Македонска берза

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
713
Еве ке ти кажам за другите мали акционери, меѓу кои сум и јас ( претпоставувам дека повеќето се како мене освен 2-3ца ). Ме заболе стапот за ПКБ и за Кутревски, Џукеловски,фамилијата, пресудата. Што сакаат нека прават. Пасивен - сум, по моја желба, зашто немам ниту време ниту енергија да се занимавам со тужби, судови, убедување други да направат нешто, некакви активности и слично. Кој сака, нека се бори против олигарси и судови. Плашлив? :pos: Не би инвестирал да сум плашлив и не би потпишал бланко-полномошно друг да ме застапува.

Сум вложил пари во ПКБ онолку колку што сум проценил дека треба за таква компанија, сум цирка х3 од инвестицијата и ич око нема да ми трепне утре ПКБ да пропадне и да ги изгубам вложените пари или сметајќи по сегашна цена на акцијата, која и веќе не знам како да ја сметам во моето портфолио. Нема јебена трансакција со години.

Моја среќа е што намалив на скоро 50% од првично на скоро АТХ пред миљончето, па и да пропадне ( нормално дека нема да се случи, ама така доаѓа зборот ) сум у плус од ПКБ.
Ова со мотање по судови, пресуди, докажување кој е помоќен, дополнително ме демотивира како инвеститор и сум решен да излезам скроз. Години поминаа откако сум инвестирал, ништо не е сменето, т.е. стана бетер, а убеден сум дека и нема да се смени и во наредни години ( без разлика на активностите дали ги има или не ). Ега нека грешам, па да можам да ги си извлечам парите по прифалива цена.
ПКБ ми направи аверзија кон неликвидни акции, па после се прашуваме зашто луѓето инвестираат во АЛК и КМБ со 90% од промет на МСЕ.
:aplauz::bravobe:

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Еве ке ти кажам за другите мали акционери, меѓу кои сум и јас ( претпоставувам дека повеќето се како мене освен 2-3ца ). Ме заболе стапот за ПКБ и за Кутревски, Џукеловски,фамилијата, пресудата. Што сакаат нека прават. Пасивен - сум, по моја желба, зашто немам ниту време ниту енергија да се занимавам со тужби, судови, убедување други да направат нешто, некакви активности и слично. Кој сака, нека се бори против олигарси и судови. Плашлив? :pos: Не би инвестирал да сум плашлив и не би потпишал бланко-полномошно друг да ме застапува.

Сум вложил пари во ПКБ онолку колку што сум проценил дека треба за таква компанија, сум цирка х3 од инвестицијата и ич око нема да ми трепне утре ПКБ да пропадне и да ги изгубам вложените пари или сметајќи по сегашна цена на акцијата, која и веќе не знам како да ја сметам во моето портфолио. Нема јебена трансакција со години.

Моја среќа е што намалив на скоро 50% од првично на скоро АТХ пред миљончето, па и да пропадне ( нормално дека нема да се случи, ама така доаѓа зборот ) сум у плус од ПКБ.
Ова со мотање по судови, пресуди, докажување кој е помоќен, дополнително ме демотивира како инвеститор и сум решен да излезам скроз. Години поминаа откако сум инвестирал, ништо не е сменето, т.е. стана бетер, а убеден сум дека и нема да се смени и во наредни години ( без разлика на активностите дали ги има или не ). Ега нека грешам, па да можам да ги си извлечам парите по прифалива цена.
ПКБ ми направи аверзија кон неликвидни акции, па после се прашуваме зашто луѓето инвестираат во АЛК и КМБ со 90% од промет на МСЕ.
И мене ќе ми беше гајле да останав на 30-те акции купени по 2.000 денари, а со поголем влез се подразбира дека се преземаат и поголеми обврски во смисла на ангажман за позицијата. Него ме чуди како тие што влегле со поголеми кличини и се ангажираат, тоа го прават на погрешен начин, цело време рационализирајќи ги малите порази што ги трпиме од Кутревци, а тоа е ситница во однос на она што ќе се случува доколку го изгубиме спорот.

Секако дека на партиски послушници и газолижачи не може ништо да им се верува, ама дури и оваа КХВ презема некакви дејствија:

unnamed.jpg

Зачудува што лица коишто директно се засегнати и оштетени со одлуката не смееја ни да потпишат известување до КХВ дека сме поднеле предлог-одлуки за претходното собрание. Тогаш и јас конечно се свестив со какви сум се фатил у оро :pos: Како жабата што постепено ја варат у лонец, нема ни да бидат свесни кога Апелација ќе нѐ изгори со потврдувачка пресуда. Овој што е виновен си излегува во јавност за самопромоција на своите цели, а тие оштетени не смеат никаде да бекнат од страв, која факин психопатологија е тоа. Не е ни чудо што Турците владееле пет векови со ваквата пасивна раја.

Нејсе, јас повторно ќе ги известам сите засегнати страни во оваа последна фаза од донесувањето на одлуката. Меѓутоа, веројатноста за законска одлука ќе биде скоро стопроцентна доколку сите се побунат и реагираат кајшто треба, какошто може да се види од случаите со штедачите од Еуростандард или угостителите коишто со паметно насочена активност си ги остваруваат своите цели.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.945
Интересно е како експлодира цената за еден месец. Можеби некој знае за голема продажба на заложен објект

Последно уредено:
Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.945
Нлб има 0 проценти раст на кредитна база во првиот квартал, сепак резултатот е одличен. Веројатно луѓето очекуваат да се исплатат сите заостанати дивиденди.

Член од
23 февруари 2019
Мислења
304
Поени од реакции
305
Да не изненади НБРМ деновиве?

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
Се очекува ЕЦБ да ја укине забраната за исплаќање дивиденди. Очекувам дека НБРМ ќе го следи овој чекор, а може и да изненади па да ја претекне ЕЦБ? Мислам дека е само е прашање на време. Еве и францускиот гувернер го подржува укинувањето на забраната... "A decision is expected to be made by the end of July, he said. "

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-05-28/bank-of-france-s-villeroy-backs-end-to-ecb-dividend-restrictions

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Овие паразити не можат ни по бурек да пратат некого, а не па да спроведат непочитување на кодекс.

Акционерските права се заштитуваат со масовно информирање и инволвирање на западните амбасади и организации во процесот, па под нивен притисок обвинителството да отвори истрага, да ги прислушува вмешаните лица, да собере материјали и да испоапси и затвори директори, судии и адвокати што ја организирале корупцијата.

Кога некој виден човек наместо у пензија ќе заврши у затвор, тогаш на неговите парници нема ни да им текне да ги загрозуваат правата на малите акционери, а не па навистина тоа да го сторат! Во екстремно блиска иднина ќе има огромен регионален собир за борба против корупцијата, па ќе имам прилика и директно да „разменам знаења и искуства“ во врска со нашиов случај.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Да се исправам, лигушот со 4.000 евра плата за целогодишно прчење к.р МОЖЕ да спроведе казни за непочитување на сите нивни акти. Да беше некој способен и заинтересиран за напредок и јакнење на институцијата, наместо коленичење за грант за Фандрбим, ќе побараше од УСАИД да им се организира некоја обука за справување со берзански криминал со обвинители и судии за финансиски криминал, како и инспектори од финансова полиција. Може дури и ќе ги пратеа на некоја студиска посета во Њујорк.

Потоа ќе можеа да штанцаат кривични пријави за секое кршење на правилата коишто експресно ќе се процесуираа. Ама, што би рекле Горде и Зоки во бомбите, вакви ЛИГЊИ не смеат ни да изговорат кривична пријава, а камоли некоја да пуштат. На тие позиции дошле само со лигавење, оговарање, не таласање и апсолутна незаинтересираност за вршење на својата работа!

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Ќе се придружам на бескорисноста на членовите што само ќе споделат некоја вест на форумов, а особено па на тие што ќе ја лајкнат, без тотално никаква анализа или корисен коментар. Ми иде како првачиња да ги одведам кај учителката да им пише петки на рачињата :pos:

Веста е дека утре од 9.00 почнува акционерското собрание на ПКБ во фабриката во Кадино. Се надевам дека покрај покрупните акционери ќе дојдат и тие помалите. Лани имаше еден дечко што присуствуваше со само неколку акции. Му завидував затоа што за тие неколку часа можел да научи за бизнис, економија и финансии повеќе него за цел Економски факултет. Камо среќа и јас да имав таква можност на негова возраст, а не сите собранија да беа исполнети со лигуши со слика без тон коишто не смеат на глас ни да ги изговорат имињата на управата, а камоли пак јавно да им контрираат.

Исто така, мора да се признае дека и синовите беа присутни цело време и одговараа на сите прашања, што значи дека не се некои одлепени од реалноста коишто ќе копаат глава во песок пред непријатни теми, а токму такви сакам да бидат директори на компаниите кајшто сум акционер. И покрај сите правни несогласувања, почитувам што постигнале во животот, а особено Слободан. На прсти од една рака може да се набројат таквите луѓе во државата.

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Ќе се придружам на бескорисноста на членовите што само ќе споделат некоја вест на форумов, а особено па на тие што ќе ја лајкнат, без тотално никаква анализа или корисен коментар.
Wow kakva korisna vest spodeli. fala ti beskrajno , pogotovo za kompanii sto ne se exponirani dovolno na forumov. dubok naklon

Kajgana Shop

На врв Bottom