Магии - бу!

ilija^veles

Nick Sloter
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.050
Поени од реакции
41
За уроците сестрами ја фаќаат често ама баба ми со вода и сол со 3 лажичиња ги намокрува кваките на вратите од водата со сол, и на прагот на врата ги фрла трипати лажичките и после незнам како знае дали е од нкој од домашните или е некој шо не од фамилија. После и дава да се напие од водата 3 пати и и го мие лицето.
Обично урочените се чуствуваат омалаксано, ги боли глава и сл. И имам слушнато ама не ми текнува баш за која боја на очи урочувале.

Член од
8 октомври 2009
Мислења
312
Поени од реакции
153
ne veruvam vo magii, a vo uroci ...da.Imam slusnato deka ako ne te saka deckoto ili nekoj drug kako bozem da si fatel liljak da go udavis u voda i so taa voda da go isprskas nego :pos2:haha babini devetini :icon_bigg

?

..........

Гостин
Магии постојат ви игрите..пр..ДОТА..и филмови ..пр...Господар на прстените:toe:

Член од
20 септември 2007
Мислења
38
Поени од реакции
1
Па, да постојат магии. Во бајките, приказните, игрите, мозоците на простата маса на народ ( со извинение доколку некој се порнајде во неа).

Како што прочитав наназад „смешно е да се РАЗГОВАРА, а не пак да се оди под влијание на вакви нешта“ еј.. луѓе ! Во кој век живееме !?

Кога нешто најчесто по наша вина (без разлика ,свесна или несвесна грешка) не ни оди од рака , најлесно е да ја префрлиме вината на такво нешто , демек магија, уроци бла бла бла...

Кога не си го чуваме здравјето , и одма “Ах, ме урочија“ !

Се извинувам но , прашање до вас тие “маѓионичарите“ :

- Може ли малку научно да ми го објаснете тоа влијание , тој процес хемиски/физички , ај психолошки веќе јасно ми е !?

Дали се имате запрашано дека кога некогаш ,вашиот биоритам на живеење излегол од колосек од одредени причини и се наоѓата во така да кажам “без излезна ситауација“ , дали тогаш размислувате своеволно , со свој став или многу лесно за да најдете утеха и објаснување може да му поверувате секому !?

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Во уроци т.е. според наше, зареци верувам и ко мала ме носеа по бајачки за да сум помирна :)
А, во магии не верував, си викав дека само постојат по филмовине,но откако бев кај една баба,се премислувам во врска со то зошто сите нејзини кажувања се совпаѓаат со то шо се случувало и се случува сега.
Инаку за неа имам пишано во овој пост.

Член од
11 октомври 2008
Мислења
1.258
Поени од реакции
101
Синоќа сонував дека знам телекинеза :kesa: немате претстава какво е чувството се да контролирате :) беше точно како реалност, дури кога станав бев уверен дека можам :kesa::kesa:

Член од
26 декември 2008
Мислења
70
Поени од реакции
7
ех за сонување и јас имам сонувано дека летам муахахаха xD ама то е...
иначе не постој магија-а би ги сместиле и бајачките таму... па господачува само глупости кажува истото та истото многу урочена многу исплашена и после че кажува некој општи факти како оние шо се гатачине...
на овие дома му викам не верувате во магија а во бајачки верувате а? (па во која друга категорија би ги сместиле работите шо ги "пра" ако не на некој начин во магиј)
и тие вела ова е друго.. тикви со расол друго.. то би било ко да можам ја да му ги читам мислите на некој или пак од далеку да знам шо му е и шо мисли.. то логички би спајџало во некој вид магија..
ништо такво нема јас ко помала си гледаф филмчиња со волшебнички со такви работи и верував леле ко че ми текни... деца ко деца... :vozbud:

Член од
20 септември 2007
Мислења
38
Поени од реакции
1
Во уроци т.е. според наше, зареци верувам и ко мала ме носеа по бајачки за да сум помирна :)
А, во магии не верував, си викав дека само постојат по филмовине,но откако бев кај една баба,се премислувам во врска со то зошто сите нејзини кажувања се совпаѓаат со то шо се случувало и се случува сега.
Инаку за неа имам пишано во овој пост.
Што е разликата помеѓу УРОЦИ и МАГИИ , нели се и двете иста категорија (плод на човечката фантазија) (неможност да се објаснат одредени дејствија) :)

Qwerty!

Knowledge is power:O
Член од
28 јуни 2008
Мислења
803
Поени од реакции
11
Во магии никогаш не сум верувал,а непак сега,за мене не постојат магии.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Што е разликата помеѓу УРОЦИ и МАГИИ , нели се и двете иста категорија (плод на човечката фантазија) (неможност да се објаснат одредени дејствија) :)
Тоа се работи кои јас само можам да си ги објаснам на себе,а сега и да фатам да ги кажувам џабе ќе е пошо и онака не веруваш во нив и ќе ми контраш :)
Како и да е, уроци т.е. зареци ти е кога некој постојано те фали и на сметка на тоа ќе ти се случи нешто спротивно од тоа што си го достигнал до тогаш.
Магии прават гатачкиве, е сега тие некако се поврзуваат со самата ситуација(зборувам за магииве).
Значи еве едно нешто шо ми кажа таа бабата, ми вика:"Проблеми ќе ти се створат во понеделник со школото ќе ти се случи нешто од шо ќе се разочараш и изервираш многу,а то ќе е зошо ќе носиш скината маица."
Понеделникот заборајв на то пошо не си зедов све при срце и не верував многу,ама тој ден си заработив 5 неоправдани од класната и после наредниот час случајно видов дека маицата шо ја носев стварно беше скината од позади. И после тоа си ги поврзав работиве..
(и според бабава магии највеќе се прават на облека значи доколку е скината или нешо слично, е сега како, шо тоа неможам да го сфатам никако)

Друг пример за магија, на една другарка истава баба и рече дека во дворот нејзин(каде шо се 3 куќи) некој им мисли лошо,ама надвор од нејзината куќа.
После два дена(пошо бевме од сабалје нашколо), другаркава си станува порано и секош си вари кафе и седнала на тераса одма кај другата куќа некоја жена од ташна истала мало маче и одма заминала(во 6 сабалје ова). И после една недела во истата куќа каде што таа икс-личност го фрлила мачето се случува еден немил настан на еден член од семејството кој не сакам баш да го кажам во јавност.
Така да од тогаш многу ми се смена мислењето во врска со тие пусти магии.

Член од
20 септември 2007
Мислења
38
Поени од реакции
1
Велиш ќе ти се контра, не се контрам само ќе се потрудам да ја развиваме дискусијата :)

Ова ти што го велиш ама јас никако не можам да го поврзам. Сите сме свесни дека од време на време се случуваат “лоши“ работи за нас, за тоа не треба да ми кажува некоја баба, или било кој. А ова што го велиш лоши работи ти се случиле заради скинатата мајца ми е малку морген. Исто како сега да те прашам :

Со колкава брзина возел Црвен автобус, ако во него имало 34 патници и возачот во второ одделение имал 2-ка по математика на полугодие :)

Живееме во заебан свет, и знаеме каква е ситуацијата. Нема логита да ги поврзуваме нештата со нешто магично , нешто фантастично бла бла...

Сега полесно е така да се утешиме и ајде овој е крив ми направи магија, Мхм.. секако ! Надежта е меч со две острици, ни дава утеха да продолжиме , но не ни дава можност да ја преминеме таа граница на самоспознание. Секогаш ќе ја префрламе вината на друг.

Пример за твоите 5-неоправдани , или си била крива ти , си избегала или слично, или класната твоја била во афект - ситуаиција па го изработила тоа или нема друго решение , нема логика да го поврзуваш со бабата :)

Но како што реков, најлесно е така да се утешиме. Тоа ти е како приказната со селанецот и прстенот. Му паднал прстено на некој селанец во сеното , но тој го барал надвор од сеното , затоа што таму му било полесно да го најде.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Магии :icon_lol:, има доста нови серии со оваа тематика среден век, магии, витези итн.
Ама во реалноста челикот од мечот секогаш бил поцврст и посмртоносен отколку некои си магиии тоа сигурно.
Магиите како празноверија се шират и во денешново модерно време, тие се и одсекогаш биле основата за страв од непознатото лошо нешто кое ќе ни наштети....

Кога неговиот пријател ќе го праша Џингис Кан зошто не се уплашил од невремето а сите други се имаат уплашено и во основа сите Монголци се плашат од невремиња, неговиот одговор ќе биде дека немало каде да се скрија, едноставно се помирил со тоа.....

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Еве една клетва (магија)

Еден комшија го прашува другиот комшија:

- Комшо да немаш леб нешто?

- Пу да ти ебам матер да даде господ и ти да немаш ! ! !

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Велиш ќе ти се контра, не се контрам само ќе се потрудам да ја развиваме дискусијата :)

Ова ти што го велиш ама јас никако не можам да го поврзам. Сите сме свесни дека од време на време се случуваат “лоши“ работи за нас, за тоа не треба да ми кажува некоја баба, или било кој. А ова што го велиш лоши работи ти се случиле заради скинатата мајца ми е малку морген. Исто како сега да те прашам :

Со колкава брзина возел Црвен автобус, ако во него имало 34 патници и возачот во второ одделение имал 2-ка по математика на полугодие :)

Живееме во заебан свет, и знаеме каква е ситуацијата. Нема логита да ги поврзуваме нештата со нешто магично , нешто фантастично бла бла...

Сега полесно е така да се утешиме и ајде овој е крив ми направи магија, Мхм.. секако ! Надежта е меч со две острици, ни дава утеха да продолжиме , но не ни дава можност да ја преминеме таа граница на самоспознание. Секогаш ќе ја префрламе вината на друг.

Пример за твоите 5-неоправдани , или си била крива ти , си избегала или слично, или класната твоја била во афект - ситуаиција па го изработила тоа или нема друго решение , нема логика да го поврзуваш со бабата :)

Но како што реков, најлесно е така да се утешиме. Тоа ти е како приказната со селанецот и прстенот. Му паднал прстено на некој селанец во сеното , но тој го барал надвор од сеното , затоа што таму му било полесно да го најде.
Прочитај го постот во другата тема имав остаено линк во првиот мој пост на оваа тема ..
И да, тоа со неоправданите, да имав избегано веќе ќе го очекував тоа така да во тој случај немаше да има никаква поврзаност и доколку беше така постот немаше да ми држи вода нели? Ама не беше така, ниту јас сум избегала, ниту тоа го очекував од класната пошо не се знае со моите и просто немаше никаква причина,но ете сеа си ги имам за ништо. Како и да е сакам да ти кажам дека тоа се случи неочекувано и не си го зедов при срце кога ми кажа бабата зошто не верував толку,ама кога се случи и кога си поврзав ситуации тогаш поинаку мислев.
За болдираното, има логика пошо од каде таа знаеше шо ќе се деси и зошто ќе се деси?Исто, со роднината на другарка ми. Зошто баш некаоја си жена во 6 сатот сабалје ќе влези во нивни двор и ќе истреси од ташна мало маче?

Kajgana Shop

На врв Bottom