Македонска берза

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Па да и не разбираш и не зависи од мене :)

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.811
Па да и не разбираш и не зависи од мене :)
Секако дека не зависи од тебе, нигде не кажав ти си Веруш или Мијалков, туку пишуваше, еве сега ќе дојдат пари, еве сега ќе плата, еве сега во затвор, а ТЕТЕ, ем криминал, ем државна помош.

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
24 декември 2007
Мислења
4
Поени од реакции
1
Здраво Дечки,

Првично му бев пишал на грим како најактивен на темава ама по негов совет еве и тука.
Заинтересиран сум да започнам со инвестирање во акции. Како почетник немам никакво искуство во истото, па би сакал да ме посоветувате. Би започнал со, каде е најисплатливо за отварање брокерска сметка и се поврзано со тоа, дали треба посебна трансакциска, треба да се регистрирам некаде? Друго, имам отприлика 10к еуро за почеток и секоја година би одвојувал по 5-6к. По разгледувањето на мсе најпримамливо ми делуваат акциите на ттк и телеком(според онлине податоците, телеком на годишно ниво од дивиденда се заработува околу 5% а ттк 10%, ако не сум утнал нешто во пресметките), што мислите за ова? Секаков совет е добредојден. Доколку имате некоја документација која би ми ја препорачале за да би се запознал со целава оваа тематика би било супер. Ви благодарам на одвоеното време.

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Здраво Дечки,

Првично му бев пишал на грим како најактивен на темава ама по негов совет еве и тука.
Заинтересиран сум да започнам со инвестирање во акции. Како почетник немам никакво искуство во истото, па би сакал да ме посоветувате. Би започнал со, каде е најисплатливо за отварање брокерска сметка и се поврзано со тоа, дали треба посебна трансакциска, треба да се регистрирам некаде? Друго, имам отприлика 10к еуро за почеток и секоја година би одвојувал по 5-6к. По разгледувањето на мсе најпримамливо ми делуваат акциите на ттк и телеком(според онлине податоците, телеком на годишно ниво од дивиденда се заработува околу 5% а ттк 10%, ако не сум утнал нешто во пресметките), што мислите за ова? Секаков совет е добредојден. Доколку имате некоја документација која би ми ја препорачале за да би се запознал со целава оваа тематика би било супер. Ви благодарам на одвоеното време.
Za pocetok zemi nesto zicer kako golemite banki ,Granit,Alkaloid.Jas ne sum ti nekoj ekspert ama toa e moe licno mislenje.

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Moze, i toa mn lesno. Postavuvas nalozi kupovni na market, do septemvri kje go dostigne toa nivo.

I mse moze bar na 10000....ako sdsm, vmro dpmne, dui..... Isceznat od politickava scena vo 2021....

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
343
Поени од реакции
333
Здраво Дечки,

Ако одиш во КБ ќе ти бараат сметка од нив, во ТТК може и од друга банка. Провизиите ги имаш онлајн, но тука негде се, околу 1%-1,3% од трансакција. Избери брокер, однеси лична карта, ќе ти дадат сметка за уплата и после тоа барај да те регистрираат на E-Trader, за да не мора да се заебаваш по телефон или не дај боже лично за давање налози. За почеток ок е ТЕЛ и ТТК, но не пукај се на една карта, имај диверзифицирано портфолио и ако почне да ти губи вредност некој удел, не паничи, ќе скокне пак, се во свое време. После некое време ќе одлучиш дали сакаш да играш на долг рок или пократок, на капитална или дивиденда, па според тоа и сам ќе почнеш послободно да тргуваш, па и да почнеш да играш со помалку атрактивните, но ветувачки акции/компании.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Pukaj pravo vo celo na TNB i imash zicer na 10% dividenda do kraj na godina i batali prevaranti baraj ja eurohaus bar znaesh deka nema da te preebat kako srugive brokeri !!!

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Здраво Дечки,

Мислам дека доста работи веќе кажале други, а јас ќе те посоветувам да свртиш кај тие 3-4 брокераи што имаат најмалку промет пошо ем се помалку далаверџии, ем ќе бидат подостапни да ти се јават кога ќе треба да оставиш налог или да потврдат на иТрејдр. Кажи дека вкупно ќе вложиш 10.000 евра и побарај да ти одобрат пониска брокерска провизија да не те мафтаат со 1+%. За тој износ би требало да ти одобрат ~0,6%, па гледај да правиш трансакции од 80.000+ денари по налог за да ги минимизираш провизииите.

Во врска со инвестирањето, никако не вложувај пари што може да ти ги затреба за друга цел. Темелно истражи ги компаниите кадешто сакаш да вложиш барем недела дена читајќи све што можеш да најдеш за нив. Не слушај ничии препораки за купување, ни од мене, ни од форумџии, ни од роднини, ни од пријатели, а особено не од брокери! Одлуката мора да биде исклучиво твоја и размисли дали си психолошки спремен акциите да ти паднат 50% за месец дена и експресно да загубиш 5.000 евра.

Последно уредено:
Член од
1 јули 2020
Мислења
34
Поени од реакции
37
Pukaj pravo vo celo na TNB i imash zicer na 10% dividenda do kraj na godina i batali prevaranti baraj ja eurohaus bar znaesh deka nema da te preebat kako srugive brokeri !!!
NLB dd ima zemeno obvrznica za kupuvanjeto na Komercijalna banka Srbija, t.e. vise si gi imaat sobrano parite. Ne veruvam deka ke brzaat da delat dividenda, inace ako se ok izvestaite za Q3, ke vlezam za dividenda dogodina

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Ttk nikogas ne mi bila nesto mnogu primamliva ama ti si znaes.
NLB dd ima zemeno obvrznica za kupuvanjeto na Komercijalna banka Srbija, t.e. vise si gi imaat sobrano parite. Ne veruvam deka ke brzaat da delat dividenda, inace ako se ok izvestaite za Q3, ke vlezam za dividenda dogodina
Koga e rokot na dospevanje na taa obvrznica?

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.011
Поени од реакции
2.043
Здраво Дечки,

Druzhe, investiraj vo VOO i QQQ i ne se zamaraj so drugi akcii..

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Toa obvrznica koa ke pishesh kao da se pari od tetka pa nemora da plaka kamata :)

Kajgana Shop

На врв Bottom