Македонска берза

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Гранит:
1.една од најликвидните акции на мби10, при зголемен интерес за купување први на "удар" ќе бидат компаниите од овој тип. Кој сака нека противи со почеток на преговорите со ЕУ и членство во НАТО ќе има зголемен интерес за инвестирање.

2. Во услови кога градежништво во земјава беше даун оваа компанија сепак даде дивиденда и не беше посебно погодена. Со дивиденден принос од 3 % во најлоши услови, во време кога се вакви какви се каматните стапки, и алкалоид не даде повеќе за дивиденда.

3. Една од ретките успешни компании кои се ПОТЦЕНЕТИ на берза каде бук велју е над 1.600ден а пазарно иде околу 1.000 ден за акција.

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Tokmu toa i jas se prasuvam-"Sto e toa sto go ocekuvate za da akcijata porasne za30% do rana prolet?
ГРНТ веќе има значително подобар финансиски извештај за оваа година за разлика од лани, додади неколку помали тендери што ги добија плус 55М ЕУР за Кичево Охрид и уште нешто што ќе добијат во наредниов период и мислам дека е јасно што би ја буткало цената на акцијата нагоре поготово на Боок од 0.6

КМБ исто така менаџерите предвиделе намалени приходи и добивка за годинава и тоа за 10%, но ете акцијата оди нагоре, што ја бутка нагоре?

ТНБ иако ми е омилена банка не гледам како после лани и рекордната добивка и поделена дивиденда би имала потенцијал за позначителен раст.
Очекувам намалена добивка за оваа година што би значело намалена дивиденда да речеме околу 1300 денари бруто, што мислам дека или ќе повлече мала корекција надоле на акцијата или ќе остане во место. Цената на ТНБ е тесно зависна од дивидендата што ја дели заради високиот Боок од 1.3.
Во меѓувреме имаме константно корегирање на каматите на кредитите надоле што секако ќе придонесе до пад на профитите на банките ако не се смени нешто во брзо време.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Интересно и Макпетрол лани купил акции од Комерцијална за 5м евра.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Kolku sto jas se razbiram od finansii ispaga po ova komercijalna ke bide najgolema banka spored kapacitetot !!
Kolku e pogolem kapacitetot tolku se i pogolemi moznostite za investicii t.e. pogolem prinos ;)

Член од
12 март 2009
Мислења
20.584
Поени од реакции
16.787
што е ова црвенило на мсе, некој црвени линии ??

Член од
8 јуни 2010
Мислења
80
Поени од реакции
34
Која возење направи Берзава ... се издиши а мислам дека ќе иде надолу, корекција. Затоа пола портфолио го продадов со акцент на КМБ.
Неможе да расте во континуитет ради приказни. Незнам за вас ама јас би бил предпазлив на овие цени.

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Која возење направи Берзава ... се издиши а мислам дека ќе иде надолу, корекција. Затоа пола портфолио го продадов со акцент на КМБ.
Неможе да расте во континуитет ради приказни. Незнам за вас ама јас би бил предпазлив на овие цени.
Fondovi mondovi brokerai..... Napravija dobar plus septemvri....... Denovive laganica..... Pred kraj oktomvri ocekuvam indeks 4400+......
Don't worry be happy

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Mislam deka povtorno ke ima zelenilo na tikerot na MSE tamu okolu 10 oktomvri, a za posle ne znam.Posle ke sleduva NATO euforija.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Cudno e cuvstvoto koga primas pozitivni vesti nekako se naucivme samo gomna da srkame pa ne daj boze dobro da dojde ke ispocrkame :)
Dobro e sto kompjuter pamti a i forum zabelezuva kaj li ke bide krajot na egoto koga ke zelpi nekoj nesto na toa sto go napisal porano !!!
Denes prvi oktomvri mesec na rezutati neka ni e so sreka pa da ne ispocrkame :) :) :)

P.s. Mi ostana vo glava nekako od ovie sto vikaat pazete da ne zaglavite prenapumpani bile cenite :)

Kajgana Shop

На врв Bottom