Македонска берза

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Ова странскиве инвеститори изгледа пак ќе ги муземе. :giggle:
Ne znam zasto mislis deka gi muzeme? Nigde vo Evropa ne mozes da najdas banki so vakvi rezultati i vakvi ceni.Tuka pred se mislam na golemite 4 banki koi ovaa godina ke imaat P/E ~5-6, a site ke isplatat solidni dividendi.Strancite voopsto ne se glupi i mutavi kako sto nie "pametnite" gi mislime.So promena na imetoi vlez vo NATO nie ke staneme sigurno mesto za nivniot kapital. P.S. Ne sakam da vleguvam vo politicki diskusii dali tie promeni se opeavdani ili ne.

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Vaka, demoto e 99% kako i vistinskoto. So toa sto ne pamtam dali na demoto go imas ona poramnuvanje na mesecno nivo kade sto ti kratat odnosno ti zimaat od kreditot za site otvoreni pozicii... primer ako drzis pozicija otvorena povekje od mesec dena na kraj na sekoj mesec imaat nekoe poramnuvanje sto moze da ti zeme del od profitot...
Jas nemav profit zatoa sto imav pozicii na 41$ deka naftata kje odi nagore i vo rok od mesec dena padna do 27$... sumata sto ja imav mi pokrivase pad do 32$ i trebase da dostavam.uste 2k za da pokrijam pad na naftata do 22$, no ne dodadov zasto vo toj period imaa vraboteno decishta samo sto zavrsheni od ekonomski za da ti davaat soveti kako eksperti i toa me nqpna mi deluvaa neseriozni.

Inaku neznam na sto bi igral, valuti, prirodni resursi, zlato, nafta ili???

Inaku FX samo kaj nas se gleda kako prevara, jas go postuvam samo sto nemam tolku vreme da mu se posvetqm bidejki realno treba 24/7 da pratis i igras i da postavuvas pozicii a jas so vreme sum rasprskan na site strani.

Inaku so FX rrguvanje se zapoznav vo 2007 koga imav gostin od germanija i kupuvase pozicii na SONY deka kje ide nagore, on mi go objasni toj tip na trguvanje.

Ali eve ako stvarno si go razrabotil prati mi go accountot tvoj pa da napravam copy trading da multiplicirame!!!

Ти тргуваше со реални пари? Кажи ми малку подетално дали е се како што пишува? Дали е океј со исплатата на парите доколку заработиш нормално, дали се наоќаат некои проблеми било што? ме интересираат повеќе информации од некој кој што предтоа тргувал со FX.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ne znam zasto mislis deka gi muzeme? Nigde vo Evropa ne mozes da najdas banki so vakvi rezultati i vakvi ceni.Tuka pred se mislam na golemite 4 banki koi ovaa godina ke imaat P/E ~5-6, a site ke isplatat solidni dividendi.Strancite voopsto ne se glupi i mutavi kako sto nie "pametnite" gi mislime.So promena na imetoi vlez vo NATO nie ke staneme sigurno mesto za nivniot kapital. P.S. Ne sakam da vleguvam vo politicki diskusii dali tie promeni se opeavdani ili ne.
Јас пополека продавам на пикови...

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Па оние што ќе работат на централата ќе мора да имаат заменици и заменици на замениците...

Инаку во врска со ТЕЦ Осломеј - сум бил 2 пати внатре за време на ремонти... тецот е бекапот на МК, во случај рек да има проблем тецот настапува да спаси ситуација, го одржуваат во idle, и се пали само во итни случаеви. Мора да има вработени искусни што го познаваат операциите на тецот ... но секако не 1000 или 2000, тука сепак се злоупотребува државноста и се полни со административци...

За фотоволтаиците, е добра инвестиција но може во мн поголем обем и капацитет ова е само капка во морето, а за да го покачат економијата може да направат сите фотоволтаици да бидат од наше произвидзтви... па ќе заработат и кооперанти а и административци!!

https://sitel.com.mk/vo-makedonija-otvorena-prva-fabrika-za-fotovoltaici

https://faktor.mk/fotovoltaichnata-elektrana-vo-tec-oslomej-kje-chini-7-milioni-evra-a-kje-vraboti-1000-rabotnici

Еве како изгледа еден новинарски текст на неписмен новинар . . . Шаиновски доста со глупави текстови и уште поглупави наслови :(:(...
За него не е битно ни колкава моќност е централата и каков е нејзиниот енергетски ефект . . . Важно е дека ќе имало 1000 вработувања.... А што ќе работат тие 1000 души, трева ќе косат ????
Всушност вистинската приказна е дека 1000 луѓе од Осломеј седат дома, централата не работи со години и земаат нето 500 евра плата . . . и бидејќи таа централа е нерентабилна решиле да постават фото панели . . . Но тоа не значи дека тие 1000 што седат сега ќе почнат да работат, а уште помалку дека нови 1000 луѓе ќе се вработат . . . Проблемот што новинарот треба да го постави е зошто 1000 кичевчани седат дома и земаат плата, која е тука економската исплатливост ????
Фотоцентралата е само 10 MW тоа 70 пати помалку од РЕК Битола, 20+ пати помалку од ТЕТО и ќе има мал енергетски ефект, а нема да ангажира ни 30 луѓе за одржување со се чувари . . .
Ова е типично расфрлање со бројки од страна на политичарите кои неписмени новинари погрешно ги пренесуваат . . .

Во Кичево единствена голема фабрика која добро работи е ККС во индустриската зона и вработува 1500 луѓе . . . и се знае кој ја донесе . . . Кога некој ќе отвори таква фабрика му симнувам капа, а не со 10 MW фотопанели да вработи 1000 луѓе.
И да нема забуна подржувам градење централи од секаков вид, ама дека 1000 луѓе ќе вработат се глупости.
Тие 1000 луѓе само во администрација може да вработат . . .
https://netpress.com.mk/uste-eden-oglas-za-masovno-vrabotuvanje/

p.s.
Место да се занимаваме со вакви глупости, ајде една прогноза колку ќе полетаме оваа НАТО недела ;);)???
И Кире е тука во низок старт, може се спрема нешто да дополни :D:D:D.
Убави се овие НАТО фестивали :D.[DOUBLEPOST=1546986523][/DOUBLEPOST]

Чекај прво да покриеш загубата од шортањето со СТИЛ, а после да ги покриеш оние КМБ што ги купи на 5600 денари, па да опече јако НАТО сонцето, па дури после бирај јака дестинација ;);) . . .

Ако мислиш дека ушка ќе ги носат фотопанелите од солунско пристаниште може и 20000 да вработат :D ??
ЗЕД ја од оваа твоја влада освен популизам неможам ништо позитивно да видам . . . колку и да се трудам . . .
Последно позитивно нешто беше што укинаа радиодифузна такса, но одма ја поништија со зголемување на акцизите на дизелот . . . А ова со 15% персоналец за срце ме гризнаа :D:D:D . . .
Туку ај 2019 ќе им тргне . . . А и оној лошиот патор сега го нема, сега нема кој иле да им прави :D:D:D.[DOUBLEPOST=1546986823][/DOUBLEPOST]

Купи 1,5 кмб акција нема да згрешиш ;););) . . ..
Потроши од СТБ дивидендата :D . .
Само побрзај Кире ќе те претрка, ќе ти ги земе пред нос ;).
[DOUBLEPOST=1547042752][/DOUBLEPOST]
Македонската Влада почнува процес на преговори со цел цел да се изнајде решение што ќе ја намали потенцијалната штета на Буџетот на Република Македонија, доколку државата го загуби арбитражниот спор со Хеленик Петролеум за отшетно побарување поради неисполнети обврски за набавка на 500 илјади тони мазут годишно во периодот од 2008 до крајот на 2011 година.

-За овие четири календарски години и неисполнување на нашиот дел во таа обврска се бараат 32 милиони долар

Па па па... @dekis замисли како би легнале 32мил на сметка на ОКТА, покрај 25те што веќе ги имаат, уште да го извлечат преку денда и ние да се омрсиме...

Ама сега преговарале со владата... ништо страшно окта ќе им го опрости долгот во замена за уште 15г повластени да бидат да снабдуваат 75% од пазарот на балканов... а владава им е пристрасна, ќе го престават како нивен проект за кратење на трошовите од буџетот... во ниврн стил
Во секој случај вин вин !!

Последно уредено:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Одличен проект на "реформаторот" и неговио ментор Љубчо

ХЕЛЕНИК ПЕТРОЛЕУМ БАРА ОТШТЕТА ОД МАКЕДОНИЈА ОД 32 МИЛИОНИ ДОЛАРИ ЗОШТО НЕ СМЕ ОТКУПУВАЛЕ МАЗУТ ОД ОКТА

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541

ХЕЛЕНИК ПЕТРОЛЕУМ БАРА ОТШТЕТА ОД МАКЕДОНИЈА ОД 32 МИЛИОНИ ДОЛАРИ ЗОШТО НЕ СМЕ ОТКУПУВАЛЕ МАЗУТ ОД ОКТА
Бар да го раскиневме пред 20 години вака ем цицаа ние плаќавме поскапо ем на крајот откако се офајдија од монополот пак ни опнаа тужба. мој чудесни народе не соголија до коска.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Бар да го раскиневме пред 20 години вака ем цицаа ние плаќавме поскапо ем на крајот откако се офајдија од монополот пак ни опнаа тужба. мој чудесни народе не соголија до коска.
Ваква тужба сме загубиле во 2007ма, доделената оштета била над 80м долари ама на крајот сме платиле "само" 40 и нешто

Член од
12 март 2009
Мислења
20.281
Поени од реакции
16.433
Ваква тужба сме загубиле во 2007ма, доделената оштета била над 80м долари ама на крајот сме платиле "само" 40 и нешто
заштеди груки 40 милки им дозволи неказнето да продаваат субстандардно Д2 гориво....

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
https://faktor.mk/fotovoltaichnata-elektrana-vo-tec-oslomej-kje-chini-7-milioni-evra-a-kje-vraboti-1000-rabotnici

Ете уште еден проект од ненадминливиот патор, ова беше во неговите замисли кога ја напушти територијата на ФИРОМија во околијата на Дебар, им се јави на ЕБРД во моментот кога му прекина линијата со Орбан на излез од Албанија кон Црна Гора, собра списоци од 1000 партиски членови кои преминале од ДРПНЕ во ЗДЗ, и сега со мирна глава ги координира активностите на терен од Будимпешта, во директна врска со Аца Антич.

Ова погоре беше саркастично, чисто да потсетам како размислуваат фановите на еден.....

За мене ова е супер вест, реално голем дел од фотоволтаиците ќе бидат од увоз, и половина од know-how-то ќе го увеземе, но вредноста на производство на чиста енергија е нешто кое реално денес не можеме да го измериме, особено ние во Македонија. Бројот од 1К нови вработувања ми е многу оптимистички, мислам дека и со третина од таа бројка централата ќе функционира нормално.
Ар ју фор риал ?

15.000.000 kwh годишно производство х 2.37 денари поризводна цена на ЕЛЕМ = 30 милони, т.е 588.000 евра
1000х вработени на минималец од 18.000 бруто = 3.600.000 евра годишно..
Со 10 врабтоени одлично ќе функцтионира 10 мегаватна централа..

Ова не е ништо друго освем уште една шема за партиска пљачка на буџетот и исплата на верни членови..

Инаку целата работа смрди, испаѓа дека ќе имаат инсталиран фотоволтаик по цена 700 евра за киловат.. Ова ми е сосема нереално со оглед што комерцијалните цени на инсталиран киловат фотоволтаици со цела опрема е повеќе од 1.200 евра по киловат.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ар ју фор риал ?

15.000.000 kwh годишно производство х 2.37 денари поризводна цена на ЕЛЕМ = 30 милони, т.е 588.000 евра
1000х вработени на минималец од 18.000 бруто = 3.600.000 евра годишно..
Со 10 врабтоени одлично ќе функцтионира 10 мегаватна централа..

Ова не е ништо друго освем уште една шема за партиска пљачка на буџетот и исплата на верни членови..

Инаку целата работа смрди, испаѓа дека ќе имаат инсталиран фотоволтаик по цена 700 евра за киловат.. Ова ми е сосема нереално со оглед што комерцијалните цени на инсталиран киловат фотоволтаици со цела опрема е повеќе од 1.200 евра по киловат.
Епа сакаме се на државна сметка...епа ќе си платиме дупло. Едно за народо, едно за Вицето.

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Па оние што ќе работат на централата ќе мора да имаат заменици и заменици на замениците...

Инаку во врска со ТЕЦ Осломеј - сум бил 2 пати внатре за време на ремонти... тецот е бекапот на МК, во случај рек да има проблем тецот настапува да спаси ситуација, го одржуваат во idle, и се пали само во итни случаеви. Мора да има вработени искусни што го познаваат операциите на тецот ... но секако не 1000 или 2000, тука сепак се злоупотребува државноста и се полни со административци...

За фотоволтаиците, е добра инвестиција но може во мн поголем обем и капацитет ова е само капка во морето, а за да го покачат економијата може да направат сите фотоволтаици да бидат од наше произвидзтви... па ќе заработат и кооперанти а и административци!!

https://sitel.com.mk/vo-makedonija-otvorena-prva-fabrika-za-fotovoltaici

[DOUBLEPOST=1547042752][/DOUBLEPOST]
Македонската Влада почнува процес на преговори со цел цел да се изнајде решение што ќе ја намали потенцијалната штета на Буџетот на Република Македонија, доколку државата го загуби арбитражниот спор со Хеленик Петролеум за отшетно побарување поради неисполнети обврски за набавка на 500 илјади тони мазут годишно во периодот од 2008 до крајот на 2011 година.

-За овие четири календарски години и неисполнување на нашиот дел во таа обврска се бараат 32 милиони долар

Па па па... @dekis замисли како би легнале 32мил на сметка на ОКТА, покрај 25те што веќе ги имаат, уште да го извлечат преку денда и ние да се омрсиме...

Ама сега преговарале со владата... ништо страшно окта ќе им го опрости долгот во замена за уште 15г повластени да бидат да снабдуваат 75% од пазарот на балканов... а владава им е пристрасна, ќе го престават како нивен проект за кратење на трошовите од буџетот... во ниврн стил
Во секој случај вин вин !!

Kje se dogovorat da dobijat dozvola za naftovodot I vladata nema da plati (skoro) nishto... toa go objasnuva golemiot kesh sto go cuvaat, naftovodot treba da se napolni... vo 2019ta zavrshuva segashnata metodologija za opredeluvanje na cenata na nafteni derivati I okta kje ima sloboda da prikaze fin profit, pa I da si ja transferira dobivkata doma. Do togash hellenic kje ima nov gazda, pa kje vidime kako kje se odvivaat rabotite... edno znam, okta mora da vredi povekje od ova... ;) mene horizontot za cuvanje mi e 3-5 godini... podobro za 3 godini x3, otkolku za 3 dena +33%, ili ne???

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
А што се чудите не ми е јасно??
Хеленик има менаџмент кој работи за интересите на фирмата како и секоја нормална приватна компанија ( не назначува заменици на замениците) ... таков договор прифатила РМ застапувана од Грујчо во тоа време, они не бараат прекку погача леб- само тоа што било ставено црно на бело тоа што договориле е сега тоа што политичарите гледаат они да лапнат провизија а цехот да го плаќаат другите тоа е жалната слика... стрижи овци бураз додека може... а сега ќе испреговараат уште малку со новава влада.

Јас би приватизирал и администрација и графоначалници и све... малце сеир ама и раат да се види!

Kajgana Shop

На врв Bottom