Македонија со најмал надворешен долг во регионов

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Живееме во најголемата криза од нашето постоење и не сум песимист туку ги гледам работите реално, такви како што се.
Хрватска и Србија се бореја за деловите на Југославија додека ние ги пуштивме да ни ги земат и плочките од купатилата.

И да Скопје не е Македонија. поздрав
па ни белград не е србија

појди тука, на 40-50 километри до бујановац, врање - па кажи каде е поубаво во куманово или таму?

D

DeviL_32`

Гостин
де бе сеа ти па и пари да враќаме не бива таа.. :nenene:

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
па ни белград не е србија

појди тука, на 40-50 километри до бујановац, врање - па кажи каде е поубаво во куманово или таму?
abe ti kaj zivees ? na Mars?

lugeto nemaat 10 denari vo dzepot ti tuka obikolnici spomnuvas , ne sporeduvas so Hrvatska i Srbija ..sporeduvas gradovi ..se glupiras

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Шо сторија Хрвативе бе,40 милијарди надворешен долг.:nesvest:

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
de be mrcatori,nisto ne e poveke ponapred i srbija i hrvatska pred nas..........samo sto tamu perspektivata e podobra,a i bugarija e samo sofija,nadvor po drugite gradovi e isto ako ne i poloso od kaj nas...........ama sepak ima razdvizenost na kapitalot od zapad........a dodeka nie na nasite investitori im poprecuvame da investirat i gi forsirame strancite a posle da ne najde svedmilk,ke bide potesko,a drugarive ke zaminat...........a albanija e druga prica samo zatoa so e zapad makar i na balkanot.........

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
de be mrcatori,nisto ne e poveke ponapred i srbija i hrvatska pred nas..........samo sto tamu perspektivata e podobra,a i bugarija e samo sofija,nadvor po drugite gradovi e isto ako ne i poloso od kaj nas...........ama sepak ima razdvizenost na kapitalot od zapad........a dodeka nie na nasite investitori im poprecuvame da investirat i gi forsirame strancite a posle da ne najde svedmilk,ke bide potesko,a drugarive ke zaminat...........a albanija e druga prica samo zatoa so e zapad makar i na balkanot.........
se zaebavas ili se samoubeduvas......virtuelno ko od prikaznite na Gwujo???. :)
onoj moment koga ke svatite KADE SME, ke go napravime prviot cekor vo vadenje od govnata vo koi sme potonati....do togas...samo ke toneme...podlaboko..

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
15 минути блеам во екран и ги гледам податоциве.Глава на труп оставам ако се точни.
За овие податоци кои се изнесени,одговорен за пресметка е државен завод за статистика.Фалат нормално споредбите кои ги изработуваат НБРМ,а тоа се податоците од платен биланс каде Македонија е водечка со дефицит од 14% од бдп.
На некој му одговараат овие споредби,па не ме држи кожа ако не ги проверам сите изнесени податоци.

Пад на индустриско производство е 10%
-јануари - 16,7
-февруари - 11,3%
-март -4,8%
-април -7,7%
-мај - 15,3%

http://www.nbrm.gov.mk/WBStorage/Files/STATISTI^KI-PRILOG_1-2009.pdf

(дел пад на индустирско производство)

Начинот на кој е дојдено до цифрата од 330 евра просечна плата во Македонија е поради:

http://www.nbrm.gov.mk/WBStorage/Files/Mesecna Informacija 05-20090.pdf

(делот плати)

Во истиов извештај,кој говори за инфлацијата укажува дека сме влезени во зоната на дефлација,што значи не е 1%.А дефлација значи со себе и рецесија,каде сме со -0,9.

Пораст на вработеноста кај нас 2,5%,а во Хрватска пад од 11,1% ?
Овој државен податок на Хрватската централна банка кој се изготвува за три месеци,говори дека падот е 1%

http://www.hnb.hr/publikac/bilten/informacija/htromjesecno.pdf

Патем колку се вработени,а колку невработени,мене ми личи дека се приближуваме до бројка од 50% невработени!
http://www.nbrm.gov.mk/WBStorage/Files/STATISTI^KI-PRILOG_1-2009.pdf

Од Српската централна банка не ми го отвара статистичкиот извештај,па ако некој е добар нека пастира податоци.

brb

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Добро е човек во долгови да знае дека има други што се позадолжени од него, така да нема толку многу голема желба да си ја стави јамката околу вратот.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
se zaebavas ili se samoubeduvas......virtuelno ko od prikaznite na Gwujo???. :)
onoj moment koga ke svatite KADE SME, ke go napravime prviot cekor vo vadenje od govnata vo koi sme potonati....do togas...samo ke toneme...podlaboko..
Нашата економија е потоната во говна до појас затоа што стои на рамањата на славевски:zid::zid:
П.С. кој сега нема да полуди тој е ненормален...........

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Делот просечна плата во Македонија 330 евра - во Србија 330 евра.
Ги земам истите извори,државен завод за статистика и републички завод за статистику на Србија.
Во Македонија,во просечна плата влегуваат и сите издатоци за плата,пензиско,социјално и здраствено и така владава наша ја добива оваа фамозна бројка од 330 евра или над 20 000 денари.
(како се пресметува кај нас просечна плата)
http://www.nbrm.gov.mk/WBStorage/Fil...2005-20090.pdf
Значи кога ќе се одбијат издатоците за плата,просечната во Македонија ќе биде 10 000,реално колку што и е.
А кај Србиве просечната плата е 330 евра,без учество на издатоци за плата или по нивни [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Ранг сектора делатности, према висини просечне зараде
без пореза и доприноса (нето),
први квартал 2009.
http://webrzs.stat.gov.rs/axd/zarade.php?pok=1&Sifra=0014&izbor=tabela
[/FONT]Значи ако ни е луда државава,ние сеуште имаме очи и мозок да видиме колку ни е просечна плата!

Според официјалните податоци кој ги пресметува исто секторот за креирање лажна надеж или завод за статистика,број на вработени во Македонија во првиот квартал годинава во однос на лани скокнал за 2,9%.И потоа следи најголемата иронија која ни ја истураат во лице а тоа „[FONT=Tahoma, Verdana, Arial][FONT=Tahoma,][FONT=Tahoma,]Според податоците на Државниот завод за статистика во I квартал од 2009 година активното население во Република Македонија брои 919 026 лица од кои вработени се 618 189 лица или 67.3%, а 300 837 лица или 32.7% се невработени лица.
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]И на сето тоа ми ставаат податок со кој ние растеме со 2,5% (барем точно да го напишале)а Србија со 15,6% невработеност као има пад од 1,7%.Значи ние од 32,7%,а они со 15,6% и некој лаик ќе ја види табелава и ќе се мавне од земја колку сме ние појаки.
(србија стапка за невработеност http://webrzs.stat.gov.rs/axd/drugastrana.php?Sifra=0018&izbor=odel&tab=152)
Нека се засрамат оние кој пласираат вакви вести.Жално е за овој народ ваков однос да добие,како да сме ние прости и глупи,а они као најпаметни.

Потоа Србија има инфлација од 8,3% поради тоа што како таргет на монетарната економија ја зема инфлацијата,за разлика од нас кој го браниме фиксниот курс.Значи ако ние вештачки одржуваме 61 денар за евро,они ја контролираат инфлацијата со своите монетарни канали на тоа ниво.

Надворешниот долг им е поголем,тоа е точно.

Буџетскиот дефицит детално ќе го споредам,бидејќи баш тоа ми влезе во очи како невозможно.

Како се прикажуваат податоци,од ракав со единствена цел заташкување на гомната.Но морам да признаам дека е потешко да извадиш ваква табела со позитивни разлики за Македонија,секоја чест за тоа.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Јасно е дека мачкаат очи, само незнам на кого. Дури и на баба ми (која освен вести друг извор на информации нема) и е јасно дека некои работи не се како што ветуваше Гвујо и компанија. Што ке се деси со државава и до кога ке тонеме... е прашање.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Како се прикажуваат податоци,од ракав со единствена цел заташкување на гомната.Но морам да признаам дека е потешко да извадиш ваква табела со позитивни разлики за Македонија,секоја чест за тоа.
Уште кога Гwујовистиве бекнаа за проектот ЦЕЛА ПЛАТА и таа да се исплаќа преку УЈП , беше јасно дека генијално откриле начин како да ги зголемат буџетските приходи...:) виртуелно...што е најнормална појава кај нив...
Од друга страна многумина , посебно меѓу овдешните мрчатори доообро ја знаат приказната за двајцата галичани , за говнтата и за прометот на парите :)

Многу ќе биде тешко во некое конечно време, без некои ОГРОМНИ претумбации и масовно осиромашување да успееме да излеземе од овие ѓеризи,....
Во тоа светло сите настојувања за масовни хипнотизирања со ЕУ безвизни режими и слично се само класично купување време, синдром на сите губитници, до конечниот судар со стварноста....постојано ставам акцент на тоа дека се губитници, несакајќи да поверувам во една друга квалификација....

...ах да.... околу задолженоста и другите компарации...и на последниот афрички пигмеј многу добро му е познато дека брбушките на една овца , ама ич не се споредуваат со "мирисливото" ритче од говно што останува зад еден СЛОН.... :) и дека овцата си е овца , а слонот слон....:)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Задолжувањето на некоја земја не е толку едноставно како што многумина мислат.Сите меѓународни институции кој даваат кредити најпрвин гледаат дали земјата има перспектива и е кредитноспособна да го врати кредитот,па потоа ги даваат кредитите.Во случајот со Македонија не треба многу да се нервираме за некаква презадолженост,затоа што никој нема да ни даде пари да се задолжиме колку една Србија или Хрватска на пример,не се толку будали и оние кој даваат кредити за да не видат колкав БДП имаме,колку ни е дефицитот,да видат дека имаме најголема невработеност во светот и слични работи за компарација и споредби.Знаете ли колкав е надворешниот долг на Шведска на пример?Огромен е во споредба со сите овие наведени земји.Знаете ли зошто?Па од едноставни причини што доверителите имаат доверба дека Шведска ќе го врати долгот,што за споредба со Македонија е незамисливо во вакви услови.:toe:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Ова е веќе сериозно интензивиран обид за перење мозок. Мада, не верувам дека некој би можел да биде "заблуден", затоа што се работи за нешто кое де факто се живее и осеќа на своја кожа, па тешко дека пропагандната машинерија може да те убеди во спротивното.
Дури и еден Гебелс прво ги нахранил германците, а после им перел мозок.
На гладен стомак тоа тешко успева.

Како и да е, она што е заебано, е што очигледно ни се спрема силен економски тресок (искрено, не ни можам да замислам каков би бил, кога веќе одамна сме шака јад и беда), па затоа сега вака трапаво пробуваат да делат розева магла со некакви си (дискутабилни) статистики.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
изгледа ти одамна не си бил скопје, затоа што и обиколницата околу скопје е направена :)

туку за загреб ми беше зборот. тие од секогаш биле почисти, зашто таков е менталитетот, а таква е и климата (кога слетуваш во љубљана е интересно - и во лето имаш нијанси на зелено и само зелено околу, а во скопје кога слетуваш имаш само нијанси на жолто и пожлто до кафеаво)

но не знам од каде ти текна дека толку многу се напреднати, кога ги имаат истите комунистички згради во околината, дури и полоши од скопје. а и центарот - кои улици ги има како скопје што ги има александар македнски, јане сандански и партизанска? какви такви, за 10-15 минути си на кој сакаш крај. за (речиси) милионски град како скопје не е лесно.
alek во невидена заблуда си , нереална споредба правиш помегу хрватска, македонија и словенија , кои и во времето на екс југославија предничеа во секој поглед, скопје со загреб не можеш да ги споредуваш во ниеден сегмент, дали хигиена ,превоз, градби комунистички или сегашни, ама баш тотална утка правиш, за понатаму оптимизамот во државава ни е тотална 0% :toe::toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom