МРТ-Радио Телевисиска ТАКСА

Дали ке платите Радио дифузна такса

• Вкупно гласачи
    110

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Утрово додека идев на радио слушав за овие сметки мислења од правни лица.Според нив,ние сите треба да ги платиме сметките за мрт,а потоа заедничка тужба до државата и со гаранција ќе сме добиеле.
Сега мојот омилен правник Струмикс нека каже дали овие сакаат да не наместат и олеснат за 2000 денари или да одиме по нивниот ум?
Нема помош,затоа што индивидуалната тужба против МРТВ или против државата би те чинела повеќе од таксата за една година.Плус не е сигурно дека ќе ја добиеш во твоја корист.А заеднички тужби во оваа држава никогаш не функционирале,ниту некогаш ќе функционираат.Во спротивно граѓаните кој имаат платено телефонски приклучок пред Дојче Телеком да стане газда на Македонски Телекомуникации,имаат право да се стекнат со акции или финансиски средства од 5-10 000 евра по приклучок,колку што изнесувала сумата со која практично станале акционери на фирмата,кога ги купувале фиксните линии,со пресметана камата и дивиденди за сите овие години.
Значи кога немаше групна тужба со која можеа да се земат солидни пари од Телекомот,нема да има ни за МРТВ таксата.
Инаку во цела ЕУ,а највоочливо во Финска каде еден стар телефонски приклучок деновиве ескалира со вредност од 15-20 000 евра,на берзата,граѓаните на Македонија ја пропуштаат приликата за групна или поединечна тужба со која би им се вратиле вложените средства во сега веќе приватизираната фирма,која ги дере уште повеќе иако и тие се сопственици на дел од истата.:toe:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.829
Поени од реакции
12.328
А за тоа време правните лица кои ова го велат ќе ја вадат маста од обете страни. Ко перпетум мобиле сме, у круг самопридвижувачки...сенешто ме потсеќа на к-15 и вртењето на стоте евра :)
Можеби инспекција треба да влезе во Мртв и да ги прочешла документите-каде е патувано службено, каде се набавките, каде се загубите...?
Јас...што да не, би плаќал 120-130 колку што е (1500 не ми вршат многу работа на годишно ниво), но ме фаќа инает за она од година дена наназад...и инает што никој скоро не плаќа.

И ниту правобранител, ниту министерства, ниту инспекции не реагираат. Држава бе еејј.

преку тоа кабелските оператори им плаќаат на нашиве телевизии.
Стварно, нели плаќаме на кабелски оператор, а тој по логика би требало да подмирува сметки со мтв, а1...Ако вака функционира (можда некој знае дали е или не е) тогаш тие истите бараат пари од 3 кладенци?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
А за тоа време правните лица кои ова го велат ќе ја вадат маста од обете страни. Ко перпетум мобиле сме, у круг самопридвижувачки...сенешто ме потсеќа на к-15 и вртењето на стоте евра :)
Можеби инспекција треба да влезе во Мртв и да ги прочешла документите-каде е патувано службено, каде се набавките, каде се загубите...?
Јас...што да не, би плаќал 120-130 колку што е (1500 не ми вршат многу работа на годишно ниво), но ме фаќа инает за она од година дена наназад...и инает што никој скоро не плаќа.

И ниту правобранител, ниту министерства, ниту инспекции не реагираат. Држава бе еејј.

Стварно, нели плаќаме на кабелски оператор, а тој по логика би требало да подмирува сметки со мтв, а1...Ако вака функционира (можда некој знае дали е или не е) тогаш тие истите бараат пари од 3 кладенци?
Е подмирува бе,како не,се си е “подмирено“,останува уште овие сметки за МРТВ да се подмират,па да влеземе во ЕУ.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Нема помош,затоа што индивидуалната тужба против МРТВ или против државата би те чинела повеќе од таксата за една година.Плус не е сигурно дека ќе ја добиеш во твоја корист.А заеднички тужби во оваа држава никогаш не функционирале,ниту некогаш ќе функционираат.Во спротивно граѓаните кој имаат платено телефонски приклучок пред Дојче Телеком да стане газда на Македонски Телекомуникации,имаат право да се стекнат со акции или финансиски средства од 5-10 000 евра по приклучок,колку што изнесувала сумата со која практично станале акционери на фирмата,кога ги купувале фиксните линии,со пресметана камата и дивиденди за сите овие години.
Значи кога немаше групна тужба со која можеа да се земат солидни пари од Телекомот,нема да има ни за МРТВ таксата.
Инаку во цела ЕУ,а највоочливо во Финска каде еден стар телефонски приклучок деновиве ескалира со вредност од 15-20 000 евра,на берзата,граѓаните на Македонија ја пропуштаат приликата за групна или поединечна тужба со која би им се вратиле вложените средства во сега веќе приватизираната фирма,која ги дере уште повеќе иако и тие се сопственици на дел од истата.:toe:
почекај, да влеземе кога тогаш во ЕУ, такви злочини против човечштвото НЕ ЗАСТАРУВААТ, но сега сеуште не не сметаат за луѓе......како Телекомот на пример, каде пак работите се ептен чисти...секој претплатник , во полн износ си го платил приклучокот....

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
почекај, да влеземе кога тогаш во ЕУ, такви злочини против човечштвото НЕ ЗАСТАРУВААТ, но сега сеуште не не сметаат за луѓе......како Телекомот на пример, каде пак работите се ептен чисти...секој претплатник , во полн износ си го платил приклучокот....
За тоа време ќе се испумпаат парите преку разни “консултанти“ па делата против човештвото иако нема да бидат застарени,“злоставените“ нема да имаат никаква корист,особено што извршителите ќе побегнат како нацистите во разни краишта низ светотот.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ајде да тужиме,барем за тоа лесно ќе собереме луѓе и за мрт и за телеком.Струмикс ајде правен совет да не упатиш :)

Член од
30 јули 2007
Мислења
1.391
Поени од реакции
86
Абе нели идеше порано реклама и спот дека мтв зима мал процент од овие пари 10-15 посто,све друго иде за Радиодифузија ..Сакам да кажам џабе зборите дека програмата на МТВ е тапа иако стварно е тапа :) Најголемиот дел од парите идат на друго место.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Абе нели идеше порано реклама и спот дека мтв зима мал процент од овие пари 10-15 посто,све друго иде за Радиодифузија ..Сакам да кажам џабе зборите дека програмата на МТВ е тапа иако стварно е тапа :) Најголемиот дел од парите идат на друго место.
Сигурно не кај тебе во џеб?:smir:

Heartbreaker

The Real ROCKNROLLA
Член од
6 декември 2009
Мислења
276
Поени од реакции
28
Сфаќам дека според некој закон должност на граѓаните е да плаќаат радиодифузна такса за МРТВ, меѓутоа не ми се допаѓа следново:
1. Програмата на МРТВ е очајна. Имено, таа е единственото место во државава каде можете да видите филмови и серии со музејска вредност. Веќе десетици години се тера истата програмска шема и на никого не му текнува да смени нешто. Во капитализмот важи едно правило:Колкав квалитет ќе пружиш, толку пари ќе добиеш. Ако не бидеш квалитетен, тогаш не си конкурентен и според тоа го губиш пазарот. Порано на МРТВ можеа да се следат најразлични спортски преноси(барем можеа со тоа да се пофалат), а денес и тие се реткост. И, како очекувате некој да плаќа за услуга што не ја добива.
2. Сите ги обвинуваат граѓаните поради неплаќање на сметки, а вистинските причини зошто МРТВ пропаѓа е дека парите од буџетот на овој јавен сервис брутално се крадат. Граѓаните не се единствени кои ја финансираат МРТВ. Програмата на МРТВ е исполнета со најразлични реклами и таа е една од телевизиите кои ги има во понудата на секој кабелски оператор. Како таква, таа добива пари и од други извори, а сепак програмата што ја нуди е катастрофална.
Стварно не ми е јасно како само може раководните луѓе на оваа телевизија толку да немаат срам и нон-стоп да се жалат дека немаат пари, да бараат некој да им плаќа претплата и притоа да се закануваат со праќање на судски извршители. Ама, секакви ги има на светов.

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
tocno pogolemiot del odi vo sovet za radio difuzija .
za sto gi trosat parite vo sovetot za radiodifuzija moze da vidite na nivniot sajt ,iako podatocite se poodamna ,i sega vo posleden period nema podatoci ,no starite podatoci se deka so tie pari se finansiraat PROEKTI ,kako na primer snimanje na nekoj dokumentarec,no za volja na vistinata ako toa cini 1000 eura ,sovetot za radio difuzija im isplaka 5000 eura (tie sto dobivaat moznost za realiziranje na proektot obicno se nekoi bliski do clenovite na sovetot i kolku ke pobaraat tolku im se odobruva )a nie nisto od tie dokumentarci ne gledame ,i prasanje e dali voopsto se napraveni no parite se zemani.

vtora i mnogu interesna rabota so MTV : se dogovara da prenesuva festival za narodni pesni " rosa",i toa minatata godina .za prenosot zima pari od organizatorot na festivalot .del od parite za festivalot se od ministerstvoto za kultura ,posto ministerstvoto za kultura e SPONZOR na festivalot ,a tie pari sto gi dava ministerstvoto za kultura na ime sponzorstvo za festivalot se PARI OD BUDZETOT odnosno nasi pari .I SEGA JAS TREBA DA PLATAM "TAKSA " NA MTV ??????
VEKE EDNAS SUM DALA MOI PARI ( VO BUDZETOT )
i logicki da se zaprasame koj im dozvolil vo ministerstvo za kultura so moi pari da FINANSIRAAT privaten FESTIVAL ????????? nikoj !
zosto go finansiraat medzu drugoto i ovoj festival ????????
zatoa sto organizatorot na festivalot e BRATUCED na gradonacalnikot todorovic -TINEKS !
i sega najbitnoto zosto go pravat ova so nasi pari ????? ZATOA STO SE MNOGU JAKI !!!
Ii zgora na se uste i "taksa " na MTV da i platam za da go gledam festivalot koj se pravi so moi pari .A KOLKU PROFIT IMA ORGANIZATOROT od festivalot ????????
25 pesni po 500 eura kes bez fiskalna,plus sponzori megu koi i nie graganite preku budzetskite pari sto gi sponzorira ministerstvo za kultura ,plus pari od prodadeni vleznici ( i toa prodadeni vleznici po ministerstva - pak plateni so nasi budzetski pari) ,i sega pak ke povtoram zgora na ova uste i "taksa "na MTV da platime za da moze da gledame kako nekoj ne pravi misiri !!!!!!!! e mnogu be prijateli ?????
doduse za uteha na krajot samo da vi spomenam deka ovaa godina ,ovoj festival go prenesuvase TV SITEL ,iako finansiranjeto na privatniov festival bese isto kako lani .
no da ne dojde do zabuna fakturata na MTV e za period nekolku meseci od 2008 (bas koga i bese festivalot vo 2008 noemvri ) i za cela 2009 godina .
spored ova ne e loso da si bratuced na gradonacalnik ,epten si jak.

i jas sum za toa da tuzime ,ama kolku se razbiram od pravdina ,tesko deka ke dojdeme do nea ,OVIE SE MNOGU J A K I ,

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Анкетново прашање има примеси од референдумското во 91... Од старт создавачот на прашањето ги детерминирал одговорите. Како и да е, радиодифузна такса ќе плаќам, бидејќи тоа го сметам за моја законска и морална одговорност. Ако сите плаќаме радиодифузна такса ќе има мир во светот, а и МРТВ евентуално би станала јавно добро. Види го Би- би -си, опстојува без ниедна реклама и е пример за тоа каков треба да биде радиодифузниот сервис. Во земји во транзиција, тешко е да се избегнат притисоците од политиката. Но, вака барем ќе се минимизираат. Инаку, секој понеделник во 23 часот, на скопско радио Радио Скопје, има емисија посветена на некоја музичка легенда. Вчера беше за Џим Морисон, пошто роденден му е. Се запрепастив, колку тоа звучеше добро! Пола саат проверував дали се работи за радиото за кое мислам... Се надевам, ќе мрднат работите нанапред.

Парите кои се даваат во буџетот на РМ, по автоматизам се даваат на институција (Влада),па таа ги распределува најчесто и моментно за СВОИ ОГЛАСНО - ПРОПАГАТОРСКИ ПОТРЕБИ. Не е исто да платиш на сметка на МРТВ и да платиш во Буџет. Исто ли е, да одиш сам на одмор и преку агенција??

Да се разбереме, не велам јас дека во МРТВ НЕМА ПАРИ. Велам дека се ОД ПОГРЕШНО МЕСТО ОДНОСНО ОД НЕДОЗВОЛИВИ ИЗВОРИ КАКО ВЛАДАТА, МИНИСТЕРСТВА, па затоа има и ваква програма.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Добро бе што ве гледам чудни таксата нема да падне на уставен туку веќе е падната ( ова за тебе партиски патриоту) значи дефинитивно е незаконска колку и да јадат гомна дека е обврска да се плати, друго секогаш како опција ви останува граѓанска непослушност и неплаќање на сметките за таксата како за овие така и за сите други,нереално наметнати давачки и такси ( пример паргинг на улица во скопје) ова функционира во западна македонија веќе со децении, трето прашањето во акнкетата беше да ке платам бидејки имаат квалитетна програма или нема да платам пошто се живо срање,не се бара ентузијазам не се бара предвидување и како би било кога би било,значи задоволни од програмата и плаќате или не задоволни не плаќате

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
На програмава нема ништо друго освен реклами за Владава!!!!

И нормално сега сакаат пари да им дајме за то :tapp:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Добро бе што ве гледам чудни таксата нема да падне на уставен туку веќе е падната ( ова за тебе партиски патриоту) значи дефинитивно е незаконска колку и да јадат гомна дека е обврска да се плати, друго секогаш како опција ви останува граѓанска непослушност и неплаќање на сметките за таксата како за овие така и за сите други,нереално наметнати давачки и такси ( пример паргинг на улица во скопје) ова функционира во западна македонија веќе со децении, трето прашањето во акнкетата беше да ке платам бидејки имаат квалитетна програма или нема да платам пошто се живо срање,не се бара ентузијазам не се бара предвидување и како би било кога би било,значи задоволни од програмата и плаќате или не задоволни не плаќате
Задоволна од програмата, е само Владата. Тоа иселениците во Австралија кога гледаат МРТ Господ знае што си мислат, дека земјава цвета, дека се` е под конец, пошто на МРТВ, највеќе се радуваат на различни теми:pipi:. Значи, апсолутно е дека сите граѓани се незадоволни. Ако не сите, барем грото и тоа со солидна процентажа. Така што, во анкетата ќе останат само таквите кои ќе плаќаат и таквите кои нема да плаќаат. Задоволни нема, а и што ќе има, кога информативната програма им умре, образовната (која порано беше солидна) денес е сведена на нула. Секој јавен радиодифузен сервис има три основни функции : образовна, информативна и забавна. Сите се погребани кај нас. Знаеш зошто? Затоа што не плаќаме радиодифузна такса. Парите од буџетот Владата ги троши за своите кампањи, а ние биваме легално ограбени.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Задоволни од програмата, е само Владата. Тоа иселениците во Австралија кога гледаат МРТ Господ знае што си мислат, дека земјава цвета, дека се` е под конец, пошто на МРТВ, највеќе се радуваат на различни теми:pipi:. Значи, апсолутно е дека сите граѓани се незадоволни. Ако не сите, барем грото и тоа со солидна процентажа. Така што, во анкетата ќе останат само таквите кои ќе плаќаат и таквите кои нема да плаќаат. Задоволни нема, а и што ќе има, кога информативната програма им умре, образовната (која порано беше солидна) денес е сведена на нула. Секој јавен радиодифузен сервис има три основни функции : образовна, информативна и забавна. Сите се погребани кај нас. Знаеш зошто? Затоа што не плаќаме радиодифузна такса. Парите од буџетот Владата ги троши за своите кампањи, а ние биваме легално ограбени.
Добро чим така прашањето е пак зошто да платам за пак некој друг да ги украде парите ??? по таа логика пак нетреба да се плати. јавен сервис веќе плаќам за него преку даноци зошто пак да плаќам а иселениците нека пратат по еден долар да се опраи мртв ја оправија македонија со по еден долар сега нека ја оправат о мтв чим ја гледаат

Kajgana Shop

На врв Bottom