Здраво на сите
Нова сум на форумот и баш барав таква тема кај што ќе можам да си ја олеснам душата. И како што велат подобро пред странец отколку пред некој блисок. Само тука ќе бидам сигурна дека некој ќе ме сослуша.
Колку што успеав да прочитам, сите имаме различни маки но сепак исти. Епа еве јас ќе набројам неколку кои што ме мачат секој ден.
Мака ми е тоа што немам најдобар пријател/ка. Да немам. Јас како најдобар пријател ја сметам личноста којашто знае скоро се за тебе, како прво те разбира и што е најважно те слуша од почеток до крај и се обидува да ти помогне кога имаш маки. Личност во која имаш доверба. Епа јас немам таква личност во мојот живот. И ми е тешко на најдам личност во која ќе имам тотална доверба.
Мака ми е тоа што луѓето не слушаат. Ми се има случено милиони пати некој да ме прекине во раскажување на некоја случка, настан или доживување, а кое истото го имале доживеано/видено и самите тие, ама сепак тие ''знаат'' повеќе од мене, и не ти дозволуваат да се искажеш. Сигурно ви се имама случено и на вас нели?
Движеш се низ премногу самобендисани човеци. Нормално е за момите да си мислат оти са принцези и сите требе да ги слушат. Тук там, има по некоја мома шо може да ислуша, ама тешко. Машките у тај поглед имат ногу поголемо трпение. Никој нема да ти помогне, сите ти се вртат од корист. А за личност од доверба, ќе најдеш некој сигурно, само ќе требе да се изгореш неколку пати додека да ја најдеш.. А дали ќе е дечко, другарка, (другар шо тајно си му си симпатија), не знам.
Мака ми е што имам 22 години и немам ништо направено во мојот живот. И нема многу работи доживеано. Знам дека е рано не се чувствувам како да треба да направам нешто значајно во мојот живот. Моментално студирам, ми остана уште една година и потоа навистина ме фаќа страв од тоа што не знам што ќе биде во иднина.(а тоа никој не знае).
Ајде, ајде ништо не си наприла у твојо живот. ќе земеш да си створеш работни навики, ќе си чистеш сама по дома, ќе си го средуваш перењето на алишта сама, ќе се научеш да готвеш, да средуваш, ќе си ја уредеш собата по твој вкус.. Тоа са супер нешта и особини шо секој човек со совест и сопствена самопочит треба да ги праве и има ( без разлика на пол). И дај малку посериозно, посамоуверено, и посигурно.. И другите имат проблеми, несигурност, и повекето ништо повеќе од тебе не са постигнале...
Плус кој ти ги има испитите положено досега? Сигурно не јас. А шо ќе биде у иднина, е тава никој не може да ти го каже... Особено не јас
Мака ми е тоа што се плашам дека тоа што го сум го планирала нема да се оствари.
Мака ми е тоа што не сум одлучна за многу работи. Секогаш се двоумам и секогаш избирам потешок начин или погрешни работи.
Мака ми е тоа што мојот животен сон никогаш нема да се оствари и ќе остане само сон.
Мака ми е што постојано сум окружена со погрешни луѓе, со различни интереси.
Мака ми е што секогаш кога ќе кажам нешто точно никој не слуша, а на крај испдне дека било така ама секој заборава после.
Мака ми е од тоа што не знам како да го направам мојот живот поинтересен.
Ова се неколку од моиве маки што ме мачат често. Ги има уште многу. Фала на сите кои што одделивте некоку минути за да ми ги прочитате маките, тоа е исто како некој да ме сослушал.
Поздрав и имајте убав ден
Клер
Сега малку ќе те разочарам:
- Нештата никојпат нема да излезат како шо си ги планирала. Ама, ако се потрудеш може да испаднат подобри отколку шо си ги планирала..
- За погрешниот начин за нештата, епа за повеќето нешта немаш особено животно искуство, нормално е да прааш грешки и да го бираш погрешнио начин. Ама па така уче човек шо е добро, шо е лошо... И не забравај, нема прави и криви одлуки. Одговорот е дали може да живееш и прифатеш твојте одлуки, а и да имаш одговорност ако закашкаш....
- Секој си има барем еден неостварен сон... Ништо ново под сонцето... Не си прва ни последна... Ама ако поработеш малку повеќе имаш повеќе шанси да успееш. Јас лично никојпат не сам се надевал или сонувал дека ќе сам тука и ке ги преживеам нештата шо са ми поминале пред очите... (нејќам да откривам детали пред сите, ако те интересира, има ПП)
- Луѓето околу тебе секојпат ќе имат различни интереси. Не може сите да имат исти интереси, иначе ке е досадно.. Ама убаво е да се има заеднички јазик, интересни нешта за говорејне, зафрканции, и ногу смеејне... Се си мислам оти човеците (а особено момите) не се смеат доволно.
- Еми ако не те слушат, тие губат, не ти. Не си терај оправдување и потврдување на твоите идеи од другите. Доста е шо тие идеи се твои, и требе сама да си ги ценеш оти са резултат на твојо интелект. Да очекуваш потврда од некој дека си умна и паметна, има да се изначекаш... особено у тава друштво ти шо го опиша.... едноставно нема начин.....
- Ако не знааш как да си го направеш живото интересен, питај, има човеци шо знаат. Јас имам толко ного идеи, а толку малко време да ги средам сите.. Едноставно пусти мозоко на пасејне и прави шо ти е ќеф на тебе...
Малку големо стана ама ајде де...