Македонци во Германија

Член од
29 јуни 2021
Мислења
15
Поени од реакции
2
Poradi koj pricini moze da te odbijat za viza Kako na pr. Jas imam nekoj soobrakjajni prekrsoci Eden e za alkohol a drugoto parkiranje I slicno isto taka imam aktiven izvrsitel ve molam za sovet imam termin na 19ti isto taka I raboten dogovor.. Blagodaram

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.701
Поени од реакции
17.600
Poradi koj pricini moze da te odbijat za viza Kako na pr. Jas imam nekoj soobrakjajni prekrsoci Eden e za alkohol a drugoto parkiranje I slicno isto taka imam aktiven izvrsitel ve molam za sovet imam termin na 19ti isto taka I raboten dogovor.. Blagodaram
Собраќајните прекршоци евентуално можат да ти влијаат за промена на возачка тука ама доколку во формуларот пополниш дека немаш прекршок мислам (не те советувам ти кажвам како праеја др). Кај мене беше ком ситуација па ми ја заменија без проблем. На комшија возачката беше во фаза на одземање МК, не ја имаше предадено и пак му ја заменија тука без проблем :toe:

За извршител не знам искрено ама мислам дека не км е толку битно тоа, ете тука има еден тон луѓе заглавени со извршители и кредити дојдени со визи работат…

Опуштено само :)

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.976
Поени од реакции
8.651
Знае ли некој статистика во кои бундеслендови има најмногу македонци?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.570
Поени од реакции
22.280
Знае ли некој статистика во кои бундеслендови има најмногу македонци?
Za zal ne najdov takva statistika za cela Germanija izgleda ke mora individualno da baras na stranite od sekoja pokrajina. Inace oficijalno ima 128.900 lugje so Makedonski pasos. Dodaj uste tie so Bugarski i Germanski pasos i sigurno ke stignes do 200.000.

E sega najmnogu ima pored mene vo Baern, Baden-Württemberg i NRW samo ne mozam so brojki da potvrdam.

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.494
Поени од реакции
6.919
Ако возам кола во Германија, дали ми е потребна меѓународна возачка дозвола или можам со нашата?

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.125
Поени од реакции
11.655
Ако возам кола во Германија, дали ми е потребна меѓународна возачка дозвола или можам со нашата?
За во Германија конкретно не ти треба, но за Хрватска/Унгарија мора да прашаш или види на сајтот на АМСМ (би требало да има такво инфо).

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.841
Поени од реакции
5.667
6 месеци од кога ќе се пријавиш на адреса во Германија имаш право да возиш со македонска возачка... после 6 месеци ќе си ја замениш со германска возачка..

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.494
Поени од реакции
6.919
6 месеци од кога ќе се пријавиш на адреса во Германија имаш право да возиш со македонска возачка... после 6 месеци ќе си ја замениш со германска возачка..

Немам 6 месеци. Слетувам со авион зимам рент а кар, се возам 3 дена, после тоа со авион си се враќам назад.
Муабетот ми е, ме запира полиција во тие 3 дена, ми бара документи, можам да му ја дадам обичната македонска дозвола или мора да му дадам меѓународна?

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.841
Поени од реакции
5.667
Немам 6 месеци. Слетувам со авион зимам рент а кар, се возам 3 дена, после тоа со авион си се враќам назад.
Муабетот ми е, ме запира полиција во тие 3 дена, ми бара документи, можам да му ја дадам обичната македонска дозвола или мора да му дадам меѓународна?
не сум 100% сигурен ама мислам дека не би требало да имаш никакви проблеми... но, сепак извади си меѓународна возачка за да ти биде мирна главата и во меѓувреме исконтактирај ја рент а кар агенцијата па прашај ги за најсигурно ако знаат да ти одговорат... Македонија и Германија ги имаат взаемно признаено возачките и баш заради тоа мислам дека не би имал никакви проблеми, сепак си само турист...

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.701
Поени од реакции
17.600
За во Германија конкретно не ти треба, но за Хрватска/Унгарија мора да прашаш или види на сајтот на АМСМ (би требало да има такво инфо).

Пред да се преселам Германија често возев со МК возачка натаму и во ЕУ. Па и од ко се преселив возев првите 2 месеци :) Немаш проблем :) биометриска е возачката :)

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.472
Поени од реакции
9.971
site kaj svabo, pa i ja na pomin :D

sredina na septemvri treba da patuvam do karlsruhe, od frankfurt aerodromot (golemiot, ne hahn).

nekoja sugestija od aerodrom do karlsruhe?
dali e podobro aerodrom - frankfurt centralna stanica - pa od tamu nekoj voz/bus do karlsruhe
ili moze da se najde nesto direktno aerodrom - karlsruhe?

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.841
Поени од реакции
10.280
site kaj svabo, pa i ja na pomin :D

sredina na septemvri treba da patuvam do karlsruhe, od frankfurt aerodromot (golemiot, ne hahn).

nekoja sugestija od aerodrom do karlsruhe?
dali e podobro aerodrom - frankfurt centralna stanica - pa od tamu nekoj voz/bus do karlsruhe
ili moze da se najde nesto direktno aerodrom - karlsruhe?
Провери на bahn.de, од Frankfurt(M) Flughafen до Karlsruhe Hbf. Не сум бил Karlsruhe, ама гледам има и директ ICE. Ако менуваш воз на централната во Франкфурт седи си во станицата, ако излезеш надвор може во најдобар случај да изгубиш волја за живот или во најлош случај бесплатно да те вакцинира некој :icon_lol:

1661430281556.png

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.472
Поени од реакции
9.971
Провери на bahn.de, од Frankfurt(M) Flughafen до Karlsruhe Hbf. Не сум бил Karlsruhe, ама гледам има и директ ICE. Ако менуваш воз на централната во Франкфурт седи си во станицата, ако излезеш надвор може во најдобар случај да изгубиш волја за живот или во најлош случај бесплатно да те вакцинира некој :icon_lol:

Прегледај го приврзокот 342933
de so e fintata so boldot? :ROFLMAO:
frankfurt bev negde 2016-17, bese dosta "temno" niz centarot, ama nemav nesto problem.
so se slucuva sega u frankfurt na majna?

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.841
Поени од реакции
10.280
de so e fintata so boldot? :ROFLMAO:
frankfurt bev negde 2016-17, bese dosta "temno" niz centarot, ama nemav nesto problem.
so se slucuva sega u frankfurt na majna?
Јас последен пат бев 2020, ми дојде брилијантна идеја пешки до хотел да одам преку Bahnhofsviertel. За 10 минути мислам едно 10 души видов со игли, зомбија у вегетативна состојба, крек луленце таму ваму. Културолошки шок у најмала рака а деценија време живеам во Германија. Ни Берлин ни Репербан во Хамбург не е на тоа ниво, да ти се згади од живот и се. Проблем немав и јас некој да ми се избаци, ама кој да знае од издрогирани на 12то небо се е можно. Плус стварно не ми е мерак да ги гледам, гадно е.

Член од
14 февруари 2013
Мислења
1.802
Поени од реакции
2.370
Јас последен пат бев 2020, ми дојде брилијантна идеја пешки до хотел да одам преку Bahnhofsviertel. За 10 минути мислам едно 10 души видов со игли, зомбија у вегетативна состојба, крек луленце таму ваму. Културолошки шок у најмала рака а деценија време живеам во Германија. Ни Берлин ни Репербан во Хамбург не е на тоа ниво, да ти се згади од живот и се. Проблем немав и јас некој да ми се избаци, ама кој да знае од издрогирани на 12то небо се е можно. Плус стварно не ми е мерак да ги гледам, гадно е.
@Harald
Jas Kako student bev vo Frankfurt and guess what? Tamu ni beshe smeshtajot, na Taunusstraße. Tie sho si doagjaa od vtora smena, posebno devojchinjata, gi prechekuvavme vnatre vo zheleznichkata, pa zaedno do smeshtaj. Prvata vecher mi se pushtija da mi prodavaat hashish, heroin I treva. Rekov niso ne mi treba, samo se simnav cigara da ispusham. Vratata na vlez od zgradata beshe blindor staklo I bukvalno deka vo pidjami Bev, nemav djebovi I se mi beshe vo racete. Kluchevi, telefon, cigari. Bukvalno Kako zombi me trchkashe do vrata, odvaj otvoriv I u faca mu ja lupnav vratata. Dovolno e da znaesh deka osven vleznata, sekoj sprat I'ma ogromna metalna vrata - blindirana I plus sekoja soba. Na 100 metri parkot Ecb, ama zhiveesh vo devetiot Krug na pekolot. Horror film. Toa sho mirisa na mochki odvratno, gadno e samo bonus.

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom