Молам?!?!?! Една акција на Макпетрол е 52,000 денари???
Тоа ти се околу $1,200 USD. Бог да чува :nesvest:
И вие очекувате со такви цени пазарот да се развива? Па со ова е промашена целата идеја на берзата, подигање на капитал од outside sources. Чисто од љубопитност, знае некој да каже колку shares outstanding има Макпетрол? Направиле до сега некој split? За IPO да не ни прашувам, нели? И после прашајте се зошто има само двајца без тројца газди, зошто бројките што ги кажувате се нереални во нормални услови, и зошто македонската берза не е поврзана на регионално ниво. Не би ме зачудило и голем процент од тргувањето да е на база на инсајдерство.
18% за 4 месеци е повеќе од одличен return.
Mutual funds не носат 15% годишно, ако стигнеш до 10%, на коњ си. Уште нешто околку нив е што се long-term investment vehicle и како такви не треба да се мешаат со френкфентно берзанско тргување. Или што ќе рече, ги ставам во ист кош со депозити, само малку попрофитабилни (ако зборуваме генерално, нели). Јас не ги сакам, никогаш не инвестирам во нив и ги сметам за л'жги за народ (ме мрзи да објаснувам зошто). Ако веќе се одлучувам за buy and hold strategy, повеќе би одела со берзански индекс, отколку со mutual funds.
Неколку правила околу берзата:
- preserve your equity
- don't be greedy
- don't chase the low-don't run for the high,
it is a mission impossible
- одлуката да се купи е потешка да се донесе, од одлуката да се продаде (колку и да звучи едноставно, многу луѓе кикснуваат токму на тој момент)
- успехот при тргување, зависи најмалку од бројките, сметковотсвото, графиконите и анализите, тие се само "one, but
not vital piece of the puzzle". Како и се' во животот, колку поедноставно гледаш на работите, толку појасно ти станува. Гледајте ја големата слика. Берзата не реагира на тоа колкав е p/e ratio, туку реагира на
информација, која за чудо е јавно достапна, значи не мислам на инсајдерство.
Инаку, берзата е легално касино. Колку побрзо ова го прифатиш, толку подобро за твоите финансии. Не велам дека не може да се заработи, туку велам дека не можеш да се збогатиш на берза.
П.С. Да удрам еден disclaimer дека сево ова погоре кажано, не се однесува за македонската берза. Таму очигледно владее: All rules are my rules, and I rule that there's no rule, hahahahaha