеисти?
--- надополнето: 9 мај 2013 во 22:21 ---
Не работи по исти принципи, затоа што неговата ложа не е регуларна. Соодветно, неговата иницијација не е извршена правилно. Ако сака да биде масон, треба да се зачлени во масонска ложа.
Тито членувал во регуларна ложа по втората светска војна?
Не членувал воопшто во ложа по војната.
--- надополнето: 10 мај 2013 во 02:15 ---
zidarski -дали поседувате список на масони од Македонија од времето на илинденскиот период?

Од гроб станаа славните ѕидари -на кого конкретно се однесуваат овие стихови од оригиналната верзија на македонската химна?
Не мислам дека има масонска конотација.
Јас во моментов немам таков список. Неодамна имаше изложба во Скопје во градската библиотека на таа тема.
--- надополнето: 10 мај 2013 во 02:23 ---
Со оглед на тоа дека Масони може да станат само луѓе кои што веруваат во supreme being, дали и поединци кои не следат никаква религија а сепак веруваат (пример агностички теисти) може да станат масони?
Можат.
Бидејќи постојат и религиозни масони, еве конкретно да ги земеме православните христијани, што им е побитно лично на нив, масонската заклетва и целото духовно градење за кое учат како Масони или вербата во Бог? Не ли се коси тоа со нивната вера во Бог, односно со самото тоа што се христијани зошто би им било потребно некакво духовно воздигнување кое како верници може самите да го практикуваат без да членуваат во тајни организации во кои не ни смеат да зборуваат за Бог а камо ли да се молат, а тоа е нешто кое што Библијата го бара од нив како христијани? Каков е ставот на масонеријата во однос на гревот и тврдењето на Библијата како света книга дека човековата природа е грешна?
Изучувањето на музиката е исто така форма на духовно градење. Дали свирењето на виолина е нехристијанско?
Како тоа ложата смета на молењето? Матеј 6.
Да, масонеријата се согласува со тоа дека човековата природа е грешна и токму на тоа ја базира потребата од постојана работа на себе.

Jugop

The Hobbit
Член од
27 декември 2012
Мислења
295
Поени од реакции
43
Не работи по исти принципи, затоа што неговата ложа не е регуларна. Соодветно, неговата иницијација не е извршена правилно. Ако сака да биде масон, треба да се зачлени во масонска ложа.
Не ме свати. Доколку неговата иницијација е иста како во регуварните ложи, и се друго е исто освен тоа што неговата ложа прима атеисти, што го прави верникот различен од масоните кои се во регуларните ложи?

Z

zmej gorjanin

Гостин
Изучувањето на музиката е исто така форма на духовно градење. Дали свирењето на виолина е нехристијанско?
Како тоа ложата смета на молењето? Матеј 6.
Да, масонеријата се согласува со тоа дека човековата природа е грешна и токму на тоа ја базира потребата од постојана работа на себе.
Нормално дека е, иако не верувам дека вие изучувате свирење на виолина. :) Друга ми беше поентата, а и ти ко верник не ми одговори на прашањето што има поголем приоритет кај тебе: духовното градење во масонските ложи или духовното градење преку вербата во Бог?

Доколку масонеријата ја прифаќа грешната природа на човекот зошто и се потребни други алатки освен тие што религијата и ги понудила: молитва, покајание, пости, добри дела итн? Зарем измислувањето на нови алатки не е еден вид на богохулие? Да преминам на главното - Како е возможно да се биде добар масон и добар верник во исто време, бидејќи целосната реализација на едното не дозволува или исклучува целосна реализација на другото?

А за молитвата некаде спомна претходно дека за време на вашите сеанси не е дозволено да се дискутира за религија, па претпоставив дека и не ви е дозволено ниту да се молите и да правите други верски обреди.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Не ме свати. Доколку неговата иницијација е иста како во регуварните ложи, и се друго е исто освен тоа што неговата ложа прима атеисти, што го прави верникот различен од масоните кои се во регуларните ложи?
Те сфатив... Неговата иницијација не може да е иста, ако се извршува во негуларна ложа. Дури и да е идентичен текстот (а нема да биде ако се примаат атеисти), не е доволно, затоа што процесот на иницијација не е само читање на текст.
--- надополнето: 10 мај 2013 во 07:24 ---
Нормално дека е, иако не верувам дека вие изучувате свирење на виолина. :) Друга ми беше поентата, а и ти ко верник не ми одговори на прашањето што има поголем приоритет кај тебе: духовното градење во масонските ложи или духовното градење преку вербата во Бог?
Не може да се споредат, затоа што станува збор за две сосема различни работи. И двете се подеднакво важни, но лично можам да зборувам за себе, дека без градењето преку вербата во Бога, градењето во масонеријата немаше да е возможно за мене.

Доколку масонеријата ја прифаќа грешната природа на човекот зошто и се потребни други алатки освен тие што религијата и ги понудила: молитва, покајание, пости, добри дела итн? Зарем измислувањето на нови алатки не е еден вид на богохулие? Да преминам на главното - Како е возможно да се биде добар масон и добар верник во исто време, бидејќи целосната реализација на едното не дозволува или исклучува целосна реализација на другото?
Врз основа на што заклучи дека едното го исклучува другото?! Напротив, апсолутно се компатибилни.
Не мислам дека употребата на други алатки е богохулие, кога тие алатки се изучување на науките и уметностите, природата, изучување на сопствената психа. Религијата многу малку, или воопшто не се занимава со тој аспект (освен со последното, но од друг агол), но во ниту еден момент не го негира, ниту пак го прави излишен. Моралот кој масонеријата го промовира кај своите членови е во својата основа библиски, но во никој случај не е замена за библискиот - а само поттикнување кај членовите, секој низ својата вера да го бара патот. До сега не сум сретнал конфликт меѓу мојата вера (во случајов Христијанство) и масонеријата, а доволно добро ги познавам и двете.
А за молитвата некаде спомна претходно дека за време на вашите сеанси не е дозволено да се дискутира за религија, па претпоставив дека и не ви е дозволено ниту да се молите и да правите други верски обреди.
За време на состанокот не е дозволено да се дискутира за религија, но молитвата е неразделен дел од масонската работа (секој со својот концепт за Врховно Битие, се разбира).

Z

zmej gorjanin

Гостин
Не може да се споредат, затоа што станува збор за две сосема различни работи. И двете се подеднакво важни, но лично можам да зборувам за себе, дека без градењето преку вербата во Бога, градењето во масонеријата немаше да е возможно за мене.

Врз основа на што заклучи дека едното го исклучува другото?! Напротив, апсолутно се компатибилни.
Не мислам дека употребата на други алатки е богохулие, кога тие алатки се изучување на науките и уметностите, природата, изучување на сопствената психа. Религијата многу малку, или воопшто не се занимава со тој аспект (освен со последното, но од друг агол), но во ниту еден момент не го негира, ниту пак го прави излишен. Моралот кој масонеријата го промовира кај своите членови е во својата основа библиски, но во никој случај не е замена за библискиот - а само поттикнување кај членовите, секој низ својата вера да го бара патот. До сега не сум сретнал конфликт меѓу мојата вера (во случајов Христијанство) и масонеријата, а доволно добро ги познавам и двете.

За време на состанокот не е дозволено да се дискутира за религија, но молитвата е неразделен дел од масонската работа (секој со својот концепт за Врховно Битие, се разбира).
Прво, благодарам што ми одговори на прашањето.

Второ, сега за прв пат на оваа тема ја слушам оваа информација дека вие всушност се занимавате со изучување на науките и уметностите, природата и останато. Иако не ми е јасно зошто некој би бил таинствен околу изучување на така благородни ствари. А дека религијата и масонството се судираат си стои поради неколку причини:

Спасението може да се стекне како резултат на добрите дела и себеунапредувањето според масонеријата, изедначувајќи го Исус со еден од многуте пророци, додека библијата тврди дека Исус е синот божји кои пострадал за човековите гревови дури и за оние кои што во иднина ќе веруваат. Било какво изедначување на Исус со други пророци исто претставува грев, а во масонството членуваат луѓе од различни религии. Исто така наведувајќи ја и Библијата како една од повеќето свети книги. Потоа фактот што некому се дозволува да стане масон поради тоа што верува во севишна сила - Бог без оглед на тоа на која религија припаѓа и која религија го проповеда или пропагира тој Бог. Според Библијата да речеме постои само еден и единствен Бог односно светото тројство Таткото, Синот и Светиот дух, сите останати религии и пророци и други богови ги смета за идолопоклоништво, истото го проповедал и еден од светите апостоли Павле. Исто колку што ми е познато името на Исус не смее да се спомнува на вашите состаноци што е сосема спротивно од она што го пишува во Библијата. Или па фактот што сите пред да се приклучат на масонството се сметаат дека се сеуште во спиритуален мрак и незнаење. Тоа е сосема спротивно од она што го проповеда христијанството а тоа е дека оној што верува е духовно просветлен.

Значи вие на вашите состаноци се молите? Секој со својата молитва?

M

Muranyi

Гостин
zmej gorjanin - неблагодарно е да кажеш дека масонеријата и религијата се судираат,само поради различниот духовен пристап и толкување на Светото писмо.Да кажеш дека масонеријата се судира со институцијата Црква,во ред,ќе се согласев со тебе,но вака делува многу пристрасно твојот пост.Зарем Црквата е ексклузивен наследник и толкувач на Исусовото проповедање,со тоа и на Новиот завет?

Z

zmej gorjanin

Гостин
zmej gorjanin - неблагодарно е да кажеш дека масонеријата и религијата се судираат,само поради различниот духовен пристап и толкување на Светото писмо.Да кажеш дека масонеријата се судира со институцијата Црква,во ред,ќе се согласев со тебе,но вака делува многу пристрасно твојот пост.Зарем Црквата е ексклузивен наследник и толкувач на Исусовото проповедање,со тоа и на Новиот завет?
Секоја религија си има правила и кога некој се декларира ко религиозен или верник и е посветен на неа, ваљда и треба да се придржува до тие правила.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Прво, благодарам што ми одговори на прашањето.

Второ, сега за прв пат на оваа тема ја слушам оваа информација дека вие всушност се занимавате со изучување на науките и уметностите, природата и останато. Иако не ми е јасно зошто некој би бил таинствен околу изучување на така благородни ствари.
Затоа што процесот на иницијација е приватна работа, нешто сакаме да го споделиме само со оние кои се иницирани.
Голем дел од останатите церемонии се јавни и отворени.
А дека религијата и масонството се судираат си стои поради неколку причини:

Спасението може да се стекне како резултат на добрите дела и себеунапредувањето според масонеријата, изедначувајќи го Исус со еден од многуте пророци, додека библијата тврди дека Исус е синот божји кои пострадал за човековите гревови дури и за оние кои што во иднина ќе веруваат. Било какво изедначување на Исус со други пророци исто претставува грев, а во масонството членуваат луѓе од различни религии.
Тука е основната грешка. Масонеријата ниту нуди, ниту претендира дека нуди спасение. Напротив, изрично држи до ставот дека спасението секој сам треба да го бара во својата вера. Масонеријата не е религија, ниту пак има тенденција да биде замена за истата. Никаде не се изедначува Исус, или било кој друг во тој контекст, затоа што едноставно, не се спомнува Исус - нема ниту потреба, ниту како да се спомне. Масонеријата е граѓанско друштво, не религиозно. И во филхармонијата не го спомнуваат Исус, и членуваат луѓе од различни вери. Не гледам разлика...
Исто така наведувајќи ја и Библијата како една од повеќето свети книги.
И ова не е точно. Секој член има само една Света Книга. Но мене не ми пречи тоа што некој друг го смета Коранот за Света Книга. Има луѓе кои сметаат дека треба секаде и постојано да се проповеда верата... јас велам - секаде и постојано треба да се живее верата.
Потоа фактот што некому се дозволува да стане масон поради тоа што верува во севишна сила - Бог без оглед на тоа на која религија припаѓа и која религија го проповеда или пропагира тој Бог.
Според Библијата да речеме постои само еден и единствен Бог односно светото тројство Таткото, Синот и Светиот дух, сите останати религии и пророци и други богови ги смета за идолопоклоништво, истото го проповедал и еден од светите апостоли Павле.
Секој со своите верувања, а другите ги оставам на мира...

Исто колку што ми е познато името на Исус не смее да се спомнува на вашите состаноци што е сосема спротивно од она што го пишува во Библијата.
Ограничувањето не е за Исус, а за секаква религиозна дискусија. Знам дека околу ова прашање е тешко да се постгигне консензус, но пак ќе речам, јас верувам дека делата зборуваат, не јазикот.
Или па фактот што сите пред да се приклучат на масонството се сметаат дека се сеуште во спиритуален мрак и незнаење. Тоа е сосема спротивно од она што го проповеда христијанството а тоа е дека оној што верува е духовно просветлен.
Мракот и светлината се само симболички приказ за да се пренесе морална лекција до
ново иницираниот за разликата меѓу знаењето и незнаењето.

Значи вие на вашите состаноци се молите? Секој со својата молитва?
Да. Да парафразирам - Нека Големиот Архитект ја благослови нашата работа и не дари со хармонија и единство. (само за пример)

Jugop

The Hobbit
Член од
27 декември 2012
Мислења
295
Поени од реакции
43
Те сфатив... Неговата иницијација не може да е иста, ако се извршува во негуларна ложа. Дури и да е идентичен текстот (а нема да биде ако се примаат атеисти), не е доволно, затоа што процесот на иницијација не е само читање на текст.
Па ако е така и во регуларните ложи не е иста иницијацијата за секого. Христијаните полагаат заклетва на Библијата, муслиманите на Куранот итн.
Истото може да биде и во нерегуларна ложа. Верникот полага заклетва на својата света книга, а атеистот не полага заклетва на света книга затоа што не верува во бог.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Нешто не се разбираме, или не ги читаш моите постови до крај...
Како што реков - дури и да е идентичен текстот на церемонијата - ако е ложата нерегуларна, не е истата иницијација. Иницијацијата е многу повеќе од читање на текст. Инаку секој кој може да го најде ритуалот, може да се смета себе си за масон. Сепак, врската со традиционалото масонство не може да ја остварат, за тоа, мора да е регуларна ложата. Проблемот со атеистите воопшто не е само до заклетвата, а до целата церемонија.

Jugop

The Hobbit
Член од
27 декември 2012
Мислења
295
Поени од реакции
43
Во многу теми на форумов се спомнуваат секакви теории на заговор - заговори од масони, евреи, билдеберг, трилатерална комисија, комитет 300, американци, руси, кинези... кој ли не...
Сепак... има само еден единствен вистински заговор. И тоа не е теорија, туку е докажан на пракса. Присутен е насекаде, во сите пори на општеството, присутен е во секоја една држава, кај сите нации, во сите општествени слоеви.
А дали масонството е присутно и во Саудиска Арабија?

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
А дали масонството е присутно и во Саудиска Арабија?
Не знам цитатот мој од каде го извади, затоа што сум сигурен дека е изваден од контекст! Постирај го целосно, ќе се види за што зборувам.

Масонеријата е забранета во Саудиска Арабија и таму нема ложи.

Член од
24 мај 2007
Мислења
78
Поени од реакции
7
Затоа што процесот на иницијација е приватна работа, нешто сакаме да го споделиме само со оние кои се иницирани.
Голем дел од останатите церемонии се јавни и отворени.

Тука е основната грешка. Масонеријата ниту нуди, ниту претендира дека нуди спасение. Напротив, изрично држи до ставот дека спасението секој сам треба да го бара во својата вера. Масонеријата не е религија, ниту пак има тенденција да биде замена за истата. Никаде не се изедначува Исус, или било кој друг во тој контекст, затоа што едноставно, не се спомнува Исус - нема ниту потреба, ниту како да се спомне. Масонеријата е граѓанско друштво, не религиозно. И во филхармонијата не го спомнуваат Исус, и членуваат луѓе од различни вери. Не гледам разлика...

И ова не е точно. Секој член има само една Света Книга. Но мене не ми пречи тоа што некој друг го смета Коранот за Света Книга. Има луѓе кои сметаат дека треба секаде и постојано да се проповеда верата... јас велам - секаде и постојано треба да се живее верата.

Секој со своите верувања, а другите ги оставам на мира...

Ограничувањето не е за Исус, а за секаква религиозна дискусија. Знам дека околу ова прашање е тешко да се постгигне консензус, но пак ќе речам, јас верувам дека делата зборуваат, не јазикот.

Мракот и светлината се само симболички приказ за да се пренесе морална лекција до
ново иницираниот за разликата меѓу знаењето и незнаењето.

Да. Да парафразирам - Нека Големиот Архитект ја благослови нашата работа и не дари со хармонија и единство. (само за пример)
Унијатство!!!
Православието има канони,унијатството се знае со што се поистоветува,па одтука може да се заклучи колкав грев претставува.
Не треба да си масон за да ги почитуваш другите,да се грижиш...итн. можеш да се молиш за нивно спасение,нон никако да сослужуваш.
--- надополнето: 12 мај 2013 во 17:23 ---
Не сакам да излезам од контекст,но погоре, на повеке наврати се дискутираш,за масоните и религиите.
Унијатство во редовите на масоните,унијатство на религиите,чист пример собирот во Скопје пред некој ден. Изолиран случај,на меѓурелигиско општење,или дел на поголема агенда?
Пробајте,изгуглајте Свети Марко Ефески,и побарајте икона,јас неможев да најдам,и видете зошто денешната православна црква не смее да ја става иконата.
Не сакав да општам премногу,неколку реченици и 1-2 примери,како одговор на оние кои мослат дека има ,и оние кои бараат коегзистентност меѓу масонеријата и православието.
--- надополнето: 12 мај 2013 во 17:47 ---

Подолу постирав текст,а одговор на овај,твој пост,од православен масон не барај,затоа што непостои!!!!!!!!тоа што си напишал ти е скроз на место.
Всушност масоните имаат дадено одговор на секое едно прашање,само останува,дали сакаат или смеат да зборуваат отворено,прочитај ги Hall,Blavatsky,Albert Pike,види кое почитување го имаат,какво место завземаат во масонските редови,и кажуваат нивните доктрини.

Kajgana Shop

На врв Bottom