Македонска берза

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
godinava kenema vonredni proftini stavki i ke padne E :)))))
Во декември 2017 година, Банката потпиша договор за продажба на уделот во НЛБ Нов Пензиски Фонд којшто преставува 49% од вкупниот капитал на НЛБ Нов Пензиски Фонд, со што НЛБ Нов Пензиски Фонд повеќе не претставува придружено друштво на Банката и оттука направена е промена на сметководствениот третман на истото заклучно со 31.12.2017 година како Нетековно средство кое се чува за продажба. ;)

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Ми се чини дека Стопанска нема да успее да биде ниту 5 проценти повеќе од лани. И онака последниот квартал им е најслаб поради тоа што прв пат се појавува данок на добивка.
еве и толку да отиде тоа се 135 ден добивка по акција што е 15% дивиденда од сегашната цена или безмалку 17% пред оданочување со пуна капа адекватност на капитал што ниедна банка неможе да и се приближи. Дури и ако замине над 1000денари тоа е ситница пак е супер ефтина со целосна исплата на дивиденда.
Волку приход годишен можеш да оствариш само ако дадеш ливха на некој ама тоа е противзаконски и ке завршиш во затвор се повеке од 12% се смета за кривично дело.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Dzabe palenje gaki na TNB !! Ajde dokupete na 14.000 moze ke vi bide krivo sledna godina isto kako sto i ovaa :) 3 milona pomalku pasivni kamati 1 milion kursni razliki .... ova ne padnalo od mars tuku deckite odrabotele by the book !!!

Член од
19 јуни 2017
Мислења
76
Поени од реакции
19
Dzabe palenje gaki na TNB !! Ajde dokupete na 14.000 moze ke vi bide krivo sledna godina isto kako sto i ovaa :) 3 milona pomalku pasivni kamati 1 milion kursni razliki .... ova ne padnalo od mars tuku deckite odrabotele by the book !!!
Kakvi investitori kupuvat mislejki deka nekoi podocna keim kupi poSkapo nego sto platile 2007 hire we come :))))

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
НЛБ – Скопје од осигурителна компанија наплатила 80 отсто од штетата направена со кражбата во април 2017 година, се дознава од билансот на успех за 2017 година, што банката го објави.

Преостанатиот дел од штетата, во износ од 35,241 милиони денари, банката го евидентирала како трошок во билансот на успех заклучно со 31 декември 2017 година на позицијата останати расходи од дејноста.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Слушам на тв тутунска наплатила 80% од осигурувањето од осигурителна агенција а останатие ги искнижила како ТРОШОК во билансот на успех и тоа си амин на ревизот. АЛОООО има ли ПРАВНА држава дојде ли живот каде е обивнителство има ли некој памет што се прави?? Пробајте во фирма сопствена фирма украдената роба да ја пријавите како трошок направите истото и бројте за колку време ке ве стрпааат во затвор.

Ивона на Латас и тој самиот е токму за тоа на суд и се закануваат неколку години затвор затоа што долни веш и останати работи книжела како трошок со што ја оштетила државата за иљадниции евра
Незнам што станува од овааа држава... ама држава сигурно не.

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Слушам на тв тутунска наплатила 80% од осигурувањето од осигурителна агенција а останатие ги искнижила како ТРОШОК во билансот на успех и тоа си амин на ревизот. АЛОООО има ли ПРАВНА држава дојде ли живот каде е обивнителство има ли некој памет што се прави?? Пробајте во фирма сопствена фирма украдената роба да ја пријавите како трошок направите истото и бројте за колку време ке ве стрпааат во затвор.

Ивона на Латас и тој самиот е токму за тоа на суд и се закануваат неколку години затвор затоа што долни веш и останати работи книжела како трошок со што ја оштетила државата за иљадниции евра
Штом има полициски записник нема проблем. Тоа што е трошок не значи дека е даночно признат расход. Таа информација може да се види во даночниот биланс што не се објавува

Член од
12 март 2009
Мислења
20.292
Поени од реакции
16.444

се знае ли кој се осигурителните компании кој го папаа бруто ??ако се некој од уса или ук сигурно ќе ангажираа детективи и досега ќе разоткријат многу работи, но ми смрди дека се некој локални шалабајзери..

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Штом има полициски записник нема проблем. Тоа што е трошок не значи дека е даночно признат расход. Таа информација може да се види во даночниот биланс што не се објавува
expense

Zedd daj ne se zezaj, si ima posebna stapka za knizenje vo vonredni rashodi i prihodi, trosok e sosema druga kategorija i e direktno vrzan so cinenjeto da se pretvori opredeleno dobro vo proizvod. Sto platile vo slucajot, kamata? harti za filijali? plati za vraboteni ? ne Platile ukradena stoka koja ne del od osnovnata dejnost vlegle vo dejnost osiguruvanje. Ne mi se odi ponataka. Od nas drzava nema da bide ako ova se dozvoli.

a za danokot dali e knizen ili ne, ne ti treba danocniot bilans pogledni go neto bilansot za uspeh i sam vidi kolku e efektivnata danocna osnovica.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
expense

Zedd daj ne se zezaj, si ima posebna stapka za knizenje vo vonredni rashodi i prihodi, trosok e sosema druga kategorija i e direktno vrzan so cinenjeto da se pretvori opredeleno dobro vo proizvod. Sto platile vo slucajot, kamata? harti za filijali? plati za vraboteni ? ne Platile ukradena stoka koja ne del od osnovnata dejnost vlegle vo dejnost osiguruvanje. Ne mi se odi ponataka. Od nas drzava nema da bide ako ova se dozvoli.

a za danokot dali e knizen ili ne, ne ti treba danocniot bilans pogledni go neto bilansot za uspeh i sam vidi kolku e efektivnata danocna osnovica.
Знам дека билансите на банките се разликуваат од оние на останатите компании ама еве ти пример како се книжи кражба. Може целиот износ да се стави на трошок а потоа она што е наплатено од осигурување ќе биде приход или да се направи резервација па потоа да се анулира делумно или целосно со наплатната штета.

Инаку не можеш да кажеш ништо за данокот на добивка без даночниот биланс зошто таму има уште 30-40 ставки кои ја зголемуваат или намалуваат даночната основа (освен добивката пред оданочување)

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Знам дека билансите на банките се разликуваат од оние на останатите компании ама еве ти пример како се книжи кражба. Може целиот износ да се стави на трошок а потоа она што е наплатено од осигурување ќе биде приход или да се направи резервација па потоа да се анулира делумно или целосно со наплатната штета.

Инаку не можеш да кажеш ништо за данокот на добивка без даночниот биланс зошто таму има уште 30-40 ставки кои ја зголемуваат или намалуваат даночната основа (освен добивката пред оданочување)
Приложи го ако го имаш заклучниот лист да се види на која позиција отишла ставктата. Виша сила оди во вонредни расходи, а и сите други ако се отпишани претходно и амортизирани.
Дополнително приходите неможат да ги пребијат и да сакаат со раходите оти банката во дејноста неможе да прима од нешто за што нема приходна шифра на дејност пак одат во останати.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Убава зделка за КМБ.

Сепак гледано од билансите, но и вака од секојдневието мислам дека слабее позицијата на Витамнка на домашниот пазар

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Brilijant + Feni = 5000 KMB nego ne znam zosto nikoj ne kupuva Vitaminka ta neli zejtin se stava u toa smokito :) Od vakvi igraci na MSE ne e ni cudo sto berzava ni e krsh mesto da gazat i dvete akcii nikoj ne veruva na pozitiven ishod :) :) :) Ajde koj posleden kupuva posle ke place kako imalo pad na africka berza !!

Kajgana Shop

На врв Bottom