Секако дека не зависи од тебе, нигде не кажав ти си Веруш или Мијалков, туку пишуваше, еве сега ќе дојдат пари, еве сега ќе плата, еве сега во затвор, а ТЕТЕ, ем криминал, ем државна помош.Па да и не разбираш и не зависи од мене![]()
Za pocetok zemi nesto zicer kako golemite banki ,Granit,Alkaloid.Jas ne sum ti nekoj ekspert ama toa e moe licno mislenje.Здраво Дечки,
Првично му бев пишал на грим како најактивен на темава ама по негов совет еве и тука.
Заинтересиран сум да започнам со инвестирање во акции. Како почетник немам никакво искуство во истото, па би сакал да ме посоветувате. Би започнал со, каде е најисплатливо за отварање брокерска сметка и се поврзано со тоа, дали треба посебна трансакциска, треба да се регистрирам некаде? Друго, имам отприлика 10к еуро за почеток и секоја година би одвојувал по 5-6к. По разгледувањето на мсе најпримамливо ми делуваат акциите на ттк и телеком(според онлине податоците, телеком на годишно ниво од дивиденда се заработува околу 5% а ттк 10%, ако не сум утнал нешто во пресметките), што мислите за ова? Секаков совет е добредојден. Доколку имате некоја документација која би ми ја препорачале за да би се запознал со целава оваа тематика би било супер. Ви благодарам на одвоеното време.
![]()
The Dow can hit 30,000 by 2021 if Republicans keep the Senate and the coronavirus is contained, Wharton professor Jeremy Siegel says
Political uncertainties are "a big one," Siegel said, as a reversal of Trump's corporate tax cuts would create "a strong headwind" for stocks.markets.businessinsider.com
I mse moze bar na 10000....ako sdsm, vmro dpmne, dui..... Isceznat od politickava scena vo 2021....
Ако одиш во КБ ќе ти бараат сметка од нив, во ТТК може и од друга банка. Провизиите ги имаш онлајн, но тука негде се, околу 1%-1,3% од трансакција. Избери брокер, однеси лична карта, ќе ти дадат сметка за уплата и после тоа барај да те регистрираат на E-Trader, за да не мора да се заебаваш по телефон или не дај боже лично за давање налози. За почеток ок е ТЕЛ и ТТК, но не пукај се на една карта, имај диверзифицирано портфолио и ако почне да ти губи вредност некој удел, не паничи, ќе скокне пак, се во свое време. После некое време ќе одлучиш дали сакаш да играш на долг рок или пократок, на капитална или дивиденда, па според тоа и сам ќе почнеш послободно да тргуваш, па и да почнеш да играш со помалку атрактивните, но ветувачки акции/компании.Здраво Дечки,
Првично му бев пишал на грим како најактивен на темава ама по негов совет еве и тука.
Заинтересиран сум да започнам со инвестирање во акции. Како почетник немам никакво искуство во истото, па би сакал да ме посоветувате. Би започнал со, каде е најисплатливо за отварање брокерска сметка и се поврзано со тоа, дали треба посебна трансакциска, треба да се регистрирам некаде? Друго, имам отприлика 10к еуро за почеток и секоја година би одвојувал по 5-6к. По разгледувањето на мсе најпримамливо ми делуваат акциите на ттк и телеком(според онлине податоците, телеком на годишно ниво од дивиденда се заработува околу 5% а ттк 10%, ако не сум утнал нешто во пресметките), што мислите за ова? Секаков совет е добредојден. Доколку имате некоја документација која би ми ја препорачале за да би се запознал со целава оваа тематика би било супер. Ви благодарам на одвоеното време.
Мислам дека доста работи веќе кажале други, а јас ќе те посоветувам да свртиш кај тие 3-4 брокераи што имаат најмалку промет пошо ем се помалку далаверџии, ем ќе бидат подостапни да ти се јават кога ќе треба да оставиш налог или да потврдат на иТрејдр. Кажи дека вкупно ќе вложиш 10.000 евра и побарај да ти одобрат пониска брокерска провизија да не те мафтаат со 1+%. За тој износ би требало да ти одобрат ~0,6%, па гледај да правиш трансакции од 80.000+ денари по налог за да ги минимизираш провизииите.Здраво Дечки,
NLB dd ima zemeno obvrznica za kupuvanjeto na Komercijalna banka Srbija, t.e. vise si gi imaat sobrano parite. Ne veruvam deka ke brzaat da delat dividenda, inace ako se ok izvestaite za Q3, ke vlezam za dividenda dogodinaPukaj pravo vo celo na TNB i imash zicer na 10% dividenda do kraj na godina i batali prevaranti baraj ja eurohaus bar znaesh deka nema da te preebat kako srugive brokeri !!!
Koga e rokot na dospevanje na taa obvrznica?NLB dd ima zemeno obvrznica za kupuvanjeto na Komercijalna banka Srbija, t.e. vise si gi imaat sobrano parite. Ne veruvam deka ke brzaat da delat dividenda, inace ako se ok izvestaite za Q3, ke vlezam za dividenda dogodina
Druzhe, investiraj vo VOO i QQQ i ne se zamaraj so drugi akcii..Здраво Дечки,
Toa obvrznica koa ke pishesh kao da se pari od tetka pa nemora da plaka kamataNLB dd ima zemeno obvrznica za kupuvanjeto na Komercijalna banka Srbija, t.e. vise si gi imaat sobrano parite. Ne veruvam deka ke brzaat da delat dividenda, inace ako se ok izvestaite za Q3, ke vlezam za dividenda dogodina