Македонска берза

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Pa nije sve jedno prv pat KMB ke pokaze tolkava dobivka :) Taka da imq vistina deka bilo previspitanje u prasanje !!

Член од
12 март 2009
Мислења
20.282
Поени од реакции
16.437
Pa nije sve jedno prv pat KMB ke pokaze tolkava dobivka :) Taka da imq vistina deka bilo previspitanje u prasanje !!
ај врати филмот како Хари некаде 2004/2005 беше, успеа преку ноќ да направи х5 скок на акцијата ??
пред тоа КМБ беше слична и малку помала од АЛК, кога го зголемија бројот на акции х5 се намали вредноста ама само 2,5 пати, за набргу пак да го стигнат АЛК
Оваква работа НЕ Е ЗАБЕЛЕЖЕНА никаде во свет !!
Да не праи Хари злато од бакар ????:cool:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Има една емисија кај Евтов со оваа, каде гостинот кажа дека една фирма во Неготино (Повардарие ми се чини беше) земала 40м евра кредит, потоа платила долг на друга фирма во Бугарија, а на двете фирми е ист сопственик, парите ги нема, а кредитот не може да се наплати оти Повардарие не вреди 40м евра,
па зборуваше како смениле обвинители, судии, па како биле роднински поврзани раководството со судството итн.
ај врати филмот како Хари некаде 2004/2005 беше, успеа преку ноќ да направи х5 скок на акцијата ??
пред тоа КМБ беше слична и малку помала од АЛК, кога го зголемија бројот на акции х5 се намали вредноста ама само 2,5 пати, за набргу пак да го стигнат АЛК
Оваква работа НЕ Е ЗАБЕЛЕЖЕНА никаде во свет !!
Да не праи Хари злато од бакар ????:cool:
До 2004/2005г сите акции биле потценети, давале големи дивиденди спрема цената на акцијата,
КМБ давала по околу 250 денари, на цена од околу 2000, Гранит околу 10 денари за 80 денари акција, СБТ околу 400 за 3к акција, Алкалоид давал само околу 60, МТУР слично,
пресвртницата се случува 2005г и од тогаш до дека да пукне балонот цените годишно растеле по неколку илјади, а дивидендата во десетинки и после немало да пукне балонот:icon_mrgr:

Член од
12 март 2009
Мислења
20.282
Поени од реакции
16.437
Има една емисија кај Евтов со оваа, каде гостинот кажа дека една фирма во Неготино (Повардарие ми се чини беше) земала 40м евра кредит, потоа платила долг на друга фирма во Бугарија, а на двете фирми е ист сопственик, парите ги нема, а кредитот не може да се наплати оти Повардарие не вреди 40м евра,
па зборуваше како смениле обвинители, судии, па како биле роднински поврзани раководството со судството итн.

До 2004/2005г сите акции биле потценети, давале големи дивиденди спрема цената на акцијата,
КМБ давала по околу 250 денари, на цена од околу 2000, Гранит околу 10 денари за 80 денари акција, СБТ околу 400 за 3к акција, Алкалоид давал само околу 60, МТУР слично,
пресвртницата се случува 2005г и од тогаш до дека да пукне балонот цените годишно растеле по неколку илјади, а дивидендата во десетинки и после немало да пукне балонот:icon_mrgr:
ИМА 2 работи околу банките..
1. кај нас од векот се големи камати на кредит во однос на светот, а сега задниве 7-8 гоодини ги ничкосаа каматите на штедење
2. има големи Дубари со отпис на кредити, па КМБ на времето му го отпиша кредитот и на СДСМ, а кој знае и на колку други фирми.. патем уште поодамна , мислам 98-2000 и пропадна цела банка што даваше Тајвански кредити, никој не ги враќаше , ПАЗИ, демек Доверителот ако оди во Стечај НЕ СЕ плаќале Долгови кон него :cool:
Ова само кај нас во ехЈу го измислија...
а има околу Банките и ТРЕТО,
ИСЛАНДСКИ модел

ама и Исланд се напраи паметен, затвори банките а штедачите од Холандија и УК ги заеба[DOUBLEPOST=1540751146][/DOUBLEPOST]Стечајците на ОХИС на средба во Владата: Нови пресметки на плата и за придонеси

Од Владата информираат дека на состанокот, на нивно барање, им бил презентиран извештајот од електронската продажба на недвижниот и подвижниот имот од стечајната маса на ОХИС, и планот за авансна распределба на парични средства на доверители.

Стечајна маса на Охис ???
АЛО, а дузина налози од извршители кон ОХИС што ги забушија со експресниот стечај ???
А знам и доста вработени што НЕ продадоа акции

Последно уредено:
Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
За да може цените да се одржат на "високо" ниво без значително подобрување на финансиските резултати потребно е да се зголеми побарувачката за хартии од вредност. Што веројатно не е случај во Македонија.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
За да може цените да се одржат на "високо" ниво без значително подобрување на финансиските резултати потребно е да се зголеми побарувачката за хартии од вредност. Што веројатно не е случај во Македонија.
Eуфорија за еден ден, сега се по старо...ај ќе се кланкаме до дивиденда. Но, оваа година ќе биде добра генерално позитивна за сите. Мислам и следната ќе биде ОК, за после не сум сигурен зошто се зголемуваат каматните стапки а тоа значи дека многу кредити потешко ќе се отплаќаат и ќе има забавување на потрошувачка.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Eуфорија за еден ден, сега се по старо...ај ќе се кланкаме до дивиденда. Но, оваа година ќе биде добра генерално позитивна за сите. Мислам и следната ќе биде ОК, за после не сум сигурен зошто се зголемуваат каматните стапки а тоа значи дека многу кредити потешко ќе се отплаќаат и ќе има забавување на потрошувачка.
Октомври вообичаено е слаб месец за промет на берза,кај нас фаќање на позиции за наредна година и дивиденда се прави обично крај на ноември почеток на декември, според мене најубав перид за купување на раат е 8-9месец, носекој со свој памет и свои навики.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Октомври вообичаено е слаб месец за промет на берза,кај нас фаќање на позиции за наредна година и дивиденда се прави обично крај на ноември почеток на декември, според мене најубав перид за купување на раат е 8-9месец, носекој со свој памет и свои навики.
Може и Декември да е катастрофа, бидејќи ако не го одложат повторно данокот на капитална добивка може да има продавање. Но, не сум сигурен како ќе важи данокот на капитална. На пример ако си купил акција Х за 1000 во август 2018та и на 31 декември 2018та е 1200 дали и на 1 фебруари ја продадеш за 1300 дали ќе платиш данок на 300 или на 100 денари. Ако знае некој нека објасни. Зошто ако данокот не се ресетира на 31 декември ќе има масовна расподажба во декември.
Генерално незнам ни како е со вестите за данокот дали има решение ново, наводно рекле дека ќе ги продолжат ослободувањето, ама со оглед дека МСЕ рипна и политиката на власта да лупа даноци нема да ме изменади од 1 јануари 2019 да има данок на капитална.

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Може и Декември да е катастрофа, бидејќи ако не го одложат повторно данокот на капитална добивка може да има продавање. Но, не сум сигурен како ќе важи данокот на капитална. На пример ако си купил акција Х за 1000 во август 2018та и на 31 декември 2018та е 1200 дали и на 1 фебруари ја продадеш за 1300 дали ќе платиш данок на 300 или на 100 денари. Ако знае некој нека објасни. Зошто ако данокот не се ресетира на 31 декември ќе има масовна расподажба во декември.
Генерално незнам ни како е со вестите за данокот дали има решение ново, наводно рекле дека ќе ги продолжат ослободувањето, ама со оглед дека МСЕ рипна и политиката на власта да лупа даноци нема да ме изменади од 1 јануари 2019 да има данок на капитална.
https://www.mkd.mk/makedonija/ekonomija/inicijativa-za-prodolzhuvanje-na-rokot-za-odanochuvanje-na-dobivka-od-hartii-od

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Немаат време кога да донесат ваков закон, собранието е презфатено со уставни измени до јануари. Плус Тевдо кажа дека и следната година нема да има данок на капитална на една од конференциите за берзата.

Едит: Гледам дека сеуште стои 31.12.2018 на сајтот на УЈП

Последно уредено:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Мене всушност ова ме интересира,
пример си купил акција на КМБ 2014 за 1800, си купил 1 сега за 5000 и на 1 февруари продадеш 1 за 6000,
прашањето е на која акција ќе го сметаат профитот и ќе ти лупнат данок.

Член од
7 август 2011
Мислења
4.946
Поени од реакции
15.090
Немаат време кога да донесат ваков закон, собранието е презфатено со уставни измени до јануари. Плус Тевдо кажа дека и следната година нема да има данок на капитална на една од конференциите за берзата.

Едит: Гледам дека сеуште стои 31.12.2018 на сајтот на УЈП
Имаат време ако имаат желба. Додека се расправа на комисиска за уставните амандмани, комотно можат да си работат и другите комисии и пленарната. Пленарната не работи единствено додека да се донесе ребаланс на буџетот.
Многу е проста математиката. Евентуалните јавни приходи кои би ги оствариле од даночењето на капиталната добивка се незначителни за буџетот, а ефектот према берзата може да биде катастрофален. Само ноторен глупак не би го продолжил ослободувањето.[DOUBLEPOST=1540849695][/DOUBLEPOST]
пример си купил акција на КМБ 2014 за 1800, си купил 1 сега за 5000 и на 1 февруари продадеш 1 за 6000,
Капиталната добивка ќе ти биде (6000-1800)+(6000-5000)= 5200. На тоа имаш 30% даночно ослободување цирка 1500 денари, значи даночната основа ти е околу 3700. Данокот е 370.

Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Ke te danočat na taa cena koja ti ke ja vneseš.Popolnuvas danocna prijava plus dostavuvaš izvestaj od berza (dokaz)na kolku si ja kupil akcijata.Vo tvojov slicaj mozes da si ja prijavis onaa kupena na 5000 za da platis pomalku danok.Ako sakas da gi prodades dvete ke si platis za dvete danok,na razlikata od kupeno prodadeno.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Ke te danočat na taa cena koja ti ke ja vneseš.Popolnuvas danocna prijava plus dostavuvaš izvestaj od berza (dokaz)na kolku si ja kupil akcijata.Vo tvojov slicaj mozes da si ja prijavis onaa kupena na 5000 za da platis pomalku danok.Ako sakas da gi prodades dvete ke si platis za dvete danok,na razlikata od kupeno prodadeno.
Со тоа што има даночно ослободување како премија за ризик односно пример ако имаш 10.000 денари добивка нема да платиш данок на толку туку да речеме на 7.000

Како и да е 2019та ќе продолжи како и сега така што на краток рок нема потреба од грижа.

п.с може некој да постира принт скрин од eTrader

Kajgana Shop

На врв Bottom