https://faktor.mk/fotovoltaichnata-elektrana-vo-tec-oslomej-kje-chini-7-milioni-evra-a-kje-vraboti-1000-rabotnici
Еве како изгледа еден новинарски текст на неписмен новинар . . . Шаиновски доста со глупави текстови и уште поглупави наслови
...
За него не е битно ни колкава моќност е централата и каков е нејзиниот енергетски ефект . . . Важно е дека ќе имало 1000 вработувања....
А што ќе работат тие 1000 души, трева ќе косат ????
Всушност вистинската приказна е дека 1000 луѓе од Осломеј седат дома, централата не работи со години и земаат нето 500 евра плата . . . и бидејќи таа централа е нерентабилна решиле да постават фото панели . . .
Но тоа не значи дека тие 1000 што седат сега ќе почнат да работат, а уште помалку дека нови 1000 луѓе ќе се вработат . . . Проблемот што новинарот треба да го постави е зошто 1000 кичевчани седат дома и земаат плата, која е тука економската исплатливост ????
Фотоцентралата е само 10 MW тоа 70 пати помалку од РЕК Битола, 20+ пати помалку од ТЕТО и ќе има мал енергетски ефект, а нема да ангажира ни 30 луѓе за одржување со се чувари . . .
Ова е типично расфрлање со бројки од страна на политичарите кои неписмени новинари погрешно ги пренесуваат . . .
Во Кичево единствена голема фабрика која добро работи е ККС во индустриската зона и вработува 1500 луѓе . . . и се знае кој ја донесе . . . Кога некој ќе отвори таква фабрика му симнувам капа, а не со 10 MW фотопанели да вработи 1000 луѓе.
И да нема забуна подржувам градење централи од секаков вид, ама дека 1000 луѓе ќе вработат се глупости.
Тие 1000 луѓе само во администрација може да вработат . . .
https://netpress.com.mk/uste-eden-oglas-za-masovno-vrabotuvanje/
p.s.
Место да се занимаваме со вакви глупости, ајде една прогноза колку ќе полетаме оваа НАТО недела
???
И Кире е тука во низок старт, може се спрема нешто да дополни
.
Убави се овие НАТО фестивали
.[DOUBLEPOST=1546986523][/DOUBLEPOST]
Тука е Кире , малце одмара додека да се заврши ова со името
Кире на коледе не збира ама затоа да додадам дека паричката ми паѓа трета година по ред , значи би требало и оваа година да ми биде успешна
Еве КМБ добро тргна таму сум all in , купено на 5.000 отиде денес 5.300 , таман сеа влегуваме во Нато па Хари дава добра дивиденда и ете го Кире летоска на одмор на јака дестинација
Чекај прво да покриеш загубата од шортањето со СТИЛ, а после да ги покриеш оние КМБ што ги купи на 5600 денари, па да опече јако НАТО сонцето, па дури после бирај јака дестинација
. . .
Ова 1000 работни места се мисли на процесот на изградба, а не на вработувања во централата. Инаку сега кога не работи Осломеј има околу 250-300 вработени.
Ако мислиш дека ушка ќе ги носат фотопанелите од солунско пристаниште може и 20000 да вработат
??
ЗЕД ја од оваа твоја влада освен популизам неможам ништо позитивно да видам . . . колку и да се трудам . . .
Последно позитивно нешто беше што укинаа радиодифузна такса, но одма ја поништија со зголемување на акцизите на дизелот . . . А ова со 15% персоналец за срце ме гризнаа
. . .
Туку ај 2019 ќе им тргне . . . А и оној лошиот патор сега го нема, сега нема кој иле да им прави
.[DOUBLEPOST=1546986823][/DOUBLEPOST]
Можете да се смеете колку сакате, верувам во другарот Зоран Заев, моите 2 и пол акции во КМБ ми се сигурни, НАТО ќе ги чува, така да во Понеделник планирам да купам уште пола акција да бидат точно три, така да јас сум задоволен.
Купи 1,5 кмб акција нема да згрешиш
. . ..
Потроши од СТБ дивидендата
. .
Само побрзај Кире ќе те претрка, ќе ти ги земе пред нос
.