Македонска берза

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Бројот од 1К нови вработувања ми е многу оптимистички, мислам дека и со третина од таа бројка централата ќе функционира нормално.
Зошто оптимистички? Државна компанија е тоа, треба да вработи партиски морони за да ги бранат вака по форуми. На крајот ќе заврши со 3 илјади вработувања. :pos:

Член од
7 август 2011
Мислења
4.946
Поени од реакции
15.089
https://faktor.mk/fotovoltaichnata-elektrana-vo-tec-oslomej-kje-chini-7-milioni-evra-a-kje-vraboti-1000-rabotnici

Ете уште еден проект од ненадминливиот патор, ова беше во неговите замисли кога ја напушти територијата на ФИРОМија во околијата на Дебар, им се јави на ЕБРД во моментот кога му прекина линијата со Орбан на излез од Албанија кон Црна Гора, собра списоци од 1000 партиски членови кои преминале од ДРПНЕ во ЗДЗ, и сега со мирна глава ги координира активностите на терен од Будимпешта, во директна врска со Аца Антич.

Ова погоре беше саркастично, чисто да потсетам како размислуваат фановите на еден.....

За мене ова е супер вест, реално голем дел од фотоволтаиците ќе бидат од увоз, и половина од know-how-то ќе го увеземе, но вредноста на производство на чиста енергија е нешто кое реално денес не можеме да го измериме, особено ние во Македонија. Бројот од 1К нови вработувања ми е многу оптимистички, мислам дека и со третина од таа бројка централата ќе функционира нормално.
Не се нови работн места туку ќе ги задржат моменталните вработени во тец. Реално нема потреба за 1000 вработени во фотоволтаична фарма која произведува струја за 2000 домакинства, со рационализација сигурно може да се сведе на 1/10 од моменталниот број ама во северна македонија уште важат фиромски принципи, па ќе ги задржат за гласови. Сепак мислам дека со евроинтеграцијата ќе морат да ја намалуваат скриената невработеност, па ќе излеземе ќар од целиов процес.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Не се нови работн места туку ќе ги задржат моменталните вработени во тец. Реално нема потреба за 1000 вработени во фотоволтаична фарма која произведува струја за 2000 домакинства, со рационализација сигурно може да се сведе на 1/10 од моменталниот број ама во северна македонија уште важат фиромски принципи, па ќе ги задржат за гласови. Сепак мислам дека со евроинтеграцијата ќе морат да ја намалуваат скриената невработеност, па ќе излеземе ќар од целиов процес.
Ова 1000 работни места се мисли на процесот на изградба, а не на вработувања во централата. Инаку сега кога не работи Осломеј има околу 250-300 вработени.

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Ова 1000 работни места се мисли на процесот на изградба, а не на вработувања во централата. Инаку сега кога не работи Осломеј има околу 250-300 вработени.
1000 вработени за градежен проект од 7 милиони ? Не би рекол.

https://kanal5.com.mk/articles/361758/bekteshi-vo-poseta-tec-oslomej-i-fotonaponskata-centrala-oslomej

"""На таа локација ќе биде изградена фотоволтаична централа во која ќе бидат ангажирани околу 1.000 вработени во „Осломеј" откако ќе поминат содветна едукација."""

Јас ова го толкувам дека 1000 души од "Осломеј" ќе ги префрлат во фотоволтаичната централа.
10 или 50 или 100 ќе поминат едукација за да можат да раководат со неа а останати 900 џаболебари нема да им треба :icon_mrgr:

Но, небитно. И онака е утната темава за МСЕ.
А кога сме кај МСЕ, слабо волуме некако, ја нема таа еуфорија...и Кире ни го снема, изгледа собира пари од Коледе за да подбутне во Понеделник, по промената на името. :icon_mrgr:

Член од
7 август 2011
Мислења
4.946
Поени од реакции
15.089

https://kanal5.com.mk/articles/361758/bekteshi-vo-poseta-tec-oslomej-i-fotonaponskata-centrala-oslomej

"""На таа локација ќе биде изградена фотоволтаична централа во која ќе бидат ангажирани околу 1.000 вработени во „Осломеј" откако ќе поминат содветна едукација."""

Јас ова го толкувам дека 1000 души од "Осломеј" ќе ги префрлат во фотоволтаичната централа.
10 или 50 или 100 ќе поминат едукација за да можат да раководат со неа а останати 900 џаболебари нема да им треба :icon_mrgr:

А кога сме кај МСЕ, слабо волуме некако, ја нема таа еуфорија...и Кире ни го снема, изгледа собира пари од Коледе за да подбутне во Понеделник, по промената на името. :icon_mrgr:
:pos:

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Можете да се смеете колку сакате, верувам во другарот Зоран Заев, моите 2 и пол акции во КМБ ми се сигурни, НАТО ќе ги чува, така да во Понеделник планирам да купам уште пола акција да бидат точно три, така да јас сум задоволен. :)

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555

Тука е Кире , малце одмара додека да се заврши ова со името :D
Кире на коледе не збира ама затоа да додадам дека паричката ми паѓа трета година по ред , значи би требало и оваа година да ми биде успешна :)

Еве КМБ добро тргна таму сум all in , купено на 5.000 отиде денес 5.300 , таман сеа влегуваме во Нато па Хари дава добра дивиденда и ете го Кире летоска на одмор на јака дестинација :cool:

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
https://faktor.mk/fotovoltaichnata-elektrana-vo-tec-oslomej-kje-chini-7-milioni-evra-a-kje-vraboti-1000-rabotnici

Ете уште еден проект од ненадминливиот патор, ова беше во неговите замисли кога ја напушти територијата на ФИРОМија во околијата на Дебар, им се јави на ЕБРД во моментот кога му прекина линијата со Орбан на излез од Албанија кон Црна Гора, собра списоци од 1000 партиски членови кои преминале од ДРПНЕ во ЗДЗ, и сега со мирна глава ги координира активностите на терен од Будимпешта, во директна врска со Аца Антич.

Ова погоре беше саркастично, чисто да потсетам како размислуваат фановите на еден.....

За мене ова е супер вест, реално голем дел од фотоволтаиците ќе бидат од увоз, и половина од know-how-то ќе го увеземе, но вредноста на производство на чиста енергија е нешто кое реално денес не можеме да го измериме, особено ние во Македонија. Бројот од 1К нови вработувања ми е многу оптимистички, мислам дека и со третина од таа бројка централата ќе функционира нормално.
Вакви идиотски идеи може да им текнат само на економски необразувани луѓе, како што ни е вицепремиерот за економија, инаку машински инженер.

А што се однесува до вработувања, па тие можат да вработат 1000 луѓе да гледаат како расте трева...што не значи дека ќе се одрази поволно на економската состојба во државата.

А ти ако мислиш дека фотоволтаици се толку добра работа, па земи кредит и инвестирај батка. Само без да трчаш по субвенции

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Според билтенот за месец Декември странските инвеститори имаат солиден процент на куповна страна,38.5%.

Член од
7 август 2011
Мислења
4.946
Поени од реакции
15.089
@Бубастис фотоволтаична централа не е исплатлива со моменталните цени на берзата за електрична енергија и минималниот просечен трошок за произведен kw/h електрична енергија со време на траење од 25 години на панел. Сепак, државата некогаш може да ги остави профитните интереси настрана и самата да гради или преку субвенции да стимулира изградба на обновливи извори на енергија. Значи, без субвенции одиш во загуба :D

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067

Еве како изгледа еден новинарски текст на неписмен новинар . . . Шаиновски доста со глупави текстови и уште поглупави наслови :(:(...
За него не е битно ни колкава моќност е централата и каков е нејзиниот енергетски ефект . . . Важно е дека ќе имало 1000 вработувања.... А што ќе работат тие 1000 души, трева ќе косат ????
Всушност вистинската приказна е дека 1000 луѓе од Осломеј седат дома, централата не работи со години и земаат нето 500 евра плата . . . и бидејќи таа централа е нерентабилна решиле да постават фото панели . . . Но тоа не значи дека тие 1000 што седат сега ќе почнат да работат, а уште помалку дека нови 1000 луѓе ќе се вработат . . . Проблемот што новинарот треба да го постави е зошто 1000 кичевчани седат дома и земаат плата, која е тука економската исплатливост ????
Фотоцентралата е само 10 MW тоа 70 пати помалку од РЕК Битола, 20+ пати помалку од ТЕТО и ќе има мал енергетски ефект, а нема да ангажира ни 30 луѓе за одржување со се чувари . . .
Ова е типично расфрлање со бројки од страна на политичарите кои неписмени новинари погрешно ги пренесуваат . . .

Во Кичево единствена голема фабрика која добро работи е ККС во индустриската зона и вработува 1500 луѓе . . . и се знае кој ја донесе . . . Кога некој ќе отвори таква фабрика му симнувам капа, а не со 10 MW фотопанели да вработи 1000 луѓе.
И да нема забуна подржувам градење централи од секаков вид, ама дека 1000 луѓе ќе вработат се глупости.
Тие 1000 луѓе само во администрација може да вработат . . .
https://netpress.com.mk/uste-eden-oglas-za-masovno-vrabotuvanje/

p.s.
Место да се занимаваме со вакви глупости, ајде една прогноза колку ќе полетаме оваа НАТО недела ;);)???
И Кире е тука во низок старт, може се спрема нешто да дополни :D:D:D.
Убави се овие НАТО фестивали :D.[DOUBLEPOST=1546986523][/DOUBLEPOST]
Тука е Кире , малце одмара додека да се заврши ова со името :D
Кире на коледе не збира ама затоа да додадам дека паричката ми паѓа трета година по ред , значи би требало и оваа година да ми биде успешна :)

Еве КМБ добро тргна таму сум all in , купено на 5.000 отиде денес 5.300 , таман сеа влегуваме во Нато па Хари дава добра дивиденда и ете го Кире летоска на одмор на јака дестинација :cool:
Чекај прво да покриеш загубата од шортањето со СТИЛ, а после да ги покриеш оние КМБ што ги купи на 5600 денари, па да опече јако НАТО сонцето, па дури после бирај јака дестинација ;);) . . .

Ако мислиш дека ушка ќе ги носат фотопанелите од солунско пристаниште може и 20000 да вработат :D ??
ЗЕД ја од оваа твоја влада освен популизам неможам ништо позитивно да видам . . . колку и да се трудам . . .
Последно позитивно нешто беше што укинаа радиодифузна такса, но одма ја поништија со зголемување на акцизите на дизелот . . . А ова со 15% персоналец за срце ме гризнаа :D:D:D . . .
Туку ај 2019 ќе им тргне . . . А и оној лошиот патор сега го нема, сега нема кој иле да им прави :D:D:D.[DOUBLEPOST=1546986823][/DOUBLEPOST]
Можете да се смеете колку сакате, верувам во другарот Зоран Заев, моите 2 и пол акции во КМБ ми се сигурни, НАТО ќе ги чува, така да во Понеделник планирам да купам уште пола акција да бидат точно три, така да јас сум задоволен. :)
Купи 1,5 кмб акција нема да згрешиш ;););) . . ..
Потроши од СТБ дивидендата :D . .
Само побрзај Кире ќе те претрка, ќе ти ги земе пред нос ;).

Последно уредено:
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
TNB ovaa godina definitivno ke ide so jaka dividenda za da se vrati kreditot od majka moja pretpostavka 1500 pa ke mora i KMB da se pokaze so 500che .STB kaj i da e cekam uste 150 denari pa TTK uste 100 min .
Nema vrska NATO bato BOSKO se e ova veke odraboteno ako veke zborime za stranci jas ne prometuvam sem kaj alkaloid moznost da poleta ova na 9000 ?
MPT klosharive sto sitkaat na ovie ceni ke placat za nekoj mesec dogovorena e isplata na GAMA a i mashala dividenda se ceka
Uni sum kazal i porano ubedlivo najpotceneta akcija na berza zaedno so Granit tuka ke ima iznenaduvanje jako .
Od ekonomija ne ocekuvam nisto ni ovaa godina od pricina toj sto ne znae ne moze preku nok da nauci !!
Konstatacija opsta e deka ovie se za kratki stazi da napolnat dzepovi ja preferiram da dojdat stranci da ja vodat drzavata bar od sram ke napravat nesto za ovaa drzava !!

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Купи 1,5 кмб акција нема да згрешиш ;););) . . ..
Потроши од СТБ дивидендата :D . .
Само побрзај Кире ќе те претрка, ќе ти ги земе пред нос ;).
Постот беше мала шала :D со Кире, немам јас во СТБ.

А можеби и имам ?! Кој ќе го знае, МТУР вложи 8 милиони евра на почеток на 2018 што по акции што во фондови :misticen:
Ќе биде интересен извештајот за 2018.
Само не знам каде ќе ги прикажат зголемената вредност на акциите/уделите? Во најлош случај сега вредат 11 до 12 милиони, во најдобар 13 до 14:drk:

Kajgana Shop

На врв Bottom