Луѓето се менуваат или....?

Б

Бат Елохим

Гостин
I jas mislam deka lugjeto ne se menuvaat. Pogotovo ne licnosti po 22-23 godini so veke oformeni karakteri, so jasni celi vo zivotot, so sopstveni stavovi i gledista...
a toa za licnostite koi ne povreduvaat.... ne vredi da se vlozuva napor da smenis nesto....na kraj ke vidis deka se e isto....
baba mi vikase: Tele se uci, vol ne!

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Веројатно многу од нас, не еднаш, туку повеќе пати се имаме изгорено од една иста личност... Нешто кое што сме очекувале да го променат во својот однос, но и покрај се останало исто, е она што ме тера да размислам дали луѓето се менуваат... Долго размислував на темава, и од искуството што сум го имал наназад, заклучив дека едноставно што и да правиме НИКОЈ НИКОГАШ НЕМА ДА СЕ ПРОМЕНИ... Вреди ли да живееме со лажна надеж, дека нештата ќе се сменат ако слушнеме само едно ВЕТУВАМ од оној кој не повредил... Вреди ли да мислиме дека еден ден, нешто ќе ја смени таа личност и ќе ја направи подобра... Лично јас мислам дека што и да правиме како личности не се менуваме...Она што ќе се оформи на почеток, тоа останува и понатаму....Сакам да слушнам ваши размислувања на темава...
Јас лично, се изменив на едно поле кое порано ми беше слабост. Љубовта го менува човека. Стојам позади тоа. Но, нештата не можат да се секогаш или само црни, или само бели... Постои и сиво. Бидејќи во секој од нас постои потенцијал да станеме совршени и кон тоа целиме во животот, мислам дека успеваме да надминеме некои свои недостатоци, со помош на околината која на тоа ќе ни укаже. :smir:

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.442
Поени од реакции
25.393
Кога станува збор за тоа дали луѓето се менуваат или не, неможам да генерализирам.
Сепак - најголемиот процент оди за моето сфаќање дека луѓето не се менуваат. Исто како да сме изградиле еден ѕид кој подоцна ќе ни посмета и сакаме да го помрднеме. Целата личност уште од фундаменталниот зачеток се стекнува со особини. А моралот ќе го надоградува, но сепак не е доволен за целосна преобразба.
Мал е бројот на останатиот тип, луѓе што се менуваат. Сепак, е многу релевантен. Но никој не се менува на полошо, ако човек воопшто се смени, мислам дека тоа оди на подобро.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Човекот може да се подобрува или да станува полош. Но целосно да се смени е реткост. Повеќе би рекла дека човекот менува нијанси во карактерот, отколку целиот карактер. Или доколку некој одеднаш се промени, мислам дека тоа не е промена, туку тоа е неговиот прав карактер, кој тогаш излегол на површина.

Нормално дека ако некој ме повреди, потоа неговото ветување кон мене дека ќе се промени, претежно ќе го сметам за млатење празна слама. Но, многу зависи што се случило, кои биле околностите и колку ми значи таа особа и нормално колку ме повредила.

V

[vladimir]

Гостин
Јас не би рекол дека луѓето се менуваат, само се приспособуваат на промените од околината, од општеството, од она што го носи животот дали добро или лошо.

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
можеби луѓето се менуваат, ама твоето мислење за нив многу ретко се менува, на подобро, а за полошо е потребно само еднаш да те изигра...:toe:

Член од
27 септември 2007
Мислења
1.028
Поени од реакции
440
Тоа зависи, ама јас мислам како идат годините и си минуваат со секоја година плус во нашиот живот се менуваме по малку бидејќи дознаваме работи...

Член од
15 декември 2007
Мислења
865
Поени од реакции
28
Se menuvaat.Zivotot bezprestan ni servira najrazlicni iskustva,dobri ili losi,trpime sekakvi vlijanija od okolkinata i nikoj ne moze da ostane imun na promenite sto proizleguvaat od toa.Nekoj pomalku,nekoj poveke,ama site se menuvaat.

Interesno e sto najgolem del od takvite promeni kaj site se slucuvaat nesvesno.Kako kaj site da ima nekoj vnatresen mehanizam sto po sekoja cena se protivi na bilo kakvi promeni,pa koga najmnogu se trudis da se promenis,najtesko ti uspeva.A,ako sam na sebesi se sprotivstavuvas na promenite,mnogu potesko i recisi nevozmozno e da se smenis zaradi drug.

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Човекот не се менува....Се менуваат некои ставови,можеби.Но тоа што навистина човекот е,тоа што го содржи неговото битие,дефинитивно не се менува...Тука би ја додала и поговорката,лисицата го менува влакното,но не и карактерот.....И со созревањето,не би рекла дека се менува,можеби се учи да се сноси со последиците на животот,можеби конечно ќе ја стекне контролата на самиот себе,но тоа воопшто не значи дека нешто е сменато.....

Член од
19 ноември 2008
Мислења
110
Поени од реакции
32
Човекот како ЧОВЕК не се менува, но неговите карактери и те како се менуваат.Според мене чим карактерот го менува ние имаме поразлични мислења за него од пред тоа .. и затоа би рекол ... човек се менува.

GothLady

Heinous
Член од
16 јуни 2008
Мислења
283
Поени од реакции
33
Луѓето не се менуваат, тие ги менуваат своите ставови и мислења поради одредени причини.

Little Lady

Born To Be Wild
Член од
28 октомври 2008
Мислења
339
Поени од реакции
8
e samoto toa de gi menuva lugeto :pipi:
se menuvaat lugeto samo ne mnogu cesto, ne sekojnevno, no se menuvaat
ali vo nikoj slucaj ne ocekuvam nekoj da se smeni radi mene :kesa:

Член од
22 ноември 2008
Мислења
415
Поени од реакции
11
Од зборот „извини“ ми се гади веќе! И не! Не верувам дека луѓето можат да се сменат бидејќи порано верував ама само повеќе се разочарував:nesum:

Little Lady

Born To Be Wild
Член од
28 октомври 2008
Мислења
339
Поени од реакции
8
Од зборот „извини“ ми се гади веќе! И не! Не верувам дека луѓето можат да се сменат бидејќи порано верував ама само повеќе се разочарував:nesum:
ama nikoj ne e ist cel zivot ...od raganje pa do sega, ama pomiretese so toa i ne ocekuvajte nekoj da se smenuva radi vas :pipi:

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Лушето постојано се менуваат! со секој изминат ден, со секое ново искуство , со секој нов слушнат став , со секој прочитан пост на кајгана..... не е возможно она целосно менување...но знаете како викаат мирна река брег рони....Гледате еден човек постојано и после некое време бум! мешутоа ТВРДАМ дека се менуваме.зарем има некој на форумов што мисли за себе дека не е сменет?????
Мене кога ќе мми текне кој зелнаш бев во средно, иако ме фати некоја сериозна жичка на крај. Кога почнав на факултет нова средина и некако тоавлијаешена мене да се уозбилам. А еве и сега...откако дипломирав почнав да се движам во свет во кој доминираат постари луѓе. Држи и тоа што го спомна некој погоре....луѓето се приспособуваат на новата средина....точно но и самотот тоа подразбира менување.
Постот ќе го завршам со добо познатата максима...СЕ СЕ МЕНУВА СЕ ТЕЧЕ!

Kajgana Shop

На врв Bottom