Македонска берза

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ne vi ispaga matematikata nekako ? Pa ako ima na polugodie 21 million KMB a planski e 30 miliona znaci imame 50% dividenda t.e. 15miliona na 2.300.000 akcioneri ispaga 400 denari dividenda . Prasanjeto e na koja cena bi kupile da dobiete 400 denari dividenda ??? Odgovorot na ovaa cena na berzata e 500-600 denari obekana dividenda na golemite akcioneri .

Член од
17 јули 2018
Мислења
4
Поени од реакции
13
Ne vi ispaga matematikata nekako ? Pa ako ima na polugodie 21 million KMB a planski e 30 miliona znaci imame 50% dividenda t.e. 15miliona na 2.300.000 akcioneri ispaga 400 denari dividenda . Prasanjeto e na koja cena bi kupile da dobiete 400 denari dividenda ??? Odgovorot na ovaa cena na berzata e 500-600 denari obekana dividenda na golemite akcioneri .
Мандраче, доста со тие муабети рекла казала дека на големите инвеститори ќе им дава 9/10 евра.Тогаш би требало КМБ да направи ќар од 46 милиона за да има таква дивидента.Ако внимателно ме читаше добивката за првите два квартала од 20-тина милиона тоа се пари колку што кажав од Фени ,Брилијант ,сајмиште... итн значи за 6 месеци КМБ има добивка 0 денари ако ги тргнеме на платените резервати што е убедливо најмалце од сите банки во Мк. Биди среќен ако до крајот на годината има 26 милиона добивка што значи меѓу 300/330 денари бруто максимум. На денешна цена од 5000 акција ако не падне е 6 % дивидента додека ако успеете да ја купите ТНБ 14.000 ќе имате 9 % дивидента со тоа што моето предвидување ќе отиде барем уште 15% од оваа цена нагоре а КМБ го достигна својот максимум дефинитивно.

Член од
24 јуни 2018
Мислења
11
Поени од реакции
4
Мандраче, доста со тие муабети рекла казала дека на големите инвеститори ќе им дава 9/10 евра.Тогаш би требало КМБ да направи ќар од 46 милиона за да има таква дивидента.Ако внимателно ме читаше добивката за првите два квартала од 20-тина милиона тоа се пари колку што кажав од Фени ,Брилијант ,сајмиште... итн значи за 6 месеци КМБ има добивка 0 денари ако ги тргнеме на платените резервати што е убедливо најмалце од сите банки во Мк. Биди среќен ако до крајот на годината има 26 милиона добивка што значи меѓу 300/330 денари бруто максимум. На денешна цена од 5000 акција ако не падне е 6 % дивидента додека ако успеете да ја купите ТНБ 14.000 ќе имате 9 % дивидента со тоа што моето предвидување ќе отиде барем уште 15% од оваа цена нагоре а КМБ го достигна својот максимум дефинитивно.
Дали ќе бидеш љубезен да ни објасниш од каде ти инфо. дека дивиденда на ТНБ за следната година ќе биде 1200/1300 и зошто мислиш дека ќе оди 15% од сегашнава цена? Фала.[DOUBLEPOST=1531828153][/DOUBLEPOST]
Дали може некој да даде мислење какво влијание ќе има приватизација на НЛБ на мали акционери?

Последно уредено:
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Zoki bar vo nesto se soglasuvam deka ke ide TNB na novi 15% up a za dividendata mislam deka ke deli karta na 1500 bruto .Za KMB cim hari kazal 30 do kraj ke mora da iznenadi bar so uste 10 za da kazeme deka glaven fraer I za 30% go nadmashil planot + moze da mu se posreki eve kaj I da e doaga grejna sezona :)

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Кај сибе Зоки куќо стара ??? Што мака те натера??
Те чекав јас 7 месеци . . . Нешто ми се изгуби. . . Па сега одеднаш се враќаш . . .
Која ти е мисијата сега ??? Гледам нападот е координиран ?? И на берза КМБ падна до 5050 денари :) . Да не треба да се докупат неколку проценти по 5000 денари ??? Да не е слаба понудата ???
1. Не си ме читал, па така не знаеш дека јас не оправдувам скок на берза поради НАТО. Прочитај убаво што сум пишувал само пази некој сарказам да не цитираш.
2. КМБ не порасна поради НАТО . . . . . . . Други фактори се во игра . . . Никоја акција не порасна поради нато, дури ни СТИЛ . . . КМБ ќе стигне 7200 денари за година,2,3 тоа е моја проценка, а јас немам попаметна идеја што со парите, па се кладам на КМБ и очекувам 15% поврат на инвестиција годишно,несакам повеќе. Во банка даваат 1% камата така да јас може само да докупам ако падне :) .
3. На 35 милиони ЕУР профит колку што ти си пишал КМБ природно ќе си стигне над 100 еур немора никој да ја продава . . . .
4. Дивидендата ќе биде добра . . . . Има тука доста гладни усти . . . И 300 денари е полна капа . . .
5. За продажба на КМБ веќе не одлучува само Хари. Се собраа многу искусни играчи тука . . . 110 еур оваа година е супер цена. Другата година ќе биде поскапа од 110 евра, верувај.
6. Банката ќе тргне по профитабилен пат. Резервациите завршуваат оваа година, а има доста имот за наплата така да ќе има сериозен прилив во „останати приходи“.
7. Кога пишуваше искрено пред 7 месеци кога тврдеше дека банката работи топ и ќе има профит на 2 милијарни денари или денес кога тврдиш дека профитот на банката е нула.
p.s.
Зоки,
е сега дури знам дека КМБ има добра иднина, да не се секирам :) .
Постот твој има логика. Доста од тоа што го зборуваш има вистина.
Но не ми се бендисува тоа што имаш скриени цели и тоа што одработуваш . . .
А насоката што ја даваш е погрешна . . . ајде баш да видиме колку ќе биде цената за 7/8 месеци и дали ќе остане 5200 денари. Јас типувам над 100 евра без проблем.
Што стана со твојот поранешен профил, па сега нов отвори ???
7 лајкови за вака нарачан пост . . . Браво . . . Викам јас многу форумаши не ја разбираат берзата . . . Додуша голем дел од нив го испуштија возот КМБ па сега им е криво . . . .
ТНБ е добра шанса. Јас викам и ТНБ и КМБ. Не само едното . . .
Подоле се твоите поранешни постови . . . Исто така нарачани.

Ме испровоциравте по втор пат да се обратам на форумов и да ви појаснам некои работи .Кој ме послуша во јануари да купи акции во КМБ сега ми е сигурно многу благодарен .Акцијата на КМБ за неколку месеци порасна точно 100% неможам да ве сватам (Бошко) викаш влеговме во нато треба да рипа ,колку мислиш дека треба да отиде акцијата 200% нели гледаш дека нема жив странец на берзата сите се исчиситија .купувате на 5200/5500 колку мислите дека ќе дојде 6000/7000 и на тој што ќе ја купи на 7000 на колку ке искочи на 9000? Не заборавајте до втор квартал КМБ има ќар 20 милиона евра меѓутоа да не беа продажбите на фени,брилијант... итн за втор квартал тешко дека ќе беше на позитивна нула . Ставот на Хари е јасен на 110 евра доколку се појави купец без размислување ја продава. Чифлиганец купи 10% и моментално застанува со купување, он купи и на 5300 меѓутоа грото акции ги купи на 3800 така да него во просек му е 4000 имајте го тоа во предвид. Влезе во управен одбор на банката каде што ќе има фантастични привилегии за него и неговата фирма и тоа е ок. Кмб ви гарантирам нема да мрдне повеќе од 5200/5300 а ништо чудно да се врати и да падне испод 4000 затоа што за 3/4 месеци и најдобрите светски акции не поскапеле 100% а нашата отиде преку 100% а се што брзо се дига исто така и многу брзо паѓа. И не секогаш слушајте ги брокерите зошто многу често знаат да ве наведат на погрешно вложување пари во акции.Значи бев јасен продавајте КМБ а парите може да ги вложите во ТНБ зошто дивидента за другата година ќе се движи меѓу 1200/1300 денари а на КМБ бруто 300 денари.

Од прва рака ви кажувам дека добивката за оваа година односно дивидента хари ќе даде по 230 денари по акција.Додека за наредната година акцијата ќе експлодира бидејки немаат веќе ниеден лош пласман и добивката ќе им се движи две милијарди денари.
Дивиденда беше 180 денари, а не 230 денари . . .
Брилијант е продаден во целост на чеза комерц со малце подобри врски во кмб ќе видите дали овие трансакции се завршена работа или дали е вистина ова што ви го зборувам .
Витаминка е купец не Чеза !!!

И ова да ви го кажам 800.000 акции ќе пројдат по цена помеѓу 50/57 евра.[DOUBLEPOST=1515069391][/DOUBLEPOST]
За налекување стрпи се до петок па ќе видиме дали некој навлекува .
Многу од информациите што ви ги презентирав сигурен сум дека за вас не беа достапни ,проверете ги и во кмб и кај некој посериозен брокер ќе видете дека е точно.За сите неверни томовци трпение до наредниот петок
Блоковите поминаа на 3850 денари, а не на 50/57 ЕУР . . .
Но дека ќе поминат 800.000 акции по 50/57 ЕУР е тоа ни на сон . . . .
Па 70% од акциите на банката се купени над 3500 денари и тоа пред 10 години . . . .
Кој е луд да ги продава со загуба?
p.s.
Комерцијална ја купував цело лето на 2600-2700 и тоа ми е најголемото мое промашување во последниве 5 години ...
Ја купував без инсајдери по логика . . . Ефтина ми беше . . . иако не ми беше по кејф, но немаше што . . . . Плус, не беше во мода ( второ мое правило кога купувам, првото е да не оди во стечај :) )
Еве сега инсајдери ?????
Еве и КМБ стана модерна !!!! Вчера се потепаа купувачи. Е сега ќе биде што ќе биде ???
Опуштено ја следиме играта. Во возот сме качени, па што биде нека биде.
Јас и така ја купив за во 2020 да ја продадам . . ..
Незнам зошто овие денови никој не ја збори СТБ. Да не излезе од мода :) .

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Те чекав јас 7 месеци . . . Нешто ми се изгуби. . . Па сега одеднаш се враќаш . . .
Која ти е мисијата сега ??? Гледам нападот е координиран ?? И на берза КМБ падна до 5050 денари :) . Да не треба да се докупат неколку проценти по 5000 денари ??? Да не е слаба понудата ???
1. Не си ме читал, па така не знаеш дека јас не оправдувам скок на берза поради НАТО. Прочитај убаво што сум пишувал само пази некој сарказам да не цитираш.
2. КМБ не порасна поради НАТО . . . . . . . Други фактори се во игра . . . Никоја акција не порасна поради нато, дури ни СТИЛ . . . КМБ ќе стигне 7200 денари за година,2,3 тоа е моја проценка, а јас немам попаметна идеја што со парите, па се кладам на КМБ и очекувам 15% поврат на инвестиција годишно,несакам повеќе. Во банка даваат 1% камата така да јас може само да докупам ако падне :) .
3. На 35 милиони ЕУР профит колку што ти си пишал КМБ природно ќе си стигне над 100 еур немора никој да ја продава . . . .
4. Дивидендата ќе биде добра . . . . Има тука доста гладни усти . . . И 300 денари е полна капа . . .
5. За продажба на КМБ веќе не одлучува само Хари. Се собраа многу искусни играчи тука . . . 110 еур оваа година е супер цена. Другата година ќе биде поскапа од 110 евра, верувај.
6. Банката ќе тргне по профитабилен пат. Резервациите завршуваат оваа година, а има доста имот за наплата така да ќе има сериозен прилив во „останати приходи“.
7. Кога пишуваше искрено пред 7 месеци кога тврдеше дека банката работи топ и ќе има профит на 2 милијарни денари или денес кога тврдиш дека профитот на банката е нула.
p.s.
Зоки,
А насоката што ја даваш е погрешна . . . ајде баш да видиме колку ќе биде цената за 7/8 месеци и дали ќе остане 5200 денари. Јас типувам над 100 евра без проблем.
7 лајкови за вака нарачан пост . . . Браво . . . Викам јас многу форумаши не ја разбираат берзата . . . Додуша голем дел од нив го испуштија возот КМБ па сега им е криво . . . .

...Би надополнил само дека КМБ сеуште го нема продадено и КОГЕЛ (барем јас не сум прочитал некаде официјално) како што тврдеше дотичниот г-дин Зоки П... Навистина не можам да проценам која е неговата "мисија " на форумов...
P.S. На почеток напишав на форумов дека влезот во КМБ ми беше на 1.800, влегував на 2.800 и на 3.600.Ако Чифлиганец има есап да влегува на 5.000+ не гледам причина за излез испод 7.000....

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Деловни тенденции во преработувачката индустрија, јуни 2018 година

понеделник, 16 јули 2018

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија
во јуни 2018 година е зголемен за 0.3 процентни поени во однос на мај 2018 година и изнесува 19.8, а во однос на
јуни 2017 година е зголемен за 2.4 процентни поени.

Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во јуни 2018, во однос на мај 2018 година, е поповолна
во однос на претходниот месец, очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни во
однос на претходниот месец, а залихите на готовите производи се зголемени во однос на мај 2018 година.

Оценката за економската состојба на деловните субјекти во јуни 2018 година е поповолна во однос на претходниот
месец, а поповолна е и во однос на јуни 2017 година. Се очекува бројот на вработени да порасне.

Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во јуни 2018 година изнесува 67.8% од нормалното
искористување.

Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на производството имаат следните фактори: недостигот на
квалификувана работна сила со 22.7%, недоволната домашна побарувачка со 18.7%, недоволната странска
побарувачка со 17.5% и неизвесното економско опкружување со 10.4%.

Член од
17 јули 2018
Мислења
4
Поени од реакции
13
p.s.
Зоки,

Боле, да ти појаснам ...Ретко се јавувам од причина што човек и да сака да ве упати на прав пат до акциите одма гледате некоја скриена намера. Во месец јануари гледам лутавте и ви појаснив дека треба да купувате и сите што ме послушавте добија .Шведскиот фонд беше договорен за фирмата што требаше да ја превземе КМБ на 57 евра (3500 денари ) и се продаде за 3800 дека Хари ја изменаџира фантастично целата работа за да не ја превземат бугарите банката .Не гледам дека ниту еден од мојата информација изгубил ниту пак сум имал некаква си скриена намера зошто секој што ме послуша во тој момент добил.Очигледно не одиш на собрание за да слушнеш или да прочиташ на сајтот на КМБ дека пороектираната добивка за оваа година е милијарда и 600 милиони денари ( 26 милиона евра ) тоа е официјален став на банката што многу лесно се проверува.Под услов да го оствари Хари (никогаш во последните 10 години не успеал да го реализира зацртаниот профит) дивидента ќе има до 300/330 денари ова се факти а не нагаѓања .Не кажав оваа година дека акцијата ке биде 110 евра туку кажав Хари ќе ја продаде банката во секој момент ако има понуда од 110 евра .Така да тие твои податоци од 7200 незнам од каде ги црпиш. Кажав само дека многу е подобро во моментов ако можете да ѓи продадете акциите на КМБ затоа што многу повеќе ќе карите во ТНБ и таму акцијата сеуште има простор за растење . Ова ти е најважниот податок со продажбите на Брилијант,Фени,сајмиште кванташки итн...КМБ во првите 6 месеца (втор квартал) прокнижи 30 милиона добивка само од нив , а нели гледаш дека она за втор квартал ќе објави само 20 милиона добивка . Значи само попрецизно да не беа продажбите КМБ за втор квартал ќе објавеше 10 милиона загуба тоа нели ти делува застрашувачки податок???Зошто 80 %. од пласираните кредити од КМБ се во индустријата а таму нон стоп некоја фирма станува неликвидна и континуирано мораат да резервираат пари и затоа фрапантно им варира добивката .Неможе на собрание банката да изнесе дека за оваа година ќе оствари 26 милиона а вие да причате дека ќе се остварат 30,35,40 милиона тоа е лудост .И на крај само ви давам прецизно размислување за малце подлабоко да го анализирате текстот и да видите што да направите со вашите акции.Затоа што македонче гледа секогаш скриени намери во некоја информација...И сеуште не ми одговори на кого еден ден ќе ги продадеш 7200 твоите акции кога состојбата во Европа е катастрофална за купување на банки така да нема ни “П” од продажба на КМБ . Би требало еден ден некој друг македонски граѓанин да ти ги купи на 7200 и на колку ќе му бидат очекувањата некогаш да ги продаде? Да не збориме за 2019 какви се реалните предвидувања за добивката на КМБ ,да ти одговорам ЛОШИ во превод ни приближно за 2019 немој да очекуваш дивидента од 300 денари ,си размислувал ако е тоа така каде ќе отиде акцијата ?[DOUBLEPOST=1531850215][/DOUBLEPOST]Боле ,и на крај ќе те цитирам за добра ноќ “ викам јас многу форумаши не ја разбираат берзата ...” кој внимателно го прочита текстот ќе свати дека јас и те како добро ја разбирам берзата... за тебе ...неможам да најдам соодветен збор освен што нагаѓаш односно си ги пишуваш твоите желби а тоа без да ме сватиш погрешно не се прави така затоа и се вика македонска берза а не желботека :)))

Последно уредено:
Член од
24 јуни 2018
Мислења
11
Поени од реакции
4
Боле, да ти појаснам ...Ретко се јавувам од причина што човек и да сака да ве упати на прав пат до акциите одма гледате некоја скриена намера. Во месец јануари гледам лутавте и ви појаснив дека треба да купувате и сите што ме послушавте добија .Шведскиот фонд беше договорен за фирмата што требаше да ја превземе КМБ на 57 евра (3500 денари ) и се продаде за 3800 дека Хари ја изменаџира фантастично целата работа за да не ја превземат бугарите банката .Не гледам дека ниту еден од мојата информација изгубил ниту пак сум имал некаква си скриена намера зошто секој што ме послуша во тој момент добил.Очигледно не одиш на собрание за да слушнеш или да прочиташ на сајтот на КМБ дека пороектираната добивка за оваа година е милијарда и 600 милиони денари ( 26 милиона евра ) тоа е официјален став на банката што многу лесно се проверува.Под услов да го оствари Хари (никогаш во последните 10 години не успеал да го реализира зацртаниот профит) дивидента ќе има до 300/330 денари ова се факти а не нагаѓања .Не кажав оваа година дека акцијата ке биде 110 евра туку кажав Хари ќе ја продаде банката во секој момент ако има понуда од 110 евра .Така да тие твои податоци од 7200 незнам од каде ги црпиш. Кажав само дека многу е подобро во моментов ако можете да ѓи продадете акциите на КМБ затоа што многу повеќе ќе карите во ТНБ и таму акцијата сеуште има простор за растење . Ова ти е најважниот податок со продажбите на Брилијант,Фени,сајмиште кванташки итн...КМБ во првите 6 месеца (втор квартал) прокнижи 30 милиона добивка само од нив , а нели гледаш дека она за втор квартал ќе објави само 20 милиона добивка . Значи само попрецизно да не беа продажбите КМБ за втор квартал ќе објавеше 10 милиона загуба тоа нели ти делува застрашувачки податок???Зошто 80 %. од пласираните кредити од КМБ се во индустријата а таму нон стоп некоја фирма станува неликвидна и континуирано мораат да резервираат пари и затоа фрапантно им варира добивката .Неможе на собрание банката да изнесе дека за оваа година ќе оствари 26 милиона а вие да причате дека ќе се остварат 30,35,40 милиона тоа е лудост .И на крај само ви давам прецизно размислување за малце подлабоко да го анализирате текстот и да видите што да направите со вашите акции.Затоа што македонче гледа секогаш скриени намери во некоја информација...И сеуште не ми одговори на кого еден ден ќе ги продадеш 7200 твоите акции кога состојбата во Европа е катастрофална за купување на банки така да нема ни “П” од продажба на КМБ . Би требало еден ден некој друг македонски граѓанин да ти ги купи на 7200 и на колку ќе му бидат очекувањата некогаш да ги продаде? Да не збориме за 2019 какви се реалните предвидувања за добивката на КМБ ,да ти одговорам ЛОШИ во превод ни приближно за 2019 немој да очекуваш дивидента од 300 денари ,си размислувал ако е тоа така каде ќе отиде акцијата ?
Втор пат потенцираш дека ТНБ има простор за раст (претпоставувам на краток период зато што сите имаат простор за раст на подолг период). Дали имаш некое објаснување, информации и сл. Само така, јас, можам да те ставам под сериозно.

Член од
17 јули 2018
Мислења
4
Поени од реакции
13
Втор пат потенцираш дека ТНБ има простор за раст (претпоставувам на краток период зато што сите имаат простор за раст на подолг период). Дали имаш некое објаснување, информации и сл. Само така, јас, можам да те ставам под сериозно.
Дивидентата ќе им биде за наредната година меѓу 1200/1300 денари тоа ти е сигурна што значи со денешната цена на акцијата плус минус 14.000 денари ќе имаш 9% дивидента што ниту една друга акција на македонска берза нема таква дивидента од таа причина кога покасно сите во текот на годината ќе се уверат дека дивидентата ќе биде толкава ќе видиш дека ќе има сериозна нагорна корекција на акцијата .Слободно ако имаш средства купи многу брзо ќе ми бидеш благодарен .Поздрав

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Се чини дека конечно ќе се одглави процесот на продажба на НЛБ Словенија https://kapital.mk/pod-silen-pritisok-od-ek-slovenija-mora-da-prodade-dve-tretini-od-aktsiite-na-nova-lublanska-banka/
Тоа значи дека ќе се качува вредноста на акцијата кај нас, ќе дадат убава дивиденда, а и профитот ќе им биде голем.
Дивидентата ќе им биде за наредната година меѓу 1200/1300 денари тоа ти е сигурна што значи со денешната цена на акцијата плус минус 14.000 денари ќе имаш 9% дивидента што ниту една друга акција на македонска берза нема таква дивидента од таа причина кога покасно сите во текот на годината ќе се уверат дека дивидентата ќе биде толкава ќе видиш дека ќе има сериозна нагорна корекција на акцијата .Слободно ако имаш средства купи многу брзо ќе ми бидеш благодарен .Поздрав
Стопанска ќе има 140 +-5 денари, нормално зависи дали конечно ќе ја продадат и дали тој новиот газда ќе го влече кешот или ќе го чува на купче.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Боле, да ти појаснам ...Ретко се јавувам од причина што човек и да сака да ве упати на прав пат до акциите одма гледате некоја скриена намера. Во месец јануари гледам лутавте и ви појаснив дека треба да купувате и сите што ме послушавте добија .Шведскиот фонд беше договорен за фирмата што требаше да ја превземе КМБ на 57 евра (3500 денари ) и се продаде за 3800 дека Хари ја изменаџира фантастично целата работа за да не ја превземат бугарите банката .Не гледам дека ниту еден од мојата информација изгубил ниту пак сум имал некаква си скриена намера зошто секој што ме послуша во тој момент добил.Очигледно не одиш на собрание за да слушнеш или да прочиташ на сајтот на КМБ дека пороектираната добивка за оваа година е милијарда и 600 милиони денари ( 26 милиона евра ) тоа е официјален став на банката што многу лесно се проверува.Под услов да го оствари Хари (никогаш во последните 10 години не успеал да го реализира зацртаниот профит) дивидента ќе има до 300/330 денари ова се факти а не нагаѓања .Не кажав оваа година дека акцијата ке биде 110 евра туку кажав Хари ќе ја продаде банката во секој момент ако има понуда од 110 евра .Така да тие твои податоци од 7200 незнам од каде ги црпиш. Кажав само дека многу е подобро во моментов ако можете да ѓи продадете акциите на КМБ затоа што многу повеќе ќе карите во ТНБ и таму акцијата сеуште има простор за растење . Ова ти е најважниот податок со продажбите на Брилијант,Фени,сајмиште кванташки итн...КМБ во првите 6 месеца (втор квартал) прокнижи 30 милиона добивка само од нив , а нели гледаш дека она за втор квартал ќе објави само 20 милиона добивка . Значи само попрецизно да не беа продажбите КМБ за втор квартал ќе објавеше 10 милиона загуба тоа нели ти делува застрашувачки податок???Зошто 80 %. од пласираните кредити од КМБ се во индустријата а таму нон стоп некоја фирма станува неликвидна и континуирано мораат да резервираат пари и затоа фрапантно им варира добивката .Неможе на собрание банката да изнесе дека за оваа година ќе оствари 26 милиона а вие да причате дека ќе се остварат 30,35,40 милиона тоа е лудост .И на крај само ви давам прецизно размислување за малце подлабоко да го анализирате текстот и да видите што да направите со вашите акции.Затоа што македонче гледа секогаш скриени намери во некоја информација...И сеуште не ми одговори на кого еден ден ќе ги продадеш 7200 твоите акции кога состојбата во Европа е катастрофална за купување на банки така да нема ни “П” од продажба на КМБ . Би требало еден ден некој друг македонски граѓанин да ти ги купи на 7200 и на колку ќе му бидат очекувањата некогаш да ги продаде? Да не збориме за 2019 какви се реалните предвидувања за добивката на КМБ ,да ти одговорам ЛОШИ во превод ни приближно за 2019 немој да очекуваш дивидента од 300 денари ,си размислувал ако е тоа така каде ќе отиде акцијата ?[DOUBLEPOST=1531850215][/DOUBLEPOST]Боле ,и на крај ќе те цитирам за добра ноќ “ викам јас многу форумаши не ја разбираат берзата ...” кој внимателно го прочита текстот ќе свати дека јас и те како добро ја разбирам берзата... за тебе ...неможам да најдам соодветен збор освен што нагаѓаш односно си ги пишуваш твоите желби а тоа без да ме сватиш погрешно не се прави така затоа и се вика македонска берза а не желботека :)))
Берза не желботека тоа се слагам. така да твоите желби тешко ќе бидат услушани.
Околу коментарите на ФИ за 2018 гарантирам дека ќе бидат над 30 милиони ЕУР, па и ти другарче си пишал во Јануари дека ќе бидат над 2 милијарди денари. А околу манипулациите со ФИ или незнаеш да ги толкуваш или намерно ги правиш како што официјално ги прави Хари . . . Планот околу профитот ќе биде надмашен.
КМБ нема да се продава, а Хари не е сега единствен кој одлучува за продажбата...
не се сомневам дека имаш информации, тоа го покажа . . . но која ти е целта ???
Прв пат се појавуваш на 04.01.2018 кога цената на КМБ е 2950 ден. најавуваш продажба од 50-57 евра . . ., па не дека некој многу ќе си усреќил со тие 7-8% . . . и тогаш спорев дека цената ти е ниска . . . . за да пред неколку недели јас си продадам на 5500, 5280 денари . . . а пак купив на 5200 денари откако видов дека Чифлиганец купува и на 5400 денари...
За разлика од тебе КМБ ја предлагам уште пред една година на 2650 денари, а почнав да ја собирам на дно 1700 денари . . .
Мене просек на КМБ ми е 2200 денари, така да јас многу далеку од просекот на Чифлиганец 4300/4400 денари, па види колку сум отпорен на манипулации и КМБ не ми се за продажба на 5000 денари . . . освен ако не излезе некоја подобра прилика.
Обвинуваш без аргументи, паушално, цитирај нешто погрешно што сум напишал . . . како што јас те цитирав тебе, колку си утнал во само 4 поста . . .
Единствен кој нешто праша и дискутираше на акционерско собрание бев јас, останатите меѓу кој и ти со години ќутите као пички, незнам зошто и одите . . .
А Хари на собрание збор не изустува ако директно не биде прозван, камо ли нешто своеволно да каже... Тој дури нема воведно излагање. Тоа е мака за него. А свечен ручек не дава за да не мора да одговара на акционери.
Е тоа е пример фирма како не треба да се однесува спрема малите акционери. А секоја година е добитник на кристално звоно.
Моите желби на мсе секогаш се остваруваат во последните 6/7 години така да не се секирај за мене. Цената ја диктира понуда и побарувачка. Странците кои сакаа да продадат продадоа, понудата од странците е сведена на минимум, има наплив на нови домашни инвеститори кои депозитите ги менуваат за акции, Адора и компанија докупуваат . . . така да ако некој сака да собере количина треба да плати. Или треба да направите притисок со поголеми продажби за да ја спуштите цената.
Тутунска е одлична банка, но КМБ сега е во фокус . . .
За твоја информација ТНБ ја купував пред дивиденда на пониски цени и ја сакам во портфолио... Околу резервациите и профитите во друга прилика . . .
Но доста манипулираш со профитите и резервациите ист ХАРИ :) .
p.s.
По ручек дека КМБ оди над 30 милиони ЕУР (профит) оваа година ??
И баш би сакал да ја спуштите малку цената да докупам . . .
Ама пази да не добијат пред референдумска порачка па да омрсам брк . . .
Одам 4-5 дена во село на воздух, гледај до тогаш да ја спуштите цената :) .

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Се согласувам со Зоки, не може на база на еден вонреден квартал да се прават проекции, треба упросечување тука. Би додал дека КМБ немаше постигната адекватност на капитал, значи голем дел од добивката ќе мора за тоа да се резервира, што значи помал пеј аут од вообичаениот.

Искрено би се изненадил на дивиденда над 250 ден. КМБ никогаш, ни во најдобрите години, нема исплатено над 200.

За влагањето на Адора Гранит итн. Фала Зоки што разјасни, мислев и се потврдува дека тука имало политички притисок да се извадат пари и да се помогне на банката од ефтина продажба, а за возврат сигурно се ветени пар тендери...нема друга логика во ова сите градежни фирми да се претворат во фондови, па уште и да ја буткаат цената нагоре.

За ТНБ дефинитивно е сигурен бај, тука ќе биде рекордна дивиденда.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ne znam sto ne e jasno TNB godinava pak rekordna kako lani 35 miliona min.Stopanska veke ne se zbori znae i 60 da zdrobi pa objasnete so koj obraz KMB bi pominala da pokaze pomalku od ovie dve banki ????
Vozniot park vo KMB kako da e vo najdobri vreminja mislam deka e vo najava 1 milion evra osvezuvanje a toa ke mora da se pokrie so debela dobivka :)

Kajgana Shop

На врв Bottom