Македонска берза

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Cudno e cuvstvoto koga primas pozitivni vesti nekako se naucivme samo gomna da srkame pa ne daj boze dobro da dojde ke ispocrkame :)
Dobro e sto kompjuter pamti a i forum zabelezuva kaj li ke bide krajot na egoto koga ke zelpi nekoj nesto na toa sto go napisal porano !!!
Denes prvi oktomvri mesec na rezutati neka ni e so sreka pa da ne ispocrkame :) :) :)

P.s. Mi ostana vo glava nekako od ovie sto vikaat pazete da ne zaglavite prenapumpani bile cenite :)
Не бе не се пренапумпани, може уште доста да се пумпаат :D :D :D . . .
Само не очекувајте дека странски фондови ќе дојдат и ќе купуваат на овие цени макар утре влегле во ЕУ, НАТО, Православна црква, БРИК, Комонвелт . . . . а што кога комуњарските директори ќе го грамнат контролниот пакет, колку ќе биде тогаш цената ????? Да не станат после и МПТ, ГРНТ, АЛК исто како ППИВ и ПКБ ????? Инаку ПКБ е најдобра, најефтина, со најголем развој компанија на МСЕ . . . .
А да навивате вечер вие за Црвена ѕвезда има реални шанси ;);) ...
Ова ме потсеќа како приказната со пченицата во МКД . . . . На берза во Унгарија е 7 денари, ама на земјоделците мелничарите ќе им плаќаат по 10 денари . . .

p.s.
Сум бил сведок кога Макпетрол се тргуваше на 180.000 денари, а Гранит на 3000 денари . . . може да се пумпа уште доста . . . . . но после тоа следуваше потоп и МСЕ не се оправи до 2013 година (следни 5 години) кога им беше наложено на НБГ и НЛБ да се реструктуираат. . . . и така се почна . . . Да не беа НЛБ и СТБ кои повлекоа чекор 80% од оние што сега го читаат форумов немаше да знаат што е акција, берза, портфолио . . . .

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Не бе не се пренапумпани, може уште доста да се пумпаат :D :D :D . . .
Само не очекувајте дека странски фондови ќе дојдат и ќе купуваат на овие цени макар утре влегле во ЕУ, НАТО, Православна црква, БРИК, Комонвелт . . . . а што кога комуњарските директори ќе го грамнат контролниот пакет, колку ќе биде тогаш цената ????? Да не станат после и МПТ, ГРНТ, АЛК исто како ППИВ и ПКБ ????? Инаку ПКБ е најдобра, најефтина, со најголем развој компанија на МСЕ . . . .
А да навивате вечер вие за Црвена ѕвезда има реални шанси ;);) ...
Ова ме потсеќа како приказната со пченицата во МКД . . . . На берза во Унгарија е 7 денари, ама на земјоделците мелничарите ќе им плаќаат по 10 денари . . .

p.s.
Сум бил сведок кога Макпетрол се тргуваше на 180.000 денари, а Гранит на 3000 денари . . . може да се пумпа уште доста . . . . . но после тоа следуваше потоп и МСЕ не се оправи до 2013 година (следни 5 години) кога им беше наложено на НБГ и НЛБ да се реструктуираат. . . . и така се почна . . . Да не беа НЛБ и СТБ кои повлекоа чекор 80% од оние што сега го читаат форумов немаше да знаат што е акција, берза, портфолио . . . .
Гледаме што се случува со СПАЗ откако се превзема контролниот пакет...од 18К сега одат блокови на 3300.

Така што, претпазливо

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Управувачкиот пакет во ТНБ ,СТБ и ТЕЛ одамна е кај по едно правно лице (над 80% ако не се лажам кај банките), па не видов дека некој продава тутунска за 6.000; стопанска за 500; и телеком за 100 ден по акција. ..

Член од
20 април 2009
Мислења
123
Поени од реакции
67
Gledam mnogu navivaci ima za da pagja MSE ali pusto nikako da padne :)
Ajde ke ima prilika zdravje ;)
Nego za stranskive berzi.. kako pominavte?.. slabo pisuvate.. ili potop vi se desi ;)

Член од
12 март 2009
Мислења
20.653
Поени од реакции
16.859
Управувачкиот пакет во ТНБ ,СТБ и ТЕЛ одамна е кај по едно правно лице (над 80% ако не се лажам кај банките), па не видов дека некој продава тутунска за 6.000; стопанска за 500; и телеком за 100 ден по акција. ..
и Реплек е закон... а лаеја ќе пропадне, не вложувал во амортизација... а 10 години од тоа лаење тој си тера солидна денда

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Има голема разлика помеѓу НЛБ Љубљана, НБГ Атина и А.Јосифовски, Мукаетов, Кутревски, Строшо Милковски . . . . . Првите се големи финансиски корпорации каде има правила и систем, а вторите се локални моќници кои капиталот го направија без правила на полулегален начин . . .
Првите се банки ги контролираат разни надзори, ревизори и пред све НБРМ, а вторите скоро никој не ги контролира, па затоа и ФИ се такви какви што се . . . .
За СТБ и НЛБ се знаеше дека профитите може да ги влечат само преку дивиденда . . . работат претежно на домашен пазар . . . А НБРМ ако не работат според закон може да им наложи продажба на мнозинскиот пакет . . .
Втората група на моќници со пари од компанијата ги купуваат истите тие компании . . . Имаат посреднички фирми со странски адреси каде се одливаат средства . . . . .
За дивидендната политика да не разговараме . . . .
Главната разлика помеѓу тие две групи ја гледам во тоа што едните се банки и имаат построги процедури и НБРМ како надзор . . . А тоа е огромна разлика . . .

Gledam mnogu navivaci ima za da pagja MSE ali pusto nikako da padne :)
Ajde ke ima prilika zdravje ;)
Nego za stranskive berzi.. kako pominavte?.. slabo pisuvate.. ili potop vi se desi ;)
Зошто би навивале МСЕ да паѓа ???? Па нас поголем дел од портфолиото ни е на македонска берза . . . Мислиш дека сме мазохисти ??? Ние само го коментираме случувањата и еуфоријата што повремено фаќа без причина... Пробуваме да го споделиме нашето искуство и правиме паралели со некои други пазари . . .
Инаку со Буби се познаваме долги години и сме поминале низ многу битки заедно, фативме добар период, но и лош . . . . Ако треба ќе ќутиме да не рушиме еуфорија слободно нека се пумпа . . .
Ако мислиш дека преферираме повеќе странски берзи од МСЕ се лажеш . . . Ние само бараме можности, а на мсе скоро и ги нема, а така не беше до пред 2 години . . . .
Со странските берзи е позабавно . . . иде горе доле, можеш да фатиш добар бран неколку пати годишно, а можеш страшно да наебеш . . . не е лошо за почеток . . . Номално е да има корекции..

Еве колку за информација имам само Societe Generale купена просек 22,5 ЕУР пред 2 месеци . . . Следи па ќе збориме после 3 години не следна недела . . . . Инаку во SG се знае колку ќе биде дивиденда следна година и таа е 9% на оваа цена, а во Гранит и Макпетрол колкава ќе биде дивидендата ????
Инаку на Дојче банк направив 25% за 3 недели и си излегов чекам можност пак да влезам . . . Учам..

Примерот на Буби со Скопски пазар е вистински пример за тоа што сакаме да ви го кажеме, кој сака ќе не разбере, а нашата желба да појаснуваме е све помала . . . .

Алал да ви се парите и од Макпетрол, Алкалоид, Гранит, ТТК и.т.н. Баш ми е драго, без лицемерие..
Само фер е кога влегувате и излегувате да пишете и да можеме низ бројки да коментираме . . .
Парите се бројат кога кругот ќе се затвори . . .

Член од
20 април 2009
Мислења
123
Поени од реакции
67
Има голема разлика помеѓу НЛБ Љубљана, НБГ Атина и А.Јосифовски, Мукаетов, Кутревски, Строшо Милковски . . . . . Првите се големи финансиски корпорации каде има правила и систем, а вторите се локални моќници кои капиталот го направија без правила на полулегален начин . . .
Првите се банки ги контролираат разни надзори, ревизори и пред све НБРМ, а вторите скоро никој не ги контролира, па затоа и ФИ се такви какви што се . . . .
За СТБ и НЛБ се знаеше дека профитите може да ги влечат само преку дивиденда . . . работат претежно на домашен пазар . . . А НБРМ ако не работат според закон може да им наложи продажба на мнозинскиот пакет . . .
Втората група на моќници со пари од компанијата ги купуваат истите тие компании . . . Имаат посреднички фирми со странски адреси каде се одливаат средства . . . . .
За дивидендната политика да не разговараме . . . .
Главната разлика помеѓу тие две групи ја гледам во тоа што едните се банки и имаат построги процедури и НБРМ како надзор . . . А тоа е огромна разлика . . .

Зошто би навивале МСЕ да паѓа ????
Па нас поголем дел од портфолиото ни е на македонска берза . . . Мислиш дека сме мазохисти ??? Ние само го коментираме случувањата и еуфоријата што повремено фаќа без причина... Пробуваме да го споделиме нашето искуство и правиме паралели со некои други пазари . . .
Инаку со Буби се познаваме долги години и сме поминале низ многу битки заедно, фативме добар период, но и лош . . . . Ако треба ќе ќутиме да не рушиме еуфорија слободно нека се пумпа . . .
Ако мислиш дека преферираме повеќе странски берзи од МСЕ се лажеш . . . Ние само бараме можности, а на мсе скоро и ги нема, а така не беше до пред 2 години . . . .
Со странските берзи е позабавно . . . иде горе доле, можеш да фатиш добар бран неколку пати годишно, а можеш страшно да наебеш . . . не е лошо за почеток . . . Номално е да има корекции..

Еве колку за информација имам само Societe Generale купена просек 22,5 ЕУР пред 2 месеци . . . Следи па ќе збориме после 3 години не следна недела . . . . Инаку во SG се знае колку ќе биде дивиденда следна година и таа е 9% на оваа цена, а во Гранит и Макпетрол колкава ќе биде дивидендата ????
Инаку на Дојче банк направив 25% за 3 недели и си излегов чекам можност пак да влезам . . . Учам..

Примерот на Буби со Скопски пазар е вистински пример за тоа што сакаме да ви го кажеме, кој сака ќе не разбере, а нашата желба да појаснуваме е све помала . . . .

Алал да ви се парите и од Макпетрол, Алкалоид, Гранит, ТТК и.т.н. Баш ми е драго, без лицемерие..
Само фер е кога влегувате и излегувате да пишете и да можеме низ бројки да коментираме . . .
Парите се бројат кога кругот ќе се затвори . . .
Naprotiv.. i mene mi e milo sekoj sto zarabotuva i pravi razlika pa makar i na stranski berzi.. ali gledam se povekje izgoreni od tamu se vrakjaat na MSE.. kade sto daleku podobro pominaa na ALK MPT GRNT..
Na banki ne sum golem fan taka da ke pokaze vremeto dal sum u pravo..
A toa sto go pisuvas za starite oligarsi se slozuvam.. no nekoi od niv dobija vreli slakanici posebno ovoj na MPT.. Slusam konecno pustil srce po muabeti so pumpasi :) Na taa para... :)
Zika po protokol si ja tera firmata.. za cenata na berza nemam komentar!!!
A za Granit sto da kazam .. do kraj na Oktomvri preku 1150den.
Za vlezovi izlezi nejkam da spodeluvam inaku poslednive 8meseci samo kupuvam ;)

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Mislam deka sega e vreme adminot da ja obnovi anketata... gledam ima dosta sprotivstaveni mislenja, pa da se prebroime... samo ovoj pat, molam da ne se diskriminira na pr. Delcevo... :cool:

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Okta cuva povekje rezervi od mpt... ;)

p.s. gasovodot e vekje efektuiran vo ovaa cena kaj MPT, a naftovodot koga kje se reshi kje se efektuira kaj OKTA... jas iskreno pogolem potencijal za rast gledam kaj vtorive...
p.p.s. Imam OKTA...

Последно уредено:
Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102

ova da ti bilo snimano 1972-ra godina vo upravnata zgrada na TETEKS... e dobro be druze so ne ja snimaa na benziska nekade, vo Resen na primer??? gledash kolku tipcinja zenski si fatija??? gledaj go spotot... :misticen:

Член од
1 јануари 2013
Мислења
44
Поени од реакции
25
Dali ima ushte nekoj na koj ne mu e legnata dividendata od Granit, nov akcioner sum tamu, prativ popolneta izjava vo rokot no seuste nisto, kontakt liceto Violeta nikako da se dobie na telefon nitu odgovara na mail.

Kajgana Shop

На врв Bottom