Македонска берза

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.080
Поени од реакции
1.937
Сите се топ, многу подобри од каматите на банкарски депозити
Автоматски споено мислење:

Ајдеее, за две недели шерифување веќе почна да наредуваш :zver:Ама еве и јас би сакал да прочитам една анализа за ПКБ од „другар ми“
Гримчо брат или кој и да си.. Си се фатил аутистички за пекабеско како да сме 1975 и да нема друг начин како да го проку'чиш своето знаење и решителност. Абе пари прават не ,,фондовите'' што ги отепа од ругање него луѓе нa МБИ 10 и останати ликвидни компании дури се и извезоа во S&P 500 VOO и сл. Тебе најголемата болка ти е шо не супеа да го оправдаш тој 4.22 P/E и да ни го продадеш како бонбона коњуктура. Да имаше друг ист како тебе да го трола АДИНГ ќе сфатеше дека едно исто е во прашање. Тоа ти е како како беспоговорно да ги подржуваш Norwich City и да веруваш дека некогаш ќе крене пехар у премиер. Ти си друже инспирација за многу што те читаат (мене веќе си ми тривијален) што би те советувал да го продадеш тоа трашот од кој 2 години сите бегаат како ѓавол од тамјан и си најдеш value алтернатива. Бар од сите што ги читав ти секогаш си бил (бил бил порано) маркантен и ,,звучен''.

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
  • Што се однесува до твоето мало оградување околу ПКБ (бидејќи ‘‘таму има друга прича‘‘), од она што можеме сите ние да го прочитаме на форумов, се добива впечаток дека причата постепено како да поприма расплет од НЕДОРАЗБИРАЊЕ, преку ЗАПОЗНАВАЊЕ и РАЗБИРАЊЕ до СОРАБОТКА меѓу менаџментот и малите акционери?!
ПКБ фантастично изгледа на хартија, во реалност е фантастична само во случај ако ја купуваш цела компанија. Проблемот кај акции од типот на ПКБ (има и многу други такви), каде што инвеститор нема начин како да заработи од неа.

Една причина - не дава дивиденда.
Втора причина - нема политика за откуп на акции од страна на фирмата.
Трета причина - никој не сака да ја купи акцијата и поради тоа нема начин како да и се зголеми цената, без разлика на тоа што инвеститорот заработува многу по акција на хартија.

Можеби на долг план, порано или подоцна пазарот ќе ја признае зголемената вредност на акцијата, но секое "можеби" во инвестирањето претставува премногу голем ризик кога имаш други опции каде се гледа дека во исто време се зголемува вредноста на акцијата, а инвеститорот добива и cashflow дивиденда.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.080
Поени од реакции
1.937
  • Каде побогу, во една обична метафора која укажува на фактот дека менаџментот на ПКБ одлично се снаоѓа како во нормални (бонаца, 2018, 2019), така и во ненормални (бура, 2020) и во постнормални (трамонтана, 2021) услови на работење, најде илијади, одисеи и голготи?!
  • Од каде побогу, кога не се познаваме ги знаеш моите другари?!
  • Претпоставувам дека штом ПКБ, заедно со СТБ, ТНБ, КМБ и АЛК го препорачуваш како составен дел на ‘‘фраерски автентичен ‘‘МБИ 5‘‘‘‘ тоа го правиш врз основа на соодветна анализа на споменатите акции?!
  • Бидејќи крајно културно (‘‘плс‘‘) бараш некоја аргументација за тврдењето дека ПКБ е една од најатрактивните акции за вложување на нашиот пазар (‘‘и у добру и у злу‘‘) следуваат пресметките за ‘‘внатрешната вредност‘‘ и ‘‘маргината на сигурност‘‘ на споменатите акции при претпоставка дека бараната стапка на принос е 5%, дека заработувачката по акција за 2021 година може да се екстраполира како заработувачка по акција од минатата година помножена со стапката на растеж за првите девет месеци од годинава, при две можни сценарија: стапката на растеж на заработувачката да изнесува 0% и 5%, а врменскиот хоризонт на вложување да е 20 години.

Intrinsic Value & Margin of Safety for PKB,STB,TNB,KMB,ALK
CP​
EPS​
g1 = 0%​
g2 = 5%​
rrr​
MSg1​
MSg2​
PKB
1450​
3461​
43132​
69220​
5%​
66%​
79%​
STB
1358​
137​
1707​
2740​
5%​
20%​
50%​
TNB
28039​
2327​
29000​
46540​
5%​
3%​
41%​
KMB
10636​
831​
10356​
16620​
5%​
-3%​
36%​
ALK
17800​
770​
9596​
15400​
5%​
-85%​
-16%​
CP = current price
EPS = (2018, 2019, 2020, 2021)/4
EPS 2021 = EPS2020 *g9m2021
g = growth rate of EPS
rrr = required rate of return
MS = margin of safety
N = 20 years

• Што се однесува до твоето мало оградување околу ПКБ (бидејќи ‘‘таму има друга прича‘‘), од она што можеме сите ние да го прочитаме на форумов, се добива впечаток дека причата постепено како да поприма расплет од НЕДОРАЗБИРАЊЕ, преку ЗАПОЗНАВАЊЕ и РАЗБИРАЊЕ до СОРАБОТКА меѓу менаџментот и малите акционери?!
БОНУС: BOB DYLAN, The Times They Are A Changin’

https://www.youtube.com/watch?v=90WD_ats6eE
Гледам дека солидно си ме истажил и скрутинизирал. Ти давам кредит за тоа. Ова е веќе сериозна анализа. Ќе ми оставиш малку време да ти ги проверам бројките и ќе ти дадам соодветен коментар. G N

Последно уредено:

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
MPT 14.000mkd po akcija dobivka za 9meseci... ;)
mada ovde e knizena prodazbata na gama.
Вкупните средства на Друштвото на 30.09.2021 се намалија за 9,4% во однос на вредноста на вкупните средства на Друштвото определени врз основа на последните ревидирани годишни финансиски извештаи, заклучно со 31.12.2020, како резултат на продажбата на акцијата во ГА-МА АД Скопје,

Ako se odzeme toa i ne izgleda taka brilijantno

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Не ми е јасно што очекуваат луѓето од НЛБ што купуваат на оваа цена

Последно уредено:
Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Гледам дека солидно си ме истажил и скрутинизирал. Ти давам кредит за тоа. Ова е веќе сериозна анализа. Ќе ми оставиш малку време да ти ги проверам бројките и ќе ти дадам соодветен коментар. G N
Ајде бе друже, чекаме коментар. До толку ли те замисли другар ми?

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Верувам дека не ти беше јасно ниту на 18.000 кога купуваа... ;)
Параметрите на компанијата не се применети, очигледно се работи само за преференците на луѓето. Сепак на оваа цена се спушта приносот на 8 проценти при евентуална добивка од 2400 денари.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.080
Поени од реакции
1.937
Ајде бе друже, чекаме коментар. До толку ли те замисли другар ми?
Абе спиеме ние од МБИ10 знаеш :)
Од прв поглед можам да кажам дека братот користи конкретен метод што наместо реален free cash flow зема релативен EPS и тоа за сиромави 3 години ( изгледа го мрзело да ги отвори извештаите за претходни 10 години плус од 2018 па навака трендот на ЕПС е опаѓачки. Во основа самиот модел при компонирање на интринсик велју ти е од релативен карактер. Преку 10 вида модели имаш. Не постои автентична магична форумула во два реда туку низ години опсерваторите му читале меѓу редови на Бафет и Мангер низ акционерските собраниа. Дали преку дисконтирана стапка на иден кеш флоу 10 години нанапред (ок ќе кажам или добивка по акција ) дали преку p/e ratio или други. Внимание ми привлече овој долгорочен период од 20 години држење на оваа ХВ. Каков moat или competitive advantage можат да имаат овие златни мазни шунки за ваков пролонгиран период. Тоа ти е исто како шо горе се палите за Макпетрол на кој векот му се гледа од прв спрат или приземје. Нафтата како тргнало ќе стане историја за 10 години и ќе има ,,водензиски'' за точење во компресори за водород наместо бензиски. Во секој случај чоекот се потрудил и можеби е издржано сево ова но треба да се обрне внимание. Јас не сум видел оволку мантра за компанија што вреди 19 миљони ЕУР по книги. Банкиве овие пари ги праат за викенд а вие небаре елдорадо го откривте. Компанија што дели пола заработка од акционерите во бонус на еден директор за мене суштински нема никаква ни intrinsic ниту било каква друга вредност. Се туткате низ судови и собраниа и шоо. Акцијава срам ми е да отворам кога последен пат е тргувана. Муабетот како онаа Ружа бугаркана шо укреде 4 миљарди евра преку Onecoin која беседеше ,,Но,еден ден кога ќе излеземе на берза и милионери ќе ве направам..''.
А тебе царе мислам дека ти дојде време на GODZIL@ да му пишеш приватна порака за дообјаснувања пошо ист интерес делите (нешо шо те напињаше порано, нели) а не вака воајерски да се јавуваш спорадично.

ПС.(Што се однесува до твоето мало оградување околу ПКБ (бидејќи ‘‘таму има друга прича‘‘), од она што можеме сите ние да го прочитаме на форумов, се добива впечаток дека причата постепено како да поприма расплет од НЕДОРАЗБИРАЊЕ, преку ЗАПОЗНАВАЊЕ и РАЗБИРАЊЕ до СОРАБОТКА меѓу менаџментот и малите акционери?!))????
Шо сте бе вие луѓе, Јеховини сведоци, Лајонес шит. Која прича кои акционери имате Дон кој ве поседува сите и не можете да мрднете.
Автоматски споено мислење:

TNB 30 k . Cestito decki
Да 30.000 точно !

Последно уредено:
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Samo eden malk kometar ovaa NLB beshe igracka banka ja napravija za da si gi rabotat parite od tutunot i na kraj ispaga deka e kralot vo banoarstvoto :)

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
130 мил. добивка ЗПКО за 9 месеци. Орцо од кога е у притвор топ му работат фирмите

Kajgana Shop

На врв Bottom