Македонски специјални единици (полициски и воени)

Член од
2 февруари 2011
Мислења
5
Поени од реакции
0
Клипче за ренџерите стварно добра изведба изгледајте го :wink:
 
Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
pa na mene PSO Rengerite ic ne mi pravat kejf mnogu gi mrazam.
Не гледам причина зошто да ги мразиш дечките...? наведи што не чини кај нив..?
п.с ХристијанМкд ко ќе ти скокне сеа....резил ќе те напрај:pos2:
 
Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Од кој тип беа беспилотните летала кои ги купивме од Elbit?
 
Член од
18 јули 2010
Мислења
74
Поени од реакции
7
Зошто бе да ги мразиш Ренџерите?Иначе АРМ користи Израелски беспилотни летала СкајЛарк-1.
 
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.266
Поени од реакции
957
??? причина??? ... бриши Христијан дур не прочитал :):)
Па Блаже да ти кажам за мене добра единица претставува единица што е пред многу години создадена.

--- надополнето ---

Зошто бе да ги мразиш Ренџерите?Иначе АРМ користи Израелски беспилотни летала СкајЛарк-1.
еве оваа е стара и одлична елитна единица Тигри не новите сега ренџери-бебиња

--- надополнето ---

па се знае сега израелците нешто ќе измислат како таворот а овие нашите само купуваат.
 
Член од
16 април 2010
Мислења
2.557
Поени од реакции
1.502
Малце да се навратиме на темата

Преземено од списанието Калибар


I Francuski RAID:

Lovci na teroriste

Za razliku od svojih poznatijih kolega iz zandarmerijske jedinice GIGN, koji su podcinjeni ministarstvu odbrane, RAID se nalazi u sastavu "klasicne", Nacionalne policije, pa su njegovi pripadnici pod direktnom komandom ministra unutrasnjih poslova. Po tome je RAID mnogo slicniji nemackom GSG 9, americkim SWAT timovima ili austrijskim "Kobrama", nego britanskom SAS-u ili americkoj "Delti".

Jedinica je osnovana oktobra 1985. godine, stacionirana je u jednoj od prigradskih opstina Pariza, a sam naziv RAID je skracenica od Izvidjanje, Podrska, Intervencija, u smislu "udara" i Pregovaranje. Inace, i na engleskom Raid znaci "iznenadni upad", sto je takodje, u "opisu" njihovog posla, koji obuhvata borbu protiv terorista, oslobadjanje talaca, hapsenje opasnih i naoruzanih kriminalaca, gusenje pobuna u zatvorima, obezbedjenje vaznih licnosti i skupova, kao sto je bio sastanak "na vrhu" evropskih politicara u Kanu, juna 1995. godine.

RAID u stvari nastavlja tradiciju cuvene pariske Anti-gang brigade, koja je u okviru Nacionalne policije formirana 1972. godine kao i eksperimentalne Anti-Komando brigade. Iz ovih specijalnih formacija razvile su se i sadasnjih devet regionalnih specijalnih policijskih jedinica GIPN (Grupe za intervenciju Nacionalne policije), koje svojom mrezom i centrima u vecim gradovima, kao sto su Lion, Marsej i Bordo pokrivaju celu teritoriju Francuske.

Saradnja izmedju centrale RAID i ispostave GIPN je veoma cvrsta i neprekidna, redovno razmenjuju iskustva i strucnjake, pohadjaju zajednicke kurseve, izvode zdruzene vezbe i u akciji se odlicno dopunjuju. Fakticki RAID i GIPN su dva stepena reakcije jednog istog aparata u okviru Nacionalne policije, u kome ipak, RAID sa svojih 100 pripadnika predstavlja zivu "laboratoriju" za ispitivanje i usavrsavanje taktike, metoda i opreme za antiteroristicku borbu.

Elita u crnom

Specijalce RAID-a su popularno prozvali "Crnim panterima", zbog njihovih crnih kombinezona i amblema jedinice, na kome se nalazi i silueta pantera. Tvrdi se, cak, da u njihovom stabu u Bievreu u posebnom kavezu cuvaju jednu ovakvu "divlju macku" kao svoju maskotu. Jezgro jedinice i osnovnu borbeno-operativnu snagu cine cetiri udarne grupe sa po petnaest ljudi u svakoj. Osim toga, podrsku pruzaju i cetiri ekipe sa po deset ljudi, specijalista za pregovaranje, tehnicku opremu, demontazu eksploziva, prisluskivanje i vezu, kerovodje i ostali strucnjaci.

Oni se odabiraju medju najboljima od 130 hiljada policajaca, a da bi postali pripadnici "elite u crnom" moraju da prodju strogu selekciju. U proseku godisnje konkurise oko 600 kandidata, koji se vec nalaze u policijskoj sluzbi, ali na kraju selektivnih testova, pregleda i psihofizickih provera svega petnaest najboljih, starosti izmedju 25 i 35 godina, uspe da se kvalifikuje za prijem i dalju obuku. Ali sa time procedura nije zavrsena, jer ih cekaju nova iskusenja. Najpre sledi dvomesecni kurs "osnovne obuke" sa naglaskom na iscrpljujucim fizickim vezbama, a zatim dolazi i cetvoromesecni specijalisticki kurs.

U ovom delu iz dalje konkurencije "ispadne" jos, otprilike, polovina "prezivelih kandidata", usled visokih standarda konstantne provere, jer se mere i prate sve osobine i kvaliteti neophodni za jednog antiteroristu: inteligencija, psihicka stabilnost i koncentracija, brzina pravilnog reagovanja i rasudjivanja u kriticnim i stresnim situacijama, fizicka izdrzljivost, spretnost, precizno gadjanje, borilacke vestine i slicno. Na kraju ostaje samo sacica odabranih, koji se zatim usmeravaju po specijalnostima za snajperistu, podvodnog diverzanta, specijalistu za eksplozive ili ABHO strucnjaka.

Ovo poslednje nije bez razliga, jer u danasnje vreme teroristi sve cesce posezu i za hemijskim oruzjem, a nije iskljuceno da se u bliskoj buducnosti u njihovim rukama nadje i nuklearno oruzje male snage ili bioloski agensi, odnosno ceo spektar sredstava za tzv. "masovno unistavanje", pa specijalci moraju da ovladaju i osnovnim znanjima o njihovim karakteristikama, jer nikad se ne zna sa cime ce se sve, danas ili sutra u praksi susresti.

Za izvrsavanje visokorizicnih zadataka, u raznim situacijama koje stvarnost moze da nametne (prepadi i oslobadjanje talaca u avionima, vozovima, autobusima, zgradama, brodovima i sl.), specijalna jedinica komandosa RAID iz sastava francuske Nacionalne policije opremljena je sirokom paletom razlicitog naoruzanja i pratece opreme. U pocetku su u akcijama korisceni revolveri "Smith-Wesson" i francuski "Maniren" (Manuhrin), uglavnom u kalibru .357 Magnum. Ali, u poslednje vreme sve vise "trebuju" se pistolji velikog kapaciteta magacina u kalibru 9 mm PARA, kao sto su austrijski "Glock" i francuski MAS, koji predstavlja licencnu verziju "Berete 92".

"Patriot" protiv "Kalasnikova"

Nemacki automati "H&K" u nekoliko razlicitih modela kalibra 9 mm PARA predstavljaju osnovno oruzje RAID-ovih interventnih grupa. Pored cuvene puske, u arsenalu se nalaze i italijanska "Bereta M-12" i Rugerov automat MP-9, koji je, inace, kontrolisao poznati izraelac Uziel Gal. Umesto klasicnih automatskih pusaka, uglavnom se upotrenljavaju njihove skracene verzije, tzv. "karabini" u kalibru .223 (5,56x45 mm), kao sto je M4, varijanta (CAR-15) Koltove automatske puske M-16. Ova oruzja se cesto opremaju i bacacem granata 40 mm, koji se montira ispod cevi. Iz ove porodice je i "mini" M-16, specijalno preuredjena i skracena verzija, nazvana "Patriot", takodje u kalibru 5,56 mm sa "Aimpoint" optikom, potpuno bez oslonca za rame, oruzje napravljeno posebno za antiteroristicke jedinice i blisku borbu. Kalibar 5,56 mm koristi se, prvenstveno, kao protivteza vatrenoj moci islamistickih grupa i gangstera iz bivsih istocnoevropskih zemalja, koji pretezno koriste "kalasnikove" u kalibru 7,62 mm.

Puske sacmare, popularne "pumparice", RAID najcesce koristi pri prepadu na vece grupe osumnjicenih terorista i kriminalaca, borbu protiv dresiranih pasa i odvaljivanje sarki na zabarikadiranim vratima i prozorima, prilikom upada u prostorije. Pored americkih "pumparica" Itaka, Vincester i Mozberg (poneka zaplenjena i od "losih momaka"), koriste se i domace, proizvodjaca "Manufrance" i odlicne italijanske SPAS 12 i 15.

"Loptasta munja"

Kada su snajperske puske u pitanju, RAID je u pocetku bio opremljen standardnom francuskom snajperskom puskom F1 u kalibru 7,5 mm, koju su kasnije smenili "stajer SSG", "parker-hale 85" i nova francuska snajperka F2 u kalibru 7,62 mm.Predstavnik nove generacije snajperskih pusaka, kojima su opremljeni "panteri" je model "Ultima Ratio II" u kalibru 7,62 mm, sa rucnim repetiranjem zatvaraca, svajcarskog proizvodjaca "PGM Precision" iz Le Satoa. Ovaj proizvodjac opremio je RAID i sa dalekometnom snajperskom puskom "Hecate II" u kalibru .50 BMG (12,7 x 99 mm). Standardna varijanta sa gasnom kocnicom na ustima cevi i okvirom sa 5 metaka teska je 13 kg.

Interesantna je skracena verzija snajperske puske "Ultima Ratio II", nazvana "Commando" u kalibru .308, koja ima preklopni kundak i uzduzno profilisanu cev, radi boljeg hladjenja, koja je veoma pogodna za borbu u urbanim uslovima.

Od ostalog specijalnog naoruzanja, koje se koristi u borbi protiv terorista i kriminalaca, treba spomenuti dvocevnu prelamajucu pusku "Verni-Koron" (Verney-Carron), izradjenu od aluminijumskog odlivka. Ima jednostavnu i originalnu konstrukciju, sa uvlacecim kundakom i dva obaraca, projektovana za ispaljivanje gumenih projektila, gasnih i svetlosnih "sok" granata, tzv. "loptastih munja". Za istu svrhu koristi se i "H&K" visenamenski pistolj MZP1, sa preklopnom cevi kalibra 40 mm.

Francuzi, inace, vec vise godina eksperimentisu sa raznim vrstama "neobicne" i specijalne municije. Tako francuski proizvodjac municije SFM (Societe Francaise de Munitions) isporucuje specijalnim jedinicama ultralaku municiju kalibra 9 mm PARA sa zrnom od mesinga, obradjenog na strugu (THV, 45,4 grs), kao i rasprskavajuca zrna sa delimicnom kosuljicom i jezgrom od cinka, koja imaju pocetnu brzinu od 650 m/s, sto za dobrih 250 m/s premasuje obicna zrna sa punom kosuljicom. Zrno THV dostize, cak, brzinu i do 840 m/s.

Vezbe ispod Lamansa

Tako su razvijene patrone Gom-Konj (Gomm-Cogne) za sacmare kalibra 12/70, sadrze u sebi 12 gumenih kugli precnika 7 mm, koje se na daljini od 6 -7 metara rasipaju u snop precnika 30 - 40 cm, onesposobljavajuci metu snagom dinamickog udara. Na slican nacin privremenog onesposobljavanja mete deluju i novorazvijene rucne granate DBD/95, proizvodjaca SAPL, koje pri detonaciji proizvode zaglusujuci prasak jacine 160 decibela i ubrzavaju 18 kockica od tvrde plastike do brzine od 130 m/s, sa razvijenom energijom od 75 J. Isti proizvodjac konstruisao je i sredstva za ispaljivanje gumenih patrona i prelamajuce pistolje GC54, GC27 i SD88, koji zbog svoje specificne konstrukcije i male probojnosti mogu da se koriste i u avionima u toku leta na vecim visinama.

Kao i naoruzanje i oprema, tako su i lokacije i mesta na kojima RAID-ovci izvode obuku neobicni i posebni. Pored svakodnevnih vezbi oslobadjanja talaca iz banaka, prepada na autobuse i avione i preciznog i brzog pucanja u zatamljenim sobama sa izmesanim lutkama terorista i talaca, vezbe i trening obuhvataju i takve sredine i scenarija na kojima bi im pozavideli i uzbudljivi akcioni filmovi. Vezbe se, recimo, izvode u tunelu ispod Lamansa, ili u vozu TGV koji juri brzinom i do 300 km/h, a pentrali su se i spustali uzadima i niz gvozdenu konstrukciju Ajfelovog tornja u Parizu.

Trening na ovakvim objektima podrazumeva i upoznavanje sa njihovom konstrukcijom, rasporedom prostorija, osetljivim mestima u vaznim tackama, sto sve moze da bude od izuzetnog znacaja ukoliko se, nekada, na njima bude intervenisalo. Svoja iskustva i nova saznanja iz oblasti antiteroristicke borbe RAID redovno razmenjuje i saradjuje, pored kolega iz zandarmerijske jedinice GIGN, i sa slicnim jedinicama iz drugih zemalja. Uspesna saradnja uspostavljena je sa britanskim SAS-om, FBI-evim HRT timom (Hostage Rescue Team), nemackim GSG 9 i SEK-om, zatim belgijskom grupom "Diana" i spanskim GEO-m.

Dragan Dzamic
 
M

.:makedonec:.

Гостин
Па Блаже да ти кажам за мене добра единица претставува единица што е пред многу години создадена.

--- надополнето ---


еве оваа е стара и одлична елитна единица Тигри не новите сега ренџери-бебиња

--- надополнето ---

па се знае сега израелците нешто ќе измислат како таворот а овие нашите само купуваат.


Toa на видеото е Единицата за Брзо Распоредување ЛАВОВИ кои се веќе расформирани иако има некаде ги прикажуваат и тигрите ама во главно видеото е за Лавовите инаку единицата е расформирана 2003 и беше најборбена единица во редовите на армијата и војската (исто како што беа аркановите тигрови во Хрватска и Босна) сите верски и националистички фанатици беа во единицата па тоа и ги правеше најмоќни е најхрабри инаку во војната се приклучија на крајот во Јули месец ама мислам дека само они и МАЛ дел од волците и тигрите упаднаа во албанските села да ја видат состојбата по војната никој друг не се осмели ама во главно и тоа беше причината за нивното расформирање подоцна се докажало дека во единицата имало голем број криминалци и за да не ги затворат само ги исфрлиле од единицата (бидејки учествувале во војната) и после некое време како резултат на тоа се изврши расформирање бидејки властите им беше страв оваа еденица да не прерасне во христијанска ,македонска паравоена сила и да прави растур по албанските села а со тоа ќе предизвикаат друга војна.......... нивен главен командир а (воедно и портпарол) беше Тони Михајловски :toe:

http://star.utrinski.com.mk/?pBroj=1044&stID=3454&pR=20
 

Kajgana Shop

На врв Bottom