Македонска берза

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Не знам дали забележавте ама СТБ во првиот квартал го продаде побарувањето од Фени од околу 1 милијарда денари, а го задржа нивото на побарувања од кредити. Додека КМБ продаде побарување од 1,5 милијарди но и за толку е намалена ставката во билансот на состојба.
Имаш неко логично објасување зошто е тоа така?[DOUBLEPOST=1530093469][/DOUBLEPOST][DOUBLEPOST=1530093769][/DOUBLEPOST]Втор ден црвено на МСЕ и на форумов штама.. Каде згасна еуфоријата од минатата седмица???

Последно уредено:
Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Имаш неко логично објасување зошто е тоа така?[DOUBLEPOST=1530093469][/DOUBLEPOST]
Тоа е спореден показател со К1 од 2017та што значи дека растот на кредитирањето кај СТБ е 1 милијарда или околу 1,5 проценти , додека КМБ има опаѓање од 3,5 проценти односно 1,5 милијарди

Член од
17 мај 2018
Мислења
27
Поени од реакции
29
Dobro e ova sto se sluci, zdrava rabota za berzava kako sto rekov prethodno.. glavniot pad se sluci uste nekoi 2-3% stabilizacija pa prodolzuva sledniot bran..

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.515
Поени од реакции
87.503
Берзава денес нагло падната :))). До вчера бележеше некаков раст и имаше мртва стабилност, али од денес отиде уџум надоле.

Имам акции во Макстил, и се сеќавам во 2008 пред да ни го удрат ветото Гејциве, тогаш берзата беше дигната до плафон...ако една просечна акција на Макстил беше од 90 до кај 130 денари максимум, тогаш тој период пред ветото беше 850 денари, страшно висока цена.

Еве вчера добивме еден кур од Европа, и одма падна берзата...само што некои будали вчера славеа како во Јули 2019 ќе сме добиеле препорака за препорака за отпочнување преговори за влез во ЕУ. Какви дегени мајко мила...
:popce:

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Dobro e ova sto se sluci, zdrava rabota za berzava kako sto rekov prethodno.. glavniot pad se sluci uste nekoi 2-3% stabilizacija pa prodolzuva sledniot bran..
Падот го прават КБМ и Макпетрол- оние кои најмногу пораснаа минатиот период.
КБМ да падне на 5.000 е добра цена за влез за неа очекувам 6.000 до крајот на годината а тоа е скоро 20% Кај МПТ беше лудо да се очекува дека секој ден ќе оди по 10% нагоре, за повеќе од 40 илјади по акција потребно е откупот на ГАМА во реалноста да се случи, а не само гласини да има.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
- 3%
Ова северно македонската берза стана битка на Беласица . . . Покољ и ослепени 14.000 надежни акционери кои имаа желба за брзо богатење . . . . Освен јас и @tardelli друг некој не пријава дека излегол со некој % . . . Јас ослободив само 15% од портфолио. Значи сите останавте во акции и сега немо следите вртоглав пад !!! Остана СТИЛ во портфолио, за Топлификација не ни правите муабет . . . Продаде ли некој Макпетрол денес:D ??? Денес нема ни на кого да продадете. Па ако така лесно се збогатувало да берза, сите ќе беа во акции, а не по кладилници :D . . . И што викате само три дена ќе трае корекцијата и ете го вториот НАТО бран . . . Па зошто тогаш страв и неверување . . . отспијте 3 дена и ете го НАТО пак ќе позелени . . . А условената препорака за датум нели беше уште една голема победа за Северна Македонија, оваа победа глупавата берза не ја препозна . . .
Ако корекцијата не трае 5-7 дена и 2-3 недели стабилизација следната корекција ќе биде битка за Сталинград . . . .
Еве некој поучен пост од пред некоја недела . . .
Кире јас не сум на берза само за 40%, јас играм долгорочно. Мене ми е поубаво да земам секоја година по 15% отколку еден месец 40% . . . Берзата ја поебаа во 2006/07 неписмени битанги што купуваа СТИЛ и РЖ, а не Грујо . . . Грујо излегуваше на ТВ и ги предупредуваше луѓето за ризикот, а Чомовски, ХаџиМишев, газдите на фактор.мк неоправдано ја билдаа . . . . овие последните и сега тоа го прават преку нивниот портал . . . .
Јас немам ништо против НАТО, но имам против такви како тебе што ја пласираат таа приказна и заведуваат народ . . .
Откако ќе експлодира балонот НАТО никој жив нема да ја врати берзата следните 2-3 години . . .

1. Татко ти и останатите што земале кредити за да се коцкаат на берза се ТИЕ неписмени битанги за кои пишував горе, тие се оние што ја срушија берзата . . .

2. Ти веруваш во Заев зошто дома ти переле памет со години, а не дека гледаш некој реален напредок. Кажи една инвестиција од тие 200 компании кога ќе почне да работи, гледај нека вработуваат барем 300 луѓе и да не е Џонсон Мети ???
Каква е економијата зборува фактот дека 2 година сме на НУЛА . . .
https://www.youtube.com/watch?time_continue=141&v=JbT9dv_GUUg
(еве еден од СДСМ зборува за тоа, немора мене да ме читаш и слушаш)
Нека донеси Заев 5 фабрики по 1000 вработени, нека не крева даноци и акцизи и ете јас ќе станам негов фан. . . . Но знам дека Љубе, Самка, Шапурич не се способни тоа да го сторат. Министрите во влада се тотално неспособни затоа нема резултати. Тие се таму поради политички заслуги, а не поради способност . . .
Јас го пишувам само она што го гледам без емоции . . . . Груевски го почитувам дека намали даноци и дека вработи 170.000 луѓе и донесе доста фабрики, а не дека ми е зет за братучетка . . .

p.s.
Од 2014 до 2016 година многу поискусни инвеститори извозија акции на кои имаа ќар по 100/150% годишно (ТНБ, СТБ, ППИВ, Тетекс, ПКБ, ОХБ ) и за тоа никаков политичар не беше заслужен. Како што и денес за овој раст никаков политичар не е заслужен . . . . Во тој период од 3 години направивме по 400 - 500% добивка и за тоа не е заслужен Груевски . . . . туку ние самите кои верувавме во тие фирми и инвестиравме кога никој за берза не зборуваше. . . И сега чекаме некој ваков Ултрас да му утрпиме по некоја акција и мирно да се пензионираме.
Прашај го Грими колку акции од СТБ има купено на 130 денари ???
Јас имам ТНБ купувано на 1700, ОХБ на 950 денари, СТБ на 190 денари ???
Прашај го Декис колку луѓе купувале Тетекс кога тој првично почнал да го собира на 300 денари . . .
Така да брат нас не ни е потребно НАТО . . . Нато им треба на оние со СТИЛ акции.
А татко ти што не ги вратил парите 10 години значи дека не ги разбирал работите. И јас изгубив првично цел стан на берза, но седнав, учев едно 2-3 години и после се ми се врати многукратно . . . Искоцканиот стан ми донесе неколку нови станови . . . . Но пази Стил го продадов со 15% загуба, Млаз со 70% загуба, Кабли Неготино одвај се извлеков . . . и си купив СТБ . . . .
Се е школо само треба да сакаш да учиш . . .
А кога ќе се јават некои поискусни фраери кои сакаат да те подучат не се инаети туку гледај нешто да купиш.
Ајде Ултраси само напред, храбро со полни гради !!!
Нато ве чека, но . . .
Чека и бато Боле да ви ги утрапи акции и да ве спакува за НАТО !!!
Ветувам дека над 3500 почнувам со продажба, до 4000 се ќе продадам, а Вие уживајте после со ќарот од 1000 индексни поени (до 5000 поени). . . Ама извадете пари, зошто само со навивање ништо не правите ...
Добивате Гратис крстена вода да не ожеднете по пат !!!
Ама доста со пароли дајте некој куповен налог за да турнете малку :) !!!
Препорака бара средено судство (услов број 2, после прекрстување) . . . .
Како ќе го исполниме овој услов кога го ослободивме З.З. по функција премиер, а цел свет виде дека бара мито 1 ЕУР по м2 . . . . .

p.s.
Колку е правата вредност на Макстил ??
Ако е ефтина зошто никој не товара, сега му е мајката ???
А оние што направија по 100 на RZLV на кого ќе ги продадат акциите :D ??
За ТНБ секогаш ќе се најде купец на -10%, но на СТИЛ и РЖ тешко иде деновиве ??
Тие што преживејаа 2008/09 овој филм го имаат видено . . .
Кире жив си ??? Направи ли паричка ??? Колку СТИЛ ти остана на сметка ???

Член од
16 февруари 2018
Мислења
18
Поени од реакции
27
Da NE Ve gledaat Po kladilnici.. kazina najbezbolen nacin da se kockas normalno e Na berza.. Em mozno e nesto ke karis a I nema da ve zborat Po malo - kockariste..
Sindrom na siromav narod
Sto se odnesuva okolu delot Ekonomija na firmite smetam deka nema potreba od komentar bidejki tie mozes da GI izbrois na edna raka... A za NIV skoro I se da e kazano ...
A osnatite umrena do umrena firma ...

Citam uste se nadevaat EU 2019...
Koj Te saka - partalkovci SME nie !!
Kriminal cveta ,Ekonomija 0... Sudstvo administracija ...
Nee izrabotija Dobro I Sega ke ne tapkat Po ramo.
Sekoja Nova Vlas prvite pari za licno bogatenje gi pravi od prethodnata - gi reketira ...zatoa nema ni brojcanik...Ni Pak nekoj ke Leze.. Da mozno e nekoj kako Lambe na vremeto ..sitna riba.

Zatoa slusajte poiskusni ...10-15 % na godisno nivo e odlicna zarabotka...Nema veke nikade lesni pari.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
- 3%
Ова северно македонската берза стана битка на Беласица . . . Покољ и ослепени 14.000 надежни акционери кои имаа желба за брзо богатење . . . . Освен јас и @tardelli друг некој не пријава дека излегол со некој % . . . Јас ослободив само 15% од портфолио. Значи сите останавте во акции и сега немо следите вртоглав пад !!! Остана СТИЛ во портфолио, за Топлификација не ни правите муабет . . . Продаде ли некој Макпетрол денес:D ??? Денес нема ни на кого да продадете. Па ако така лесно се збогатувало да берза, сите ќе беа во акции, а не по кладилници :D . . . И што викате само три дена ќе трае корекцијата и ете го вториот НАТО бран . . . Па зошто тогаш страв и неверување . . . отспијте 3 дена и ете го НАТО пак ќе позелени . . . А условената препорака за датум нели беше уште една голема победа за Северна Македонија, оваа победа глупавата берза не ја препозна . . .
Ако корекцијата не трае 5-7 дена и 2-3 недели стабилизација следната корекција ќе биде битка за Сталинград . . . .

Како ќе го исполниме овој услов кога го ослободивме З.З. по функција премиер, а цел свет виде дека бара мито 1 ЕУР по м2 . . . . .

p.s.
Тоа е теорија за НАТО и ЕУ влагаме таму исто како во 2008ма и берзата МСЕ/МБИ 10.000 како што беше во 2008ма. Еве сега на 11 и 12 јули има НАТО самит...не примиле да речеме. И веднаш Блада на Северна Македонија зема по 10 милијади евра кредит од ТНБ, СТБ и КМБ и нарачува еден аеродором од Гранит и Бетон на Криволак купува Ф-35ки а со кусурот наречува челик од СТИЛ и РЖињата за носач на авиони во Преспанско езеро. И ние си делиме кеш од дивиденда...Без раст на економијата нема ни Свети НАТО и блажено ЕУ да ни помогнат. Може само малку овци да се остижат краткорочно на МСЕ и тоа е тоа. Глејте кв2 профити ова во ЕУНАТО е ветер и магла.

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332

p.s.Колку е правата вредност на Макстил ??

ахаххах дојдоа 5-те минути на Бате Геле :LOL:

Боле е*и не вади!!! :sekcza: :uzi::anco::lolzz:

ТРГНА ВОЗОТ УЛТРАШКИ :cool:

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Не ве разбирам кој тоа очекувал влез во ЕУ. Битката е да не ни прават блокада за да почнеме да преговараме зошто само така ќе има доволно притисок врз политичарите да го средат судството, администрацијата и останатите сектори во општеството.

Горка пилула е договорот со Грција но тоа беше неопходно за да стартува процесот. Инаку ако зборуваме за успешноста на (реформаторот) лопатарот што 10 години ја водеше земјата само да ве потсетам дека кога тој дојде на власт Македонија беше во група со Хрватска.

Што се однесува до берзата овие два дена, врвот се гледа смо одоздола.

Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Malku.korekcija pa stabilizacija...Mora da ima i korekcija de,kade se videlo samo nagore da odi,a minatiov period rasneše bogami podosta..
Neka prodadat paničarive ...pa nabrzo se vrakame na isto. :) Toa što vredi povtotno ke rasne,za ostanatoto ne garantiram.Zatoa velam se gledaat parametri p/e p/b pa potoa se kupuva,a ne komu kako se sonilo..:LOL:

Последно уредено:
B

Bafra

Гостин
- 3%

p.s.
Јас прошлата недела продадов 50% од Комерцијална на 5.250 купени на 3.600 по твоја препорака, иако претходно влезен на 2.900 па излез на 3.300 :noze: . Другите не ги шиткам оти кај би ги ставил.... :toe:
Макпетрол влез на 35.000, зашто би продавал сега, кога од ГАМА 100% пари ќе легнат, само износот на нас обичните не ни е познат :D
УНИ не би ја продавал, муабетите се тие, ќе видиме дали биле вистинити.
Е за ОКТА малку ми е криво што не ја продадов над 5.000 ама јбг.
Тете не ја шиткам, солидна дивиденда си дава а има .:cool:
НЛБ веќе неколку пати те продај, те купи, па пак продај, па пак купи. Само брокери лапаат провизија, а да си седев мирен поголема добивка и дивиденди .
ОХБ (малку се) се мислев да излезам прошла недела, ама викам штом Боле ја фали, ќе си го послушам :P
итн итн

Ајде ЕУ не ни сакав, да видиме што ќе биде со НАТО

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Bosko 007
Ги продадов Макстил уште на 155 , пишав тука дека ке ги продавам и пишав дека докупив во Гранит незнам дали си следел :)
Видов дека играат педерски работи качи - симни и излегов

Во врска околу ситуацијава и падот на берза , јас мислам дека овде играат големите играчи и сега има пад за да купат пак на поефтино и да го фатат последниот бран :)

Не гледам паника на берза , зошто да продавам сега ?
Сега сме поблиску во Нато од кога било , ова е историска шанса да влеземе во Нато и да се качат цените до плафон , е тогаш ке искочам и ке бидам доста ќар , и сега сум ќар ама рано е :)

Овој пад не ме плаши , ова е игра на големите играчи , во врска со ЕУ чекавме 25 години па сеа до 2019 големо чудо уште една година :)

Треба реформи , Заев нека се фати за работа и наредна година ке добиеме тоа е тоа :)

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Malku.korekcija pa stabilizacija...Mora da ima i korekcija de,kade se videlo samo nagore da odi,a minatiov period rasneše bogami podosta..
Neka prodadat paničarive ...pa nabrzo se vrakame na isto. :)
А денес европските берзи одат со 1% горе. Здраво е сепак што имаше ваква реакција и корекција тоа е потврда дека далеку е 2008-ма (сепак има претпазливост) и ќе има чистење периодов, што вреди ќе си се врати што е џанк ќе си остане џанк...
Околу паниката се сеќава ли некој негде јануари-февруари кога Дау Џонс потона над 4% за еден ден? Никогаш не се дозна што значеше и зошто тоа се случи. Индексот таму брзо се стабилизираше. Најверојатно 2008-ма не е така далеку па фобиите од крах се останати.

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Biten e vlezot vo nato so sto ke bidat garantirani granicite na nasata makedonija. A So taa stabilnost doadjaat I nekoi privilegii pred se mislam na seriozni investitori....pisa pogore nekoj... ..plafon pa I pogore od plafon e ako 33ka sredi sto e notirano od eu a pred koe nie zatvarame oci a bez toa nema ni drzava niti bolji zivot.......eu ke bide 2023 ili 2025 ......ne znam kako ocekuvavte utre da potpiseme eu I od septwmvri da staneme clenka ......ova se igrici na golemi igraci razni spekulanti poveke panicari itd......
Ps......koj ima pari vo korekcijava neka kupuva I.......neka ceka goodna-dve....50% mu se raka......Ali ne segde

Kajgana Shop

На врв Bottom