Македонска берза

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
едно е Америка друго е ЕУ. ЕУ не е толку преценета како УС. УС е класичен балон. Трамп си ја дува цената и цела кампања му е на база на раст на економија за реизбор.

ЕУ со овие -25-30% е веке интересна, но на уште -25% ке биде одлична можност за влез. Пикирај појаки индустрии, банки, фирми со солидни фундаменти и дивиденда и после само уживај. Раст од х5 може да го почекам и 5 години ама друже збориме за 100% раст годишно! Јас и со 30% раст годишно ке сум задоволен, откако ке влезам на ниски цени :)
Со среќа (искрено, не цинично) јас би играл на една до две странски компании ама не знам како :) не сакам во фондови класи и слично.

Последно уредено:

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
343
Поени од реакции
333
Дали читаш што си напишал???
Како може да споредуваш цена на СТБ со цена на ТНБ по акција кога едната има издадено 17 милиони акции а другата 854 илјади акции
Затоа и спомнав дека има луѓе што се поупатени па врз основа на тоа одлучуваат дали и што да купат/продадат. Ако јас бев еден од тие, немаше да барам консултација на форум. Како и да е има што да се научи од некои од вас дечки ;):aplauz: А ставовите на @Blizzard укажуваат дека или е еден од оние што јако се усрале на берза, па сега пробуваат да поправат штета преку дигање паника со цел распродажба и спуштање на цената или пак само сака да нахрани его. Голем ташак знал, па таквите како мене му ги смутиле плановите, абе ајде, од инат не продавам уааа лузер :kuracc:

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Уште нешто ке ви кажам, па после ке ве оставам да уживате во вашата игнорантност.

Светот се соочува со можеби НАЈГОЛЕМАТА ЕКОНОМСКА КРИЗА ВО ИСТОРИЈАТА ( да, поголема и од таа 1929та ). Ке се види за 3-4 недели, до 2 месеци макс. Допрва ке имаме КОЛАПС на секое можно ниво.

Економии застануваат, настани се откажуваат, карантин на луѓе, цели градови, држави, НИКОЈ НЕ ПРОИЗВЕДУВА, НИКОЈ НЕ ПРОДАВА, НИКОЈ НЕ КУПУВА.

Што ке прават фирмите со кредити? Што ке прават банките со дадени кредити на такви фирми? Што ке прават државите, кого попрво ќе го помогнат??? И до кога? КРАХ.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Уште нешто ке ви кажам, па после ке ве оставам да уживате во вашата игнорантност.

Светот се соочува со можеби НАЈГОЛЕМАТА ЕКОНОМСКА КРИЗА ВО ИСТОРИЈАТА ( да, поголема и од таа 1929та ). Ке се види за 3-4 недели, до 2 месеци макс. Допрва ке имаме КОЛАПС на секое можно ниво.

Економии застануваат, настани се откажуваат, карантин на луѓе, цели градови, држави, НИКОЈ НЕ ПРОИЗВЕДУВА, НИКОЈ НЕ ПРОДАВА, НИКОЈ НЕ КУПУВА.

Што ке прават фирмите со кредити? Што ке прават банките со дадени кредити на такви фирми? Што ке прават државите, кого попрво ќе го помогнат??? И до кога? КРАХ.

Овде за жал си најверојатно ептен во право.

Член од
23 мај 2017
Мислења
66
Поени од реакции
35
Nema potreba od panika denes evropskite berzi se oporavuvaat od padot i onaka se prognoziraat deka maj ke bide 30 stepeni i tolku od virusot .Nekoj mnogu se isplasija ili se izmacija da dokupat na poniska cena. Ocekuvame vlez vo Nato ,Eu i dividenda .

• Љубов
Reactions: MSE
Член од
2 октомври 2017
Мислења
168
Поени од реакции
210

Тебе бате може и МВР да те посети за ширење лажни вести со цел шпекулантска заработка...

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.421
Поени од реакции
7.800
Тебе бате може и МВР да те посети за ширење лажни вести со цел шпекулантска заработка...
А зашто лажни вести... Прогнозите и фактичката ситуација е таа, ама како што кажа Цезар, што со парите и дали сите региони исто ќе страдаат... Бидејќи капиталот ќе бара сигурност, се знае единствено каде е - САД, земји мали државни долгови. Од ЕУ берзите ја би бегал.
Македонија од фирмите кои најмногу се тргуваат на берза, треба да се види извозот колкав % , што извезуваат и каде.

Тоа со кредитите, може да се одрази крај 2021, а банките ќе станат агенции за недвижнини. После ќе ги продаваат троа поевтино, за да дојдат до средства, ама има време за таа фаза, народ прво ќе штеди на туризам, автомобили, за да има кров над глава.
До тогаш банките ќе млатат профити. Кога Централна Кооперативна банка правела профит другиве да не збориме.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886

Ајдееее македонскиот д-р Дум :anco: Ситуацијата е далеку од розова, ама за вакви писанија у предизборие може и затвор да се изеде.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Ајдееее македонскиот д-р Дум :anco: Ситуацијата е далеку од розова, ама за вакви писанија у предизборие може и затвор да се изеде.
прогнозата е за цел свет, не за МК ;)

А и ајде и Меркел да ја уапсиме што кажа дека 6-70% од населените во Германија ке фати Корона, или Америчкиот советник за здравство што каже дека 150 милиони американци ке фатат :pos:

Не дечки озбилно, ставете дислајк на постот ако не ви се свиѓа и ке го избришам само да не дигам паника :cujte:

Никако не смее јаките инвеститори во АЛК И КМБ да изгубат пари :tapp:

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
прогнозата е за цел свет, не за МК ;)

А и ајде и Меркел да ја уапсиме што кажа дека 6-70% од населените во Германија ке фати Корона, или Америчкиот советник за здравство што каже дека 150 милиони американци ке фатат :pos:

Не дечки озбилно, ставете дислајк на постот ако не ви се свиѓа и ке го избришам само да не дигам паника :cujte:

Никако не смее јаките инвеститори во АЛК И КМБ да изгубат пари :tapp:
Јас постот би го избришал чисто заради сопствена безбедност пошо во ваква ситуација распаднатава држава можеби ќе посака да направи пример од некого поради ширење паника.

Инаку, шпанскиот парламент се распуштил поради заразен пратеник и во НАТО сигурно нема набргу да влеземе. Би рекол и дека самиотот на ЕУ во Загреб ќе се откаже и нема ни датум за преговори набргу да добиеме. Ич не ми се допаѓа позицијата на инвеститорите во компаниите од МБИ10!

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
:pos:
Јас постот би го избришал чисто заради сопствена безбедност пошо во ваква ситуација распаднатава држава можеби ќе посака да направи пример од некого поради ширење паника.

Инаку, шпанскиот парламент се распуштил поради заразен пратеник и во НАТО сигурно нема набргу да влеземе. Би рекол и дека самиотот на ЕУ во Загреб ќе се откаже и нема ни датум за преговори набргу да добиеме. Ич не ми се допаѓа позицијата на инвеститорите во компаниите од МБИ10!
Ауууу ширење паника :pos:

Ако ме уапсат а се оствари тоа што го пишав ке испаднам месија и пророк, ке држам говори по свет, пари ке намлатам :zver:

Kajgana Shop

На врв Bottom