Македонска берза

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
https://www.assetnews.com/markets/ecb-may-soon-lift-banks-dividend-restrictions

Уште една вест каде што се зборува за укинување на одлуката за забрана за исплаќање на дивиденди од страна на ЕЦБ. Можда е без врска споделување на вакви вести (а Гримчо?), ама сепак мислам дека ќе има и те какво влијание на цената на акциите на македонските банки.
Кај НЛБ е чудно што блоковите поминуваат со повисока цена од обичните налози. По моја некоја логика би требало да е обратно, па ако блоковите се на 24,500, помалите налози би требало да бидат барем на 25-26,000.
За Телеком мислам не дека ќе паѓа, туку дека ќе расне. Едино нешто што според мене може да ја поквари сликата е ако Владата реши да го продаде својот дел на Бугарија, испод цена.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
https://www.assetnews.com/markets/ecb-may-soon-lift-banks-dividend-restrictions

Уште една вест каде што се зборува за укинување на одлуката за забрана за исплаќање на дивиденди од страна на ЕЦБ. Можда е без врска споделување на вакви вести (а Гримчо?), ама сепак мислам дека ќе има и те какво влијание на цената на акциите на македонските банки.
Кај НЛБ е чудно што блоковите поминуваат со повисока цена од обичните налози. По моја некоја логика би требало да е обратно, па ако блоковите се на 24,500, помалите налози би требало да бидат барем на 25-26,000.
За Телеком мислам не дека ќе паѓа, туку дека ќе расне. Едино нешто што според мене може да ја поквари сликата е ако Владата реши да го продаде својот дел на Бугарија, испод цена.
Добар ти е постов бе, не си само споделил, туку си напишал и анализа. Не е како оние шалабајзери што ќе пишат пола ред навивање уз линк.

Што се однесува на анализите, нема ништо да коментирам, еве баш да видиме накај ќе ве одведе дискусијата. Да дадам шанса малце и на другите со своето знаење и искуство да придонесат за форумов. Ваљда ќе купам малце ум и јас што бркам 5-10 пати поврат од оние што бркаат 5-10 проценти :vozbud:

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Ваљда ќе купам малце ум и јас што бркам 5-10 пати поврат од оние што бркаат 5-10 проценти
Можно ли е заработените 5-10 пати поврат, да ги имаш ставено во ПКБ, да не речам заглавени?

За човек кој заработил 10 пати, некако многу трошиш време за невозможни работи во државава.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.116
Поени од реакции
713
Можно ли е заработените 5-10 пати поврат, да ги имаш ставено во ПКБ, да не речам заглавени?

За човек кој заработил 10 пати, некако многу трошиш време за невозможни работи во државава.
Verojatno veke go smeta PKB na 60-70000 den. pa zatoa ima tolku golem povrat.
Автоматски споено мислење:

Mnogu mi e milo sto uste dalecnata 2017 godina edni brokercinja sto mi navaluvaa da kupam PKB na 13000den. gi oterav u p.m. i ne go prifativ nivniot sovet.
P.S. Kupiv KMB i otogas navamu zemav 3 dividendi ,a PKB si e uste 13000den.

Последно уредено:
Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Verojatno veke go smeta PKB na 60-70000 den. pa zatoa ima tolku golem povrat.

Mnogu mi e milo sto uste dalecnata 2017 godina edni brokercinja sto mi navaluvaa da kupam PKB na 13000den. gi oterav u p.m. i ne go prifativ nivniot sovet.
P.S. Kupiv KMB i otogas navamu zemav 3 dividendi ,a PKB si e uste 13000den.
Повеќепати иам напишано дека купувањето на ПКБ го ограничив на одреден процент од портфолиото, а глупо е да кажам на колку пошо има луѓе што знаат колку точно имам акции па можат да ми пресметаат колку имам пари.

Инаку, еве баш ме интересира вие двајца инвеститори колкави просечни нето годишни поврати сте имале, доколку воопшто знаете да пресметате.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.116
Поени од реакции
713
Повеќепати иам напишано дека купувањето на ПКБ го ограничив на одреден процент од портфолиото, а глупо е да кажам на колку пошо има луѓе што знаат колку точно имам акции па можат да ми пресметаат колку имам пари.

Инаку, еве баш ме интересира вие двајца инвеститори колкави просечни нето годишни поврати сте имале, доколку воопшто знаете да пресметате.
E....pa...ne znam...kako bese......
SE SEGUVAM be Grim 100x me prasuvas dali znam da presmetam godisen povrat na sredstva.
Godisen povrat e koj procent od vkupno vlozeni pari ( vo ovoj slucaj na berza ) uspevas da vratis za 1 godina.Ili so primer ako si vlozil 10 000€,a za edna godina imas 1000€ dobivka tvojot godisen povrat e 10%.Dovolno prof.Grimi ?
Forumot treba da sluzi za razmena na iskustva,a ne za merenje falusi,pa zatoa nema da go pisam mojot godisen pivrat.

Vo tvojot slucaj kako sto vikas deka cekas povrat od 5-6 pati znaci ako si vlozil 10000€ ocekuvas da zarabotis 50-60.000€. Bilo nekad u nekoj zemlji seljaka ,ama vise takva zarabotka NEMA,DA NE SE LAZEME.

Последно уредено:
Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Каква болна медиокритетска работа е да се крие повратот бе?? Па ваљда поентата е да бидеш што подобар у тоа што го работиш. Ова посебно се однесува на „професионалните“ портфолио-менаџери на северџанските инвестициски и пензиски фондови чиишто поврати се во ранг од катастрофален до потпросечен. Тие би требало да се срамат и да ги кријат резултатите од својата работа, а не јас

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Епа нека си ги стави во инвестициски фонд кадешто професионалците ќе му обезбедат годишен принос поголем од банкарските депозити!
Ovoj beshe ekspert za covid, sega premina vo ekspert za makroekonomija... Bravo...

P. S. Bash me interesira so misli za globalnoto zatopluvanje i za nasmevkata na Mona Liza...

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.310
Поени од реакции
2.373
Да имаше вакви наоди кај приватните пензиски фондови до сега ќе се одземеа Дозволите за работа и што уште не... Од Извештајот се добива впечаток дека нема нешто што функционира како што треба во ПИОМ.

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Го прогласувам форумов за умрено :popce:
Па форумов е слика и прилика на МСЕ, судство и правна држава "еднаква за сите" или сите заробени од неколкумина болно искомплексирани и себични домашни и уште полошо офшор клептомани и политички ситни калкуланти, секако "патриотски" на огромна штета на домашните фирми, граѓани и акционери.
Така што јасно е бегајте надвор !!!

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Па напишете бе некоја анализа, не е забрането. Некој друг нека го тури на грб форумов да го носи со анализи, а јас ќе земам ќе пишувам саркастични дефетистички коментари. Има да се измочам врз секој обид за интелектуална активност, чисто да поставам стандарди за квалитет и на тоа поле :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom