Македонска берза

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
немаше продажна понуда со месеци...излезе на 31к, па ја ревидира на 30, јас дадов налог на 30,3к ама тој ја повлекол понудата, после мојот налог !!! , можело така на МСЕ, т.е. МСЕ е како бувљак или авто пазар, Цената е како за кого, или Ко за ТЕБЕ :mad: ... сега истиот продал за 29,8к.... ама на свој човек...
Супер, ти направил услуга. УСЈЕ е моментално холд, никако бај, ако отиде под 25К ондак купуј. А ќе отиде, слушај ми го зборот

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.315
Поени од реакции
2.380
немаше продажна понуда со месеци...излезе на 31к, па ја ревидира на 30, јас дадов налог на 30,3к ама тој ја повлекол понудата, после мојот налог !!! , можело така на МСЕ, т.е. МСЕ е како бувљак или авто пазар, Цената е како за кого, или Ко за ТЕБЕ :mad: ... сега истиот продал за 29,8к.... ама на свој човек...
Тоа може да се пријави и брокерот што го повлекол налогот од другата страна да има реперкусии.
Може да се повлечи налог ако бил предходни денови ставен, па сега има некоја нова информација на пазарот и го повлекува налогот. Ако во истиот ден го поставил налогот и подоцна го тргнал од кога ти веќе си ставил налог повисок од неговата продажна цена, можеш да ја пријавиш случајот.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.704
Поени од реакции
16.920
Тоа може да се пријави и брокерот што го повлекол налогот од другата страна да има реперкусии.
Може да се повлечи налог ако бил предходни денови ставен, па сега има некоја нова информација на пазарот и го повлекува налогот. Ако во истиот ден го поставил налогот и подоцна го тргнал од кога ти веќе си ставил налог повисок од неговата продажна цена, можеш да ја пријавиш случајот.
НЕ... се јавив и во КХВ... такви биле правилата, некој Фиксинг, значи ИМА понуда за продавање, ама ти ако дадеш повисока не значи дека ќе земеш, има право да ја повлече ПОСЛЕ твојата понуда и да стави ПОВИСОКА...
Разбирам АУКЦИИ, продавачот става , обично на НИСКА цена.... акко случајно НЕ Е задоволен со цената, ТОЈ САМИОТ ќе даде понуда...
Ама на МСЕ не е таква Аукцијата, продавачот со НУЛА трошоци може да си праи курташак....А да мора тој да да те НАДБИДНЕ на повисока цена, тогаш тој ќе си ПЛАТИ провизии ...
Значи кај неКотираните акции, плус тој Фиксинг нема слободен пазар...
Ме занима дали овакви глупости има на Други берзи или само кај нас ??

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Што с е со ППИВ, пак ништо од дивиденда?

Нели многу добро сработиле, супер година, профит ова она? А нешто за акционерите има ли?

Член од
28 јануари 2019
Мислења
7
Поени од реакции
0
Што с е со ППИВ, пак ништо од дивиденда?

Нели многу добро сработиле, супер година, профит ова она? А нешто за акционерите има ли?
Nek se j..., ovo više nema smisla.
A grnt, ko kupuje te količine ovih dana?

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Член од
17 август 2011
Мислења
10.383
Поени од реакции
18.527
лол у најтешките денови за градежништвото биле. Ова им е golden hour, нека диплат дур можат.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
На секои месец-два има ваква вест демек цените на становите растеле или дека нема да паѓаат којашто редовно ја пренесуваат сите најголеми медиуми и портали. Ете така професионално се работи рајава и се ствара општествена клима за шпекулативно купување станови. Слично се прави и со цените на акциите и инвестициските фондови

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Шпекулативно е но веројатно точно. Многу пари се испечатија и тоа неминовно ќе доведе до инфлација. А во инфлација најмногу раснат цените на добра кои се интринзично ограничени. Како на пр станови на добра локација

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
TNB plus 20% od lani !!!
Prv pat KMB kasni so izvestajot obicno e prv ?
Da ne bide rekordna dobivka bez moznost na dividendi :)
Moja preporaka buy na granit posto ode voz u kukuruz ke ima novo prebrojuvanje umre vremeto koga od 100 miliona evra promet ke se pokazuva milion evra dobivka !!
Panta rei :)

Член од
21 август 2017
Мислења
159
Поени од реакции
133
TNB plus 20% od lani !!!
Moja preporaka buy na granit posto ode voz u kukuruz ke ima novo prebrojuvanje umre vremeto koga od 100 miliona evra promet ke se pokazuva milion evra dobivka !!
Заработката по акција е во 2021 585 за разлика од 2020 490, некаде околу 7 милиона евра за квартал, на годишно ниво очекувам некои 30 милиона евра и дивиденда негде слична како во 2019 од 1800-1900 денари и затоа денес гледам налози на 20000 денари, ама бидејки коронова нема да е сезонска, плус ќе треба да се вакцинираме секоја година, очекувам и догодина изгледа да нема дивиденда што од страна на финансиер е многу тешко да се планира вложување на берзата ако нема дивиденда, а со тоа и нема да има скокови на цените, очигледно секој ќе чува повеќе кеш од колку да некаде да вложува.
Сепак лоша година не чека по се изгледа.

Комерцијална гледам лани на 24.04 издала извештај за тромесечие, оваа година касни, ама изгледа растот од 8000 на 8400 не бил случаен бидејки некој знаел порано од сите дека се очекува добар извштај слишен на овој како НЛБ околу 7 милиона евра профит, ама пак е прашање дали и кога ќе дадат дивиденда. По мене ова е сегашен максимум на цената на КМБ и дека треба некој корекција.

Член од
27 ноември 2020
Мислења
22
Поени од реакции
31
UNI nema kocnica , vo godisniot izvestaj predviduvaat 8,55M EUR operativna dobivka za 2021 i zgolemuvanje na neto prihodi od provizii za 23% kako i stapka na adekvatnost od 18,86%(+2% od lani)

Член од
7 август 2011
Мислења
4.972
Поени од реакции
15.254
Не можам да го сфатам растот кај банките на што се должи. Кај мене на работа имаме голем пораст на предмети кои завршуваат со стечај или ликвидација. Голем број на закаснувања со плаќањето на побарувањата итн. Во личното опркужување исто, сите се со значајно намалени финансии. Очекувам како што ќе расте кризата, така и инсолвентноста да се зголемува, па би стопирал малку се еуфоријата. Сепак, од друга страна, ова ми се базира на лична перцепција и може да е отстапка од реалноста. Можда стварно економијава е во подем :duel:

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Не можам да го сфатам растот кај банките на што се должи. Кај мене на работа имаме голем пораст на предмети кои завршуваат со стечај или ликвидација. Голем број на закаснувања со плаќањето на побарувањата итн. Во личното опркужување исто, сите се со значајно намалени финансии. Очекувам како што ќе расте кризата, така и инсолвентноста да се зголемува, па би стопирал малку се еуфоријата. Сепак, од друга страна, ова ми се базира на лична перцепција и може да е отстапка од реалноста. Можда стварно економијава е во подем :duel:
Изгледа во НБРСМ имаат магично стапче како при годишен пад на БДП од 5% да има исти резервации за лоши кредити како и при раст од 3%

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
TNB plus 20% od lani !!!
I mene sve mi se cini kaj GRNT ke ima obracun kod OK korala...ne moze Straso da kupuva na 1350 tek taka. Da ne ne gi znael konecnite izvestai? Ili kolkava ke bide dividendata?

Vo nasata RSM imame na vlast likovi koi sakaat da zagrabat sve. So mila ili so sila. Ke mora direktorive da gi otvorat fondovite za crni dani. Posto crnite dani im dojdoa.

Kajgana Shop

На врв Bottom