Одам во Чаир редовно, имам пријатели албанци, а и дилерот ми живее таму...
седам во локалните кафетериии. јадам бурек во бурегџилници, пушам наргиле во нивни локали.....like a boss.....се дружам со нив, имам многу добри пријатели албанци, од Скопје и од Тетово, сум бил и во Тетово кај пријатели албанци, бевме горе на калето ми расправаа како било во 2001, настани она на што се сеќават, без никакви проблеми си дискутирав со нив за таква жешка тема, и искрено им искажав свое мислење за тој конфликт...мислење кое доколку би го напишал на форумов ќе се навредат сите националисти албанци, а веројатно и ќе бидам баниран......
Можеби заради тоа што сум непристрасен, луѓето ги гледам без стереотипи, не ги делам на вакви, такви, се дружам со секакви, независно од нација, религија, боја на кожа итн...
Една непријатна случка кај споменикот на Кастриот-Скендербег....поминуваме јас пријател од Тетово(албанец) девојка му(албанка), девојка ми и една пријателка (македонка), тргнати накај стара чаршија на чај и наргиле, размуабетени и забрзани наеднаш не застанува група од десетина деца на средношколска возраст(албанци) и такви накурчени како овие психопативе од долина на волците...влезени во филм не гледаат, и полека не заобиколуваат...Шо е бе дечки...им викам...и тој главниот изглеа им беше...го приметив во раката држи неотворено џебно ноже, го врти за да го видам демек, а јас на пет ипол..изладен камен...Знаеш ли дека овде е забрането за каури?....ми вика......брзо му одговорив, ние сме атеисти...дечково покерфејс....тоа беше дискусијата со мене...потоа пријателот продолжи со нив да зборува на албански, отприлика 5 минути нервозно зборуваа...
Кога стигнавме во локалот го прашав да ми раскаже што зборувале, ми рече дека прво не му верувале дека е албанец зошто носел пирс на веѓата...(незнам тие како ги замислуват „своите“) потоа им рекол дека тоа што го прават е глупаво и нецивилизирано, и дека нема што тие да кажуваат на луѓето кој со кој да се дружи, и каде да се движи..........на крај му рекле дека не помислиле некој од некоја навивачка група демек......Е сеа се мислам да не беше тогаш тој со мене можеби ќе беше заебано, познавајки се себе си колку сум изладен и директен во такви ситуации......
А кога тој дојде во Кавадарци со мене кај моите родители, бевме со неговиот автомобил, со тетовски рагистерски таблички, колата беше паркирана надвор на една ширинка, стотина метри од куќата, дечките од маало фатиле му ги искршиле ретровизорите, издишале две гуми(веројатно немале во моментот со што да ги дупнат) ја гребеле со нешто бојата и го свиткале задниот браник......кога ја видовме сабајлето збеснав, му викам брат ова досега се нема случено кај мене да пријавиме во полиција, не ми вика нема ништо со тоа да се постигне, регистрацијата е тетовска и на внатрешниот ретровизор има закачено некое миризливо знаменце на албански фудбалски клуб, затоа ја имат оштетено колата.....е дури тогаш ми текна колку е саатот!
Поентата ми е дека ако сакате соживот, мора да живеете, да комуницирате и да се дружите, нема ништо лошо во тоа.......тоа е соживот, друг начин не постои, или ако некој знае нека го представи слободно?