Македонија под српска окупација

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
ПС - заради изјавите Стамболијски си ја изгуби главата. Кој го уби? Македонците, се разбира.
Е одлично!
Македонците, чија врхушка на чело со Тодор Александров е во служба на бугарскиот двор и воената лига, ама сепак Македонците, точно е!

И после тоа што се случи?
Откако со тоа убиство се направи преврат во Бугарија и фактички Тодор Александров со дел Македонци приврзани кон него му помогнаа на Цанков да дојде на власт, што се случи потоа?

spas72

Oficial
Член од
13 мај 2008
Мислења
280
Поени од реакции
47
Не е важно што се случи по тоа. Важното за ВМРО беше што го немаше веке србската слуга Стамболиjски.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Не е важно што се случи по тоа. Важното за ВМРО беше што го немаше веке србската слуга Стамболиjски.
Ааааа не, нееее такви финти со мене.
Тоа по дома ќе си го раскажуваш, не тука.

Ако Стамболиски демек бил "српски слуга", а тој само сакал да се ослободи од Македонците, што да речеме за царчето Борис Трети кој во придружба на Александар Караѓорѓевиќ се клањал на гробот на неговиот татко Петар Први, наречен од Србите "ОСЛОБОДИЛАЦ" (меѓу другото и зашто демек ја "ослободил" Македонија :facepalm:)..?

А со десниот Цанков којшто токму заради Т.Александров дојде на власт во Бугарија и потоа ИСТО КАКО Стамболиски им сврте грб на Македонците што правиме..?

spas72

Oficial
Член од
13 мај 2008
Мислења
280
Поени од реакции
47
Ааааа не, нееее такви финти со мене.
Тоа по дома ќе си го раскажуваш, не тука.

Ако Стамболиски демек бил "српски слуга", а тој само сакал да се ослободи од Македонците, што да речеме за царчето Борис Трети кој во придружба на Александар Караѓорѓевиќ се клањал на гробот на неговиот татко Петар Први, наречен од Србите "ОСЛОБОДИЛАЦ" (меѓу другото и зашто демек ја "ослободил" Македонија :facepalm:)..?

А со десниот Цанков којшто токму заради Т.Александров дојде на власт во Бугарија и потоа ИСТО КАКО Стамболиски им сврте грб на Македонците што правиме..?
И како по точно им свртел грб?
Во неговото управление нема прогонуване на деjци на ВМРО а гонел (и со право) само комунисти и замеделци.
А после него на власт иде Андреj Лjапчев ., Сметам знааеш каков бил Лjапчев?;)

Dekemvri

Неписмен уличар
Член од
8 декември 2010
Мислења
338
Поени од реакции
247
Gevara, ај размисли малку пред да напишеш било што.
M.A.CENTO, не верував дека можеше нешто такво ти да напишеш.

Што беа балканските војни и првата светска војна?
Или ти ја одобруваш поделбата на Македонија уште од тогаш?
Реченицата, со целата избришана реплика на ова: кога била Македонија окупирана, кога имало активна војничка посебна војна Македонија и Србија, ми сугерираш да размислам за нешто "било што" пред да напишам поставуваш возвратно прашање за балканските и првата светска војна.

Никаде не реков за поделбата на Македонија во тие војни од страна на Бугарија-Србија-Грција, за мобилизациите од страна на сите овие три земји на македонците во војските а нарочно за повлекувањето на српската војска после нападаот на Бугарија што довело до повлекување на српската војска на границата со Грција со Букурешкиот договор.

Во балканските војни и првата светска војна се инволвирани повеќе земји и се знае дека пред започнувањето на првата светска војна Македонија е поделена на три дела и војната на Србија со Австо-Унгарија и дека Македонија е во составот на СХС и дека тогаш Македонија е во составот под Србија итн. ама Македонија не водела никогаш посебна војна со Србија за окупација на Македонија, тоа ми е зборот.

Прашањето беше дали била окупирана македонија од страна на Србија во посебна војна помеѓу двете земји, а добивам одговор со бришање на прашањето.

Мислам дека темата е Македонија под српска окупација па затоа логично е да се постави прашање како што јас го поставив. Нема логика да поставам такво прашање ако темата е балкански и првата светска војна.

Јас сум ја одобрувал поделбата на Македонија.....не ми се верува оваа мисла од тебе.

п.с.
Не мислев да се јавувам, ама не можев да се додржам.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
И како по точно им свртел грб?
Во неговото управление нема прогонуване на деjци на ВМРО а гонел (и со право) само комунисти и замеделци.

Сега појасно ти е..?

spas72 напиша:
А после него на власт иде Андреj Лjапчев ., Сметам знааеш каков бил Лjапчев?;)
Абе јас знам, прашање е дали ти знаеш.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
687
Поени од реакции
662
M.A.CENTO, не верував дека можеше нешто такво ти да напишеш.

Реченицата, со целата избришана реплика на ова: кога била Македонија окупирана, кога имало активна војничка посебна војна Македонија и Србија, ми сугерираш да размислам за нешто "било што" пред да напишам поставуваш возвратно прашање за балканските и првата светска војна.

Никаде не реков за поделбата на Македонија во тие војни од страна на Бугарија-Србија-Грција, за мобилизациите од страна на сите овие три земји на македонците во војските а нарочно за повлекувањето на српската војска после нападаот на Бугарија што довело до повлекување на српската војска на границата со Грција со Букурешкиот договор.

Во балканските војни и првата светска војна се инволвирани повеќе земји и се знае дека пред започнувањето на првата светска војна Македонија е поделена на три дела и војната на Србија со Австо-Унгарија и дека Македонија е во составот на СХС и дека тогаш Македонија е во составот под Србија итн. ама Македонија не водела никогаш посебна војна со Србија за окупација на Македонија, тоа ми е зборот.

Прашањето беше дали била окупирана македонија од страна на Србија во посебна војна помеѓу двете земји, а добивам одговор со бришање на прашањето.

Мислам дека темата е Македонија под српска окупација па затоа логично е да се постави прашање како што јас го поставив. Нема логика да поставам такво прашање ако темата е балкански и првата светска војна.

Јас сум ја одобрувал поделбата на Македонија.....не ми се верува оваа мисла од тебе.

п.с.
Не мислев да се јавувам, ама не можев да се додржам.
Братче не ти држи тебе дефиницијата за окупација, тоа треба да го сфатиш, не постои тоа посебна војна како услов. Или со твои зборови да ти одговорам, Македонија не водела посебна војна за нејзина окупација од Србија, како што не водела ни со Бугарите за Пиринска Македонија или Грците за Беломорска, ама затоа се воделе борби за ослободување, имало и ликвидации , терор.

Dekemvri

Неписмен уличар
Член од
8 декември 2010
Мислења
338
Поени од реакции
247
Братче не ти држи тебе дефиницијата за окупација, тоа треба да го сфатиш, не постои тоа посебна војна како услов. Или со твои зборови да ти одговорам, Македонија не водела посебна војна за нејзина окупација од Србија, како што не водела ни со Бугарите за Пиринска Македонија или Грците за Беломорска, ама затоа се воделе борби за ослободување, имало и ликвидации , терор.
Братче, ако малку пошироко размислиш ке сватиш дека ми држи, како шти ми држи ова:
(Во балканските војни и првата светска војна се инволвирани повеќе земји и се знае дека пред започнувањето на првата светска војна Македонија е поделена на три дела и војната на Србија со Австо-Унгарија и дека Македонија е во составот на СХС и дека тогаш Македонија е во составот под Србија итн. ама Македонија не водела никогаш посебна војна со Србија за окупација на Македонија, тоа ми е зборот.)

Ликвидации и терор имало од сите страни и ќе има што никој не го посакува тоа.

Мислиш ли дека во денешно време нема терор и ликвидации.

Поставената тема со таква формулација не иде. Подобро би било да е поставено како: Македонија во кралството СХС како српска бановина.

Под окупација се подразбира заземање на една земја во војна помеѓу две земји или повеќе завојувани земји.

Не се сеќавам да сум нашол некаде да пишува или чул дека Македонија водела војна со Србија и дека во таа војна Македонија е окупирана од Србија.

Шо велеш

Член од
17 јануари 2009
Мислења
687
Поени од реакции
662
Гевара 100% си во грешка. Според твојата дефиниција , Македонија не била и во 2 светска војна под окупација од Бугаријаи Италија, зборувам за Вардарскиот дел од Македонија, исто така според твојата дефиниција ниту Пиринскиот ниту Егескиот не биле окупирани од Бугарија/Грција. Брат ти кажаа од 15000 жандарми во СХС 12000 биле стационирани во Македонија, прочитај колку српска администрација, војска и полиција се убиени во Македонија, во тој период, си слушнал за Тиквешко и Охридско востание. Интернетот е отворен и достапен медиум за тебе, гуглај, прочитај.

Dekemvri

Неписмен уличар
Член од
8 декември 2010
Мислења
338
Поени од реакции
247
Гевара 100% си во грешка. Според твојата дефиниција , Македонија не била и во 2 светска војна под окупација од Бугаријаи Италија, зборувам за Вардарскиот дел од Македонија, исто така според твојата дефиниција ниту Пиринскиот ниту Егескиот не биле окупирани од Бугарија/Грција. Брат ти кажаа од 15000 жандарми во СХС 12000 биле стационирани во Македонија, прочитај колку српска администрација, војска и полиција се убиени во Македонија, во тој период, си слушнал за Тиквешко и Охридско востание. Интернетот е отворен и достапен медиум за тебе, гуглај, прочитај.
Kama, а бе пријателе, кој не го знае тоа време балканските војни и првата светска војна.
Незнам како понатаму да дискутираме. Дали јас сум во грешка или некој друг тука сме да видиме кој е.
Немам јас дадено никаква дефиниција туку прашање дали Македонија била во посебна меѓусебна војна со Србија за да биде окупирана како што гласи насловот на поставената тема. Остави настрана тоа што била Македонија и под турско ропство, и под окупација на фашистичка Бугарија тоа се други теми.

Тие жандарми се во Македонија кога била Македонија во кралството СХС а Македонија како српска бановина.

Според твојата дефиниција , Македонија не била и во 2 светска војна под окупација од Бугаријаи Италија, зборувам за Вардарскиот дел од Македонија,
Отвори темата Бугарските ѕверства врз македонскиот отпор и прочитај ги моите "дефиниции".

исто така според твојата дефиниција ниту Пиринскиот ниту Егескиот не биле окупирани од Бугарија/Грција.
Има многу теми за тие делови не е тоа за расправа на оваа тема. Зборот и темата е за денешна Македонија дека била под окупација од страна на Србија, пушти балканските и првата светска војна, за нив е расправано и пишувано на безброј други отворени теми на форумот.

Според твојата дефиниција Пиринскиот и Егејскиот дел на Македонија биле окупирани од Србија па бугарите и грците објавуваат војна на Србија водат војна и ги окупираат тие делови.

си слушнал за Тиквешко и Охридско востание. Интернетот е отворен и достапен медиум за тебе, гуглај, прочитај
Не сум слушнал за тие востанија,
Немам интернет,
Нема отворен медиум за мене,
Незнам да гуглам.

Затоа гуглај ти батка.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
687
Поени од реакции
662
Gevara стварно не знам што да ти пишам, очигледно сме на различна бранова должина. Глупо ми е со македонец да се расправам дали Македонија била под српска окупација или не. Во врска со болдираново, не знам од каде си го извлекол тој заклучок. Поздрав брат.

Dekemvri

Неписмен уличар
Член од
8 декември 2010
Мислења
338
Поени од реакции
247
Gevara стварно не знам што да ти пишам, очигледно сме на различна бранова должина. Глупо ми е со македонец да се расправам дали Македонија била под српска окупација или не. Во врска со болдираново, не знам од каде си го извлекол тој заклучок. Поздрав брат.
Мене ми е глупо со такви НЕ да се расправам туку да расправам за нешто непрочитано и не размислено за да се реплицира по напишаното.
Прво треба да се прочита напишаното да се влезе во суштината потоа да се размисли и најпосле да се реплицира со напишано.

И .... што ако се сложам со тебе иако не е така. Расправаме за факти НЕ за нешто само да се чукне на тастатурата.

Не е работата да се сложиш со мене, но и тебе те прашам: кога војувала војнички Македонија со Србија за да Македонија биде окупирана од Србија.
Ова го поставувам како прашање заради насловот на темата која требало да има сосема друг наслов.

Заради ова:
Глупо ми е со македонец да се расправам дали Македонија
E oва:
Со тастатурата се докажува историското минато а патриотизмот со лично учество за негово докажување со кое јас се гордеам.

И најпосле демократијата подразбира различни мислења.

Нели со дрва и камења против поранешното социјалистико и комунистичко заради оваа т.н. демократија.....мисловна.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Мене ми е глупо со такви НЕ да се расправам туку да расправам за нешто непрочитано и не размислено за да се реплицира по напишаното.
Прво треба да се прочита напишаното да се влезе во суштината потоа да се размисли и најпосле да се реплицира со напишано..
Нема што да се влегува во суштината кога тврдењето за сите освен за тебе е бемислено и погрешно.

Чим ти влезам дома ти ја земам храната и жената и ти наредам отсега се што заработуваш пола да ми даваш мене инаку ќе добиеш ќотек е окупација па ти како сакаш врти го и наоѓај оправдувања.

Секој што влегол со војска на македонска почва и останал без благослов и желба од мнозинството население е окупатор, без ама и како.

Не памтам дека имало плебисцит дека сакаме да живееме во СХС, памтиш нешто такво?

Член од
17 јануари 2009
Мислења
687
Поени од реакции
662
Да ти одговорам ,формално Македонија не војувала 1912 против Србија, од едноставна причина што Македонија не била држава тогаш (или со твој зборови Македонија била во ракмите на Османлиското царство). Само турската окупација била заменета со српска во Вардарскиот, со бугарска во Пиринскиот и со грчка во Беломорскиот дел од Македонија. Едноставно е за разбирање. Но затоа треба да сфатиш дека Македонија формално не војувала, ама Македонците се бореле против српската окупација. Инаку Македонија формално не војувала ни со Бугарија и Италија 1941, па на никој нормален не му текнало да каже дека Македонија не била под бугарска или италијанска окупација.​

Член од
27 октомври 2011
Мислења
21
Поени од реакции
20
Не се расправајте и двајцата сте во право. Де јуре немало окупација, де факто имало тотална окупација.

Kajgana Shop

На врв Bottom