Eve ti eden postrasen podatok,kakva bese sostojbata vo Makedonija za vremeИмате ли некоја бројка колку срби и црногорци се населиле во Македонија за време на српската кралевина , еден вид колонизација. Им ги одзеле имотите на протераните за Турција и ги населиле србите.
------------------------------------------------------------------------Имате ли некоја бројка колку срби и црногорци се населиле во Македонија за време на српската кралевина , еден вид колонизација. Им ги одзеле имотите на протераните за Турција и ги населиле србите.
Натрупа 100 слика , а за поента ништо не рече .... речи ја суштината на овие слики ...Прегледав го весникот„Политика“ од 1922 г. и најдов 50-60 статии за Македонија. Ако дозволи началникот можам да ги покажам.
Сега неколку на тема за бугарските чети.
22.12.1922 г.
Па и не е баш така...во Црна Гора беше бунт и борба ми се чини 7 години..Хрватите никогаш не ја сакале таа Југославија...И Хрватите работеле со Македонците на убиството на кралот...Суштината е во тоа што се милува да се кажува српска окупација, како Македонија да била воено нападната и водела војна со Србија.
Македонија била во кралството Србија-Хрватска-Словенија правилно е да биде насловоено Српскохрватскословенска окупација, затоа што и БиХ и Црна Гора била во истото кралство а не биле под Српска окупација...под чија окупација биле? под хрватска и словенска?.
Обично, српска окупација омилено со ќеф се употребува кај албанската балистичка великоалбанска активност и кај бугарските врховистички големо бугарски остатоци на фашизмот.
Не ми е целта да ги бранам србите бидејќи знам дека било така туку исправноста.
Ако Македонија е под српска доминација и ако во тогашната краљевина СХС се вршени злочини е за осуда но злочини се вршени и од другите членки на СХС.
Кралот Александар врши државен удар на 06 јануари 1929 год., го укинува Уставот, го распушта народното Собрание и самиот се прогласува за “носител на сета власт во земјата”. Истовремено кралот формално поставува влада од политичари во служба на српскиот двор, на чело со Генералот Петар Живковиќ како Претседател.
Нешто подоцна е дополнет и Законот за заштита на државата, забранети се и распуштени сите партии со верски и племенски белег а независните синдикати се први на удар. Диктаторскиот режим воспоставува невиден терор низ целата земја
Бивша југославија во кралството СХС Србија-Хрватска-Словенија во која биле сите поранешни републики но наречени бановини.
Ајде бугарски лудак олади малце со Политика, има Политика пишувано и за Македонски народ и Македонско востание.
Salitos, не правиме муабет за бунтови и незнам што, зборот ми е дека Македонија никогаш не водела војнички војна со Србија за да темата го има зборот "окупација".Па и не е баш така...во Црна Гора беше бунт и борба ми се чини 7 години..Хрватите никогаш не ја сакале таа Југославија...И Хрватите работеле со Македонците на убиството на кралот...
Не може да се каже дека е Македонија била и под Словенија,Хрватска и Србија...
Само под Србија била во тоа време и тоа е факт...
Да, факт е, а со кој била Србија во тоа време во кралството?Само под Србија била во тоа време и тоа е факт..
Што има да ти се изјаснува кога темата не е ВМРО.Kasnakoski, пред 30 минути
Не ми се изјасни дали според ренегатот Караџов ВМРО била српска организација или....?
Хехеее, мило спамерче вразуми се да не те вразумам јас, па после пак да цимолиш.Прегледав го весникот„Политика“ од 1922 г. и најдов 50-60 статии за Македонија. Ако дозволи началникот можам да ги покажам.
Gevara, ај размисли малку пред да напишеш било што.Salitos, не правиме муабет за бунтови и незнам што, зборот ми е дека Македонија никогаш не водела војнички војна со Србија за да темата го има зборот "окупација".
Под окупација се подразбира како што погоре во мојот пост е наведено "за окупација треба да се води активна војна со некоја земја за да биде окупирана". После таквата војна со навлегување на војска во таа земја тогаш е окупација.
Мене не ми треба ниеден, ама очигледно на вас ви е СТРАВ ВО КОСКИ влезен од тоа уредно, во целост да ги поставите на некоја веб страна ете како што тоа го направиле Србите, па луѓето сами да си читнат што ги интересира.Кој весник ти треба? Има ги позначајните од 1844 до 1944 г.
Скенирањето продолжува.