Македонска берза

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Најголемата УСА банка JP Morgan Chase има добивка од 8$, годишна дивиденда од 3.2$, а се тргува по 100$
Најголемата наша банка СТБ има добивка од 2.8$ по акција, полугодишна дивиденда од 1.3$ и се тргува по 22$

Како што пишаа и претходно ако беше во Америка СТБ би била 30-40$

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Cist primer na razlicni perspektivi :)
Edniov si kupil na 200 prodal na 1000 i misli deka na 1200 e kraj na svetot a pri toa zemal i dividendi i imame druga strana koja sto ja kupil na 900 i ja ceka na 2000 so logika deka i da ne dojde na 1500 barem mu nosi 20% godisna zarabotka .
I dvajcata se vo pravo ama ovoj prviov malku i mu e krivo sto mozebi kupil ohb na 6300 so parite pa misli deka zaglavil i se moli da mu padne dividnda 900 -1000 denari pa so ile mu vika na vtoriov deka i 20% priliv mu e malku podobro bi bilo za gi orochi na 3 godini za 2% kamata :)
Kaj i da e ke dojde kavartalniot izvestaj najverojatno ke pokaze koj e vo pravo od ovie dvajca samo sto na edniov daj boze da mu dadat dividenda zosto na vtoriov mozno e uste edna u najava da mu dojde :)

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Po noviot zakon u najava treba da koristish termini kako: INVESTITOR 1 i INVESTITOR 2...

Edniov si kupil na 200 prodal na 1000 i misli deka na 1200 e kraj na svetot a pri toa zemal i dividendi i imame druga strana koja sto ja kupil na 900 i ja ceka na 2000 so logika deka i da ne dojde na 1500 barem mu nosi 20% godisna zarabotka .
I dvajcata se vo pravo ama ovoj prviov malku i mu e krivo sto mozebi kupil ohb na 6300 so parite pa misli deka zaglavil i se moli da mu padne dividnda 900 -1000 denari pa so ile mu vika na vtoriov deka i 20% priliv mu e malku podobro bi bilo za gi orochi na 3 godini za 2% kamata :)
Kaj i da e ke dojde kavartalniot izvestaj najverojatno ke pokaze koj e vo pravo od ovie dvajca samo sto na edniov daj boze da mu dadat dividenda zosto na vtoriov mozno e uste edna u najava da mu dojde :)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Веќе година дена зборам за ова...не се знае 100/100 во никој случај. Сега за сега има благо забавување и пад на инфлација,но можно и полошо. Треба внимателно во секој случај.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Kamatata kaj nas sigurno uste ovaa godina ke paga ako ne i slednata so ogled na toa sto se nema prava ekonomska politika.Taka da ova sto go gledate vo amerika cekajtr go kaj nas za dve do tri godini ;)

Член од
9 декември 2012
Мислења
52
Поени од реакции
17
Лујџе баталете банки, градежници, фармции и сл. Ккао што сите знаеме единствено што се МОРА е да се отиде во вечниот хотел. Затоа берете памет, и дајте некое инфо за АД БУТЕЛ сакам некое акцииче тамо да земам. Секако ако ми дозволат мафијашите кои се "на гомили" тамо...

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Gledam denes kupoven za STB. na 1062 den.Mozebi ke bese poarno da si gi pobarase na poklon po ke mu gi dadese nekoj:lolzz:

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Овој првиот треба да сум јас :D:D:D. И да знаеш дека ич не ми криво, криво ми е што понекогаш си трошам време залудно пишувајќи по форуми . . . . На човек неможеш да му дадеш, можеш само да му земеш.
Која логика, браво :aplauz: . . .
Некој што направил профит 500% на некоја акција е понесреќен од оној што направил 35% . . . Генијално...
Прво јас кога правам трансакции секогаш пишувам, па така не ги измислувај бројките . . . Второ, хартиите стануваат пари само кога ќе ги продадеш, а сега имате виртиелни пари . . . Врапче во рака е некогаш поубаво отколку гулаб на гранка, а за сигурноста да не зборуваме . . . .
Кога би бил уверен јас дека нешто вреди 40$ одма би поставил налог за купување на 22$ . . . би купил, би чекал година, две, три и би се збогатил . . . За тие години би лапал убава дивиденда . . . Уживанција . . . Ама не гледам куповни налози??? Колку вреди СТБ ќе покаже пазарот, а не муабетите на форум?
p.s.
Со парите од Стопанска купував претежно КМБ на 2800 денари и нешто малку ОХБ на 4800 денари, пишав на форумов . . . Да не се секираш ;);).....
Оние што купувале СТБ на 900 денари уште не доживеале некоја посериозна корекција, па затоа мислат дека све што лета се јаде . . . . А оние што купувале СТБ на 200 денари чекаат можност да направат пари на некои што купуваат СТБ на 22$+ . . .

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Дечки на крајот на краиштата секој си игра како што сака и мисли за него дека е најисплатливо. Ние можеме и 100 имиња на земјата да смениме ама менталитетот тешко. Тој ни е македонски до коска, па така за сеир фаќање на комшијата ни нема рамен. Тука има форумџии што не им е проблем ако се во загуба само останатите да изгубат повеќе од нив... Страшно.

Мене не ми смета различно мислење, напротив најмногу се учи кога има различни страни. Но не можам да разберам потреба толкава од дискредитирање, фаќање сеир, и мерење на ... Перспективата е секогаш различна може некој ивеститор А направил х5 од акција пред 5 години, а некој друг Б ја купил и направил 10 %. Можеби Б инвеститор немал пари пред 5 години, или немал знаење, згрешил. Се е ок, ова не е трка на 100 метри ова е маратон. Секој си трча своја трка.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Баш така. Тоа што некој заработил 100 проценти на одредена акција, а друг 30 на истата не го прави зијан овој вториот. Секој кој што вложува на берзата треба да си постави одредена цел и успехот да го мери во однос на тој праг.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
koga sme kaj STB...aj videte ja edna USJE, kolku e tamu p/b, kolku e p/e, a kolku e denda?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
koga sme kaj STB...aj videte ja edna USJE, kolku e tamu p/b, kolku e p/e, a kolku e denda?
Усје е не баш ликвидна а п/б им 3.5 а ако не почнат РОЕ да вадат над 30/100 и п/е ќе им оди и многу над сегашниот. Ако поента ти е СТБ е боља од УСЈЕ е боља е.

Kajgana Shop

На врв Bottom