Македонска археологија

Член од
18 август 2008
Мислења
680
Поени од реакции
34
SE "OTKRIVA" a do koga ke trae navistina ne znam.

Otkriena i grobnica na kojasto Pela i Vergina ne i se do kolena!

A

anaveno

Гостин
Mozebi...
Со векови во паметењето на луѓето од воденскиот "Лак" кои ја обработувале земјата по наследство, како мали и сиромашни земјоделци, во тој рај е македонската татковина, каде како велеле од генерација на генерација се наоѓаат и гробовите на македонските кралеви.

Пердика на својот син Аргео му го покажал местото каде треба да биде погребан и му рекол "Македонското кралство (царство) ќе продолжи да постои се додека гробовите на кралевите се одржуваат непознати на светот".

Тоа задолжение и наредба на Пердика се потврдува од фактот дека во Еге ниеден гроб на крал не е пронајден до денес, освен еден кој се смета дека е на Филип и кој бил опљачкан од Римјаните, велеа старите во имотот на Атанас Газеп син на Никола, а потоа имот на Васил, син на Атанас во местото "Мирдзанка", топоним во лагот, а синоним на истиомениот извор.

Исто така во с. Голишани (Левкадја) помеѓу Вртикоп и с. Копаново (со ант. име Миеза, денес Пиге) покрај градот Негуш пред некоја година (мај 1943г) и сосема случајно се откриле под земја два гроба, слични на гробовите од Кутлеш (Вергина) од еден мал сопственик на имотот (Каде му тонела водата при наводнување) по име Аматидис Христодулос (помалиот гроб)....

Za zal,grobnicite bea zatvoreni za poseta,navodno,klimata (vremeto) ne im odgovarala,ke gi unistela naodite..

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Откривање на престолнината на Пелагонците, градот Пелагон според мене е најзначајно во вакви тешки моменти за Македонија.Таму би требало да има непобитни докази за нас Македонците и Македонија.Останува да се утврди и да се истражи дали навистина била на врвот Висока во близина на с.Бонче и да се извојува археолошка победа.
Целосна поддршка за археолошката офанзива.
A шо врска Пелагонци Македонци ?!?!
На тие откритиа нек му се радваат Пелагонците, Ние сме Македонци и треба да си ја истражуваме нашата историја а не туѓата.

@@@@@@

MAKEDONEC
Член од
15 мај 2008
Мислења
539
Поени од реакции
33
A шо врска Пелагонци Македонци ?!?!
На тие откритиа нек му се радваат Пелагонците, Ние сме Македонци и треба да си ја истражуваме нашата историја а не туѓата.
А шо биле Пелагонците?Пелагонците отсекогаш биле Македонци и се работи за една од четирите Македонски престолнини.На Пр.денеска се користи како термин Мариовци.Значи не е битно дали Пелагонија го доби името по племето Пелагонци или Пелагонците по незе битно е дека тие се Антички Македонци(научно докажано).

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Aко Пелагонци биле Македонци оти така и не се викале !??
Им било срем или незгодно ?
Таа теорија е дел од грчко Српската офанзива за уништување на МАКЕДОНСКОТО ИМЕ и нација со протуркување на идеја дека сме било што освен МАКЕДОНЦИ. Па зато туку ни пласираат “вистини“ дека сме Пелазги па Пелагонци па Енети па Венети па Словени.... кога еднаш ќе речиш “Е де ние сме ПЕЛАГОНЦИ“ многу лесно ќе се предаиш и на идејата на Атина дека ЌВие не сте МАКЕДОНИЈА вие сте ПЕЛАГОНИЈА“ и лесно ќе ја прифатиш и промената на името за која толку здушно навалуваат нашите душмани.
Македониа и Македонците се посебност и уникатност и тие НЕ НАСТАНАЛЕ од ни еден друг народ или племе.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Пелагонци, Пелазги, Пела, Белото море.
Цивилизацијата на Еге, континуитетот на цивилизацијата на Словенскиот народ од ариевско време до денес. (Ариевци,Пелазги,Бриги,Венети,Македонци...).

Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
27

ИJАА... :vozbud:

Ај да видиме па да не веруваме.

Исто како што, не токривам каде, ми викаа дека нашле пештера со огромна змија внатре и очи од дијаманти (скулптура де), ама никако да се обелодени.

Озбилно, такви прикаски ми кажувале.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Пелагонци, Пелазги, Пела, Белото море.
Цивилизацијата на Еге, континуитетот на цивилизацијата на Словенскиот народ од ариевско време до денес. (Ариевци,Пелазги,Бриги,Венети,Македонци...).
Ко што би рекла Бакојани „Вие сте СЛАВО Македонци“ а ти би одговорил „РАЗБИРА СЕ“

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Ко што би рекла Бакојани „Вие сте СЛАВО Македонци“ а ти би одговорил „РАЗБИРА СЕ“

Пробав да те игнорирам т.е. да ги игнорирам твоите постови ама чоек стварно си конфузен, и нападен, и неразбирлив.

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Mensonot e takanarechen 'comedy relief'.

Probaj kako takov da go prifatish. Ke ti bide polesno. :D

Член од
18 август 2008
Мислења
680
Поени од реакции
34
Vaka sega, let3!

Tie NE se narekuvale PELAGONCI !!!

Skopje si e skopje, skopjani , ama vleguvaat vo grupata Makedonci zatoa sto se Makedonci ...Pelagonija e samo teritorijata na koja ziveele i uste ziveat Makedonci...pa i denes ima Skopjani,Stipjani,Ohrigjani,Bitolcani ... itn ...

AngPu,
a da prekines so sarkazmot i ironijata ?
Mislam deka e jasno deka mora da se ima vo zivotot eden POZITIVEN stav..

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Македонскиот народ не настанал од некој друг, Пелазги, Енети Венети Илири Словени тоа се други народи и нации различни од македонскиот Народ. Од кога постои светот постои и Македонија и Македонскиот народ без било какви додавки или придавки. И не мешајте населенија на град и нивни називи со називи на народ и идентитет на народ инаку ќе почнете (по пример Скопјани - Македонци) д асе заплеткувате и во Хераклејци, Билазорци, Стобјани......
Можеби овд некој се чуствува како потомок на робовите (словените) или на примитивните и неписмени народи (пелазги, пелагонци, пафлагонци, бриги...) али нивното индивидуално чувство нека не го калемат како чувство на Македонци чисти по крв веќе 20.000 години

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Оти бе 20.000, не ти се чини дека е малце тоа?

Член од
18 август 2008
Мислења
680
Поени од реакции
34
Let3,

Филотас(генералот на Александар) ги нарекувал одделни македонци Пелагонци и Пафлагонци(Бриги)...

И тие отишле кај Кралот и се пожалиле дека работи против Македонската империја и единството на Македонците....и се засрамени што така ги нарекува,а не како Македонци !!!

:zver:

A

anaveno

Гостин

"Наоѓаме монети од македонските кралеви Филип Петти и Персеј до времето кога Македонија паднала под римска власт, во II век пред новата ера. Луѓето кои живееле на Исар-Марвинци користеле монети кои биле ковани на овие простори", вели Јосифовски.

Исар Марвинци

Kajgana Shop

На врв Bottom