https://faktor.mk/fotovoltaichnata-elektrana-vo-tec-oslomej-kje-chini-7-milioni-evra-a-kje-vraboti-1000-rabotnici
Еве како изгледа еден новинарски текст на неписмен новинар . . . Шаиновски доста со глупави текстови и уште поглупави наслови
...
За него не е битно ни колкава моќност е централата и каков е нејзиниот енергетски ефект . . . Важно е дека ќе имало 1000 вработувања....
А што ќе работат тие 1000 души, трева ќе косат ????
Всушност вистинската приказна е дека 1000 луѓе од Осломеј седат дома, централата не работи со години и земаат нето 500 евра плата . . . и бидејќи таа централа е нерентабилна решиле да постават фото панели . . .
Но тоа не значи дека тие 1000 што седат сега ќе почнат да работат, а уште помалку дека нови 1000 луѓе ќе се вработат . . . Проблемот што новинарот треба да го постави е зошто 1000 кичевчани седат дома и земаат плата, која е тука економската исплатливост ????
Фотоцентралата е само 10 MW тоа 70 пати помалку од РЕК Битола, 20+ пати помалку од ТЕТО и ќе има мал енергетски ефект, а нема да ангажира ни 30 луѓе за одржување со се чувари . . .
Ова е типично расфрлање со бројки од страна на политичарите кои неписмени новинари погрешно ги пренесуваат . . .
Во Кичево единствена голема фабрика која добро работи е ККС во индустриската зона и вработува 1500 луѓе . . . и се знае кој ја донесе . . . Кога некој ќе отвори таква фабрика му симнувам капа, а не со 10 MW фотопанели да вработи 1000 луѓе.
И да нема забуна подржувам градење централи од секаков вид, ама дека 1000 луѓе ќе вработат се глупости.
Тие 1000 луѓе само во администрација може да вработат . . .
https://netpress.com.mk/uste-eden-oglas-za-masovno-vrabotuvanje/
p.s.
Место да се занимаваме со вакви глупости, ајде една прогноза колку ќе полетаме оваа НАТО недела
???
И Кире е тука во низок старт, може се спрема нешто да дополни
.
Убави се овие НАТО фестивали
.[DOUBLEPOST=1546986523][/DOUBLEPOST]
Чекај прво да покриеш загубата од шортањето со СТИЛ, а после да ги покриеш оние КМБ што ги купи на 5600 денари, па да опече јако НАТО сонцето, па дури после бирај јака дестинација
. . .
Ако мислиш дека ушка ќе ги носат фотопанелите од солунско пристаниште може и 20000 да вработат
??
ЗЕД ја од оваа твоја влада освен популизам неможам ништо позитивно да видам . . . колку и да се трудам . . .
Последно позитивно нешто беше што укинаа радиодифузна такса, но одма ја поништија со зголемување на акцизите на дизелот . . . А ова со 15% персоналец за срце ме гризнаа
. . .
Туку ај 2019 ќе им тргне . . . А и оној лошиот патор сега го нема, сега нема кој иле да им прави
.[DOUBLEPOST=1546986823][/DOUBLEPOST]
Купи 1,5 кмб акција нема да згрешиш
. . ..
Потроши од СТБ дивидендата
. .
Само побрзај Кире ќе те претрка, ќе ти ги земе пред нос
.