МИЈАЦИ! Има ли?

F

FilipMacedon

Гостин
Ок :smir:

"Мијаците се онаа племенска група во македонскиот словенски род кои себе си се сметаат за потомци на најстарите жители на Балканот,на Пелазгите и Мионите(Минејците) и за легитимни претставници на Античките Македонци,на Филип и Александар Македонски. Модифицираното име Мијаци(од Минејци) се јавува уште во времето на Комитополутите,на третата македонска династија,на цар Самоил,од чија средина изникнал охридскиот патријарх Јован Дебарски,кој на Охридската црква и дал нова смисла,димензија и значење,обновувајќи го тенденциозното потиснато име Јустинијана Прва Охридска.Тоа е посебна етногена група меѓу Македоските Словени која се одликува со силно изразена стара словенска(старомакедонска)основа. Ниедно друго население од централниот тип немало и нема поголема стремеж за самостојност и независност одошто Мијаците.Тие се гордеат со своето име и со своите благородни генетски особености.Во нивната стара словенска
(македонска) основа имаат нешто свое,својствено и самостојно.По својата природа се кротки,тивки,бистри,остроумни,мудри,интелегентни,стамени,одважни и даровити луѓе,а по својот надворешен изглед се одликуваат со изразита привлечност и убавина,како,впрочем,и целиот словенски род.Во однос на другите еднородни и инородни племенски групи на балканските простори кои ги опкружуваат,се сметаат за повозвишени,поинтелегентни и понапредни во секој поглед."

Понатаму има и нешто за територијата на која живееле - Матија односно територијата на денешна Албанија.Ако ти треба и тоа кажи ке го напишам:smir::helou:
Камо цитат од Мијакот Ѓорѓија Пулевски:icon_lol:
Ај јас ке пишам иаку не сум Мијак:icon_lol:
Значи во Славјанско-Маќедонска општа историја тој за Мијаците вели дека биле едно од најлојалните македонски племиња на Аргеадите(Александар,Филип и др кралеви)
Па затоа во времето на Филип Македонски Мијаците ја добиле главната улога во битките ,односно тие ја сочинувале елитната коњицата.А пак за етнонимот Мијаци Пулевски има две претпоставки ,и вели дека тоа е всушност кратенка од името Македонија или пак претставува кованица од Ми+Јак односно ние сме силни во слободен превод.

Исто се претпоставува дека Пулевски за Мијаците напишал и за тоа како го доживеале најголемиот подем заедно со последниот крал Персеј.Односно кога Персеј го започнал последниот поход на Северозапад ,тој Мијаците ги населил по реката Дрим,и областа ја крстиле Ематија(исто така Ематија се викала територијата околу денешно Солунско поле).Персеј исто така ја освоил и територијата околу денешен Полог се до Шар Планина
Но дека ова го напишал Пулевски само се шпекулира,односно овие пишани докази сеуште стојат во некој подрум во Софија

MaRiNa`Oh

стара школа
Член од
26 март 2005
Мислења
3.484
Поени од реакции
28
Знам дека во Охрид има многу мијаци. Баш ќе се распрашам за семејствата ;)

miro1983

Патриот
Член од
2 септември 2008
Мислења
52
Поени од реакции
1
ОРЕШЕ е едно од тие села мијачки поздрав до сите мијаци

Sk girl

Not Perfect
Член од
6 јули 2008
Мислења
431
Поени од реакции
15
jas sum Mijacka po poteklo sum od Zapadna makedonija od edno selo so se naoga pod Galicnik se vika Jance ne e potpolno pravoslavno sega.A inace imam i poteklo nekoe i od Galicnik taka da sum mijacka i si se gordeam so toa.Najubvi mesta se tamu, preubava priroda i dobri luge.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Waaaaaaaaaaaaa Сега ја отворив темава . Поздрав до сите Мијаци. Јас сум од Мелничани ( иако прочитав дека некој се колеба дека истото неспаѓа во Мијачките села.. епа СПАЃА ) Мелничани како моја прва дестинација , а веувам и на многумина од истиот крај или кои дошле еднаш тука за време на било каков слободен период е правиот избор , ЛЕТо: Eзеро , плажа , река , риболов , кампување , навечер седење , журкање , заебанции , карти , дружба до бесвест .. Зима: истото само без езеро и плажа :helou: .... Да не должам многу сликите сами си зборат ..

http://www.melnicani.com.mk/ <--- Ова лето за Св.Богородица

Поздрав до сите од Мијачкиот предел па да правиме скарица некој пат ! :smir:

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
еве една страна за Галичник
galicnik.110mb.com

Член од
3 декември 2008
Мислења
179
Поени од реакции
3
jas ili potocno moite pretci poteknuvaa od GALICNIK.
od familijata grandevci .
do kolku nekoj ima koreni od ovaa familija bi mi bilo milo da se zapoznaeme.:helou:

Член од
9 февруари 2009
Мислења
51
Поени од реакции
2
SELAM ZA SITE TIA HRISTIJANSKI MIJACI..
ZNAM VRLO DOBRO VO VASITE SRCA KOLKU IMATE ISLAMSKA KULTURA .
A DA NE ZBORIME ZA SVADBITE,OBICAJITE I NOSNJITE ..SO MUSLIMANSKI KOREN .
MOZDA NE ME POZNAVATE AMA JAS SUM GORANEC87 OD YOUTUBE .
GORANEC OD MAKEDONIJA .
KAKO PRVO VELAT ZA MIJACITE DEKA SE ETNICKA GRUPA ...PA AKO SE ETNICKA GRUPA ZNACI DEKA SE RAZLICNA OD MAKEDONSKATA ETNICKA GRUPA .

SAMO SAKAF DA VI KAZAM EDNO NA VAS MIJACITE , VAS VE POHRISTIJANIZIRAA VO 1940 GOD I MISLAM PORANO ..STO ZNACI DEKA STE NEODAMNA HRISTIJANIZIRANI . ,,,MIJACITE I MIJACKIOT JAZIK VELAT DEKA IST KAKO GORANSKIOT ...STO E I VISTINA .
ZNAM VRLO DOBRO DEKA E .
SAMO DA VI OBJASNAM DEKA AKO STE MIJACI ILI GORANCI ZNAJTE DEKA VASATA VERA E ISLAM KE VIDITE ZOSTO GO VELAM OVA NA YOUTUBE SO EDNO NOVO VIDEO ZA VERATA NA GORANCITE ILI STO VIE SE VELITE MIJACI ..
GALICNIK IMASE DZAMIJA JA SRUSIFTE DURI IMA EDNO VIDEO KAJ STO VIDIME ODZA OD GALICNIK ...

Член од
29 ноември 2008
Мислења
265
Поени од реакции
349
SELAM ZA SITE TIA HRISTIJANSKI MIJACI..
ZNAM VRLO DOBRO VO VASITE SRCA KOLKU IMATE ISLAMSKA KULTURA .
A DA NE ZBORIME ZA SVADBITE,OBICAJITE I NOSNJITE ..SO MUSLIMANSKI KOREN .
MOZDA NE ME POZNAVATE AMA JAS SUM GORANEC87 OD YOUTUBE .
GORANEC OD MAKEDONIJA .
KAKO PRVO VELAT ZA MIJACITE DEKA SE ETNICKA GRUPA ...PA AKO SE ETNICKA GRUPA ZNACI DEKA SE RAZLICNA OD MAKEDONSKATA ETNICKA GRUPA .

SAMO SAKAF DA VI KAZAM EDNO NA VAS MIJACITE , VAS VE POHRISTIJANIZIRAA VO 1940 GOD I MISLAM PORANO ..STO ZNACI DEKA STE NEODAMNA HRISTIJANIZIRANI . ,,,MIJACITE I MIJACKIOT JAZIK VELAT DEKA IST KAKO GORANSKIOT ...STO E I VISTINA .
ZNAM VRLO DOBRO DEKA E .
SAMO DA VI OBJASNAM DEKA AKO STE MIJACI ILI GORANCI ZNAJTE DEKA VASATA VERA E ISLAM KE VIDITE ZOSTO GO VELAM OVA NA YOUTUBE SO EDNO NOVO VIDEO ZA VERATA NA GORANCITE ILI STO VIE SE VELITE MIJACI ..
GALICNIK IMASE DZAMIJA JA SRUSIFTE DURI IMA EDNO VIDEO KAJ STO VIDIME ODZA OD GALICNIK ...
Brat a zosto ne se zaprasas da ne si ti islamiziran?! Islamot doagja na Balkanot so doagjaneto na Osmanliiite, pred toa go nemalo. Togas vie go imate primeno islamot, pred toa vie ste bile hristijani!
A Mijacite ako imale islamski koren zosto ne stanale najgolemi majstori za gradenje na dzamii??? Zosto gradele crkvi niz cel Balkan???

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
А кој фактор си ми ти? Па дури те имало и на јутјуб (пази богати)
да ми кажуваш дали сум муслиман или христијан, ма*мун гл*п.
Ако името Палве, Темјана, Велика, Сирма Војвода, Павле Хаџиевски(Партение Зографски), се муслимански тогаш мислам искрено дека треба на Васето во Бардовци да му се придружиш. Јас сум мијак по татко и по дедо и баба. Се викам Сашо, а не се викам Сејфедин. Татко ми е Павле(името Павле го има и во Библија а не во Куран), а не е Бајазит или Рахман. Така да многу несе мешај и не провоцирај.

Член од
12 март 2009
Мислења
79
Поени од реакции
1
Brat a zosto ne se zaprasas da ne si ti islamiziran?! Islamot doagja na Balkanot so doagjaneto na Osmanliiite, pred toa go nemalo. Togas vie go imate primeno islamot, pred toa vie ste bile hristijani!
A Mijacite ako imale islamski koren zosto ne stanale najgolemi majstori za gradenje na dzamii??? Zosto gradele crkvi niz cel Balkan???
исламот доага на балкан пред турците да дојдат ...а христијанство бесе само кај власите .
цркви ...или антиќки места

и добро ти каѕа горанец87 ..читај го .:helou:

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.478
Поени од реакции
1.848
Се гледа дека поима немаш. Во Библијата пишува дека прв христијанин на балканот била Лидија Македонката а не некаков си Влав.Кога ќе додадеш на тоа дека христијанството е постара религија од исламот нештата стануваат појасни.Остај го ти вахабитот што зборува

Член од
12 март 2009
Мислења
79
Поени од реакции
1
Се гледа дека поима немаш. Во Библијата пишува дека прв христијанин на балканот била Лидија Македонката а не некаков си Влав.Кога ќе додадеш на тоа дека христијанството е постара религија од исламот нештата стануваат појасни.Остај го ти вахабитот што зборува
КОЈ ВЕХАБИЦТ ЈАС ГОРАНЕЦ87:pos2:

ЛИДИЈА НЕЛИ БИШЕ ДЕНЕШНА ТУРЦИЈА ..
МАКЕДОНИЈА ОД СЕКОГАШ БИЛА МУСЛИМАНСКА И ТАКА КЕ ОСТАНЕ.
А ХРИСТИЈАНИ ИМАШЕ АМА БЕА АРМЕНЦИ ВЛАСИ И СТО ЗНАМ ДРУГО ..

Kajgana Shop

На врв Bottom