Македонска берза

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
И јас сум шокиран од однесувањето на Кутревски. Можел да исплати по цирка 3.000 денари дивиденда и да си ги земе истите пари, такашто множете пута колку акции имате и ќе добиете за колку ве оштетил.

И јас планирам да поднесувам претставки пред сите можни институции, а баш ме интересира Хрватите што толку многу не' убедуваа колку прекрасни луѓе се Кутревци што они ќе преземат да си го заштитат капиталот
Се е по закон, тоа што е случајно акционер не е етички др. работа, погледни ги алк има поминува со години. Со овој потег фирмата ке има за 70% помала добивка за 2018 , се што ке пренесе за наредната ке се помине како трошок.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Им се смеевме кога ставаа откуп од 300 до 6000 денари, ако помине таа одлука и никоја институција не реагира, реално акцијата нема да вреди ни 300,
ако помине ќе има домино ефект, па следната година ќе се нагледаме како директорите ја зимаат целата добивка.
Која институција би реагирала и поради што?

Еве сличен пример https://faktor.mk/makpromet-shtip-akcionerot-mile-atanasov-na-direktorot-mile-atanasov-mu-dava-10-000-evra-mesechna-nagrada

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Znaci STB. ke ceka do posleden moment da go objavi izvestajot za Q1.Vise pocnaa da me nerviraat.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Се е по закон, тоа што е случајно акционер не е етички др. работа, погледни ги алк има поминува со години. Со овој потег фирмата ке има за 70% помала добивка за 2018 , се што ке пренесе за наредната ке се помине како трошок.
Не може да е никако по закон да ги делиш трошоците со другите акционери, а добивката да си ја присвојуваш сам. Да е законски, сите со 51% акции вака би правеле. Они можеби со трансферни цени преку свои фирми крадат и десетпати повеќе, ама вака јавно и простачки да си додели награда од 2/3 профит нема шанса да е законски. Мора да има законска основа врз којашто тоа се прави, па да се разгледаат законски надлежности на управни и надзорни одбори што тоа то допуштаат и сл...

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Не може да е никако по закон да ги делиш трошоците со другите акционери, а добивката да си ја присвојуваш сам. Да е законски, сите со 51% акции вака би правеле. Они можеби со трансферни цени преку свои фирми крадат и десетпати повеќе, ама вака јавно и простачки да си додели награда од 2/3 профит нема шанса да е законски. Мора да има законска основа врз којашто тоа се прави, па да се разгледаат законски надлежности на управни и надзорни одбори што тоа то допуштаат и сл...
Haha a se siteshe koga mnozinskiot na STB gi driblase akcionerite na STBP :pos:

Kako bese ona: zasto be da ti dade od NEGOVITE PARI

Karma is a biiiccccc

Ubavo ti vika Maksimus, nema nisto protivzakonsko, odi nadglasaj go. I nego i lepotanine on PPIV koi si podelija “samo” 250K jura

Da, ke mu padne cenata na akcijata. Ama pa nego bas go sabole za cenata na akcijata. Ne znam zasto uopste kotira na berza?

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Haha a se siteshe koga mnozinskiot na STB gi driblase akcionerite na STBP :pos:

Kako bese ona: zasto be da ti dade od NEGOVITE PARI

Karma is a biiiccccc

Ubavo ti vika Maksimus, nema nisto protivzakonsko, odi nadglasaj go. I nego i lepotanine on PPIV koi si podelija “samo” 250K jura

Da, ke mu padne cenata na akcijata. Ama pa nego bas go sabole za cenata na akcijata. Ne znam zasto uopste kotira na berza?
Има драстична и фундаментална разлика помеѓу ПКБ и СТБП што треба да ја сфатиш: таму барате преку леб погача нешто што законски не ви припаѓа, а овде насилно ти одзема нешто што законски ти припаѓа!

Исто така, акциите во ПКБ ги иам купено по цели 2.056 денари/парче, такашто јас лично имам огромна маргина на сигурност против алчни директори, ама тие што влегле над 10к не знам како ќе поминат. Како и да е, битката за законски права и против менаџерското самоволие е заедничка и ова е одличен случај кајшто директор се изложил да му се потсечат пипци за пример.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Има драстична и фундаментална разлика помеѓу ПКБ и СТБП што треба да ја сфатиш: таму барате преку леб погача нешто што законски не ви припаѓа, а овде насилно ти одзема нешто што законски ти припаѓа!

Исто така, акциите во ПКБ ги иам купено по цели 2.056 денари/парче, такашто јас лично имам огромна маргина на сигурност против алчни директори, ама тие што влегле над 10к не знам како ќе поминат. Како и да е, битката за законски права и против менаџерското самоволие е заедничка и ова е одличен случај кајшто директор се изложил да му се потсечат пипци за пример.
Da da, ti pripagja po zakonite sto postojat samo vo glavata na Grim. Zemi advokat i probaj da gi dobies so tie tvoi zakoni

Abe batka, pa znaeme deka ti stalno vlagas na najnisko a iskacas na najvisoko. Samo toa go doznavame 3 godini otposle

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.315
Поени од реакции
2.380
Им се смеевме кога ставаа откуп од 300 до 6000 денари, ако помине таа одлука и никоја институција не реагира, реално акцијата нема да вреди ни 300,
ако помине ќе има домино ефект, па следната година ќе се нагледаме како директорите ја зимаат целата добивка.
И лани имаше таква одлука, но објаснувањето беше дека е заради данокот.[DOUBLEPOST=1557825148][/DOUBLEPOST]
Не е барањето на акционерите на СТБП пеку леб погача. Со тој сооднос е уплатен и основачкито капитал. Со тој соодност треба да биде и конверзијата.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Da da, ti pripagja po zakonite sto postojat samo vo glavata na Grim. Zemi advokat i probaj da gi dobies so tie tvoi zakoni

Abe batka, pa znaeme deka ti stalno vlagas na najnisko a iskacas na najvisoko. Samo toa go doznavame 3 godini otposle
Сум пишувал детално за позициите порано на МојНовац во моментите на стекнувањето па можеш да најдеш и да се увериш дека тоа што го кажувам е вистина.

Скоро ништо не делува потоксично врз човечката психа од тоа кога ќе прочиташ дека некој когошто го сметаш за поглуп од себе направил многу пари :lolzz:

Инаку, што има врска соодносот на уплатениот основачки капитал во СТБ кога двете класи акции имаат скроз различни права и обврски. Ај ако не сега и некој што и' платил 200.000 денари камата на СТБ да бара да му се конвертираат у илјада акции СТБ...

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
И лани имаше таква одлука, но објаснувањето беше дека е заради данокот.
Јас колку што успеав да видам лани директорот си земал нешто помалку од 20% од добивката, додека оваа година се работи за околу 60% добивката

mishevski

Неимар
Член од
20 јуни 2010
Мислења
107
Поени од реакции
170
Јас колку што успеав да видам лани директорот си земал нешто помалку од 20% од добивката, додека оваа година се работи за околу 60% добивката
https://www.pravdiko.mk/vodich-za-zashtita-na-pravata-na-maltsinskite-aktsioneri/

Во суштина ова е на тенка линија:
Ednakvi prava na akcionerite. Zakonot go garantira ednakviot tretman na
akcionerite. Vo ~len 321 utvrduva:
"Akcionerite pod ednakvi uslovi imaat ednakva polo`ba vo dru{tvoto. "
Vrz osnova na ovoj princip se isklu~uva, po bilo koj osnov da se
favorizira odredena akcionerska grupa za smetka na druga. Dokolku
odredeni akcioneri sklu~at dogovori ili prevzemat drugi pravni dejstvija
so koi gi povreduvaat pravata i interesite na ostanatite akcioneri,
takvite aktivnosti se smetaat za ni{tovni. So ova se isklu~uva sekoja
aktivnost koja }e rezultira so favorizirawe ili privilegirawe na
odredena akcionerska grupa nasproti druga.

Со тоа што Менаџерот е најголем акционер, ја користи својата положба за да ги заобиколи малцинските. Ова мора да е противзаконски, треба да се провери.

Може да се:
1. Покрене јавна дебата за ова, да се пишува до порталите и весниците
2. На секаков начин оспорува одлуката (вадење на акционерска книга, одење сите на собранието, беседа сите со спремено говори, викнати медиуми) и така

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Член од
31 август 2017
Мислења
264
Поени од реакции
187
Pa istoto vi se slucuva segde.... Mpt so 500000000 promet objavuvase 4-6milioni zaguba a AJ si dingase menagerski bonus ~400000 eur.... Makedonija vecna :tapp:

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541

грим нема драстична разлика, лицето кое прима надомест или награда ја прима како вработен во пкб не како акционер, прво треба да се забрани акционер да може да биде во управа за да ова не важи, што и не е така едноставно.
пекабеско падна -20% кога гледа дека планот му успева сега и за татко му ке бара од резервите награда да исплати.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Целото раст на акцијата во изминатата година го избришаа со еден потег

После ова веројатно само газдите и менаџерите ќе бидат на куповната страна на Пекабеско.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.315
Поени од реакции
2.380
Овде има и уште една работа. Очигледна намера да се оштетат останатите акционери.

Ајде вака една едноставна математика:

На сумата од 72.352.941, тој ќе треба да плати данок од 18% во износ од 13.023.529 ден, и придонеси бидејќи е над 16 просечни плати во износ од 225.000 денари или вкупно
13.248.567 денари.

Е сега доколку оваа истата сума се поделеше во дивиденда, таа би изнесувала околу 2230 денари по акција:
Прво дивидендата за тие 2375 сопствени акции ќе останеше внатре во компанијата.
Кутревци заедно имаат околу 26.510 акции и би добиле 50M ден, и би платиле 8.867.595 ден. данок на дивиденда.
За останатите акционери би се исплатиле 7.949.950 во бруто износ и околу 6.757.458 во нето износ.

Ако не се лажам дивидендата за сопствените акции останува како акумулирана добивка во компанијата. Така да и таа е над 80% пак нивна.

upload_2019-5-14_14-53-58.png

И на крај Кутревци со ваков потег се решени да платат 3.188.480 денари повеќе на УЈП него што би платиле ако добивката се распределеше преку дивиденда. Само за илустрација со оваа сума што исплаќа повеќе данок кон државата поради ваквата распределба, може на останатите акционери да им подели 900 денари дивиденда.

П.С. Ако ова не ве мотивира да дојдете на собрание, не знам што би ве мотивирало повеќе. И на крај треба јасно и гласно да им се каже дека целта на менаџментот е да го зголеми богатството на СИТЕ акционери.

П.П.С. Нека ме исправи некој ако грешам, но горе долу трендот е тој.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom