Македонска берза

Член од
27 јули 2017
Мислења
54
Поени од реакции
37
Нешто грешка разбрав, нели има забрана за тргување кај Топлификација а сега гледам пак има трансакции.
Забрана за тргување нема, само е симната од котација, се тргува на слободен пазар. Разликате е во тоа што сега Топлификација нема обврски за известување кон берза,значи помалку информации за нас.[DOUBLEPOST=1506341550][/DOUBLEPOST]
Забрана за тргување нема, само е симната од котација, се тргува на слободен пазар. Разликате е во тоа што сега Топлификација нема обврски за известување кон берза,значи помалку информации за нас.
http://www.mse.mk/mk/news/20/9/2017/temporary-suspension-of-listing-and-start-trading-in-shares-by-toplifikacija-ad-skopje-on-the-free-market

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Раководството на Алкалоид купува акции како да нема утре. Да не има некои шпекулации за заинтересиран купувач?

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Sto da kazam za stb? Fala na site sto me chastat, imav skrien nalog za kupuvanje na 970, si kupuvav cesno poshteno, ama na nekoj mu se brza da izleze... a znaete zoshto chico dekis kupuva??? Jas znam, ama I vie kje doznaete za okolu mesec dena,... :)
P.s. tolku od mene na temava... se chitame za.nekoe vreme :brlav:

Член од
28 март 2007
Мислења
207
Поени од реакции
100
Раководството на Алкалоид купува акции како да нема утре. Да не има некои шпекулации за заинтересиран купувач?
можеби некој нов лек :)

ако се гледа кај поседот на акции последниов месец, во ALK се намалува бројот на акции што ги поседуваат домашните физички лица и странските правни и физички, а се зголемува само поседот на акции на домашните правни лица.. најверојатно нашиве фондови товарат..
а Жиле од 7,94% на почеток на година, стигна до 8,10% сега, тоа е разлика од некои 2,2к акции

Последно уредено:
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
алкалоид стана најскапата фарма. во регионот. незнам за плива дали котира ама крка е со 1.18 п/б додека алкалоид цепа на 1.3 п/б.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
алкалоид стана најскапата фарма. во регионот. незнам за плива дали котира ама крка е со 1.18 п/б додека алкалоид цепа на 1.3 п/б.
Обично доста предвидлива беше АЛК растеше после диви едно 10-20/100 па малку ќе падне па одново иста шема. Незнам што се случува сега. Но знам дека бизнисот им е најпредвидлив на мсе едно 10-20/100 раст на добивка годишно назад едно 10-15години. Знаеш што купуваш иако во однос на други фирми фундаменатално се најскапи но и најсигурни. 1.3 п/б како апсолутна бројка не е многу ама релативно во однос например реплек е доста поефтина ама алк е бренд во однос на нив плус и далеку постабилни се. Најверојатно фондови ги купуваат како една од најсигурни акции.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
супер предвидлив е алкалоид уште малце па 2% поврат на дивиденда. грахам тие што даваат мала дивиденда или воопшто недаваат ги става во високо шпекулативни јас мислам дека за едно 10 години ке дојде 4% поврат од дивиденда.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
супер предвидлив е алкалоид уште малце па 2% поврат на дивиденда. грахам тие што даваат мала дивиденда или воопшто недаваат ги става во високо шпекулативни јас мислам дека за едно 10 години ке дојде 4% поврат од дивиденда.
Сега е Алк е скапа во однос на останатите на мсе инаку ако се земе ниската бета на алк може освен во последните неколку месеци и со оглед дека во сад и западна европа дивидентите се уште помали не е лоша. Како фирма е една од најдобрите на мсе ако не и најдобра од ликвидните акции цената не и е висока. Проблемот е што сеуште е поценет македонскиот пазар иако доста е поскапено во последните 4-5 години и нема веќе лудо ефтини акции како порано. Мене многу ми се допаѓа константноста и стабилноста на бизнисот иако сега не би купил повеќе е за продавање.

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
http://www.mse.mk/mk/news/latest/23

Ве известуваме дека ја објавуваме блок трансакцијата со акциите на: Комерцијална Банка АД Скопје Шифра: KMB Вид на ХВ: обични акции Пазарен сегмент: Официјален пазар – Супер котација Номинална вредност: 1.000 МКД Количина: 5.705 % од основната главнина: 0,25% Цена по акција (во денари): 2.320,00 Вредност на трансакција (во денари): 13.235.600,00

Vakvi pederski blokovi od nikogash ne mi se svigjale... cenata e znacitelno poniska od pazarnata, a kaj akcija so dobra likvidnost za nashi uslovi, klasicna manipulacija...
P.s. regulatorite ocigledno pasat ovci...

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Vcera posledno dokupuvanje na STB. po 936den.Mislam deka za ovaa godina e dosta so dokupuvanje..... e sega ako ispadne nesto epten primamlivo.....nema da go propustam.

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
Нема бесплатен ручек! Ако не можеш да го лоцираш тој што ќе го плати ручекот, тогаш знај дека тоа си ти!

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Не дека не знаевме
НБРМ: Банкарскиот сектор со раст на добивката од 9,1% за првиот квартал од 2017 година

Нема бесплатен ручек! Ако не можеш да го лоцираш тој што ќе го плати ручекот, тогаш знај дека тоа си ти!
:cautious: Што се случило?

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Samo 4 akcii se trguvaat celo utro?????Sto ne e vo red, tikerot na berzata ili ponudatai pobaruvackata???

Kajgana Shop

На врв Bottom