Малтретирање од страна на родителите и последици

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување
H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Скоро од секогаш сум бил отворен, така да нема причина да не го споделам и ова, но жал премногу гадно животно искуство! Верувам не сум прв случај, не сум ни последен само се надевам дека овој тип на малтретирање врз деца ќе се намали..

Секогаш кога со другари ќе отворевме муабет за родители некако ми беше тешко да зборам за ова и претежно си ќутев. Но, сега веќе не можам да трпам малтретирање од нивна страна и тоа што они ми правеле... Растев во прилично нехармонично семејство. На татко ми побитен му беше алкохолот, а на мајка ми цигарите. Имам две сестри кој се пред мене и јас сум роден како најмало дете. Пред мене има и две мртвородени машки деца.
Моите родители уште кога бев мал применуваа и психичко и физичко малтретирање. Секој ден си јадев доза ќутек надоврзано со екстра психичко малтретирање. За се што правев бев понижуван, и бев етикетиран од нивна страна како неспособен, глуп, кретен, дека никогаш нема да успеам итн..
Подоцна тоа психичко малтретирање кое го трпев ми претставуваше пречка да се снајдам и во образовниот систем. Скоро секогаш бев повлечен и прилично некомуникативен.. Во школо одев од една причина, за да заборавам се тоа дома и малце да одморам од тоа се. Подоцна знаејќи дека треба да си одам дома и да се вратам на старот пекол.. Подоцна како што растев и се, додека јас дома и низ населба си се шлаев како мува без глава, другарите си излегуваа во град и се дружеа и мене почнаа да ме забораваат. Мислеа дека јас не сакам да се дружам и дека ги избегнувам. Како шлаг на тоа дојдоа и проблемите кај мене во населба кој беа предизвикани од страна на еден втор братучед, кој на мене и еден прв братучед ни направи големи проблеми во населба и станавме како бојно поле.. Се потсмири ситуацијата и дојде време за средно школо..
Таму кога отидов бев тотално изгубен и не знаев што да правам и како да се снајдам.
По некое време се вратија мали надежи во мене со запознавање со еден страо-нов другар од Хром кој ме извлече од депресијата и ми даде нова надеж и дека се ќе се подобри.
Падна во вода се тоа и предизвика уште подлабока депресија во мене.
Незаинтересаноста на моите продолжи и по натаму, трае се уште и верувам дека ќе трае..
Молејќи на празно за да се запишам на факултет, тие уште не ме сослошуваат. Мала пречка и оваа година што ме зафркна во тоа да се потсредам малце и да најдам работа е и малата операција..
Но барем, пак верувувам дека се врати мала надеж во мене со тоа што запознав нов другар, но за жал тој е на поголема далечина од мене.. :/
Ова е само една капка во споредба со се што не е опишано, а што ми се случи..

Еве на мене што ми се случи, пазете и вие да не го направите на вашите деца затоа што остава хендикеп кој што тешко се надминува, а остава последици низ целиот живот..
P.S. Еден поздрав од мене...

К

Кнез Мишкин

Гостин
:) Нема назад сега, штом си истрајал до сега јас сум сигурен дека ќе најдеш начин да се запишеш на факултет на тоа што сакаш и дека ќе успееш. Многу големи луѓе биле малтретирани, доживееле многу трагедии и успејале. Ако немаш доволно пари за партиципација ќе поднесеш барање и ќе те ослободат од неа, само волја и ќе издржиш, ќе си најдеш и другари, пријатели, познаници.
Запамти дека секој има проблеми, секој се бори за да преживее. ;)

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Ако си по учењето барај чаре да се запишеш на факултет. Иако јас би ти препорачал одма да почнеш со работа. Преку работата ќе стекнеш дисциплина, ќе запознаваш луѓе, ќе капне некоја пара (а така верувај ќе станеш и поинтересен у друштво хаха за жал така функционира светов) и тн. И се разбира заборави го минатото, тоа се десило и не може да се смени ама затоа животот е пред тебе и не дозволувај минатото да ти ја диктира иднината. Не знам дали бараше совет ама тоа е, јас да си кажам :)

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.234
Поени од реакции
14.576
Друже јас живеам со едно мото - Never give up

Кад тад ќе ти се насмее среќата, мој совет гледај да се вработиш за да можеш сам да си плаќаш студии, не очекувај ништо од родителите чим до сега се однесувале така, сега на ~20тина години сигурно нема да сменат однесување.
Јас не сум бил малтретиран но сум имал прилично тешко детство само со еден родител кој на моменти едвај крпеше крај со крај така да почнав да работам све и свашта уште од 14 ипол години.

Едонставно не губи самодоверба и батали што зборат другите ако сакаш да успееш во нешто ќе успееш.

За дружење, еве на пример дојди кога играме одбојка, фудбал било што кога се дружиме кајганџии и не јадеме нови луѓе :)

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.899
И да се запишеш на факултет ако немаш подршка од родителите кога ќе завршиш како ќе најдеш за работа?
Многу ретко некој да успее сам без никаква помош.
Знаејќи дека денес родителите си ги вработуваат децата неверувам дека некој газда да земе некое непознато дете а ќе го остави на пријателот.
Уште кога одев на факултет сакав да работам во една продавница за да не седам по цел ден дома и уште кога отидов да однесам cv ме прашаа: кој те прати тука, од која фамилија си?

Подобро земи работи некаде како келнер, продавач, во некоја автоперална... итн, присобери некоја пара и оди во странство ако не можеш да живееш со нив.
Има многу како тебе што родителите не ги чуваа како принцови и од толку што немаа пари за пасош заминаа на црно во Италија, а сега кога си дојдоа не можеш ни да ги познаеш. Таму ќе запознаеш многу пријатели никој од нив не ти ја знае ситуацијата за да те избегнуваат. Има многу сами како тебе па ќе се здружите и ќе бидете заедно.
А тука ретко да најдеш некој да ти помогне, сите ќе ти обеќаат а никој не го исполнува ветеното. (n)

Ако останеш тука само ќе ги гледаш и повеќе ќе се нервираш. Ако си на факултет ти треба тишина кога ќе учиш, ти треба време да се одмориш од учењето, а не кога ќе научиш они да ти дојдат на главата и да те замараат, па на крај ништо да не направиш.

S

Sheldon Cooper

Гостин
Твоите не се свесни што ти прават, моj совет е да не се откажеш од твоите идеали и да не дозволиш депресиjата да преовлада па да направиш глупост. Ништо не е скроз црно и верувам дека за 5-10 години на ова ќе гледаш како црна дамка од минатото додека пиеш пиво на некоjа песочна плажа.
(y)

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Доколку ти не подлегнуваш на нивниот притисок ништо не ти можат. Свесен си дека тоа што го прават е погрешно. Свесен си дека целиот живот си трпел и чувствуваш последици од тоа. Не дозволувај целосно да те згазат. Може се родители, но некогаш мора и со нив да се војува. Нема потреба физички да им ја докажеш својата сила. Терај го својот пат, не застанувај таму каде што они те кочат. Ако они не успеале да се реализираат, не заслужуваш и ти да завршиш како нив. Само биди упорен и инаетлија! Во овој случај инаетот многу ќе ти се исплaти :)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Знам дека е тешко кај нас, но обиди се да станиш свој човек со покрив над глава и да не зависиш никако од нив побрзо што можеш.

V

Vollstandig

Гостин

Многу некако се соживуваш со рап музикава, поточно твојава сторија ме потсеќа и на некој текст од РНС, дали случајно се пронаоѓаш или се соживуваш, ти знајш. Али битен е муабетот што го кажуваш “нехармонично“ па јас скоро и да незнам некаде да има строго хармонично семејство освен ако не е направен од восочни фигури.

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.379
Поени од реакции
4.924
За почеток почни да ги тепаш. Потоа почни да им ги земаш парите што ги трошат за алкохол и цигари. Заеби семејство, заеби фамилија - кога според ова што го зборуваш никогаш не си ги ни имал. Цврст си момак, биди страв и трепет. Да се биде добар веќе си го поминал тоа, нема резултати. Време е да ги превземиш работите во свои раце и исфрли го сиот гнев што го имаш врз нив, нека го осетат својот грев. Заеби депресии и плачење. Најди си девојка - моментално тоа ти е лекот ( а знам дека имаш некоја :) ) .. Тоа е советот од мене. Филозофии, психологии нема да ти поможат во овој случај. Само цврста тупаница и чиста свест.

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Многу некако се соживуваш со рап музикава, поточно твојава сторија ме потсеќа и на некој текст од РНС, дали случајно се пронаоѓаш или се соживуваш, ти знајш. Али битен е муабетот што го кажуваш “нехармонично“ па јас скоро и да незнам некаде да има строго хармонично семејство освен ако не е направен од восочни фигури.
Има нехармонични семејства каде родтелите не функционираат взаемно на начин на кој би требало, но децата се (колку што е можно тоа во такво семејство) поштедени од нефункционалноста. Во превод, од двајцата еден ќе биде поразумен и ќе се насочи кон доброто на детето.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
сите свртеа на совети, и тоа е добро но јас мислев дека ќе има
и повеќе други искуства за вакви ситуации од нас на форумов,
па да споредиме и споделиме искуства и најдеме најдобро решение.
Мислам дека во таа средина учењето на факултет ќе биде промашај.
Да е мое време ќе ти кажам прво војска,па потоа другото.Но сега нема.
Треба и за тоа некој услови и срества,а временски не е недела - две.
Брзо ќе дојде ден кога ќе ти речат?глеј колкав си уште ли ќе те раниме.Затоа прво барај си работа,а потоа на факултет,сега бар ги има секаде.Но и бегање од таа околина е добро решение,пишаното ќе си дојде.
-------------
Еве и јас сум имал некое такво недоразбирање со моите иако тоа било во едно друго време,во минатиот век.Тогаш беше што побргу да им се тргнаш од грбот,сакам да кажам што помалку школо-што побрзо работа.Така и јас завршив Кв-бравар,скоро скрос одличен,не сум давал на учителите на табла да нацртат нешто или да решат задача,се јас,се чуделе и тие самите.Но потоа никој не ми рекол:оди или бар те бива што не продужиш со школо.Но таква ми била околината,никој од фамилија со факултет,па јас да не ја расипувам традицијата,останав Кв.брав
Мојте се разбира се најповеќе криви за тоа,не ни спомнале такво нешто.Потоа сум имал и другари од факултет (што биле под кирија овдека) па ме научија дека ме бива за правење:елеборати,цртежи,задачи и ми носеле сум им помагал.Повеќето и завршија.Мене после школо одма ме откачиле-снаоѓајсе,сум собирал полжави,сум бришел и стакла на колите, од нив не зависев и ништо не сум барал.
А од кога се запослив веќе се сам,никаква помош,како да сме комшии,море и на нив повеќе им помогнале него мене.
Од прв ден кога се оженив си отидов под кирија (во својот роден град)
Но наша генерација сепак какви и да биле старите сме ги почитувале.
----------------------------
И тебе би ти рекол што подалеку од нив подобро.

O

Orion.

Гостин
Додека во некои семејства владее нехармонија, други се деструктивни. Што ТИ подразбираш под ''нехармонично'' семејство и дали имаш основа врз која го градиш твојот став?
Според исказот, дечкото трпел физичко и психичко насилство како дете(ова е есенцијално битен момент).

Hip.Hop_MKD
...Детство, алкохол и насилство, од каде ли ми е ова познато:) Пиши ми пп ако сакаш да раговараш со некој што го поминал истото.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Баш поради ваквите и слични тажни приказни како на нашиот форумски колега Хип-Хоп јас цврсто стојам на ставот дека не секој човек е способен да биде родител, едноставно некои луѓе подобро никогаш нека не влегуваат во брак и нека не прават дете/деца !
Инаку скоро и да не познавам 100% хармонично семејство, причините се разновидни, некаде е поради лошата економска состојба, меѓутоа нехармонични односи владеат и во многу ситуирани семејства, причините се разновидни !
И мене не ми е баш најлесно со родителиве, од една страна во голема мера сеуште сум зависен од нив и морам да живеам заедно со нив(во посебна своја соба секако), а од друга страна честопати ми одат на живци, но одбегнувам/е караници такви работи, секогаш разговараме на дипломатски начин, инаку со родителите претежно комуницирам строго деловно, за личните/приватни работи/проблеми не ........... мојата приказна е поинаква, моите мајка и татко целиот свој живот биле зафатени луѓе со работа од јутра до сутра и претежно сум пораснал сам со баба ми и дедо ми, како и со нинтендото, компјутерот, телевизорот, пријателчињата од маало, братучедите... никогаш фала богу не ме оставиле да бидам гладен или без пари, за тоа неможам да се пожалам, ама никогаш не ми посветиле некакво внимание, ниту како помало дете, ниту пак сега на 26 год. моите родители се накратко кажано интелектуалци и строги воркохолици кои незнаат да дигнат рачна кочница никогаш, ама за да посветат внимание или да седнат да разговаат со дете за тоа не ги бидува ич .......... а за ќотек, сега неможат да ме тепаат бидејќи сум дупло поголем од нив(во висина:icon_mrgr:), ама како помало дете убаво ме имале исчукувано неколку пати, не дека не сум бил мирен, отсекогаш сум бил примерно дете, али ЈБГ да сум имал една 2ка или 3ка на родителска обавезно после ќе заиграло малку сукалото по дома ............. али ЈБГ таков им е менталитетот, интелектуалци се и строги воркохолици и мислат дека сите други луѓе на планетава треба да бидат исти како нив, а особено јас !

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Брат, ја нема да ти философирам како сите тука.
Само да ти кажам нешто што уствари важи и за мене зашто сум убеден дека и ја сум пропалица... :D

Се дур се жалиш ништо не праиш. Земи прај плански нешто... работи, упиш факултет итн...
Верувај дека на општеството ич qr не му чуе за тебе. Не си ни прв ни последен.
Земи дејствувај и тоа побрзо.

Не го сфакај ова ко навреда!
позз

Kajgana Shop

На врв Bottom