Македонска берза

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Bitno ti si dokupi na 5200 edno 50 akcii I sumnjash deka si pogodil I ti si biten sto ke kazes ova sto cifliganec ima 230.000 akcii I odobrenie od NBRM da dokupi do 15% nema vrska so matematika :) On e glupav sto ke opne 20-30 miliona evra I za sitna para vleguva vnatre ne e on ko tebe na golemo da igra za da zeme edno 100 evra kar :)
Na 13800 vlegoa vo TNB upraven I nadzoren ama bitno e takvi kako tebe da docekaat nekoja budala da prodade na 13500 .Oni pak nisto ne znaat bitno e toj nekoj so 10 akcii sto misli posto oni vrska nemaat deka ovaa godina ke ima 35 miliona evra I 13.800 e po book cena plus dividenda dobra ?
Dobro e ima ponuda na 4300 za mtur moze nekoja budala ke vi prodade samo vie stavajte nalozi 10 po 10 akcii eden den ke napravite I vie 1000 evra kar :)
Makpetrol se tepaat od raduvanje na 43500 samo sakam da im vidam izraz na lice na tie istite koga ke objavi prodazba na 120.000 denari .Togash sto ke kazete :)

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Bitno ti si dokupi na 5200 edno 50 akcii I sumnjash deka si pogodil I ti si biten sto ke kazes ova sto cifliganec ima 230.000 akcii I odobrenie od NBRM da dokupi do 15% nema vrska so matematika :) On e glupav sto ke opne 20-30 miliona evra I za sitna para vleguva vnatre ne e on ko tebe na golemo da igra za da zeme edno 100 evra kar :)
Na 13800 vlegoa vo TNB upraven I nadzoren ama bitno e takvi kako tebe da docekaat nekoja budala da prodade na 13500 .Oni pak nisto ne znaat bitno e toj nekoj so 10 akcii sto misli posto oni vrska nemaat deka ovaa godina ke ima 35 miliona evra I 13.800 e po book cena plus dividenda dobra ?
Dobro e ima ponuda na 4300 za mtur moze nekoja budala ke vi prodade samo vie stavajte nalozi 10 po 10 akcii eden den ke napravite I vie 1000 evra kar :)
Makpetrol se tepaat od raduvanje na 43500 samo sakam da im vidam izraz na lice na tie istite koga ke objavi prodazba na 120.000 denari .Togash sto ke kazete :)
Ти битно не си ни сфатил што сум сакал да кажам . . . .
Појаснувам, Јас сакав да кажам „штом Чифлиганец купува на 5300-5350 денари не е лошо јас да купам на 5200 денари“ . . .
Јас цело време зборувам дека „Јас не сум битен“, а тоа што некој го цени моето мислење значи дека сум добар во тоа што го работам . . . Јас само се шлепам покрај Хари и Чифлиганец и на тоа шлепање заработувам пари . . .

Ти гледај направи некој денар за себе, дај пример и алал да ти се!! Помалку гледај во туѓиот џеб . . . И да знаеш овие 450 ЕУР што ги направив од две трансакции ми се послатки отколку 50.000 ЕУР потенцијален ќар . . .

Кога ќе се продаде Макпетрол на 120,000 денари викни на пиво . . . Ако тоа биде во наредните 3-4 години јас давам . . .

ОХБ ја преферираш со очекување за продажба или најава на поголема дивиденда ...
Од ОХБ ништо посебно не очекувам . . . Очекувам да продолжи на кредитен раст од 10% годишно. Мислам дека е ефтина во споредба со други акции и затоа ја купувам . . . На долг рок од 4-5 години очекувам да дуплира . . . Можеби грешам но секој има право да си игра со свои пари . . .

B

Bafra

Гостин
Само уште да вметнеше главниот фактор: ВРЕМЕ.
Сите овие работи што си набројал се можни опции за во идно време.
Макпетрол можно е да се продаде на 120.000 ама кога ќе биде тоа, кој тоа гарантира и со што :toe:
Не знам зашто не си среќен што сега продаваме (со 20% заработка) зашто до 120.000 ти ќе имаш 300%.
Не знам и што се ценкате на 43.500, стај налог 45к, почасти нешто :cool:. Јас одма би купил се до 60к а не да барам да им гледам лицата.

Многу работи на берзава само што не се продале, ама никако да дојде тој со куферчето пари. :cautious:

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Јас да пријавам дека малку си купив СТБ помала количина успат ми беше брокерот.

Член од
7 август 2011
Мислења
207
Поени од реакции
62
Se sekjavas: Makedonija vtora vo Evropa po rast, prvi vo regionot po rast na GDP, vo top 5 ekonomii vo svetot spored "doing business" i uste ne znam kakvi ne prikazni... a realnata slika crnila...
Ova ti so go nabroj e super, a realnosta e RAST NA EKONOMIJATA ZA FAKING 0.1%, zadolzenost na drzavata do gusa, firmite disat na ckrgi.... samo LUD veruva vo ova so go nabroj kako pokazaltel. Blagodaram "profesore"

Член од
1 јануари 2013
Мислења
43
Поени од реакции
25
Me interesira dali e dobar poteg da se vleze sega vo KJUBI na ovaa cena?
I dali ima prostor za manevar na cenata na akcijata gore ili dolu.
Deneska mi padna vo oci i cenata na POPK + 27% zakasneta euforija ili nesto drugo se slucuva?

Член од
17 јули 2018
Мислења
4
Поени од реакции
13
Ме испровоциравте по втор пат да се обратам на форумов и да ви појаснам некои работи .Кој ме послуша во јануари да купи акции во КМБ сега ми е сигурно многу благодарен .Акцијата на КМБ за неколку месеци порасна точно 100% неможам да ве сватам (Бошко) викаш влеговме во нато треба да рипа ,колку мислиш дека треба да отиде акцијата 200% нели гледаш дека нема жив странец на берзата сите се исчиситија .купувате на 5200/5500 колку мислите дека ќе дојде 6000/7000 и на тој што ќе ја купи на 7000 на колку ке искочи на 9000? Не заборавајте до втор квартал КМБ има ќар 20 милиона евра меѓутоа да не беа продажбите на фени,брилијант... итн за втор квартал тешко дека ќе беше на позитивна нула . Ставот на Хари е јасен на 110 евра доколку се појави купец без размислување ја продава. Чифлиганец купи 10% и моментално застанува со купување, он купи и на 5300 меѓутоа грото акции ги купи на 3800 така да него во просек му е 4000 имајте го тоа во предвид. Влезе во управен одбор на банката каде што ќе има фантастични привилегии за него и неговата фирма и тоа е ок. Кмб ви гарантирам нема да мрдне повеќе од 5200/5300 а ништо чудно да се врати и да падне испод 4000 затоа што за 3/4 месеци и најдобрите светски акции не поскапеле 100% а нашата отиде преку 100% а се што брзо се дига исто така и многу брзо паѓа. И не секогаш слушајте ги брокерите зошто многу често знаат да ве наведат на погрешно вложување пари во акции.Значи бев јасен продавајте КМБ а парите може да ги вложите во ТНБ зошто дивидента за другата година ќе се движи меѓу 1200/1300 денари а на КМБ бруто 300 денари.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Што би била кај КМБ големата слика? Се формираат големи акционери за да го преземат раководење или за да ја подготват за продажба

B

Bafra

Гостин
Ме испровоциравте по втор пат да се обратам на форумов и да ви појаснам некои работи .Кој ме послуша во јануари да купи акции во КМБ сега ми е сигурно многу благодарен .Акцијата на КМБ за неколку месеци порасна точно 100% неможам да ве сватам (Бошко) викаш влеговме во нато треба да рипа ,колку мислиш дека треба да отиде акцијата 200% нели гледаш дека нема жив странец на берзата сите се исчиситија .купувате на 5200/5500 колку мислите дека ќе дојде 6000/7000 и на тој што ќе ја купи на 7000 на колку ке искочи на 9000? Не заборавајте до втор квартал КМБ има ќар 20 милиона евра меѓутоа да не беа продажбите на фени,брилијант... итн за втор квартал тешко дека ќе беше на позитивна нула . Ставот на Хари е јасен на 110 евра доколку се појави купец без размислување ја продава. Чифлиганец купи 10% и моментално застанува со купување, он купи и на 5300 меѓутоа грото акции ги купи на 3800 така да него во просек му е 4000 имајте го тоа во предвид. Влезе во управен одбор на банката каде што ќе има фантастични привилегии за него и неговата фирма и тоа е ок. Кмб ви гарантирам нема да мрдне повеќе од 5200/5300 а ништо чудно да се врати и да падне испод 4000 затоа што за 3/4 месеци и најдобрите светски акции не поскапеле 100% а нашата отиде преку 100% а се што брзо се дига исто така и многу брзо паѓа. И не секогаш слушајте ги брокерите зошто многу често знаат да ве наведат на погрешно вложување пари во акции.Значи бев јасен продавајте КМБ а парите може да ги вложите во ТНБ зошто дивидента за другата година ќе се движи меѓу 1200/1300 денари а на КМБ бруто 300 денари.
Па ако дивиденда биде 300 денари, зар најликвидната акција ќе допре 4.000 ... Немам ништо против да дојде до 4.000 а дивидендата да е 300 денари :zloo: ама изгледа нереално :cautious: .

За ТНБ најверојатно тоа си во право.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Има кај КМБ една голема ставка на вредност на превземени средства што може да биде голем плус ако успеат евентуално да ги продадат или може да се претвора постепено во трошок ако има потреба од намалување на нивната вредност.

На оваа ставка на 31/12/2017та, КМБ има 776м, СТБ - 201 а НЛБ - 37 (можеби и плус 218)

Kajgana Shop

На врв Bottom