Дечко ова е 2017, ти префрлила линијата, прајме муабет за КАПИТАЛНА ДОБИВКАНе се ослободени од никаков данок. Компанијата плаќа данок на добивка а при исплата на дивиденда персонален.
Како треба да се пријави капиталната добивка? Со ПДД-ГДП? Сами ја правиме пресметката? Јас не бев свесен за ова.Дечко ова е 2017, ти префрлила линијата, прајме муабет за КАПИТАЛНА ДОБИВКА![]()
Oф оф оф, вие идеалистиве сте ми најдраги, генерално кога ќе ве сретнам. Мислам дека муабетов ти е тотален bullshit затоа што и самите брокерски куќи немаат детален увид во историјатот на тргувањето за било кој нивни клиент.Сега за сега не се плаќа капитална и не се пријавува... Кога ке почне да се плаќа сите пресметки брокерското друштво ги прави и се наплаќа одма пред тебе да ти легнат на сметка.
Има поле во кое се внесуваат капитални добивкиКако треба да се пријави капиталната добивка? Со ПДД-ГДП? Сами ја правиме пресметката? Јас не бев свесен за ова.
Se dodeka e izzemena kapitalnata dobivka od odanocuvanje, ne se prijavuva.(tocka!) Bez veze gi plashite novite koi citaat...Oф оф оф, вие идеалистиве сте ми најдраги, генерално кога ќе ве сретнам. Мислам дека муабетов ти е тотален bullshit затоа што и самите брокерски куќи немаат детален увид во историјатот на тргувањето за било кој нивни клиент.
Подетално, еве летово користев 2 месеци гратис eTrader од НЛБ, и трагедијата беше во тоа што дечките во систем имаа само историјат на тргување од 2011 наваму, па така се што сум купувал претходно не ми стоеше во портфолио
Со други зборови, ако си купувал STIL na 72 денари во 2006, а утре ги продадеш по 131 денар, твоето брокерско друштво нема поим што ти си правел во 2006 и нема основ врз кој ќе пресмета капитална добивка за потоа да се оданочи.
Овие обврски се лични, и никој не ти пресметува капитална добивка, па плус тоа и да ти запира и уплаќа за тебе данок на твојата ти капитална добивка. Ова исто така го засновам и на мои искуства кога сум тргувал и сум имал капитална добивка во годините кога истата беше предмет на оданочување, па брокерите воопшто не се замараа со мене. Сам пресметував, сам плаќав.[DOUBLEPOST=1508258693][/DOUBLEPOST]
Има поле во кое се внесуваат капитални добивки
Да, со ПДД-ГДП
Да, сами.
Биди свесен, пријави![]()
Што те кошта ќе пријавиш за после да незборат ако го воведат што си направил со акциите. Инаку јас си ги чувам налозите секогаш за доказ тоа е паметна работа. Инаку ваљда треба да одиш и да плаќаш во депозитар итнSe dodeka e izzemena kapitalnata dobivka od odanocuvanje, ne se prijavuva.(tocka!) Bez veze gi plashite novite koi citaat...
Ima pole I za kamati na depoziti I tie ti gi prijavuvash?
Se sto kje se vovede od sega pa natamu a ne e popovolno za danocniot obvrznik, avtomatski ne vazi za izminat period. Ali kako sakate...Што те кошта ќе пријавиш за после да незборат ако го воведат што си направил со акциите. Инаку јас си ги чувам налозите секогаш за доказ тоа е паметна работа. Инаку ваљда треба да одиш и да плаќаш во депозитар итн
Како прво ке се оданочува од кога ке се донесе значи после 2018 или покасно. Неможе да те оданочува ретроативно... (Нерелевантно што си тргувал во 2011-та). Второ јави се кај твојот брокер и прашај си. Јас си прашав.Oф оф оф, вие идеалистиве сте ми најдраги, генерално кога ќе ве сретнам. Мислам дека муабетов ти е тотален bullshit затоа што и самите брокерски куќи немаат детален увид во историјатот на тргувањето за било кој нивни клиент.
Подетално, еве летово користев 2 месеци гратис eTrader од НЛБ, и трагедијата беше во тоа што дечките во систем имаа само историјат на тргување од 2011 наваму, па така се што сум купувал претходно не ми стоеше во портфолио
Со други зборови, ако си купувал STIL na 72 денари во 2006, а утре ги продадеш по 131 денар, твоето брокерско друштво нема поим што ти си правел во 2006 и нема основ врз кој ќе пресмета капитална добивка за потоа да се оданочи.
Овие обврски се лични, и никој не ти пресметува капитална добивка, па плус тоа и да ти запира и уплаќа за тебе данок на твојата ти капитална добивка. Ова исто така го засновам и на мои искуства кога сум тргувал и сум имал капитална добивка во годините кога истата беше предмет на оданочување, па брокерите воопшто не се замараа со мене. Сам пресметував, сам плаќав.[DOUBLEPOST=1508258693][/DOUBLEPOST]
Има поле во кое се внесуваат капитални добивки
Да, со ПДД-ГДП
Да, сами.
Биди свесен, пријави![]()
Ама ти имаш ептен услужлив брокер, сигурно и кафе ти вари кога ќе одиш кај негоКако прво ке се оданочува од кога ке се донесе значи после 2018 или покасно. Неможе да те оданочува ретроативно... (Нерелевантно што си тргувал во 2011-та). Второ јави се кај твојот брокер и прашај си. Јас си прашав.