МРТ-Радио Телевисиска ТАКСА

Дали ке платите Радио дифузна такса

• Вкупно гласачи
    110

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Ма какво плакање бе. Јас МТВ не гледам и ја немам ни меморирано во ТВ.
МТВ е најсра*е телевизија што постои на планетава. Ништо не даваат.
А и таа се финансира од буџетот, па кој мој бараат уште пари.
Плакање на МТВ, можеби во некој друг живот.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Добро чим така прашањето е пак зошто да платам за пак некој друг да ги украде парите ??? по таа логика пак нетреба да се плати. јавен сервис веќе плаќам за него преку даноци зошто пак да плаќам а иселениците нека пратат по еден долар да се опраи мртв ја оправија македонија со по еден долар сега нека ја оправат о мтв чим ја гледаат
Ти мене ме читаш? Плаќаш преку даноци, ама ВЛАДАТА ГИ РАСПРЕДЕЛУВА ТИЕ ПАРИ БРЕ! Ако има да речеме 100 000 евра, наместо да се дадат тие пари на уредници и новинари што ги бива, па да ја живнат тоа информативната, па тоа образовната, па да скоцкаат некоја серија ко „Бушава Азбука“, они си прават свои владини видео реклами и плаќаат спикери да им ги читаат 24 саати на ден. Ете каде се твоите пари дадени со даноци. Мене лично, ми е одвратно и деградирачки да имам ваков јавен сервис, кој говори всушност, за целокупната медиумска сфера, исполитизирана до немајкаде.
Затоа, се надевам дека сите ние ќе се освестиме, дека ако сакаме ЈАВНО, ќе даваме пари ЈАВНО. А и работава е готова, пари ќе се платат. Нека дае Господ да не ги усерат и овие средства, оти евро -интеграциските процеси диктираат обавезен и независен радиодифузен сервис како големо јавно добро. Пушти си Би - би - си, да видиш што е функционирање БЕЗ НИЕДНА РЕКЛАМА!

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Нема квалитет Нема пари ! :toe:
досега не праќаа сметки ... Јас им бев крив???
и сега ОП наеднаш за година ипол ... па и рок за 15дена да се плати .... ма ајде молим те .. шо е ова .. рекет ...

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Ти мене ме читаш? Плаќаш преку даноци, ама ВЛАДАТА ГИ РАСПРЕДЕЛУВА ТИЕ ПАРИ БРЕ! Ако има да речеме 100 000 евра, наместо да се дадат тие пари на уредници и новинари што ги бива, па да ја живнат тоа информативната, па тоа образовната, па да скоцкаат некоја серија ко „Бушава Азбука“, они си прават свои владини видео реклами и плаќаат спикери да им ги читаат 24 саати на ден. Ете каде се твоите пари дадени со даноци. Мене лично, ми е одвратно и деградирачки да имам ваков јавен сервис, кој говори всушност, за целокупната медиумска сфера, исполитизирана до немајкаде.
Затоа, се надевам дека сите ние ќе се освестиме, дека ако сакаме ЈАВНО, ќе даваме пари ЈАВНО. А и работава е готова, пари ќе се платат. Нека дае Господ да не ги усерат и овие средства, оти евро -интеграциските процеси диктираат обавезен и независен радиодифузен сервис како големо јавно добро. Пушти си Би - би - си, да видиш што е функционирање БЕЗ НИЕДНА РЕКЛАМА!

Епа ако владата ги распределува, сега владата нека им ги плати.
Јас нема да плакам 2 пати за исто сра*е, како што ке му текне на некој на ку*от.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
АБЕ дали ти мене ме читаш:pos2::pos2::pos2: уште една причина плус да не платам разбираш ти или не,ова плаќање е плаќање на владата пошто таа располага со парите од таксата,значи нема плаќање бидејки веќе е платено и шо ме заболе мене дали добиваат пари или не нека се жалат нека штрајкуваат нека напуштат работа,вака само уште еднаш ке треба да дадеш пари за да бидат украдени МЕ РАЗБИРАШ ЛИ СЕГА??

CHELSEA_SR

SAXON
Член од
27 март 2009
Мислења
73
Поени од реакции
2
ДА ПЛАЌАМ ЗА ДА МОЗЕ ГРУЈО ДА СЕ РЕКЛАМИРА И ДА СИ ГО ШЕТЕ КАДЕ ШО ЌЕ МУ ТЕКНЕ Е ЌЕ ПОЧЕКА МАЛЦЕ НЕКА ОН ПЛАЌЕ ПОШО И ТАКА САМО НЕГО ГО ДАВАТ ПО ЦЕЛ ДЕН ИЛИ ПАК ЧЛЕНОВИТЕ НА ВМРО НЕКА ПЛАТАТ ЗА ДОБРОТО НА НИВНИОТ ЛИДЕР .................:pos::pos::pos::pos::pos::pos::baeh::baeh::baeh::baeh::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene:

Член од
7 декември 2009
Мислења
26
Поени од реакции
0
:tv: nemoze da baraa naplata za period podolg od 1 godina. nikoj netreba da im plaka toa i neka ne se plasi, zs toa e veke zastareno delo. ne mu mozat nisto i sudski :tv:

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
treba da se plaka ama kako da im platis za ona sto go nudat?aj do sega gi finansirala vladata ko sto razbrav ali rabotite ne mrdaat sto bi me nateralo da pustam mtv?ok ima evroviizija,svetski prvenstva ali vtreba nesto koe ke bide zanimljivo pr imate ogromni studija ako ne mate luge koi ke vi prat show programi kupete nekoe kinesko show ili zemete licenza za survivor or something naprajte show koe vlece razlicna publika nekoe muzicko show gi imate najdobrite muzicari bez razlika za koj bend imate nekolku dobar primer bi bilo muzicko show na koe bi se natprevaruvale peaci od razlicni stilovi(zabavno/narodno/sarievski/rock/pop/vaskailieva stuff) or something.poentata e deka imate luge a nekete da napravite nisto kaj e problemot?ne znaete kako se zastituva ime i koncepcija na nekoe show? i pak ke kazam treba da ima drzavna nacionalna radio televizija i treba da ja finansira narodot na taa drzava no po gavolite i taa televizija treba da profunkcionira i da gi koristi site resursi koi gi ima i da dade nesto kvalitetno za buljanje.

ejjjjj i da ne zaborava daj mavnete ja onaa koja ja komentirase evrovizija predhodnive dva godini stvarno go krsi filmot ne ja biva:kesa:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Утрово додека идев на радио слушав за овие сметки мислења од правни лица.Според нив,ние сите треба да ги платиме сметките за мрт,а потоа заедничка тужба до државата и со гаранција ќе сме добиеле.
Сега мојот омилен правник Струмикс нека каже дали овие сакаат да не наместат и олеснат за 2000 денари или да одиме по нивниот ум?
Хмммм...сметките не се по закон за облигациони односи, како тн. периодични давачки, туку претставуваат јавна давачка, која подлежи на друг правен режим, не како облигација.
Малце разгледував некои опции околу евентуалниот поврат на средствата...
Да не ја тупам многу сега да објаснувам како и што е, накратко ќе кажам само дека експертите на радио не сакаат да ве олеснат за 2000 ден., туку тоа е единствениот начин за поврат на средствата.
Јавната давачка не подлежи на јурисдикцијата на граѓанското право, туку на управното право.
Тука, во управната постапка, жалбата не го одлага извршувањето на решението, туку државата рефундира по позитивна одлука по жалбата на обжаленото решение.

П.С. Леандра, не си слушала од правни лица, туку од физички лица кои се занимаваат со право :)

П.П.С. Ќе си ја платам, шо да им правам...и така се и сешто плаќам...па можеби и ќе почнам да ја гледам...

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Според Народниот правобранител сметките од МРТВ се незаконски

Народниот правобранител на Република Македонија укажува дека при наплатата на радиодифузната такса треба да се почитува Законот, односно да не се бара од граѓаните таксата да ја платат веднаш за цела година и да не се преземаат мерки за присилно извршување доколку не ја плататат до крајот на тековната 2009 година, затоа што по вина на Македонска радио телевизија решенијата до граѓаните се доставени сега, а не од почетокот на годината.

Народниот правобранител смета и дека не треба да се преземаат мерки за присилно извршување доколку не е донесено решение за задолжување или доколку решението не станало извршно, односно на секој граѓанин треба да му се даде можност за искористување на правото на жалба и на евентуална судска заштита.
Во денешното соопштение, Народниот правобранител укажува дека е неопходно при задолжувањето на граѓаните да се води сметка и за рокот на застареност по кој рок не може да се преземаат мерки за присилна наплата.

До Народниот правобранител, како што велат од оваа институција, поднесени се неколку претставки што се однесуваат на наплатата на радиодифузната такса затоа што решенијата за наплата на таксата се доставени до граѓаните кон крајот на 2009 година, а се однесуваат на 2008 и 2009 година.

- Поради задоцнетото доставување на решенијата граѓаните се принудени таксата да ја платат наеднаш наместо секој месец, како што е предвидено со Законот. Исто така, од Законот произлегува дека без донесување решение нема основ да се бара наплата на радиодифузната такса, а уште помалку да се преземаат мерки за присилно извршување и присилна наплата, односно нема основ на граѓаните што не добиле решенија или добиле решенија, но решенијата не станале извршни, да им се одземаат средства од трансакциските сметки, без претходно донесено решение кое станало извршно и без да бидат известувани граѓаните за одземањето на нивни средства од личните сметки во банките, како што наведуваат дел од граѓаните, се вели во соопшението од Народниот правобранител.

Според Законот, од плаќање на радиодифузната такса се ослободени слепите и глувите лица, а во претставката на Здружението на глуви и наглуви лица се наведува дека нивните членови добиле решенија за плаќање на радиодифузната такса, стои во соопштението.

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/spored-narodniot-pravobranitel-smetkite-od-mrtv-se-nezakonski

Член од
11 октомври 2008
Мислења
1.258
Поени од реакции
101
Гледа некој уствари МРТ па да плаќаме ?

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Исто ко да ме тера некој да платам Шутел и БТР. Дури на вториве има по некое филмче :tv:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Ако треба да ја дискутирам програмската шема, Телма дефинитивно ја презема улогата на јавниот радиодифузен сервис. Секоја чест.

CHELSEA_SR

SAXON
Член од
27 март 2009
Мислења
73
Поени од реакции
2
ного добра програмска шема имат мтв па зато да се продолжи со таков цврст проект како што имат тие потребно е да се плате за доброто на(ГРУЈО) и на сите македонци............:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Незнам дал сте информирани, на мтв сателит пред некој ден идеше Јанко со Грујо и Миленко со Мирка :tv::tv::tv::tv::tv::tv::tv:

Kajgana Shop

На врв Bottom