Македонски железници

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
дај бе некое искуство тука , да се посмееме малку.
патешествија се многу интересна работа

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Ај ќе пишам само да јадам... :)

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Доаѓа 18 часот и јас директ на станица, на воз, и стигам на станица воз нема.
Прашувам на станицава што е работава, ми викаат: „шпанецот“ се поебал, па треба да го чекаме скопскиот воз да пристигне и да не носи за Скопје, а битолскиот воз за Скопје што трга во 15:05 часот се поебал на 3 станици после Битола“ и добро ај ќе го чекаме возов скопски со се битолскиот. Обично скопскиот пристигнува во 18:10 на станица, ама ептен закасни...
Дури во 19 часот пристигна на станица со се битолскиот и двата закачени локомотива со локомотива.
И сега машиновоџиве 1 саат се мислеа дали да ја земат и поебанава локомотива за Скопје или да ја остаат у Битола. И така си се мислат и на крај решија да ја остаат и ја оставија.
И негде 20:30 часот возов тргна од Битола, и луѓето што чекале воз во Прилеп го дочекаа и се направи гужва голема по возов.
И негде 23:45 скоро 00 часот возот пристигна Скопје и сите среќни си отидовме по дома.

П.С. Ова патешествие не е којзнае колку комплицирано ама важно возов пак каснеше... :) :)

BoRg

Resistance is futile you will be assimilated
Член од
8 декември 2005
Мислења
486
Поени од реакции
2
A be sto kakate za MKZ sto im fali u nekoj drzavi nemaat struja a vie kasnel vozot sto kur se vozite so nego ....zatoa sto nema da platite karti zatoa
jas sum se skapal vozejci so kenedi (takozvana dizelka ) i spanci i kakvi ne ti trakatanci idejci vo skopje .Ucev jebano sredno tamu ZUC Vlado Tasevski ako je neznam za niv neznam koj znae
Kasnat zatoa sto ne se reparirani,kasnat zatoa sto signalizacijata ja pokradoa Albancite so se kablite,kasnat zatoa sto nikoj od vas pa i drugi pola od vozenjeto ne ste go platile ok, Normalno se potkupuvaat kondukteri i sl.
Kakvi sa takvi sa se dvizat
Za vasa informacija ovie lokomotivi sto gi imame go imaat isterano vekot kako nikoj drugi
Ne mi sporeduvajte Germanija Amerika ili neznam sto,posto kaj niv se vozat po 100 000 patnici dnevno mozda a kaj nas ako ima 10 000 godisno
Kaj nas karta tie 100 150 den a kaj niv kolku 5 den aj vi se molim

http://www.railfaneurope.net/pix_frameset.htmlhttp://http://www.railfaneurope.net/pix_frameset.html

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Добра тема еј... :) Ја обожавам возови. И се возам многу често со нив. Поретко низ мкд повеќе на север на европа. И кога се трга од Скопје, прво колективна молитва на сите на станица да пуштиле словенците вагони затоа што во нашите може да се случи да си ги најдеш смоките што си ги заборавил минатиот месец кога си патувал, и сега ај не ги изеди. Убави слатки, се смешкаат, ти викаат не заборави а... е сега има да не јадеш!!! :) И не се фалете со евроспки возови ме нервирате. Немаме ние такви и затоа прекинете. Убаво рече Тончи, да беше се како треба во државата и возовите ќе беа ок.

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Се возам прилично многу и ниту еднаш не сум го поминала времето у возот без некое, шо би рекол Bacillus патешествие и авантура бидејќи среде патување се случува да мора да се чека да помине другиот воз па да се раскрстат или па на станица касни 1h па коа ќе стаса железничариве сфаќаат дека не тој е друг воз па ви викаат не иде тој за велес симнувајте се одете во овој, па тогаш сфаќаат дека тој одел за приштина па ви викаат не е ни тој, почекајте да вииме шо ќе каже шефот! лудница се си ги сакам вофчињата :icon_lol:

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Ја више 2 години се возам у возови, младоста ја остаив таму, и више се навикнав на вакви ствари, каснења, расипувања, чекања.
Арно викам ја, јапонците ако закаснат 1 минута на станица, ќе земат ќе се самоубијат поради тоа, па кај нас да бесе така, секој ден ќе имаше масовни самоубиства.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Goddess of Chaos напиша:
Се возам прилично многу и ниту еднаш не сум го поминала времето у возот без некое, шо би рекол Bacillus патешествие и авантура бидејќи среде патување се случува да мора да се чека да помине другиот воз па да се раскрстат или па на станица касни 1h па коа ќе стаса железничариве сфаќаат дека не тој е друг воз па ви викаат не иде тој за велес симнувајте се одете во овој, па тогаш сфаќаат дека тој одел за приштина па ви викаат не е ни тој, почекајте да вииме шо ќе каже шефот! лудница се си ги сакам вофчињата :icon_lol:
Е така де а не тука во германија, досадно, знаеш дека во колку саат и колку минути пристига возот и во колку саат и колку минути ќе стигне на определената цел и нема поголемо отстапување од 5 мин во принцип.
Башка ги има еден куп што ги прави уште подосадни.

tha CaspeR

NV.mk
Член од
1 мај 2006
Мислења
1.508
Поени од реакции
162
Acid напиша:
Леле ова кога го видов првиот пат...:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::tapp::aplauz::aplauz::aplauz:

Иначе и јас се неам возено у воз и немам намера се се возам.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
МЖ се хард кор бе баче...по биртијашка институција од нив, здравје!

Mesaja

Dot.
Член од
14 јуни 2005
Мислења
5.532
Поени од реакции
16
Ко мал се иам возено, сеа не..

ViRuS

ПрОвОкАтОр
Член од
20 август 2005
Мислења
2.048
Поени од реакции
21
sagaqua напиша:
И јас немам намера да се возам со овие наши возови....инаку, познат е податокот дека во МКД, возовите вкупно годишно доцнат 5 години...:pos:
Мала грешка си! Јас живеам точно над железничката во север и возовиве дури подрануваат одколку кога треба да стигнат на време(барем овие што тргаат од кај мене)! како второ јас редовно се возам во возовиве наши и морам да ви кажам дека баш ми е забавно кога од дома до маџари стигам за помалку од 5 минути и тоа само за 10 денари ! (толку кошта и до зелениково да одам:toe: )

Batistuta

..пак од скриен број...
Член од
16 февруари 2005
Мислења
1.945
Поени од реакции
50
Освен до Кичево сите други релации со МЖ ги имам пројдено многу пати. Лудило, преку лето топло, во зима ладно, многу кварови, доцнење, прљаво до бескрај . . . сум се возел и шверц комерц, со подмитување кондуктери па и со карта :)
Во СФРЈ имаме најлоша железница заедно со Србија, али ипак е филм да се возиш со МЖ, нај хардкор ствар у земјава е тоа :pos:

gad

Член од
10 мај 2006
Мислења
50
Поени од реакции
1
Jas sum sin na zeleznicar. Tatko mi e kondukter pa sakam da dodadam deka sekoja prikazna ima dve strani. Kolku pati sum go slusal tatko mi kako i kazuva na majka mi deka vo voz naletuval na "majmuni" koi sakale da go izigraat bez karta, da mu tutnat 50 den i da im progleda niz prsti, pa duri i fizicki go napadnale bidejki sakal da gi simne od vozot poradi toa sto nemale vozna karta i sl. Site patnici ne plakjaat karta podednakvo, poradi losata usluga ( neuredni vagoni, slabo greenje zime, docnenje na vozovite i sl.) a od druga strana Zeleznica so koi pari da gi sredi vagonite i da gi isplati vrabotenite? Kolku e vinovna MZ ( Makedonski zeleznici), tolku se vinovni i onie "slepi panici" koi sakaat dzabe da se vozat. No na site ni e jasno deka tone cela Makedonija ( ne samo MZ) i deka se celi kon privatizacija i se cudite na losite uslovi? Stajte malku prst na celo. :raz:

Batistuta

..пак од скриен број...
Член од
16 февруари 2005
Мислења
1.945
Поени од реакции
50
Абе ова со подмитување кондуктери до скоро беше главна шема, немаше кондуктер што не прифаќаше да земе пари под рука па затоа малку патници купуваа карти, сега малку попоштени се. У право си до негде дека све иде доле, ама МЖ е ептен даун, мора да се средат, да намалат број на вработени можеби, да ги подобрат услугите за 1000 пати и слично. Сум бил и во тоа дирекцијата да бараме карти како спонзорство за организација, тежок комунизам у пм, вратарот не пречекува јадејќи сирење, салама и патлиџан на врата, па ај да не однесе кај некој од шефовите, ама на три врати по ред нема никој си ја дувнале овие, кур им е двор им е :pos:
МЖ се посебна приказна, има куп работи што треба да се средат за да профункционира, а многу малку работи за тотално да пропаднат. Ќе биде подобро за 20 години . . .

Kajgana Shop

На врв Bottom