Македонија ја доби препораката за визна либерализација

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Oстанува да добиеме уште визно ослободување.... и ФАКАЈ АМЕРИКА ОВДЕ НЕМА ЛЕП.......................
Џабе ти е за 3 месеци мора пак да се вратиш...

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Само јадица :)

И само препорака, никаква одлука.

А ова има да се тегне, тегне...во пакет со уцени за менување име...пардон - компромис :)

Токму така, сега следат масовни перења на мозок па да видиме што народ ќе шета по светов. Македонски или северно македонски?

апец

Јувентус фан
Член од
5 декември 2007
Мислења
1.083
Поени од реакции
60
Џабе ти е за 3 месеци мора пак да се вратиш...
Не мора да се вратиш бе ако не сакаш. И колее ако некој не е задоволен од Македонија или европа дека малце плаќале комотно може да иде во Русија или Финска на нафтени платформи. За таму не ти треба дозвола а и добро плаќаат. од 5 до 10 илјади долари, ако сакаш да си ја ставиш главата во торба може да одиш таму да работиш. Има Македонски агенции кои го организираат тоа и гарантираат за исплата (доколку се вратиш)

Токму така, сега следат масовни перења на мозок па да видиме што народ ќе шета по светов. Македонски или северно македонски?
Не мора со толку песимизам да гледате на работите. Ке почекаме до први Јануари па ке видиме.

Invader

Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Не мора да се вратиш бе ако не сакаш. И колее ако некој не е задоволен од Македонија или европа дека малце плаќале комотно може да иде во Русија или Финска на нафтени платформи. За таму не ти треба дозвола а и добро плаќаат. од 5 до 10 илјади долари, ако сакаш да си ја ставиш главата во торба може да одиш таму да работиш. Има Македонски агенции кои го организираат тоа и гарантираат за исплата (доколку се вратиш)
Такви се правилата од 6 месеци можеш само 3 да отсуствуваш со визна либерализација.

апец

Јувентус фан
Член од
5 декември 2007
Мислења
1.083
Поени од реакции
60
Такви се правилата од 6 месеци можеш само 3 да отсуствуваш со визна либерализација.
Но ти со самото влегување во земјата може да дбиеш работна дозвола а со тоа и подолг престој.

Invader

Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Па тоа е финтата ако немаш работна дозвола ако имаш можеш да седиш колку сакаш.

Near

Рандом лик од соседството
Член од
26 март 2009
Мислења
4.300
Поени од реакции
7.026
Ја мислам и да се укинат визите за секаде,грците нема да укинат и це противат :toe:

Член од
31 март 2008
Мислења
2.596
Поени од реакции
1.927
и сега и да ја добиеме таа безвизна работа, јас за англија пак ќе треба да ваѓам виза, бидејќи англија не е во шенген зоната. мене ова и не ми користи до толку, оти англија ми е главна дестинација

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Не залажуваат со нешто кое и онака нема да ни го дадат, меѓутоа им одговара подигнувањето на очекувањата на граѓаните за потоа резултатот да биде уште поголемо разочарување и деморализирање.

На тој начин жедниот ни народ ќе си го испие името.
Кога некој е очаен, тогаш невидлива е границата на морално прифатливото или не, илузијата е створена дека единствениот излез од очајот е....

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
елнинокв.... не сакам да заминам јас.... ти велам за другите во моето село во другите села во близина и струмичко ти зборам кој е муабетот помеѓу народот...
и според тоа 100.000 се многу малку мислам јаас а ако издржат тука една година после нема ни да сакат да заминат... а ќе има и такви кои ќе си дојдат некој што таму црнчи 10 пати повеќе од тука за малку пари ќе си дојди нормално ....
Ете и Бугарија една година трпеше криза затоа што се качие сите цени а платата беше иста после им се качи и платата и сега не е исто.... дури тука од Стумичко им се исплаќа на народот да одат да работат во Бугарија не дека ќе биде голема печалба ама нема да е исто ....

se slagam...........

Во Шпаниjа бугарските државjани могат да работат легално.
Не е точна информациjата.
samo si prasa sam si dobi odgovor,legalno mozat znam,ama zategnato e za onie koi rabotat na crno,do lani namerno ne gi gledaaa,sea ne e taka,koga bila nevrabotenosta u spanija 15% posleden pat,u 1982:nerv:,sakam kazam deka nema sea mnogu rabota....

Oстанува да добиеме уште визно ослободување.... и ФАКАЈ АМЕРИКА ОВДЕ НЕМА ЛЕП.......................
ах лебу наш насушен, па за леп нема пари ама ако си писмен и напишеш леб,може и ќе најдеш поарна работа,со леп и у Америка ке рмбаш по азбестот и на платформи у Аљаска

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Нека е со среќа. Останува да се подобри животниот стандард кој што ќе придонесе за многу подобар живот од сегашниов.
Мислам дека ова го заслуживме многу порано, и она најважното со оваа визна бариера која што ќе се сруши паднаа во вода тезите за изолација на Македонија од ЕУ.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
убава вест, во секој случај..повеќе од психолошки аспект делува оваа вест.

T

the Carpenter

Гостин
Од што боли глава ?

Визна либерализација, биометриски режим? Ограда на радоста, вир до колена? И да, џеб до колена празен....Ех....

Оваа вест како пандан на визната либерализација нели, или кризна?
Многу работи се случија деновиве кои би можеле да бидат вест на денот. Ама ова е нешто посебно, нели?

Ова е една работа што константно ја слушам во последните неколку години. Тоа е визната либерализација. Тоа е нешто што обичниот македонски човек го чека како топло лебче без да знае што точно претставува. Епа, и јас ќе се поставам во таква ситуација, во ситуација на незнаење и бунило, па некако сам ќе пробам да си објаснам...што е визната либерализација и што донесува таа?

Либерализацијата на визниот режим беше ветена со самото измуирање на диносаурусите, а од тогаш Македонија ги презема сите мерки за исполнување на дадените услови од НАТО и ЕУ. Оти отсекогаш тоа ни бил главниот критериум. Е сега, пак не ми е јасно, што претставува тоа? Дали визната либерализација значи слободно поминување на границите на Македонија без никакви пречки и проблеми? Или пак, олеснување на системот и шемата за напуштање на државата, односно се укинуваат шенген визите, со што макеоднскиот турист ќе може без проблем да ги шета државите од регионот, и целата Европа.

Добро...значи сега некако ми се разјасни. Визната либерализација доколку биде донесена, а изгледа ќе биде, оти целата Влада е насочена токму на тоа, оти се грижат за нашите туристи кои сакаат да ги поминат своите денови на заслужен одмор некаде на Малјорка, на Корзика и потаму...а до сега не можеа, оти визи имаше, а тие кутри се мачеа додека ги извадат. Како за чудо, секогаш успеваа. Не знам која техника ја преземаа за да успеат да ја напуштат земјава и покрај шенген системот, ама ефикасен беше начинот, тоа сигурно! Бидејќи Владата не може повеќе да гледа како нашите туристи кои сакаат да си го соборат својот сопствен рекорд (4 години по ред одмор во Италија) мора да смогне сили, да изврши притисок, да работи 24/7 (бројките слободно сменете ги) и мора да успее да помогне на оваа битна тема, на оваа работа која ја носи иднината на македонскиот народ. Епа се согласувам – ја носи иднината, ама како....епа, за тоа малку подолу.

Донекаде тематиката ја сфаќам. Со секој напишан ред, ми е се’ појасно. Се надевам дека додека дојдам до крајот ќе разберам за што пишувам. Засега, тоа за мене ми е општ наслов – „Визна либерализација“ и се околу либерализацијата.
Па тоа сигурно е нешто многу битно. Една харизматична појава која го размрдува човекот во Македонија. Работници, рудари, студенти, правници, мнинистри и други се засегнати што и во сон извикуваат “шенген! и “виза! Како може да е нешто небитно. Згора на се, на вестите оваа појава секоја година се совпаѓа со новата година (пр. Во 2006 се зборуваше за либерализација која од 1 јан 2007, истото беше и година подоцна). Оваа година се зборува дека границите со лезет ќе почнат да се поминуваат од 1 јануари 2010. Нова година и визна либерализација?! Јеееееее!!

И сега сите се во делириум. Оние што се вратија од Бали, а по пат од парите што им останаа си купија персиски килими за цело маало се воодушевени до коска. Следниот пат идеме без да чекаме 3 и пол минути пред амбасада. Какво олеснување за нив. А студентите ко студенти. Не можам да кажам дека на сите тоа им беше главен приоритет. На некои од нив имитирањето на баскиската “ЕТА“ е позанимливо. Но, оние кои ги вложија претпоследните, а богами и последните атоми енергија во спорот за визно – кризната либералност имаат право да бидат среќни. Имено, голема група на студенти зимоска беше на протест во Брисел. Токму за ова прашање. Може нивниот притисок ќе биде клучен за милоста на ЕУ и укинувањето на визите, не можеш да знаеш. Битно тие го искажаа својот револт. Но, тешкотииете при вадење на визите се исплатеше. Во Брисел тие начекаа кондури кои овде може да се најдат за 3000 евра. Каква среќа – таму ги купија за 2960! Е ај сега некој нека каже дека скитањето низ Европа не знае да се исплати. И уште кога ќе нема визи – ќе може да си наоѓаме и фармерки, блузи, капути,..а не само вакви кондури! – напиша еден бунтовник со причина додека ја аплоудриаше својата бунтовничка слика од Брисел на фејсбук. Браво!

Ехеј, со мои зборови некако почнувам да се убедувам дека укунувањето на визите се главен приоритет на Владата и нашиот намачен патриотски народ. Па мора да е така. Народот тоа го бара, а Владата се бори за тоа – јас Владата за тоа не можам да ја окривувам. Мене не ми е јасен остатокот од нашиот народ. Додека ги гледаат најновите вести околу либерализацијата би сакал да ги запрашам без да можат или сакаат да ми дадат одговор, оти не го ни очекувам. Што ќе биде за вас кога нема да постојат визите? Каде ќе се оди? Дали пак ќе ја напуштите Македонија. Дали и тогаш најдалечно место до кај што сте биле ќе биде повторно Битола? Дали македонскиот член на работничката класа која очигледно нема лидер знае дека со укинувањето на визите нема нови вработувања или покачување на пари или туристичките агенции ќе имаат слух за вашите проблеми и ќе ви прават тури за безпари? Дали на многумина од вас ви е дојдено до посета на Лондон, Париз, Виена...?
Што има да очекувам одговор, кога го знам. И затоа нема да продолжам, оти и онака квалитетот на коментарот од збор во збор се намалува како наталитетот во Македонија па затоа ќе ги напишам уште последни два-три збора кои ги ветив. Каде ја гледа Македонија иднината преку визната либерализација? Епа јас само ќе го поставам темелот, а поинтересно ќе биде да си го составите одговорот сами.

И со визната либерализација и со влезот во ЕУ, Македонија преку сите досегашни Влади се труди да ја отвори вратата. Сака да ја отвори вратата која ќе значи спас за народот намачен од државата наречена и одречена Македонија каде што вода има а за вода се умира, каде што лебот е луксуз, каде не се мисли со своја глава. Кога си мачен и угнетен, кога си понижен и занемарен, кога не смееш да мислиш на и за себе, колку и да сакаш....дали би останал каде што си, а имаш услови за излез надвор. И замисли, излезот од се’ срце ти го нуди никој друг, туку оној што те држеше затворен.

Епа голем плус за него. Заради тоа што ја празни државата без приоритет да биде создавање услови вратата да се отвора навнатре, а не за надвор.

Секоја чест!

Вест на денот, доколку сонце не изгрее.
За кого како, нели?

(знам знам, не е тоа тоа, ама има врска колку толку со темата, битно е да се јаде бурек, нели?)

Kajgana Shop

На врв Bottom